Jump to content
PirateClub.hu

NFL - Amerikai foci


capone
 Share

Recommended Posts

  • Replies 819
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Amikor felvetődött a hír, miszerint lehet, hogy a Pittsburgh megválna tőle, én is rögtön arra gondoltam, hogy biztosan QB-t draftolnának az első körben (valószínűtlen, hogy trade útján szereznének irányítót a pótlására, az pedig még inkább, hogy a jelenlegi backupok, Batch és Dixon közül lenne valaki a kezdő), és nekem is kapásból Tebow jutott eszembe. :) Rajta már most látszik, hogy idővel Manning- vagy Brady-kaliberű quarterback válhat belőle, az egyetlen probléma az, hogy mire a Pittsburgh sorra kerülne, már rég elkapkodnák... :) Viccet félretéve, nagyon remélem, hogy nem küldik el Roethlisbergert. Amennyiben trade-elnék, azt állítólag mindenképpen még a draft előtt szeretnék elintézni a tulajdonosok, jelenleg arról szólnak a hírek, hogy a Raiders-el és a Rams-el vették fel a kapcsolatot ezügyben. Bízom benne, hogy Big Ben marad a Pittsburgh-nél.

 

És ha már draft: már csak órák kérdése, és elkezdődik... ;)

Link to comment
Share on other sites

Na igen, csak pont nemrég jött a cáfolat a Rams részéről, miszerint nem Bradford az elsőszámú kiszemeltjük, és Roethlisbergert sem kínálgatta nekik a Pittsburgh, ők maguk jelezték az érdeklődésüket. :huh: Az viszont igaz, hogy Tebow-t a második körre "jósolják" (bár voltak olyan híresztelések, hogy akár még a Pats első körös pickje is lehet), és így tényleg lehet esélye a Pittsburgh-nek (adott esetben, ha szükség lenne rá), csak hát nem a Rams az egyetlen csapat előttük. De a két említett QB mellett ott van még például Colt McCoy is...

 

De kár találgatni, holnap már úgyis okosabbak leszünk. :)

Link to comment
Share on other sites

Úgy tűnik, véget lehet vetni a találgatásoknak, Roethlisberger minden valószínűség szerint marad a Pittsburgh-nél. :happy: A négy (csak a rend kedvéért jegyzem meg: vagy hat) meccses eltiltásnak továbbra sem örülök, de nagy kő esett le a szívemről, amikor olvastam, hogy továbbra is számítanak rá a csapatnál. :rolleyes:

 

És ami a draft első körét illeti: az 1/1-es pick nem szolgált meglepetéssel az, hogy Tebow Denverbe került, már annál inkább, illetve egy másik "kiemelt" játékos, Dez Bryant a Dallas Cowboys-nál kötött ki. A Pittsburgh idei első választottja egy center, Maurkice Pouncey lett a Florida egyetemről, akiről én igazság szerint semmit sem tudok :) , de ismerve a Steelers kiváló draft-politikáját és hogy az utóbbi években milyen játékosokat választottak ki az első körben, szerintem vele sem lesz gond.

 

Egy érdekesség:

A New York-i Radio City Music Hallban zajló háromnapos eseményen mi, magyarok is izgulhatunk. A temesvári születésű Meskó Zoltánt (punter), aki 1998-ban, tizenkét éves korában emigrált az Egyesült Államokba, nagy valószínűséggel a negyedik kör után választja ki valamelyik csapat.
Link to comment
Share on other sites

Lement a második és a harmadik kör is, csak pár nevet kiemelve: Colt McCoy a Browns-hoz (csak a harmadik körben választották ki), Jimmy Clausen a Panthers-hez került. A Cleveland így elég jól áll QB poszton (legalábbis az erősítéseket látva, az majd kiderül, hogy teljesíteni is tudnak-e), arra pedig kíváncsi leszek, hogy ezek után Carolinában az előző szezon végén remekül teljesítő Matt Moore vagy az újonc Clausen lesz a kezdő.

Link to comment
Share on other sites

Épp most fut a hatodik kör, de a drafton kívül is akadnak érdekességek a ligában: a McNabb érkezése után feleslegessé vált Jason Campbellt a Raiders-nek adta el a Redskins, LenDale White (RB) és Leon Washington (RB) egyaránt a Seahawks-hoz került, a Pittsburgh pedig egy újabb visszatérő játékost köszönthet Bryant McFadden (DB) személyében.

