Jump to content
PirateClub.hu

Életre alkalmas a Mars talaja


HULK15
 Share

Recommended Posts

A Phoenix kémiai laboratóriuma elvégezte az első kísérletét, amelynek eredménye a kutatók számára felér egy lottó főnyereménnyel: földi körülmények között akár zöldséget is termeszthetnénk a marsi "földben".

felhívás

 

"Rengeteg adathoz jutottunk hozzá" - mondta Michael Hecht. "Megpróbáljuk megfejteni, hogy milyenek a talaj kémiai tulajdonságai, milyen oldott anyagokat tartalmaz, mennyire savas, vagy lúgos a kémhatása. A most letöltött adatok alapján képesek leszünk megmondani, hogy a talaj milyen szempontokból lehet előnyös az élet számára."

 

Ez az első nedves kémiai vizsgálat, amelyet a Marson, vagy bármely bolygón végeztek - a Földön kívül. A két napig tartó elemzés közel 80%-a már elkészült. A szonda számára három másik kémiai elemző cella áll rendelkezésére a misszió későbbi vizsgálataihoz.

 

A minta az Antarktisz felső, szárazabb völgyeiben található talajhoz nagyon hasonló tulajdonságokat mutat. A lúgos kémhatás határozottan meglepő eredmény, az elemzés 8-9 közötti pH értékeket mutatott ki. A felszín alatti réteg ezen kívül különböző elemek nyomait is tartalmazza, amelyek részletes elemzésére még nem volt idő, de az bizonyos, hogy magnézium, nátrium és kálium is kimutatható. Olyan tápanyagokat, és vegyületeket is találtak, amelyek a jelenlegi ismeretek szerint az élethez szükségesek, ezek alapján a marsi talaj pl. zöldségek termesztésére is alkalmas lehet.

 

A Phoenix másik műszeregysége, a TEGA eközben 1000°C-ra hevítette a benne elhelyezett mintát. A magas hőfokon kibocsátott gázok elemzése folyamatban van, de az eljárás bonyolultsága miatt ez akár hetekig is eltarthat. Az eddigi eredményekből az már biztosan kimutatható, hogy a talaj korábban érintkezett vízzel. Azt még nem tudják biztosan, hogy az érintkezés itt a sarkvidéki régióban történt, vagy valahol máshol, és a vizsgált minta por formájában került erre a területre.

Link to comment
Share on other sites

A szkeptikusabb tudósok, az eddig a NASA által megosztott képeket elemezve, már jelezték, hogy a képeken a színmódosítások és digitális "korrekciók" ellenére is, erdők, mezők mutathatók ki.

 

A minta az Antarktisz felső, szárazabb völgyeiben található talajhoz nagyon hasonló tulajdonságokat mutat.

 

Ezen nincs mit csodálkozni, hisz a Phoenix, a Mars, sarki területén landolt. (Talán itt nem zavarja az élő kolóniát :) )

 

Minden esetre, azon kéne inkább elgondolkodni, hogy az elmúlt 40 év során, miért volt ekkora KUSS a Marssal kapcsolatban, és mi az a "sürgős" tényező, ami ismét előtérbe hozta a testvérbolygónk fontosságát.

 

Egy kis történelem:

 

# A Marsra 1962-ben indítottak először sikeresen űrszondát (vagyis személyzet nélküli űreszközt) a Szovjetunióból, de a Marsz?1-gyel még a megérkezése előtt megszakadt a kapcsolat. (Vagy csak a Brezsnyevi rendszer mély hallgatásba burkolózott)

 

# Az első közelképeket a Marsról az amerikaiak Mariner?4 nevű szondája készítette 1965-ben.

 

# 1971-ben a szovjet Marsz?3 szállt le először sikeresen a bolygó felszínén, de az ott dúló porvihar miatt 20 másodperc múlva örökre elnémult. (Milyen érdekes dolog ez, a szonda, kibírja a landolás megpróbáltatásait, majd amikor homokszemcséket fúj a szél a "szemébe", "megvakul". Még mindig a vörös zászló lobog, Szovjetunióban. )

 

# Az első hosszabb felszíni kutatóprogramot az 1976-ban Marsot érő amerikai Viking-szondák hajtották végre. Azóta tucatnyi egység vizsgálta a Marsot, amely ma a legjobban ismert bolygótestvérünk. (Húú! USA-nak sikerül. Most össze kéne hasonlítani,az akkor nyert értékeléseket, a most nyert értékelésekkel. Vajon milyen párhuzamot vonhatunk le?! )

