Jump to content
PirateClub.hu

A harmadik szem


munzy
 Share

Recommended Posts

A jelszó - ESP!

 

Ez az egyike a manapság divatos magyarázatoknak. Az elmélet hívei feltételezik az ún. "hatodik érzék" létét (ESP=Extended Sixth Perception, gyk. Kiterjedt Hatodik érzékelés), amivel képesek vagyunk érzékelni az öt érzékünkön túl terjedő ingereket. Ezt az elméletet számos tény támasztja alá, mint például a harmadik szemünk létezése (elcsökevényesedett, kis borsó nagyságú szerv, nagyjából a homlok középpontjával egyvonalban). Bár ez a "szerve" mindenkinek megvan, fejlettségi foka különböző. Miközben testileg fejlődünk, ez a szervünk csökevényesedik, de ennek mértéke meglehetősen enyhe, felnőtt korunkra az eredeti méretének 90-95%-a lesz. A belőle kiágazó érzékelő idegrostok mintegy 30%-a az agynak arra a területére fut, ahol a szem által összegyűjtött fotonokat rakja össze "képpé" az agyunk, a maradék 80% pedig viszonylag egyenletesen eloszlik a maradék négy érzékszervünk között. Ezeken az idegpályákon (orvosi vizsgálatok szerint) ingerek nem futnak, vagy ha igen, az olyan alacsony szintű, hogy nem üti meg azt az ingerküszöböt, amelynél valamely érzék formájában "materializálódhatna".

 

Ezt azért volt fontos megjegyezni, mert sokan úgy tartják, hogy a "szellemvilág" (ezentúl szupernormális-világ) ugye a mi világunkkal együtt létezik, és ha csak ezt érzékelnénk, akkor nem a fizikai valóságokat látnánk (emberek esetében), hanem aurákat, mintha egy formáját kapnánk az infravörös képnek. Ez persze nagyon triviális megfogalmazás volt. A látás sem igazán pontos kifejezés, hiszen nem megmondható, hogy milyen képet kapnánk. Hiszen míg a szemünk közvetlenül a beérkező fotonokat nyeli el, addig az "elméleti" harmadik szemünk más típusú ingerekre reagál(hatna). Mindenesetre főként az azték és maja népek által készített falvéseteken, jade szobrocskákon látható szimbolizálva a harmadik szem. Viszont nem titkoltan csak a szertartások közben bemutatott papokon ábrázolják, akiknek a feladata az istenekkel és szellemvilággal való kapcsolattartás volt a feladatuk. Szertartás közben ez a szem nyitva volt, míg egyéb ábrázoláskor csukva.

 

Amúgy tanulmányok szerint a csökevényesedés megindulása úgy 2-3 ezer évvel ezelőtt kezdődött, és igazán csak az elmúlt 700-1000 évben gyorsult felt. Bár ezen tanulmányok nagy részét elméleti síkon vezették le, ha összevetjük, hogy az előbb említett időszakban a vallás, és az azzal járó, manapság csak megmosolygott hiedelemvilág szerves részét képezte az emberek mindennapjainak. Ellenben a kereszténység megjelenésével, és annak világméretű elterjedésével teljesen új típusú szemléletmód honosodott meg, és előfordulhat, hogy a középkorban előforduló szellemek, és egyéb (rendkívül gyakori) paranormális észlelések ennek a hatodik érzéknek a spontán használatával magyarázható, és ezeket az ingereket átitatta időközben a mély vallásosság.

 

Na jó, ezek örvényes vizek, meg el is tértünk kissé a tárgytól...Lényeg az, hogy a szellemek észlelésére ez az egyik magyarázat...

Link to comment
Share on other sites

Az egyensújt a fülünkkel, a hőmérsékletet a bőrünkkel érzékeljük. Attól, hogy bizonyos érzékszervekhez csak 1 érzékelést "csatolunk" attól még mást is érzékelhet.

Vágd le a 2 nagy lábujjadat..megnézem azután h fogsz járni ^^.

 

Amúgy meg ebben a 3. szem dologban lehet vmi...nem hallottatok még a küklopsz betegségről?

