Jump to content
PirateClub.hu

Képek a jövő holdjárműveiről


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

A NASA kutatói földi terepen tesztelték az eljövendő holdutazások szállító és speciális célú járműveit.

 

A NASA a közelmúltban földi körülmények között tesztelte a jövőbeni holdutazások járműveit, különleges önjáró robotjait, munkaeszközeit írja a hirek.csillagaszat.hu a Universe Todayre és a NASA -ra hivatkozva.

 

A Washington állambeli Moses-tó melletti területre esett a szakértők választása, ugyanis ez a vidék közelíti meg a legjobban az égi kísérőnk felszínén uralkodó terepviszonyokat. A kutatók homokviharoknak és szélsőséges hőmérséklet-ingadozásoknak is kitették a robotokat, felderítő járműveket, darukat és űrruhákat. Természetesen a Holdon sokkal szigorúbbak a környezeti feltételek, mindenesetre a kutatók megpróbálták a lehető legjobban meggyötörni a berendezéseket.

 

20080618-nasa-holdjarmuvek-tesztje-1.jpg

Mobile Lunar Transporter

 

A Mobile Lunar Transporter hat pár kereke közül mindegyik függetlenül mozgatható, így a jármű bármilyen irányban haladhat. Az eszközt kezelő személyzet a jármű tetején lévő nyitott tornyokban áll.

 

20080618-nasa-holdjarmuvek-tesztje-2.jpg

Az ATHLETE modulok

 

A Jet Propulsion Laboratory is tesztelte az általuk fejlesztett ATHLETE nevű teherszállító önjáró járművet, ráadásul mindjárt kettőt. Ezek a furcsa kinézetű berendezések kerekeken gurulhatnak, de képesek lábaikkal sétálni nagyon durva vagy meredek terepen, így juttatva el a célterületre terhüket. A jövendőbeli holdlakók magukkal vihetik ezeket a járműveket hosszabb kirándulásokra is.

 

20080618-nasa-holdjarmuvek-tesztje-3.jpg

Autonomous Drilling Rover

 

Az Autonomous Drilling Rover (kb. Önálló Önjáró Fúróberendezés) névre hallgató eszköz feladata a felszín alatti értékes ásványkincsek felkutatása a Hold sarki vidékein. Épp ezért úgy tervezték a járművet, hogy különlegesen hideg és sötét körülmények között is tudjon dolgozn

 

20080618-nasa-holdjarmuvek-tesztje-4.jpg

A földgyalu holdi megfelelője

 

A LANCE fantázianevű bulldózer az elsőként bemutatott Mobile Lunar Transporter-rel együtt dolgozhat, ennek a járműnek tisztje a terep előkészítése a holdi bázis(ok) kiépítését megelőzően.

 

20080618-nasa-holdjarmuvek-tesztje-5.jpg

A K10 jelű felderítő robot

 

A K10 fedőnevű kisméretű felderítőrobotok hosszú időtartamú, monoton bevetésekre készültek. A földi tesztek során a roverek felmérték a szimulált holdi leszállási körzetet, valamint háromdimenziós topografikus és panoráma terepmodelleket készítettek. Az egyik önjáró járművet felszín alatti struktúrák felderítésére is használták a beépített radar segítségével, míg a másik rover 3D-s pásztázó lézert (LIDAR) használt a topografikus térképek létrehozásához. A járművek tudományos célú felderítésre is használhatóak.

 

20080618-nasa-holdjarmuvek-tesztje-6.jpg

A jövő asztronautadivatja

 

Természetesen a holdbeli emberi jelenlét nem képzelhető el szkafanderek nélkül, így sor került az új tervezésű űrruha modellek kipróbálására is.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

De azt az egyet nem értem, h miért terveznek a Holdra ilyen kütyüket, ha a Hold-programot befagyasztották? 1974-ben (asszem) voltak utoljára a Holdon.

 

 

Nem lennék a 2 muksó helyében, akiken a ruci van, dögnehéz és meleg lehet a földön. /off

Link to comment
Share on other sites

Nem csak hogy dögnehéz a ruci... de gondoljatok csak abba, hogy mekkora "reklám" az USA zászló...

 

Találkoznak egy ET-vel, az meg szegény azt fogja hinni, hogy a Földiek zászlója az!

 

Ez a "superbike" egyencucci, ezekkel a "reklámokkal", még mindig az űrverseny hangulatát idézi...

Link to comment
Share on other sites

egy egységes zászlót kell kitalálni, mert azért sztem elég gáz h mindenen a nagy U S és A zászlaja van.... és ha tényleg rájövünk h nem csak mi vagyok az egyedüli életforma, sztem el kéne felejteni ha nem a földön vagyunk h ki milyen nemzetiségű ott úgy is csak az fog száítani h a Föld nevű bolygóról jött. A nyelvvel nem érdemes tökölni, úgy is angol lesz, vagy orosz. Most elég hülyén hangzik h orosz, de sztem előfordulhat...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...