 

# Egy 1996 augusztusi bejelentés, miszerint az ALH84001 jelű, Marsról származó antarktiszi meteoritban valószínűleg mikrofosszíliák nyomaira bukkantak. ( De hogy került ez a Marsi cucc, ide a földre??? A mikrofosziliák csúzlival kilőtték, és itt landolt? Vagy... volt/lehetett egy Marsi BUMM, és egy kiröppenő darabka eljutott a kemény légkörünkön keresztül a Földre? Lehet!! De az esély egy ilyesmire, legalább annyi, mint 6 hónap alatt, a lottó ötös és a hatos, telitalálat!!! De fogadjuk el... Itt van... De!!! Honnan tudjuk, hogy Marsi? Mihez hasonlítottuk? Jéé, valamit elbaxtak, de nagyon!!! Van már Marsi mintánk?? NA AKKOR MI IS AZ IGAZSÁG? Úgyse tudjuk meg! )

 

# 1999. január 3-án indított Mars Polar Lander és Deep Space-2 sikere ezért különösen fontos volt a NASA szakemberei számára. Az űrszondáktól érkező utolsó telemetriai adatok szerint megkezdték az ereszkedést a légkörben. Ezután egyik egység sem adott jelt magáról.

 

# A Mars Climate Orbiter 1999. szeptember 3-án egy irányítási hiba miatt (metrikus és angolszász mértékegységek összekeverése, mik vannak???!!! Tipp: Ezeket a nagyokosokat ki érettségiztette le, ha még azt sem tudják, hogy a mértékegységeket, MINDIG azonos rendszerbe kell átszámolni, mert egyébként nem jön ki az eredmény! Ezt a hülyeséget, amit a média "akkortájt bevett", én nem hiszem el!!!) belépett a Mars légkörébe, majd megsemmisült.

 

# 1999. december 3-án érte el a Marsot a Mars Polar Lander amerikai űrszonda a vele utazó Scott és Amundsen penetrátorokkal. (Itt is tervezési hiba volt! A kommunikáció megszakadt!)

 

(3 gyors Mars expedíció!!!! Ennyi pénzt a vörös porért??!!

post-72872-1214642007_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Gratulálok, megint a kritikusok... Mi az, hogy keresett valamit a szonda?? Ha egy olyan helyre megy el valaki ahol még soha nem volt, és fel szeretné deríteni a helyet, akkor egyértelmű, hogy nem csak egyenesen előre fog menni, hanem össze-vissza... Egyébként ellehetne gondolkozni, hogy egy szonda mit keresne egy elhagyatott helyen, ahol nincs mit keresni.

Link to comment
Share on other sites

Hali!

 

Háth nem tudom, szerintem van benne valami, de túlságosan "összeesküvés elméletre" hasonlít!

Világos, két szonda is eltűnt, ha kerestek valamit akkor nyilván valóan azt!Nem hiszem hogy ha kutatni akarnának akkor a szonda csak egy helyben állna és/vagy egyenesen mozogna! ;) és ha kerestek vmit akkor mivan... keresték a marslakókat júújjj :D 5000-szor elmondták hogy ahol viz van ott élet is van. nem kell nekünk mindenről tudni :P

 

szerintem ezt az egészet erről a nagymagyar oldalról a kurcz.huról(asszem) szedted le! ;) kb. ott szoktak ekkora f*szságokat írogatni :lol: csodálkozom hogy nincs benne hogy erről is a feketék tehetnek! :lol:

Link to comment
Share on other sites

Danieels:

 

Nem tudom, miért gondolod azt, hogy egy tudományos dolog miért jönne a tiltottreklam.info oldalról.

 

A tiltottreklam.info egy elvont jobb oldali gondolkodású portál.

Politikai hírek esetén, érdemes elolvasni az általuk közölteket is, mert akkor talán szélesebb spektrumban lehet látni egy, lehámozott hír anyagot.

 

A média, tudatosan irányítja az emberi gondolkodást, és ha hagyod magad az ártól elragadni, sosem fogsz semmit tisztán látni.

Írásaik nagy része, sok esetben vulgáris szóhasználatokkal, próbál nyomatékosítani, amit én, a tanulatlan emberek kommunikációjának tarok. Viszont, nap mint nap, elolvasom az általuk írottakat is.