Link to comment
Share on other sites

Egyensúlyérzékünk a belső fülben van, egészen a szemünk mögött, hőt az egész testfelület érzékel, 2 nagylábujj levágásával pedig még vígan fogsz szaladgálni, persze nem az azt követő percekben:)

A küklopsznak pedig nemhogy három, de csak egy szeme van...

Mellesleg a cikk egy nagy marhaság...

Link to comment
Share on other sites

"A belőle kiágazó érzékelő idegrostok mintegy 30%-a az agynak arra a területére fut, ahol a szem által összegyűjtött fotonokat rakja össze "képpé" az agyunk, a maradék 80% pedig viszonylag egyenletesen eloszlik a maradék négy érzékszervünk között."

 

Asszem lehet hogy hamis a cikk, vagy csak egyszerű nyomdahiba de miez? 80% + 30% = 110% nem? vagy az a 10 % akar lenni a plussz érzékelés? XD lol

Link to comment
Share on other sites

Érdekes, mindenesetre. Ez a harmadik szem dolog már feltűnt korábban a hinduizmusban és a buddhizmusban, ahol a megvilágosodás jelképe volt.

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Shiva_Mus%C3%A9e_Guimet_22971.jpg

 

Én személy szerint továbbra sem hiszek az ilyen dolgokban. A magyarázat szvsz az lesz, amit az utolsó bekezdésben leírtak, vagy egy éppen most kifejlődő, vagy egy visszafejlődő szerv, de azért ne kössük ilyen könnyen a szellemvilághoz, amíg azt sem tudjuk igazán, hogy mi az és hogy került oda. Már ha egyáltalán ott van, mert én semmilyen infót nem találtam arról, hogy valóban létezne.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Egyértelmű, hogy kamu. Tudósok nem írnának olyat, hogy ezzel látunk aurákat, meg olyanokat, amik vannak is meg nem is a mi világunkban, annyira vannak hogy egyes emberek látják őket de semmi több.

 

"középkorban előforduló szellemek, és egyéb (rendkívül gyakori) paranormális észlelések" (rendkívül okos emberektől..)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Haliho.

 

Írások alapján úgy,mint a fizikai tested része a fizikai világnak,az asztráltested is része az asztrális világnak,bár ezt sok materialista megcáfolja,és következtetéseket levonva abból,h. az ember csak annak hisz,amit lát,ebből ítélve ezeket a láthatatlan dolgokat,láthatatlan világot sem ismerik el.

 

Viszont,hallottam arról,h. a gyerekek 3éves korig látják a szellemeket,( nevetnek,és akkor ha 1 pontra fókuszálnak sokáig, legyen az a szoba valamelyik fenti sarka),illetve,h. a kutyák is megérzik a jelenlétüket,és ugatják őket,illetve h. az állatok megérzik a környezeti változásokat,vagy a veszélyt,ez bennük 1 természetes ösztön,ami bennünk a szocializálódást követően már nincs jelen.

 

A gyerekekről még annyit,h. ha látják a szellemeket,akkor sem tudják hova tenni a jelenséget,mert az értékelésük még annyira nem fejlett,és nem tekintenek neki nagy jelentőséget,mert nem érzik ezekenek a fontosságát,és megfeledkeznek róla a növekedés során...

 

Nemtok linkelni,viszont itt 1 link,elég érdekes, témába vágó gondolatokat tartalmaz. :D

 

sziasztok.

 

link:

 

http://www.harmonet.hu/cikk.php?rovat=26&alrovat=30&cikkid=15789

Módosította spdeluxe
Link to comment
Share on other sites

az úgymond "3. szem" valójában a tobozmirigy, mely még hüllőkben pölö a fejtetőn érzékeli a fény/sötétség változását. emberben az agyalapon már nem "látszik ki" a koponyatetőn, ezért kap a szemből és a látókéregből megfelelő pályákat, melyek aztán különböző napi ritmusú hormontermelő folaymatokat befolyásolnak

a szellemekhez meg nicnsen köze

Link to comment
Share on other sites

IGEN VAN!

 

goorky semmilyen bizonyíték nem támasztja alá a szavaidat. abban igazad van hogy nincs mindenre tudományos magyarázat de egyre több mindent fejtünk meg. de alap ha valamit nem értesz vagy nem bírsz megmagyarázni akkor ott egyből irtózatosan megmagyarázhatatlan hatalmas emberfeletti csodáról van szó ugye?