Link to comment
Share on other sites

Magyar játékos Tom Brady oldalán

 

Meskó Zoltánt választotta a New England Patriots a 2010-es NFL-draft ötödik körében. A temesvári születésű puntert posztján az idei játékosbörzén választható játékosok közül a legjobbnak tartják, s ha a csapat nem cseréli el még a szezon előtt, a michigani egyetemről érkező amerikai futballista Tom Bradyékkel készülhet a szezon rajtjára.

 

540ncaa.jpg

 

A draft előtt a legtöbb szakértő egyetértett abban, hogy a temesvári születésű Meskó Zoltánt kiválasztja majd valamelyik csapat a játékosbörze későbbi köreiben. Nem is tévedtek: a 24 éves puntert a hétkörös draft ötödik körében választotta ki az utóbbi évtized legeredményesebb csapata, a New England Patriots.

Hirdetés

 

A Pats az ötödik körben 19.-ként választhatott, így Meskó összességében a 150. kiválasztott játékos lett az idei drafton. Az egyetemi éveit a Michiganen töltő punter utolsó szezonjában 44.5 yardot átlagolt, 52 rúgása egyikét sem tudták blokkolni az ellenfél játékosai.

 

A szakírók véleménye szerint Meskó erényei közé sorolható, hogy jól bírja a nyomást, nem zavarják a nehéz időjárási körülmények, illetve fizikai adottságai és rúgásainak erőssége is képessé teszik arra, hogy a legjobbak között is bizonyítson.

 

Ha a Patriots vezetői nem cserélik el a szezon előtt, akkor Meskó a liga egyik legnagyobb sztárja, az irányító Tom Brady oldalán kezdheti meg a felkészülést élete első szezonjára az NFL-ben. A New England az utóbbi évtizedben a liga egyik (ha nem a) legjobb csapatának számított, a 2001-es, a 2003-as és a 2004-es szezonban is Super Bowlt nyert.

 

A tengerentúli amerikaifutball-ligában több magyar származású játékos szerepelt már, közülük néhányukat a sportág legendái között tartják számon, elég csak Joe Namath, Larry Csonka vagy Bernie Kosar nevét megemlíteni.

 

Sok szerencsét neki :D

Link to comment
Share on other sites

A Raiders megvált JaMarcus Russelltől

 

Javában tart a holt szezon a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL), azonban így is számos érdekesség történt az elmúlt napokban: az Oakland Raiders kirúgta a 2007-es játékosbörze (draft) első számú választottját, JaMarcus Russellt; a Cincinnati Bengalsnél kapott új esélyt „Pacman” Jones; letartóztatták a „Minden héten háború” sztárját, Lawrence Taylort, illetve új szerződést kapott a saját posztján a legjobbak közé tartozó Jahri Evans és Patrick Willis.

 

540jmr.jpg

A 2007-es 1/1-es kiválasztott, JaMarcus Russell (jobbra) új csapatot kereshet magának

Russellt nagy reményekkel választotta annak idején a Raiders, személyében a franchise sikerességét hosszú éveken át biztosítani tudó irányítót látta Al Davis, ám hároméves NFL-pályafutása alatt ezt a reményt nem tudta beteljesíteni, miközben nem kevés pénzt tehetett zsebre – eddig 36 millió dollárt keresett, és a Fosztogatóknak további hárommilliót kell még kifizetniük neki, igaz, így legalább felszabadítottak 6.45 milliót a 2010-es fizetési sapkából.

 

Ha Russell produkcióját és a bérét jobban megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy ezért a hatalmas összegért cserébe hét győzelmet ért el a Raidersszel (5.7 milliót keresett egy sikerrel), és három év alatt mindössze 18 touchdownpasszt adott (2.2 milliót ért számára mindegyik).

 

Ligaközeli információ szerint két, korábbi első körös játékos, a Dallas Cowboys által a 2006-ös börze 18. helyén kiválasztott linebacker, Bobby Carpenter és a St. Louis Rams egy évvel korábban – összesítésben a 19. helyen – megszerzett támadófalembere, Alex Barron helyet cserélhet egymással.