 

Tudományos tekintetben, nem megalapozottak, mivel önjelölt firkászaik, nem rendelkeznek elegendő képzettséggel, sőt szerintem idegennyelv ismerettel sem.

 

Tőlem is messze áll, egy Marsi vizsgálat. De rengeteget olvastam a témával kapcsolatban.

Írásomban bevezetésül leírtam, az eddigi kísérletek, szonda és műholdkutatások eredményeit.

Mindig az volt az érzésem, hogy nagyon kevés érdemleges információt osztanak meg az eberekkel.

Ami egy részből megértető is.

 

Lassan egy éve, részese lehetek én is érdekes kutatásoknak, melyek eredményeit "MI" sem osztjuk meg, vagy, ha megosztjuk, akkor erősen cenzúrázzuk.

 

A "MI"-t azért írtam idézőjelek közzé, mivel nekem más az elgondolásom, a tudományos információk tekintetében.

Viszont, addig amíg a "tanulói" státuszom le nem jár, be kell tartsam az előírásokat.

 

 

Ajánlom ezt a két oldalt, hogy az eredeti helyén is megtaláld a képeket:

http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/all/spirit.html

 

http://www.marsanomalyresearch.com/

 

És talán még ezt is:

 

http://www.msss.com/

 

 

Ha a Marssal szeretnél laikusként foglalkozni, akkor először is, próbáld a saját szemed használni a felvételek megértéséhez. Mert a képinformációkat is emberek elemzik. És lehet, hogy ők másnak látnak dolgokat, mint ahogyan te is.

 

És ha látsz, akkor kérdőjelek sokasága keletkezhet benned, akkor, amikor azt tapasztalod, hogy az általad "pirosnak" vélt dolog, miért "kék" mások szerint.

 

Az Internet, egy hatalmas világháló, rengeteg információval, és ezzel egy időben rengeteg fals információval is.

Minden esetre, rendesen szemezgetni kell, hogy ne találd magad mellékvágányon.

 

Világos, két szonda is eltűnt, ha kerestek valamit akkor nyilván valóan azt!Nem hiszem hogy ha kutatni akarnának akkor a szonda csak egy helyben állna és/vagy egyenesen mozogna!

 

Azért ne gondolkodj ennyire laposan... Nem egy strandról van szó, ahol kint felejtetted a tolladat. Mindennek megvan a pontos koordinátája.

A Holdon is, több tükröt hagytak, amelyek koordinátája több tizedes pontossággal adott. A Marsi szondák koordinátája is adott, sőt... a mozgásuk által leírt útvonalaknak is.

Ha meg is szakad a kapcsolat, akkor is az utolsó koordinátákat ismerjük!!!

 

Csak gondolj bele, hogy maga a rádiókommunikáció kapcsán mennyire fontos a pontos koordináta ismerete.

 

Adott pl. a Hold, és rádiókapcsolatot szeretnénk létrehozni.

Most gondolj arra, hogy egy parabola antennát, szeretnél beállítani egy ismert KOORDINÁTÁJÚ broadcasting műholdra. Ha csak egy picivel is, arrébb állítod a tányérantennát, megszűnik az adás.

És egy broadcasting műhold, itt van egy köpésre. Nem a Holdon, sőt, nem a Marson.

 

Ha van egy jeled, jelforrásod, amit esetünkben a Holdról sugárzunk ki, akkor a Földi antennának, tökéletes pontossággal kell követnie a jelforrást. Mivel a kibocsátott jel, mondjuk a Föld felé, a hosszú út során, hatalmas spektrumban szóródik. Így is a Földi antenna fej egységére, csak minimális jel fog érkezni. És a minimális jelekből kell az értelmes információt kiszűrni.

És mekkora egy szórás?

-Láttál már broadcasting műhold lefedettségi térképet?

-Ha igen, akkor azt is tudhatod, hogy a lefedettségi határok peremén, sokkal nagyobb átmérőjű antennákra van szükség, mint a központi részeken. De esetünkben, a Holdi jelforrás antennáját nem állítgathatjuk. Az adott. Sőt! Az adó teljesítményük is adott.

Ezért, a kommunikáció a teljesen pontos koordináták nélkül esélytelen lenne.

