Jump to content
PirateClub.hu

Bemutatták a feltörhetetlen titkosítást


Vin
 Share

Recommended Posts

Egy bécsi tudományos konferencián mutatták be először a gyakorlatban a kvantumtitkosítást: ez egy, a mai titkosítási módszerektől gyökeresen eltérő új metódus, aminek az elvi alapjait 25 éve fektették le, de csak most sikerült a megépíteni azt a számítógépes hálózatot, amiben a gyakorlatban is működik.

 

 

A ma alkalmazott titkosítási eljárások általában bonyolult matematikai függvényeket alkalmaznak, amiket nehéz feltörni, de nem lehetetlen, ha kellő mennyiségű időt és számítási teljesítményt vetnek be a megfejtéshez. A kvantumtitkosítás viszont elméletileg is feltörhetetlen, a kvantummechanika egyik alapvető teóriáján, a Heisenberg-féle határozatlansági reláción [1] alapszik, ami kimondja, hogy egy részecske bizonyos tulajdonságait (például a pontos helyét és sebességét) nem lehet egyszerre tetszőleges pontossággal meghatározni. Ezt meg lehet fogalmazni úgy is, hogy maga a megfigyelés, illetve a mérés ténye megváltoztatja a mért tulajdonságot, így óhatatlanul is hibás eredményt kapunk. Így olyan titkosítás hozható létre, ami feltörhetetlen, hiszen maga az illetéktelen olvasás ténye hamis adatokhoz juttatja a megfejtéssel próbálkozót.

 

A bemutatón [2] egy hat gépből álló hálózat gépei kommunikáltak egymással kvantumkódolással védve az adatokat. A gépek a Siemens hálózatában, Bécsben és St. Pöltenben voltak, és összesen 200 kilométernyi hagyományos optikai kábel kötötte össze őket. A kódoláshoz használt kulcs adatait nagyon gyenge, néhány fotonból álló fény szállította a célponthoz. Amikor valaki megpróbált bekapcsolódni az adatforgalomba és lehallgatni azt, a kvantumelméletnek megfelelően a fotonok megváltoztatták a jellemzőiket, az adatforgalomban zavar állt be, amit a vevő oldalon a dekódoló egység érzékelt, és rögtön meg is szakította az adást. Mivel a hálózatban minden gép össze volt kötve az összes többivel, az egyik vonal megszakadása csupán annyit eredményezett, hogy egy másikon folytatódott az adatátvitel, így a hálózat stabil maradt.

 

A kutatást az EU finanszírozta a SECO-QC kódnevű tudományos projektben, és az elmélet 25 évvel ezelőtti kidolgozói, Charles Bennett, az IBM mérnöke, és Gilles Brassard, Montreal Egyetem kutatója is részt vettek a bemutatón.

 

Link to comment
Share on other sites

Ausztriában egy nemzetközi konferenciához kapcsolódva bemutatták a világ első olyan számítógéphálózatát, amelyet feltörhetetlen kvantumtitkosítás véd. A hálózat hat helyszínt köt össze Bécsben, illetve Sankt Pöltenben. Az összeköttetést mintegy 200 kilométer optikai kábellel oldották meg. A kvantumkriptográfia alapja egy kvantumfizikai jelenség: kvantuminformációt csak az információ megzavarásával lehet megmérni.

 

Irdatlanul nagy szorzatok

 

 

A ma legkorszerűbb és gyakorlatilag feltörhetetlen "hagyományos" titkosítási módszereknél más kulcsot használnak a titkosításhoz és mást a megfejtéshez. A kódolt üzenet lényegében az eredeti üzenet és a kulcs szorzata; a feltöréshez meg kell találni a szorzat tényezőit, a prímszámokat. A módszer hatékonysága abban rejlik, hogy a nagy számok szorzataként előálló, tizedesrendszerben is akár több száz számjegyből álló nagy számokról nehezen állapítható meg, hogy valójában szorzatok-e, és milyen számok szorzataként állították elő őket. Ezért is érdeklik annyira a kriptográfia szakértőit a prímszámok elméletében elért új eredmények.

 

Ma már olyan nagy számokkal is kódolnak, amelyeket szakértők szerint bolygónk összes számítógépével sem lehetne a Világegyetem eddigi koránál (körülbelül 14 milliárd év) rövidebb idő alatt feltörni. A csak milliárd évek alatt feltörhető kód gyakorlati szempontból tökéletesen biztos. Akár abba is lehetne hagyni a titkosítás további fejlesztését, új módszerek keresését. Többekben él azonban az aggodalom, hogy egyszer találnak majd egy egyszerű módszert a nagy számok szorzótényezőkre bontására, és akkor értéktelenné válik a ma tökéletesnek tűnő megoldás.

 

Kvantumkriptográfia és teleportálás

 

A kvantumkriptográfia egyelőre csak a problémakör egyetlen elemére kínál minden eddiginél tökéletesebb megoldást: a kulcs továbbítására. Nem zárja ki a kulcs illetéktelen kezekbe kerülését, viszont abszolút biztosan jelzi, ha a kulcsot útközben, továbbítás közben valaki megnézte, elolvasta. A kulcs leírását a fotonok kvantumállapota hordozza, például a 0 bitnek a függőlegesen polarizált, az 1 bitnek a vízszintesen polarizált állapot felel meg. Az információ a fotonok egymásutánjának időzítésével is kódolható.