 

Maradva a dallasi vonulatnál, a legutóbb a Cowboysban szereplő, a balhéi miatt számos alkalommal eltiltott Adam (Pacman) Jones újra esélyt kapott egy NFL-ben szereplő csapattól: a problémás játékosokat korábban is előszeretettel begyűjtő Cincinnati Bengals kétéves szerződést kötött a visszahordóként is bevethető cornerbackkel.

 

Nem „Pacman” az egyetlen zűrös klasszis, akiről a napokban a hírek szóltak, ugyanis a rendőrség tájékoztatása szerint New York külvárosában letartoztatták az egykori NFL-sztárt, Lawrence Taylort. Egyelőre csak annyit lehet tudni az esetről, hogy a New York Giants legendáját nemi erőszak bűntettével kapcsolatban fogták el a rendőrök.

 

Taylor a játékos-pályafutása után több filmben és tévésorozatban is szerepelt. A magyar nézők az „Any Given Sunday" című alkotásból ismerhetik leginkább, amelyet a magyar mozikban „Minden héten háború" címmel vetítettek.

 

Két, a saját posztján a legjobbak közé tartozó játékos is meghosszabbította a szerződését: a bajnok New Orleans Saintsnél guardként szereplő Jahri Evans, illetve a San Francisco 49ers kötelékébe tartozó belső linebacker, Patrick Willis.Evans hétéves kontraktus alá kanyarította a nevét, amely értelmében a legjobban fizetett belső falemberré vált a ligában – teljesítményétől függően ezen időszak alatt akár 56.7 millió dollárt is kasszírozhat, amelyből 19 milliót mindenképpen megkap –, míg Willis ötéves megállapodást kötött, melynek alapján akár 50 milliót is kereshet (nála 29 millió a garantált pénzösszeg).

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Az előszezon első meccsei:

New England Patriots 27-24 New Orleans Saints

Baltimore Ravens 17-12 Carolina Panthers

Dallas Cowboys 9-17 Oakland Raiders

Washington Redskins 42-17 Buffalo Bills

Philadelphia Eagles 28-27 Jacksonville Jaguars

Atlanta Falcons 20-10 Kansas City Chiefs

Link to comment
Share on other sites

Szerintem már a Saints passzjátéka és a Saints futójátéka is kellően jó elegyet alkot (példákat "talán" nem kell hozni, hogy mivel támasztották ezt alá az előző szezonban :) ), nem kell idekeverni a Pats-offenset. :P:)

 

Amúgy is az előttünk álló idény egyik nagy kérdése, hogy a "szentek" elő tudnak-e állni a tavalyihoz hasonló produkcióval. Az utóbbi években már-már hagyománnyá vált, hogy az előző Super Bowl egyik résztvevője nem jut be a playoffba, és őszintén szólva nem tartom kizártnak, hogy ez az átok Brees-éket is utoléri... :huh: Bár éppen ők azok, akiknek a "Tampa Bay-átok" sem jelentett akadályt az SB-győzelemben. :D

 

Mindegy, most még csak az előszezon legelején vagyunk, és a csapatokból (vagy legalábbis az igazi arcukból) gyakorlatilag még semmit se láttunk, úgyhogy ilyen találgatásokba kár is belemenni. Én csak abban bízom, hogy a Pittsburgh számára "valamivel" jobban sikerül ez a szezon, mint az előző...

Link to comment
Share on other sites

Úgy tűnik, Favre 40 évesen is folytatja

 

Minden jel szerint folytatja pályafutását Brett Favre, a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) történetének egyik legjobb irányítója.

 

favre540.jpg

 

Hivatalos bejelentés ugyan még nem hangzott el sem tőle, sem csapata, a Minnesota Vikings részéről ? amelyet az előző idényben a főcsoportdöntőig vezetett ?, de a 40 éves játékos kedden megjelent Minneapolisban, és sajtóértesülések szerint vasárnap, együttese második előszezonbeli mérkőzésén már pályára lép.

 

Noha Favre szerződése a mostani idény végén jár csak le, az irányító nem jelent meg az augusztus elején kezdődött edzőtáborban. A hírek szerint ezúttal csapattársai vették rá a folytatásra, ugyanis a Vikingek három, az irányítóhoz közel álló kiválósága, Steve Hutchinson, Jared Allen és Ryan Longwell a klub magánrepülőjén utazott el hozzá, aminek eredményeként Favre-val a fedélzeten tértek vissza a ?Tavak városába".

