Jump to content
PirateClub.hu

Új V6-ost fejleszt az Alfa Romeo?


vikking56
 Share

Recommended Posts

Idestova három éve, hogy leállították a klasszikus Alfa V6-os gyártását. Azóta az olasz márka a General Motors hathengereseit használja - igaz, alaposan átdolgozott hengerfejekkel, és szívó- illetve kipufogórendszerrel - de ennek a motornak nincs hosszabb távú jövője. A GM és a Fiat csoport közti együttműködés felbomlása óta ugyanis kétséges, hogy tovább tudják-e fejleszteni a félvér hathengerest, viszont az Alfa Romeo erősebb modelljeibe kisebb hengerszámú motor aligha kerülhet.

 

Korábban olyan pletykákat lehetett hallani, amelyek szerint az Alfánál elkezdték egy új hathengeres motorcsalád fejlesztését - ez egy 3 literes, és egy 3,5 literes változatból állt volna, és a fajlagos teljesítménye meghaladta volna a 100 lóerőt literenként - de a legújabb hírek szerint ezt a tervet félretették a szén-dioxid-kibocsátás szigorú korlátozása miatt, és újabb projektet indítottak. A Ferrari korábbi motorfejlesztési főnöke, Paolo Martinelli irányítja az új programot, amelynek a célja egyetlen, kisebb henegerűrtartalmú - 2,7 és 3,3 liter közti - feltöltéses V6-os kifejlesztése. A Fiat 1,4 literes turbómotorjához hasonlóan ezt is több teljesítményszinttel gyártanák - a leggyengébb kivitel teljesítménye állítólag 350, a legerősebbé 500 lóerő körül lesz - és nem csak az Alfa Romeo modelljeibe építenék be, de a Maserati, sőt, esetleg a Ferrari egyes modelljeibe is bekerülhetne. Emellett az is elképzelhető, hogy más autógyártók - például a Jaguar és a Land Rover - is felhasználják az új hathengerest, így a gyártása kifizetődővé is válhatna.

 

A régi Alfa Romeo V6-ost eredetileg 1979-ben, az Alfa 6 típusban mutatták be, de karrierje csúcsát az 1990-es években érte el: ekkortájt nem csak az Alfa Romeo típusaiba, de a Lancia és a Fiat csúcsmodelljeibe is beépítették. A gyártását 2005-ben állították le, mivel viszonylag kis példányszámban készült, és a Fiat pénzügyi krízise mélypontján minden veszteséges tevékenységet kénytelen volt leállítani.

 

Néhány régi V6:

alfa_romeo_32_v6_gta.jpg

250 ló

 

1991_Alfa_Romeo_SZ_engine.jpg

210 ló

 

gt_super_engine.jpg

Egy feltöltött, közel 350 lovas motor.

 

És egy új 3.2 V6:

47-8-800.jpg

 

Ezt az utsót tényleg illene lecserélni valami rendes motorra :)

 

Egy ilyen GTA:

http://youtube.com/watch?v=4OopGCW1R2A&feature=related

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...