 

 

Ilyen és hasonló gondolatok után, mertem azt leírni, hogy "kerestek valamit". Mert elveszteni nem igazán lehet semmit. (Amikor ilyen híreket hallunk, akkor a kapcsolat szakad meg, kvázi az űrszekerünk, tovább nem irányítható, kvázi, az utolsó ismert helyén marad. )

 

A tudás hatalom. Annál nagyobb, minél többen birtokolják.

Link to comment
Share on other sites

Hali!

 

Értem amit írsz, vagyis nagyjából értem. Nem láttam még broadcasting műhold lefedettségi térképet! :)

Nyilvánvalóan többet tudsz a marsról mint én.

 

Emberek vagyunk, mindenki kiváncsi, az amcsi kormány meg ilyen, ha ki is derül valami, mondjuk valami ismeretlen élőlényre bukkantak, teljes mértékben biztos vagyok abban, hogy erről a dologról mi(európa) és még az amerikai nép sem fog tudni. az ügy szépen bekerül az X-aktákba, vagy egy másmilyen titkosított aktába.

 

Sajnos nem tudok már egy képet komolyan venni, mivel ismerem a Photoshop nevű programot, tisztában vagyok a program lehetőségeivel, és ha valaki ért hozzá és több éves tapasztalata van akkor egy tökéletes képet meg lehet csinálni.

 

Lehet hogy a válaszom az írásodra kicsit eltért, ezért bocs!

 

--------------------

 

Jól gondolom, hogy te ilyesmivel foglalkozol?

 

Még annyi, hogy nem tudok angolul, van az oldalon magyar nyelv is? vagy tudsz magyar nyelvű oldalt?

 

1-102-skull-context-view.jpg

2-102-skull-closer-views.jpg

 

ezek eredeti fotok? :o ezt nem hiszem el... :o

 

más:

 

http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/all/spirit.html

itt találtam egy érdekes dolgot.

 

6 camera van, ezekből nézhetünk képeket! Sol 1 sol 2 stb.

 

Minden képet sorba ment el Sol001 sol 002 stb.

 

mindegyik csoport hiányos.

pl. navigation camera:

 

Sol16 (22img)

Sol33 (8img) ????? :o hol marad ki 17 marsi nap? :o (vagy világositsatok fel, a Sol az a

 

marsi napot jelenti, nem?vagy órát jelent?

Link to comment
Share on other sites

Látod Danieels!

 

Máris miket vettél észre!

Sok embernek ezek fel sem tűnnek!

 

És még valami.

 

Mivel a Marsi szondák, a Föld irányába, rádiójelekkel kommunikálnak, ezeket a jeleket az "ellenség is foghatja". Pont ezért ezeket kódolják. De vannak olyan emberek, akik az ilyen rendszerek feltörésére szakosodnak, és kézelfogható információkat osztanak meg

 

Ilyenkor, egyszerűen "összeesküvés elméletre" hivatkoznak a nagyhatalmak, és gyorsan terelnek.

Mesterien uralják a médiát! Sőt, talán azt is mondhatjuk, hogy akár olyan események keletkezhetnek, amelyekkel megosztják a figyelmeket.

 

Amúgy az "ilyenekkel" csak amatőr módon foglalkozom.

 

Amivel én foglalkozom, az Egyiptom... és ókor!

 

Magyar nyelven nagyon kevés infó van ilyen téren, de tudom ajánlani a:

http://www.webforditas.hu

oldalt.

 

Igaz a fordítása elég nyers, de viszonylag könnyen megérthetővé válik az angol oldal szövege.

Link to comment
Share on other sites

Köszi szépen!

 

Még annyi, hogy homályosak a képek. meg életlenek és rossz minőségűek.

 

Nos ha jól tudom a robotot innen a földről irányítják, jeleket küldenek, jeleket fogadnak.

 

1. 5 megapixeles kép, kb. 1,1mb-ot legjobb esetben 600kb-ot foglal. hm... ilyen távolságban 1,1mb milyen sebességgel jön?? valószínű nem gyorsan, és mivel nagyon sok infót akarnak megtudni ezért ilyen rossz minőségűek.

 

vagy.

 

2. a képek minőségei kitűnőek. a Nasa-nál :D amit mi látunk valszeg egy lebutított és lekicsinyített verzió, amit nem tudunk nagyítani, mert pixeles lesz.

Link to comment
Share on other sites

Az adatkommunikáció 2 pont között is elég sok mindennek a függvénye.