 

A quarterback ? aki 19 szezont töltött a profik között ? tavalyelőtt még a Green Bay Packers alkalmazottjaként úgy döntött, hogy nem folytatja tovább, ám akkor is visszatért, igaz, már a New York Jets színeiben. Egy esztendeje szintén úgy tűnt, hogy befejezi a karrierjét, végül mégis kétéves szerződést írt alá a Vikingekkel, akik a legnagyobb riválisai a Green Baynek, amelyben 1992 és 2007 között szerepelt.

 

A 41. születésnapját októberben ünneplő irányító már most a sportág legendás alakjának számít, amit a statisztikák is alátámasztanak: az NFL történetében többek között ő adta a legtöbb hatpontos gólt (touchdown) érő passzt (497), a legtöbb yardot passzolta (69 329), a legtöbbször volt megszakítás nélkül kezdőjátékos (309 mérkőzés), és neki volt a legtöbb passzkísérlete (9811). Favre-t háromszor választották meg az alapszakasz legértékesebb játékosának (MVP: 1995, 1996, 1997), míg Pro Bowlon (All Star-gála) 11-szer kapott lehetőséget.

MTI

Link to comment
Share on other sites

Amikor nemrégiben bejelentette a visszavonulását, biztos voltam benne, hogy csak ugyanazt játssza el a jónéppel, amit korábban már többször is, és vissza fog térni; az ő pályafutása nem zárulhat le a tavalyi NFC-döntő végjátékában látottakkal. Gyakorlatilag már biztosra vehető, hogy a következő szezonban is játszani fog, amikor megkérdezték, csak ennyit mondott: "Let's do it!"

 

http://www.nfl.com/news/story/09000d5d819d2d99/article/hutchinson-favre-simply-said-lets-do-it-decided-to-return?module=HP_headlines

Ezek után én már azt sem tartom kizártnak, hogy még ez se az utolsó éve lesz... :)

Link to comment
Share on other sites

Brett Favre visszatér a 20. szezonjára

 

Bár korábban már bejelentette, mégsem vonul vissza, így sorozatban 20. szezonjának vág neki Brett Favre a tengerentúli amerikaifutball-bajnokságban (NFL) szereplő Minnesota Vikings 40 éves irányítója.

 

540REU_1118807.jpg

Favre hosszú gondolkodás után a folytatás mellett döntött

Amikor legutóbb láthattuk a negyvenéves legendát játék közben, akkor a mérkőzés végén bicegve hagyta el a New Orleans-i Superdome játékterét, miután csapatával, a Minnesota Vikingsszel hosszabbítás során alulmaradtak a Szentekkel szemben a konferencia-döntőben, egy lépéssel a Super Bowl előtt.

 

"Mindent elértem már, nem kell semmit bizonyítanom - mondta Favre. - Azért vagyok itt, hogy jól érezzem magam, és segítsek a csapatnak nyerni. Nagyon bírom ezeket a srácokat, jobban, mint bárki hinné. Úgy vélem ez az érzés kölcsönös."

 

"A folytatás és a visszavonulás mellett is voltak érveim. Ez egy nagyon jó csapat, sokkal nagyobb arra az esélye, hogy a Super Bowlba jusson, mint más együttesnek. Innen nézve könnyebb a visszatérés mellett dönteni" - folytatta a 40 éves irányító.

 

Az októberben 41. életévét betöltő irányító az előző szezonban pályafutása egyik legjobb évét futotta, 33 touchdownpassza mellett mindössze hétszer csípték el indítását az ellenfelek védői.

 

"Az egyik részem azt mondja, "nagyszerű volt az előző év, ennél jobban már nem tudnék játszani, miért próbálnám meg?", míg a másik felem győzköd, "Ezek a srácok nagyon magas szinten játszanak, miért ne mennék vissza?". Az elvárások magasak itt, ahogy annak lennie kell."

 

Május 21-én Favre-nak megműtötték a bal térdét, és alig néhány héttel ezelőtt csapattársainak és a Vikings vezetőinek még azt üzente, hogy nem fog visszatérni, mert regenerálódása lassabb a vártnál.