 

A kvantumkriptográfia lehetőségét negyedszázada vetette fel Charles Bennett (IBM) és Gilles Brassard (Montreali Egyetem). Anton Zeilinger és a munkatársai valósítottak meg először kvantuminformáció-továbbítást az Innsbrucki Egyetemen tíz évvel ezelőtt. Munkájukat rendszerint teleportálás néven említik, ahol két, egymással összecsatolódott fotonnal továbbították az információt. Az egyik foton polarizációját megmérve a fotont határozott polarizációs állapotba vitték, amivel párhuzamosan a közben távolra került párja - a kvantumfizika törvényeinek engedelmeskedve - vele ellentétes állapotot vett fel. Vagyis a kvantumállapotot teleportálták, eljuttatták a távolba. Ez a távolság meglehetősen kicsi volt az első kísérletekben. A jelenség jobb megismerése, a kísérleti technikák fejlődése mára a száz kilométeres távolság áthidalását is lehetővé tette.

 

A leolvasás megváltoztatja a kulcsot

 

Ha útközben valaki a fotonok útjába helyezett műszerével kiolvasná az információt, képtelen lenne lemásolni és újra útjára indítani az üzenetet. Az információ kiolvasásakor ugyanis megváltozik a foton kvantumállapota, tehát más információt vinne tovább, ha egyáltalán tovább tudnák küldeni. A fotonok hordozta kulcsinformációt így elvileg meg lehetne szerezni, de erről a címzett azonnal értesülne, mert hozzá már rossz, használhatatlan kulcs érkezne. Csak a zavartalanul, közbenső beavatkozás nélkül beérkező kulcsot használnák.

 

Osztrák kutatók most arról számoltak be, hogy igazolták a rendszer működőképességét: valóban zavarossá válik a jel a célállomáson, ha útközben valaki megpróbálja kimérni ("lehallgatni") az információhordozó fotonokat. A rendszer megbízhatóságát is igazolták: ha két pont között valamilyen okból megszakadt a kapcsolat, akkor a rendszer automatikusan más pályán küldte tovább a jeleket, ugyanúgy, ahogy az internet- vagy telefonhálózatban teszik (a folyamatos működés alapvetően fontos az első felhasználóként szóbajövő biztosítók és bankok számára). Az osztrák kutatók ezzel létrehozták a világ első olyan számítógéphálózatát, amelyet feltörhetetlen kvantumtitkosítás véd. A hálózat hat helyszínt köt össze Bécsben, illetve Sankt Pöltenben. Munkájukat az Európai Unió finanszírozta.

 

A fotonok útjába tehát nem kerülhet megszakító akadály. Ez egyben korlátozza is a kvantumtitkosítás felhasználhatóságát. A szárazföldi vagy tengeralatti optikai kábeleket ugyanis helyenként erősítők, jelismétlők szakítják meg, hogy ellensúlyozzák a jel természetes gyengülését. Kvantumtechnikával csak az első erősítőig küldhető információ, tovább nem. Ez gyakorlatilag a nagyvárosokra korlátozza a lehetőségeket.

 

Forrás: origo.hu

Link to comment
Share on other sites

Tutira fel lehet majd törni egyébként. Pillanatnyilag nem állunk úgy technológiailag, hogy fel tudja bárki is törni. De mindennek lejár az ideje. Mindent fel lehet törni. Valahogy úgy is meg fogják oldani.

 

---> SZERINTEM <---

Link to comment
Share on other sites

Jónak hangzik. Okos megoldás. Vannak elméletek amik megállják a helyüket, és amin ez alapszik az talán ilyen. De szerintem amig az egész gép és hálózat nem ezen az elven működik, hanem a "hagyományos gépek" és ez a technika között van átmenet, addig feltörhető.

Link to comment
Share on other sites

Egyébként az lehet, hogy nem lehet "lecsapolni a kábelről" az információt, de mikor megérkezik a célállomásra akkor már a dekódolt változatot láthatjuk. Ebben az esetben viszont lényegében nem sok mindent ér a titkosítás, ha keyloggerrel vagy más technikával lopják el a kívánt adatot.

Link to comment
Share on other sites

És mivan, ha elhitetjük azzal a géppel aki küldi, hogy a mi gépünkre küldje el? Ez esetben simán elküldi nekünk az adatot feltörhetetlenül. És nem is tud róla, hogy nem a jó gépnek küldte, csak akkor amikor már elküldte.

De ha ez nem is lehetséges, valaki akkor is fel fogja törni. Akkor minek milliárdokat beleölni? Aki nagyon akarja az úgyis fel fogjha törni. Amúgy azt a kódot amit több milliárd évig kéne számolni, azt max 150 év múlva egy gép kevesebb mint egy másodperc alat ki fogja számolni. Nem a kódolásra kéne pénzt fektetni, hanem abba, hogy senki ne akarjon ellopni semmit.

Link to comment
Share on other sites

Látom az okos okfejtők nem igazán értették meg a működési elvét :) Igaz, tényleg fel lehet majd egyszer törni biztosan, de az nem a közeljövőben lesz, mert a kvantumrészecskékkel stb-vel való számolás igen bonyolult műveleteket igényel (nem tudom milyeneket, de nyilvánvalóan bonyolultak) és biztos fognak még finomítani ezen a rendszeren a még nagyobb hatékonyság érdekében, hisz komoly előnyt jelent egy jövőbeli háború alkalmával, hogy az ellenfél, bár hiába ismeri a működési elvet, magának a kódnak a feltörésére aligha lesz képes.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...