Kezdetben a Lucent WiFi- alig tudtak 2 MB/sec sebességet, ami nagyban függött az időjárási tényezőktől.

Gondolj egy sűrű havazásra, vagy egy erős ónos szitálásra.

Ilyen esetekben csökkent a sávszélesség, de miért is?

Hogy értsed is.

 

A pontból kiküldünk egy jel csomagot, B pontban fogjuk, és visszaküldünk az A pontnak egy ellenőrző kódot. Amint ezt az A pont fogja, és az általa tárolt első kiküldött csomag ellenőrző kódja egyenlő ezzel a fogadott kóddal, rögvest küldi a második csomagot. De ha nem, addig küldi az első csomagot, amíg az ellenőrző kód, megegyező nem lesz.

Mondjuk próbálkozik 10x és ha nem sikerült a "kommunikáció", akkor vonalszakadást érzékel.

 

Ez a számítástechnikában is pontosan így működik.

 

Ezért, egy távoli, magas ping idejű géptől, a kommunikáció akár pár bit/secundum is lehet.

 

Nos a Föld - Mars esetében kissé bonyolultabb a rendszer.

 

A Mars is ugyanúgy mint a Föld, a Nap körül egy ellipszispályán kering. Naptól való távolsága átlagosan másfélszerese a Földének, ezért hosszabb utat kell megtennie az űrben egy teljes keringés során, ami természetesen tovább is tart. A Föld közelítőleg egy év, vagyis 365 földi nap alatt tesz meg egy teljes keringést, míg a Marsnak ehhez 687 földi napra van szüksége. Tehát egy marsi év majdnem kétszer hosszabb, mint egy földi év.

Nap körüli keringésük miatt a Mars és a Föld egymáshoz viszonyított űrbeli helyzete folyamatosan változik.

Ugyanez igaz a két bolygót összekötő képzeletbeli vonal pozíciójára is. Különleges esetekben azonban e vonal áthalad a Napon, miközben az égitestek kétféle módon helyezkedhetnek el egymáshoz képest.

És van olyan is, amikor ez a vonal a legrövidebb, és van olyan amikor a legnagyobb távolságokat adja.

 

A legkisebb vonalat nevezik opoziciónak, ilyenkor a Föld - Mars távolsága :átlagosan mintegy 75 millió km (azért átlagos, mivel vannak tengely szerinti változások is, olyankor 55 millió km a legkisebb távolság ez perihélium oppozíció, ami 2003. 08. 27/28 volt.)

A leghosszabb vonalat nevezik konjunkciónak, ilyenkor a Föld - Mars távolsága :kb. 380 millió km

 

Kiszámítható, már, a keringési adatokból, hogy 780 földi naponként (26 hónaponként) kerül ugyanolyan helyzetbe egymáshoz képest a két bolygó, vagyis ennyi idő telik el két marsközelség (Mars-oppozíció) között.

 

20080523phoenix.jpg

 

Na most mennyivel is halad a rádiókommunikációs vivőjel?

 

Igen! Fénysebességgel.

 

Most ismert a Mars-Föld távolság, amit jelölök "Dx" -el (mivel ez változik), és ismert a fény sebessége vákuumban ami közel 300 000 km/s = "c"

 

Akkor egy kommunikációs csomag megérkezésének ideje Dt = Dx/c Tehát Dt=700 secundum !!! Tehát átlagosan egy kommunikációs csomag több mint 10 percig jön, az ellenőrző bit, több mint 10 percig megy. (és ilyenkor, akkor bele sem számoljuk, a közvetítő műholdak, milliszekundum késedelmeit)

 

Az űrszonda által begyűjtött adatok csak nagyon kis sebességgel továbbíthatók a Földre. Természetesen, szuperszámítógépek segítségével tömörített formában jutnak el az adatok egy-egy műholdig vagy akár a Földig.

 

Na hogy meg is rémülj a sebességen, ha neked kéne ilyen sebességgel netezned:

 

 

Cassini adatok:

Földi irányítási sebesség: 35Kbps

Adat sebesség: 250 - 500 bps

 

Spirit adatok:

az új tömörítéssel már 2050 - 4000 bps -ig kommunikál.

 

Phoenix adatok:

29260 - 63580 bps

 

 

Link to comment
Share on other sites

Danieels:

 

1 Mb-es file?

Phoenix adatokat figyelembe véve és ebből a legkisebb sebességet:

29260 bps

 

Kerekítéssel számolok, mivel a Mars - Föld átlagos távolságát veszem alapul.