 

"Nincs olyan részem, amely százszázalékos lenne. De nem volt tavaly sem, és egy évvel azelőtt sem - mondta Favre. - Ez a műtét egy kicsit segített azon, hogy javuljon az állapotom, de 309 mérkőzést játszottam sorozatban, úgyhogy nem panaszkodom."

 

Favre tehát visszatér szerződésének utolsó évére, a 20. NFL-szezonjára, hogy ismét célba vegye csapatával a bajnoki címet.

Hajrá! ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mivel az olasz bajnokság az idei szezontól a Sport TV helyett a Digisporton lesz látható, minden valószínűség szerint az NFL-közvetítéseknél végre el lehet felejteni a csúsztatott élő adásokat. Vasárnap esténként a Sport1-en bizonyára a tavalyi rendnek megfelelően spanyol bajnokik mennek majd, a Sport2-n pedig az NB1 összefoglalója, aminek viszont 10-kor vége, így élőben, vágatlanul tudják adni az amerikai idő szerint 4:15-kor kezdődő mérkőzések egyikét (de az is előfordulhat, hogy adott esetben az egy órai meccsek valamelyikét láthatjuk felvételről). Ezen kívül ahogy tavaly, úgy idén is még egy találkozó, az SNF vagy az MNF kerül képernyőre (valószínű, hogy ezúttal is többnyire utóbbi), valamint az alapszakasz 10. fordulójától játszott csütörtöki mérkőzéseket is élőben közvetítik.

Link to comment
Share on other sites

Én is örülnék annak, ha kis túlzással éjjel-nappal NFL menne a Sport TV-n, de mint tudjuk, az amerikai tévétársaságokkal kötött szerződés ezt nem teszi lehetővé, úgyhogy marad a megszokott mennyiség. Én inkább abban bízom, hogy az idei alapszakasz legnagyobb meccsei képernyőre kerülnek, pl. a "Manning Bowl" a 2. fordulóban (SNF lesz, úgyhogy nekem nehogy a hétfő esti Saints - 49ers mellett döntsenek :) ), a Colts - Pats, a "Favre Bowl" mindkét felvonása, stb., ill. nehogy túlzásba essenek a New Orleans mérkőzéseivel csak azért, mert ők a címvédők. :) Na és persze minél több Pittsburgh-meccset. :P:D

 

Ami már biztos:

New%20Orleans%20Saints_ikon.gifNew Orleans Saints - Minnesota VikingsMinnesota%20Vikings_ikon.gif (1. hét) - 2010. szeptember 9., csütörtök, 2:00 (Élő közvetítés: Sport1 - Ismétlés: pénteken 11:30-kor a Sport1-en és 15:45-kor a Sport2-n)

Link to comment
Share on other sites

Hát nem akármilyen mérkőzéssel kezdődik az alapszakasz, az biztos. Már nevek alapján is garantált a jó meccs, de így, hogy ráadásul a tavalyi NFC-döntő visszavágója lesz... ;)

 

Közvetítések terén valamivel megint okosabbak lettünk: szeptember 12-én, vasárnap a Sport2 22:30-tól ad meccset élőben, így már biztos, hogy a 4:15-ös mérkőzések egyike lesz az, nem pedig valamelyik helyi idő szerint 1 órakor kezdődő találkozót láthatjuk. Csak három meccs jöhet szóba, én az Eagles-Packers párharcra tippelek, vasárnapra pedig más közvetítés nincs kiírva, így marad a két hétfő esti rangadó egyike (valószínűleg a Jets-Ravens, aztán elképzelhető, hogy Faragó miatt a Chiefs-Chargers kerül képernyőre :) ).