 

honnan tudhatja bárki is hogy a kutya érzékeli a "szellemeket" mikor nem tud senki kutyanyelven? a gyerekeknek viszont tényleg van egy adottsága(igaz nem 3 éves korig) méghozzá az hogy magas fokon képesek képzelődni. olyan szinten hogy amit elképzelnek azt szó szerint látják is. ez a képesség idővel tényleg elgyengül de kis gyakorlással fejleszthető. amúgy az ilyen szellemes szarok általában szubjektív tapasztalások alapján bizonyítottak. szedtél már hallucinációt okozó szert vagy elfogadod a tényt hogy vannak olyan beteg emberek akik valótlan dolgokat valósnak látnak mert az agyuk sérült?

Link to comment
Share on other sites

nah, most regeltem,eddig öcsém accjáról(goorky) írtam.

te tipikusan olyan ember vagy,aki csak a tudományosan bebizonyított dolgokban hiszel,illetve annak amit látsz.

igazad van abban,h. semmire sincs semmi bizonyítékom,de sokáig pl. sokáig a piramisokat sem tudták milyen eredetűek,mi célt szolgálnak,mégis ott vannak.nem akarlak cinkelni,mert semmi okom rá,de sokszor a fán túl kell nézni,hogy lásd a mögötte rejlő erdőt. és sztem nem véletlen,képzelgések azok az ezoterikus,mentalista dolgok amik egyre inkább a publikus érdeklődés középpontjába kerülnek. aura fotozás is létezik,és ebből ítélve akkor aura is van,mert ha ez nem lenne akkor nem lenne mit fotózni... :D:D

Link to comment
Share on other sites

de a piramis akkor is egy létező dolog amit bizonyítani sem kell, ellenben a szellemekkel.. :rolleyes:

"mentalista dolgok amik egyre inkább a publikus érdeklődés középpontjába kerülnek" hála uri zellernek :D amúgy eddig is ugyanannyi embert érdekeltek az ilyen dolgok, nem véletlen, az ember szeret fantáziálni (meg ebből pénzt keresni, stb), de az sem véletlen hogy bizonyítani sem sikerült hivatalosan akár egy paranormális dolgot is :)

Link to comment
Share on other sites

uhi gehhellt hagyjuk ki ebbűl,mert ő más tészta... jól sikerült a propagandája anno,azt felfuttatták,mint valami nagy "mentalistát"... bár a kanál hajlítás nálam nem nagy szám... bár azé másnaposan,full kotta állapotban szódával elmegy csak a fun kedvéért :D

Link to comment
Share on other sites

IGEN VAN!

 

goorky semmilyen bizonyíték nem támasztja alá a szavaidat. abban igazad van hogy nincs mindenre tudományos magyarázat de egyre több mindent fejtünk meg. de alap ha valamit nem értesz vagy nem bírsz megmagyarázni akkor ott egyből irtózatosan megmagyarázhatatlan hatalmas emberfeletti csodáról van szó ugye?

És ennek következtében még több esetenként megdöbbentő kérdés kerül elő.

 

2. a mi nyelvünk által fémjelzett szellemek, tulajdon képpen lehet hogy a létezés egy magasabb sikja? ( erre mondják hogy az igazság odaát van.)

 

sokáig a piramisokat sem tudták milyen eredetűek

Speciel ezt még most sem tudják :P csak feltételezik.

 

de az sem véletlen hogy bizonyítani sem sikerült hivatalosan akár egy paranormális dolgot is

 

tévedés voltak kisérletek, hivatalosak. kölömbözö témában van ennek irodalma is.

 

pl. Egely György: titokzatos erők.

 

Idézet a könyv ajánlójából:

 

"létezik tehát tudományos magyarázat, ezek a jelenségek nem természetfelettiek, sőt az élet, a természet mindenüt használja őket. Érdemes velük mélyebben is megismerkedni, s ha lesz haladás a természettudományban - ami nem biztos - akkor kikerülhetetlenekké válnak."

 

úgyan megjegyzem nem emlékszem hogy lennének benne szellemek, de paranormális jelenségekkel böséggel találkozhatunk a könyvben.