 

Ha tökéletes a kommunikáció, akkor 35 adatcsomag érkezik, és 34 adatcsomag megy tovább.

Ez 69 szor kell megjárja a Föld - Mars távolságot.

Legyen 10 perc a távolság, akkor egy 1 Mb-os file áthozatala 690 percig tart!!!

 

De a Phoenix, a Mars körül keringő műholdnak adja át a kutatási adatait. A műhold számítógépe csökkenti a képméreteket, és hosszú és lassú kommunikációval, küldi a Föld felé az infókat.

Ha van visszatérő modulja, akkor a teljes infó birtokunkba kerülhetünk.

 

-----------------------------

Ha már kommunikációs sebbésségekről beszélünk... képzelj el egy TELEPORTOT :) és ilyen sebességgel kéne bitekre szedjen, majd összeállítson egy embert! És ne feled el azt sem, hogy a JPG tömörítés, eleve egy adatveszteségen alapuló tömörítési eljárás, hasonlóan az mp3-mp4 stb. tömörítésekhez!!!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Az, hogy sok szondával/marsjáróval elvesztették a kapcsolatot:

 

a '62-es szovjet dolgon nincs mit csodálkozni, első szonda volt, nem várhatod el, hogy egyből működjön, egy olyan helyen, ahol előtte senki nem járt (tapasztalat hiánya, 60-s évekbeli technika, stb)

 

a '71-es Marsz-3 (a Marsz-2-vel együtt) hibás magasságmérőt kapott, ezért keményebben csapódott a marsi földbe a vártnál (a Marsz-2 szintén nagy erővel becsapódott a felszinbe, azonnal megsemmisült). A műszerek tervezett élettartalma eleve csak pár nap volt. Ha ehhez még hozzávesszük az eleve hibás magasságmérőt, ami miatt a becsapódás erőssége túl nagy lett, talán érthető miért csak 20 másodpercig birta a gép (plusz még ugye a vihar a marson).

 

A Vikingek szép képeket sugároztak vissza, nincs velük semmi baj.

 

Az ALH84001 kődarabról:

http://hu.wikipedia.org/wiki/ALH84001

Nem értem miért lenne lehetetlen, naponta több száz kis kődarab ég el a légkörben, azok is jönnek valahonnan...

 

A Mars Climate Orbiter hibájáról én is hallottam, ez van mikor több ország csinál egy valamit... De az emberiség történelmében nem ez az első és egyetlen veszteség, amit a programozók figyelmetlensége okozott...

 

Aztán van pár képed. A másodikhoz szólnék hozzá (ez a képaláírás: "A domb gerincéig éles a kép, azon túl elmosódott:").

Én úgy gondolom semmi probléma nincs ezzel a képpel. Ha megfigyeled, akkor ez egy nagyon mély kráter/szakadék/domb széléről készült. Azért "homályos" a kráter/szakadék/domb szélétől a kép, mivel az a kráter/szakadék/domb alja, tehát jóval messzebb, és lentebb helyezkedik el.

 

"És hogy kerestünk valamit...": persze hogy kerestünk. Ezt úgy gondolom meg is mondták. Keresték a vizet. A vízzel az élet jeleit. Én sem lőttem volna fel egy szondát azért, hogy egyenes vonalba körberobogjön a bolygón egyszer-kétszer. A Spirit nyomvonalában sem látom át amit írsz. Miért épp abba a kráterbe megy bele? Talán mert a környéken az a legnagyobb, tehát lehet a legmélyebb. Aztán miért veszi az irányt a Colorado Hill-s felé? Talán mert az ott egy hegy/domb... A Spirit feladata többek közt pedig a "felszíni viszonyok tudományos kutatása". Nem lehet felszini viszonyokat tanulmányozni egy pontban. A kékes kőben sem látom az érdekességet, max. azt, hogy ACD Systems applikáció nyomai találhatók meg az EXIF adatok között... Nállam már elvesztette a hitelességét.

 

A corridor of intrest... Mivel szerintem a szondával a vizet keresték, a víz pedig általában mélyedésekben áll meg, valamint árnyékos helyen kevésbé párolog, én megintcsak azt mondom hogy érthető miért mozog a home plate azon az oldalán a szonda. Ha megnézed, láthatod hogy ott van egy jó nagy meder... A többit szerintem találd ki. És hosszúkás nyoma nem csak egy becsapódó testnek lehet, hanem pl. egy kiszáradt folyó medrének...

