Jump to content
PirateClub.hu

Működő emberi agyszöveteket állítottak elő Japánban


naposcsibe
 Share

Recommended Posts

Japán kutatók csütörtökön bejelentették, hogy világelsőkként sikerült működő emberi agyszöveteket előállítaniuk embrionális őssejtekből.

 

A kobei Riken állami kutatóintézet tudósai agykéregszöveteket hoztak létre az őssejtekből. A szövetek négy különböző zónába szerveződtek, hasonlóan az emberi embrióknál szokásos képletekhez. A szövetek idegi tevékenységet folytattak, például elektromos jeleket továbbítottak - közölte a kutatóintézet.

 

Ugyanez a japán kutatócsapat korábban azt tapasztalta, hogy az embrionális őssejtek csak differenciálódott sejtekké alakultak át, de sohasem szerveződtek működő szövetekké. A Riken intézet mostani közlése szerint azonban már nemcsak embrionális őssejtből, hanem felnőtt testi sejtből (bőrsejtből) is elő tudtak állítani agykéregszöveteket.

 

A felfedezésnek óriási gyakorlati jelentősége lehet a degeneratív (sorvadásos) betegségek kezelésében. Például az idegsorvadások esetén nem mindig elegendő az idegsejtek beültetése, sokszor volna szükség idegszövetek implantációjára. A mesterségesen előállított agyszövetek kutatási célra is jó szolgálatot tennének, mert rajtuk - mint mini szerveken - lehetne tanulmányozni például az Alzheimer-kórt.

 

forrás: FH

Link to comment
Share on other sites

Ahogy elolvastam vajon mi jutott eszembe elsőnek? :) A Zombifimek nem is fikciók :D Aztán elvetettem emrt az álltalábane gy fertőzés. Következő ötletem valami modern-Frankeinstein (vagyhogya csudába írják) :)

 

Najó, azért tényleg ügyesek azok az emberek és az orvostudományt lehet fejleszteni ;) De azrt kicsit bizarr hogyy bőrsejtjeimből agykéregszövetet tudnak előállítani :)

Link to comment
Share on other sites

Így akkor már elég komoly betegségeket is meg tudnak gyógyítani, nem?Még azért akad jó pár komolyabb betegség amire jó lenne gyógyírt találni, de legalább haladunk vhova.

Talán ha nem a fegyverek fejlesztésén dolgoznának jobban a nagyhatalmak, hanem az orvostudomány fejlesztésén akkor már nem itt tartanánk.

Link to comment
Share on other sites

Először nekem is hülyeségek jutottak eszemba a hír olvasása során, de rájöttem, hogy kivételesen hasznos gyakorlati felfedezésről van szó. Az idegpályák illetve agyszövetek regenerációja áttörés lehetne rengeteg nagyon súlyos betegség kezelésében.

Link to comment
Share on other sites

b4m:Szerinted nem feccölnek bele elég pénzt az orvostudományba? mer szerintem igen és legalább 50 évvel vagyunk előrébb orvoslásban technológiában mint amiről tudunk elhiheted. Ha én kifejlesztek valamit mondjuk a robbanó motort és látom hogy veszik a kocsikat mint a cukrot akkor nem fogom addig tűzzel vassal irtani a más meghajtású kocsikat míg ebből sok pénzt kapok???? ugyanígy van az orvoslásban a gyógyszeriparban minél több pénzt akarnak mindenből ezért nem hozzák nyilvánosságra a technológiákat. Nem értek annyira a dolgokhoz de szerinted érdekli a gyógyszer iparosokat az hogy hány ember hal meg rákban amíg a szutyok gyógyszereket megveszik. Márpedig meg fogja venni egy halálos beteg akármennyibe fog kerülni. remélem érted amiről beszélek. érdemes elolvasni a Dr Lenkei Gábor(asszem)- orvosos könyvét abban elég sok minden benne van persze nem kell benne vakon bízni

üdv:Marco

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...