Link to comment
Share on other sites

Közvetítések:

New%20Orleans%20Saints_ikon.gifNew Orleans Saints - Minnesota VikingsMinnesota%20Vikings_ikon.gif (1. hét) - 2010. szeptember 9., csütörtök, 2:00 (Élő közvetítés: Sport1 - Ismétlés: pénteken 11:30-kor a Sport1-en és 15:45-kor a Sport2-n)

 

Philadelphia%20Eagles_ikon.gifPhiladelphia Eagles - Green Bay PackersGreen%20Bay%20Packers_ikon.gif (1. hét) - 2010. szeptember 12., vasárnap, 22:30 (Élő közvetítés: Sport2 - Ismétlés: hétfőn 14:00-kor a Sport1-en és 17:15-kor a Sport2-n)

 

New%20York%20Jets_ikon.gifNew York Jets - Baltimore RavensBaltimore%20Ravens_ikon.gif (1. hét) - 2010. szeptember 13., hétfő, 1:00 (Élő közvetítés: Sport2 - Ismétlés: kedden 13:45-kor a Sport1-en és 19:00-kor a Sport2-n)

Link to comment
Share on other sites

2010-es szabályváltozások

1) A hosszabbítás

Az NFL szabályok szerint ha egy mérkőzés a rendes játékidőben döntetlennel ér véget, akkor egy extra negyedet kell lejátszani, amelynek során az először pontot szerző csapat megnyeri a mérkőzést, legyen a pont 2, 3, vagy 6. Ha senki nem szerez pontot a plusz tizenöt perc alatt, akkor az alapszakaszban döntetlennel ér véget a meccs. Ezt persze nagyjából mindenki tudja, és ez az alapszakaszban nem is változott meg, viszont a rájátszásban bekövetkező esetleges hosszabbítások esetén változik a dolog.

Sokan fejezték ki az évek alatt az ellenérzésüket azzal kapcsolatban, hogy a kiemelt fontosságú rájátszásmeccseken is elég egy mezőnygóllal nyerni, ráadásul sokszor az a csapat ez, akinek a szerencse kedvezett pénzfeldobáskor, és elsőnek kapta meg a labdát. Tegyük hozzá, hogy a statisztikák szerint 1994 óta (ekkor került a kickoff 35-ről 30-ra) a hosszabbításos alapszakasz meccsek nagyjából 60 %-át nyeri meg az a csapat, amelyik a pénzfeldobást nyeri, tehát nem olyan mértékű azért ez az előny, mint azt esetleg gondolhatnánk. Ezzel együtt az NFL egyik kimondatlan törekvése már régóta, hogy a kickereknek ne adjanak lehetőséget, hogy túl meghatározó játékosok legyenek. Mellékzönge, de ezért van az is, hogy a rúgók kőkeményre pumpált vadonatúj úgynevezett K-ballokat kapnak minden egyes meccsre, amelyek a rúgók elmondása szerint 3-4 yardot is elvesznek a rúgások hosszából.

Az új szabály szerint ha az első támadást vezető csapat csak egy field goalt ér el, akkor a másik csapat megkapja a labdát - egészen pontosan a lehetőséget a visszahordásra -, és van lehetősége kiegyenlíteni, illetve ha TD-t szereznek támadásukból, megnyeri a meccset. Ha kiegyenlítettek, akkor onnantól hirtelen halál lép életbe, bármilyen pontszerzés győzelmet ér, ugyanez igaz akkor is, ha mindkét első drive pontok nélkül zárul le. Ha az első támadást vezető csapat nem ér el pontot, akkor a másik csapatnak már elég a field goal a győzelemhez. Amennyiben safety történik a hosszabbítás akármelyik pontján, a safety-t elérő csapat nyer.

Bár nagy horderejűnek tűnik a változás, olyan gyakran nem fogjuk látni eredményét: 1958 óta mindössze 27 hosszabbításos playoff meccs volt, és ebből mindössze 5 zárult le úgy, hogy nem kapta meg mindkét csapat a labdát.