 

Abban egyet értünk, hogy kevés az infó erről a dologról, amit kiadnak a sajtó számára, én is szivesebben nézném előben, hogy mit "lát" épp a szonda a marson. Viszont azt is vedd figyelembe, hogy a tudósoknak is szép RAW formátumú képek jönnek át(NEM JPG!!!) amiket fel kell dolgozni, majd át kell alakítani valami -számunkra emészthető- formába. És itt a lényeg: a számunkra emészthető forma. Hiába tenné elérhetőve a teljes kutatási naplót vagy tudom is én mit vezetnek erről, az emberek 98% szerintem nem értené meg. Mint érdekesség lehet elolvasná, de nem értené. Sokakat meg nem is érdekel maga a folyamat, csak az eredményt akarja látni.

 

A kommunikációval kapcsolatban: De el lehet veszteni. Attól még hogy a helyén marad, nem fogod tudni felvenni vele a kapcsolatot. Képzeld a broadcastingot: hiába lövöd be milliméterre pontosan pl. az ASTRA műholdat (ugye gigahertzen már milliméterek játszanak, bár ez kompenzálható az antenna méretével, valamint a fókuszpont eltolásával, stb), ha annak a antennái nem a földfelé sugároznak. Tudod hogy ott van, de mégsem tudod nézni az adást... Vagy közben lemerül. Vagy akármilye meghibásodik. (az egyik szondánál pont ez volt a baj, túlságosan elállította az antennát, ezért szakadt meg a kapcsolat (azt hiszem pont annál, ahol a mértékegységeket összekeverték)).

 

És az is igaz, hogy sok a kamu, én sem hiszek el dolgokat. Nem hiszem, hogy jártak a holdon, vagy ha jártak, akkor vissza tudtak jönni onnan. Valamint, tényleg sok ember foglalkozik photoshoppal is....

Link to comment
Share on other sites

Pörköltszaft:

 

A kép élességre reagálok, és ha majd megtapasztalod a a fotózós technikáit, akkor tovább lépünk :)

 

Szerezz be egy ócska "Szmena" fotógépet, tegyél bele egy 21 DIN-es filmet. Állítsd a blendét 8-as ra, és az időt 1/60 -ra és csinálj képeket!

 

Ha előhívatod, azt fogod észrevenni, hogy azon képek kivételével, amik nem mozdulnak be, mind - mind éles képet kapsz, bármi is legyen előtted 1-1.5 métertől végtelenig, akár bemélyedés, akár dudor :)

 

Nos miért?

 

HA PRIVÁTBAN ÍRSZ, GYORSABB LESZEK...

Link to comment
Share on other sites

Egy érdekes kép!

 

Ki mit lát a képen?

 

2P178208022EFFAE03P2264R7M1.JPG

 

Nagyítsátok ki!

 

A kép, a NASA - Spirit hivatalos oldalán található!!!

 

Link to comment
Share on other sites

A kép jobb felső sarkánál repül valami:

erdekes_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

szűrövel:

erdekes1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

manuális szűrővel:

erdekes2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

gyengébbek kedvéért:

245511698erdekes_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

665274057erdekes1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

tisztára mint egy szitakötő, valamiféle bogár lehet. de előtte az a csík, az nemtudom mi :huh:

 

előtte epdig az a csík szerintem egy meteorit. tisztára olyan:

638283320M_solat_-_2P178208022EFFAE03P2264R7M1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Link to comment
Share on other sites

Danieels:

 

Jó meglátás!

 

Persze lehet olyan, hogy egy "légtérbe" lépő meteor nem a talaj felé tart, de ez elég ritka, de nem kizárható.

 

Én mondjuk kondez csíknak néztem .... de... egy kondenzcsík általában egy egyenesbe esik (részben) az őt kibocsájtó repülővel....

 

Amúgy a Spirit felvételeken van még pár ilyen anomália.

 

Minden esetre "repül valami"...

 

Amúgy a szondák magasabban keringnek, no meg... kisebbek is. Jóval kisebbek. A Földről lehet látni számos műholdat, de a nap fénye nélkül, nehezen pillanthatnánk meg.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...