Link to comment
Share on other sites

goldmen kössz a címet,speciel erről az illetőről még nem igazán hallottam,de utánanézek.

ggslm a sárkányok is csak a mondakörből kerültek ki,a természetben ők sem fordultak elő,igaz? :D

a mai napig egyre több növényt,és állatot "fedeznek fel" illetve találják meg őket a természetben,földrajzilag eldugottabb helyeken...

ezzel arra akarok célozni,h. te bár ahogy levágtam eddig,nem nagyon hiszel az efféle paranormális dolgokban,viszont te is csak mások véleményére alapozod állításaidat,úgy mint én...a lényeg h. te sem,és én sem tudhatjuk h. léteznek-e efféle jelenségek,illetve dolgok :)

Link to comment
Share on other sites

Hát tűzokádó hétfejű sárkányról nem tudok h van-e vagy volt-e, de ha bebizonyosodna h volt/van, kicsit meglepődnék mert nem nagyon hiszek benne :) Sárkány-szerű lények azok most is létezhetnek, vagy a dinoszauruszok korában még-sárkány-szerűbbek biztos h voltak de az akkor sem ugyanaz :)

Link to comment
Share on other sites

Én se nagyon hiszek az ilyenekben, de szerintem ebben azért van valami valóság... Mert szinte mindenkinél előfordulnak olyan dolgok, amelyeket nem nagyon tud megmagyarázni. Vegyük pl. a "déjá-vu"-t. (bár ez egy kicsit eltér, de mindegy) Az is mindenkinél előfordul, és mégse tudják bebizonyítani, hogy miért történik... Meg egyesek által a "látomások" (na, ez is más téma, de kitudja).

 

De úgy is meglátjuk majd egy pár száz év múlva :D

Link to comment
Share on other sites

Attól h valakivel történik valami furcsa és nem tudja mitől van...

Hát én minden nap busszal járok, mégsem tudom pontosan hogy működik, szívom a cigifüstöt, mégsem tudom pontosan hogyan hat a szervezetemre, mégis megy a busz és mégis hat a szervezetemre a cigi... na mindegy, csak azt akartam közölni ezzel, h attól még mindenre van magyarázat, h mi nem mindenre ismerjük.. (a deja vu-ra is pl, csak nem akarok okoskodni:D)

 

Link to comment
Share on other sites

Amugy a fent emlitett aurafotozas annyi h a test altal kibocsatott elektromagneses mezot specko szurokkel fotozzak. Az aura letezo, merheto dolog, es aki azt mondja h "csunya az aurad, beteg vagy" annak valszeg igaza is lesz mert a test belso folyamatainak valtozasaval a kibocsatott hullamok is valtoznak, de ennek semmi koze a miszticizmushoz. Egyszeru tudomanyos jelenseg.

Link to comment
Share on other sites

az igaz, hogy az emberekben is megvan csökevényes formában

pl. a tuatara olyan ősi állat, hogy a harmadik szeme még mindig látszik kívülről :)

 

pont ezt akartam írni. Közismertebb nevén Hidasgyík. A fiatalabbaknál még jobban látszik, idősebb korukra nekik is kevésbé,tehát náluk is egyre jobban elcsökevényesedik.

Link to comment
Share on other sites

Hm... a legfőbb különbség a tudomány és a baromság között, hogy a tudományban bizonyítást is elvárnak... minek pazarolják légből kapott állításokra az idejüket a cikk írói, illetve a hasonló ostobaságok hívei?

 

Nehogy azzal jöjjön nekem valaki, hogy nem tudom bebizonyítani az ellenkezőjét, hogy ezek nem léteznek, mert igenis be lehet bizonyítani...

 

Anno egy csomó fényképre azt mondták: - nézd, ott egy szellem rakta... húh ott meg egy fénygömb!

Pár fotós bebizonyította, hogy ezek csak optikai bakik...

Ha valaki foglalkozna ezen baromságokkal (értsd alatta az egész szellemvilágot, egy mindenek feletti hatalmat, vagy másik világokat), simán meg lehetne cáfolni az összeset. Csak (gondolom) inkább értelmesebb dolgokkal foglalkoznak az Igazi tudósok...

 

Mielőtt bárki hülyeségeket kezdene feltételezni, irkálni, bizonyítson!

Hiszen a gravitációt sem látni, hallani, mégis mindenki tudja, hogy van, mivel be van bizonyítva!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...