2) Az umpire

Az umpire hosszú évek óta a legtöbb kérdést felvető bírói pozíció az NFL-ben. Helyzete a linebackerek és a safety-k között az események fókuszpontjába helyezte, mind futások, mind passzok esetén az umpire volt a leginkább veszélyeztetve. Ebből fakadóan igen gyakori volt a sérülés köreikben, el lehet képzelni, hogy egy teljesen védtelen átlagember minek van kitéve a hihetetlen sebességgel mozgó sisakos-vállvédős monstrumok között. Csak az elmúlt évben három agyrázkódás, és két műtétet igénylő sérülés következett be az umpire-ök között. Emellett ezt az elhelyezkedést évtizedek óta kihasználták az elkapó játékosok ún. pick play-ek során, amelyek célja az volt, hogy az umpire-t felhasználva pontosan előtte fussanak el, hogy a védőnek ki kelljen őt kerülnie, ezzel az elkapó lépéselőnybe kerüljön egy passz esetén. Bill Walsh edzőlegenda egy volt játékosa, a TE Brent Jones szerint minden évben elmondta elkapóinak, hogy ha van rá esély, hogy az umpire-t "csapdaként" használják, akkor nem szabad habozniuk. Ezzel kis túlzással egy 12. embert kapott az offense. Persze nem teljesen fekete-fehér a kép, pl. Keyshawn Johnson és Hines Ward elmondta, hogy az ő pályafutásuk során az umpire inkább akadály volt, mintsem segítő tényező. 14 éve esett meg, hogy meccset eldöntő tényező vált az umpire-ből. 1995-ben egy Raiders-Chiefs mérkőzésen 17-17-es döntetlennél a Raiders QB Jeff Hostetler Tim Brownt célozta meg egy passzal, de Brown route-ja pontosan Jeff Rice umpire-ba vezetett, összeakadt a játékvezetővel, mindketten elestek. A passzt a Chiefs CB James Hasty elfogta, 64 yardos TD-t vitt az interceptionből, ezzel 23-17-re nyert a Chiefs.

Mindezeket mérlegelve az NFL játékvezetői bizottsága úgy döntött, hogy az umpire új pozíciót fog kapni, átkerül az offense oldalára, egy vonalban a referee-vel, a QB nem-dobó kezének oldalára. A félidők végén két percen belül visszamegy eredeti helyére, ennek oka az, hogy az ilyenkor gyakori siettetett offense-eket ne sújtsa túl nagy hátrány azzal, hogy a labdalerakást végző umpire-re kelljen várniuk. 2 percen kívül hosszabb játékok esetén másik bíró is lehelyezheti a labdát ezentúl, eddig ez kimondottan ritka volt. Field goal kísérletek esetén szintén visszaáll a defense oldalára az umpire.

Az eddig lezajlott preseason meccsek tapasztalata alapján azt mondhatjuk, hogy ahogy az várható is volt, az umpire-ok átkerülése az offense oldalára több offensive holding bedobást eredményezett. A játékvezetői bizottság úgy ítélte meg, hogy bár 2009-ben nőtt ezen szabálytalanságok száma, még mindig túl sok nyilvánvaló holding maradt büntetlenül, így ezzel ezt a problémát is sikerült orvosolni. Ezzel párhuzamosan a defense több minden úszhat meg, könnyebb lesz pl. egy blitznél utat nyitni szabálytalan eszközökkel a blitzelőnek. Ami kicsit az offense-t segíti, hogy a centerek és a guardok által elkövetett "mini false startok" (egy-egy ujj hirtelen megmozdítása, kisebb fejbiccentés, stb.) könnyebben megúszhatók. Az eddigi előszezon meccseken problémát okozott néhány csapatnál az, hogy miután az umpire lerakta a labdát, az offense túl hamar indította el a playt, nem várták meg amíg az umpire a helyére ér, és ezért illegal snap büntetést kaptak, főleg a Colts fejezte ki rosszalását emiatt. Manningék gyakran huddle nélkül, a LOS-on felállva "építik fel" a play-t, és a Green Bay ellen kétszer is megbüntették őket amiatt, hogy egyből elindították a labda lerakása után a play-t. Emiatt elképzelhető hogy kisebb finomítások elő fognak fordulni az umpire-ok mechanikájában azzal a céllal, hogy elejét vegyék ezeknek a problémáknak.

