Jump to content
PirateClub.hu

Élhető bolygók vannak a lakhatósági zónán kívül


marpi08
 Share

Recommended Posts

A csillagtól mért távolság mellett a fellépő árapályfűtés is befolyásolja, hogy egy bolygón kialakulhat-e az élet, írja a Hírek.csillagászat.hu.

 

Minden csillag körül kijelölhető egy úgynevezett lakhatósági zóna, amelyben az itt keringő bolygók felszínén megfelelő hőmérséklet uralkodik ahhoz, hogy ott az általunk ismert élet számára elengedhetetlen folyékony víz létezhessen. Naprendszerünkben egyedül a Föld kering ebben a zónában. A csillagukhoz ennél közelebb keringő bolygók egyszerűen megsülnek, mint például Naprendszerünkben a Merkúr bolygó, ugyanakkor a túlságosan távol tartózkodó planéták fagyott, halott világok.

 

Míg Naprendszerünkben a bolygók a körtől alig eltérő pályákon mozognak, az eddig felfedezett 300, idegen csillag körül keringő úgynevezett exobolygó közül sok mozog jelentősen elnyúlt pályán központi égitestje körül. A csillag körül keringő bolygóra gravitációs árapályerők hatnak, amelyek jóval erősebbek, amikor a planéta pályájának csillaghoz közelebbi részein halad, mint amikor távol van napjától. A folyamatosan változó árapályhatás súrlódást kelt a bolygó testében, amely súrlódás a bolygó hőmérsékletét megemeli. Ezt a jelenséget árapályfűtésnek nevezzük.

20081020_lakhatosagizona_io.jpg

A Naprendszerben a Föld mellett az egyetlen vulkanikusan aktív égitest a Jupiter Io nevű holdja (Forrás: Galileo project, NASA/JPL)

 

Emiatt Brian Jackson, Rory Barnes és Richard Greenberg arra hívja fel a figyelmet, hogy a hatás miatt az idegen világok esetében az élet hordozásának nem elégséges feltétele az, ha a bolygó éppen a csillag lakhatósági zónájában kering. Mivel az árapály-hatás erőssége arányos a bolygó tömegével, különösen a nemrégiben felfedezett, 2-10 földtömegű, "szuperföldek" esetében fordulhat elő, hogy az árapályfűtés révén az egyébként megfelelő távolságban levő bolygó felszínén valójában pokoli körülmények uralkodnak. Ennek oka, hogy az árapályfűtés révén még ha a teljes bolygótest nem is olvad meg, a hatás elegendő lehet jelentős vulkanikus tevékenység fenntartásához, hasonlóképpen a Jupiter Io nevű holdján megfigyelhető aktivitáshoz.

 

Az árapályfűtés azonban az élet számára hasznos is lehet: a napjuktól távolabb, a lakhatósági zónán kívül keringő égitestek esetében éppen megfelelő körülményeket teremthet. A jelenség segítheti azon - vulkanikus - folyamatok fenntartását, amelyek során a bolygó légköre a felszín alatti gázok feltörése révén kialakulhat. A fűtőmechanizmus akár folyékony óceánokat is létrehozhat a bolygó egyébként fagyott kérge alatt, amelyre példát szintén a Jupiter holdrendszerében mozgó Europa hold mutat. Az árapályfűtés emellett hozzájárulhat a lemeztektonika fenntartásához, amely viszont a légkörben felgyülemlő, üvegházhatású gázok koncentrációjának kordában tartásához szükséges, elkerülendő például a Vénusz bolygón megfigyelhető, fékeveszett üvegházhatás következményeit. Az eredmények szerint az árapályfűtés akár évmilliárdokig fenntarthatja a lemeztektonikai folyamatokat, ami pedig bőségesen elegendő idő az élet megjelenéséhez és felvirágzásához.

 

Forrás:index.hu

Link to comment
Share on other sites

Egyet értek murkika-val. Abban biztos vagyok hogy valahol a távoli galaxisban van valamilyen formában élet.

Nagyon érdekes téma ez, az ember szabadjára engedheti a fantáziáját hogy vajon hol milyen messze és milyen formában is van élet a világűrben. Magam részéről abban nem értek viszont egyet hogy az univerzum végtelen.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem ezek a tudósok nem úgy értik azt hogy az univerzum valóban végtelen h végtelen hanem csak viszonylagosan, azaz hogy egy embernek mennyire elképzelhetetlen nagyságú. végülis a végtelen az az hogyha akármeddig mennénk akkorsem lenne vége, és ezért gondolhatják, mert nincs olyan szerkezet vagy gép amivel ezt meglehetne nézni, de én sem jelenteném ki biztosan hogy végtelen az univerzum. De abban biztos vagyok mintahogyazt nemrég említettem h vannak földönkívüli létformák.... de nem feltétlenül civilizáltak.....

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Kérdezhetek 1 hülyeséget? Vegyük példának a mi naprendszerünket! itt van 1 nap, és 1 élhető bolygó a miénk. De mi van akkor ha több milliárd fényévnyire (mivel az űr végtelen) van még 1 nap?? Az ottani nap körül lehet akár 10 élhető bolygó is. Nem?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...