3) Egyéb változások

- A védtelen játékosok védelmét kiterjesztették. Az új szabály kimondja, hogy tilos egy védtelen játékost fejbe, vagy nyakon ütni sisakkal, vállvédővel, vagy alkarral a földet elhagyva (az eredeti szövegezés a "launching" kitételt tartalmazza, ezt úgy definiálja az NFL szabálykönyv, hogy az ütközést okozó játékos lába elhagyja a földet ütközés előtt). Eddig ez a szabály csak az elkapókra vonakozott, ezentúl mindenkire, akit a szabályok védtelennek nyilvánítanak. Fontos a védtelenséget hangsúlyozni, nem védtelen embert teljesen nyugodtan fejbe lehet ütni vállvédővel. Védtelennek számít a passzolás folyamatában lévő QB, a labdára koncentráló WR - az elkapás pillanata után is, amíg nem tudja megvédeni magát-, a kick vagy punt returner az elkapás befejezéséig, futójátékos (azaz bárki akinek a kezében az adott pillanatban a labda van) miután megállt előrehaladása, labdabirtoklás-csere után a QB, ha láthatóan nem akar részt venni a játékban, illetve a kicker és a punter a labda elrúgása után. Büntetése unnecessary roughness, 15 yard, automatikus első kísérlet.

- Az előző évben vezették be a szabályt, mely szerint rúgóformáció esetén olyan védőjátékosnak, aki egy yardnál közelebb helyezkedik el a LOS-hoz, nem lehet a sisakja a long snapper vállvédőjének vonalán belül. Idén még kijjebb kell felállni, egy ilyen játékos testének semelyik része nem lehet a snapper vállvédőjének vonalában. Ez természetesen a lehajtott fejjel snappelő játékosok védelmét célozza. A büntetés illegal formation, 5 yard.

- Egy rúgást elkapó játékosnak, ha fair catch-et jelez, és a labdát nem kapja el (muffolja), addig amíg a labda nem ér földet, meg kell adni a lehetőséget, hogy elkapja a labdát. Ha a rúgó csapat játékosa kapja el a labdát mielőtt a returnerről való lepattanás után földet érne, akkor a labda halottá válik, és a visszahordó csapathoz kerül, de büntetést nem kap érte a rúgó csapat. A szabály már régóta létezik, a pontosítás a büntetésre vonatkozik. Ez egy tavalyi vitás play miatt van, a Texans és a Titans közötti összecsapáson Jacoby Jones fair catch jelzés után muffolta a labdát, amit a Titans játékos Jason McCourty szemfülesen lekapott és előrehaladt vele. A play után a Texans-nál maradt a labda, és a Titans 15 yardos büntetést kapott fair catch interference miatt. Érthetően a büntetést nehezményezte Jeff Fisher Titans HC, hiszen gyakorlatilag nem történt interference, a visszahordó saját maga ejtette el a labdát, McCourty csak a lehetőséget használta ki. Ezután ilyen esetben nem jár büntetés a rúgó csapatnak, persze a labdát ezután sem kapják meg.

- Ha a labdát birtokló játékos sisakja leesik, a labdát halottá nyilvánítják abban a pontban, ahol a játékos sisakja lejött.

- A félidők végén, miután az idő lejárt, bármely fél által elkövetett halott labda personal foul - tehát az utolsó play után elkövetett 15 yardos büntetés - a következő félidőben a kirúgáskor lesz kimérve. Eddig a defense által elkövetett ilyen szabálytalanságok időntúli kísérletre adtak lehetőséget az offense-nek, az offense által elkövetetteket viszont egyszerűen eltörölték.

- A félidők utolsó egy percén belül történt videóvisszanézések esetén, ha a visszanézés olyan play után történt meg, amelynek végén az órának futnia kellett volna, és a visszanézés alapján hozott döntés szerint is futnia kellene az órának, a hátralévő időből 10 másodpercet le kell futtatnia az óra kezelőjének. Ennek célja egyértelmű, ne kapjon ingyen időkérést egyik csapat se.

- Reagálva az egyre közkeletűbb hibrid defense-ekre, ahol nem egyértelműen megállapítható egy játékosról, hogy DE, vagy LB e, a szabályok mostantól engedélyezik mind a védő-falemberek, mind a linebackerek számára az 50-59 és a 90-99 közötti számokat. A centerek eddig csak 50 és 59 közötti számokat használhattak, ezentúl nekik is van lehetőségük 50 és 79 közötti számra (bár ezt eddig sem vették szigorúan, pl. Nick Mangold Jets C egész eddigi karrierje során 74-es volt). Végül ha egy érvényes elkapó poszton játszó játékos egy másik érvényes elkapó posztra vált karrierje során (pl. egy RB-ből WR lesz), akkor megtarthatja eredeti számát.

Forrás: BOWL.hu
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.



×
×
  • Create New...