Jump to content
PirateClub.hu

Kérdezz-Felelünk


Matheus
 Share

Recommended Posts

Hellosztok!

Én egy leendő fényképsz szeretnék lenni. Eddig bridge gépekkel dolgoztam, de tovább szeretnék lépni és a segítségeteket szertném kérni, abban hogy szerintetek milyen gépt lenne érdemes vennem milyen objektív(ekk)el.

Én eredetileg Nikon-ra gondoltam, de a Canon-tól sem zárkózok el csak mondjatok jó érveket. Más márka nem nagyon szeretnék venni.

Elősorban állatokat és az emberi testet szeretném fényképezni, de emellet érdekel még a természetfotózás is.

Légyszi írjátok le hogy szerintetek ehhez milyen obektívekre lehet majd szükségem. Elképzelésem van, de ti jobban értetek a tükörreflexes gépekhez ahogy olvastam.

Légyszi írjátok le milyen gépet ajánlotok és milyen objektívekkel és mit miért...

Előre is kösz mindenkinek aki segíteni próbál.

 

 

szerk.: A férreértések elkerülése végett az emberi testeten nem a pucér képeket értem hanem úgy is mondhatnám hogy "modell" (persze amatőr) képek készítésével szeretnék fogalalkozni... először ehhez szeretnél objektívet venni.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Hello!

 

BOcsi, hogy nem írtam, mostanában nem voltam elérhető :)

 

Na szóval ha áll még a kérdés, írj egy összeget mennyit akarsz belefeccölni, és válaszolok minden kérdésedre :)

Link to comment
Share on other sites

Szia!

 

Először is 140-150 ezres árkategóriában 2 gyártó 1-1 gépe szerepel:

Canon EOS 450D vs. Nikon D80

 

Canon előnye a CMOS lapka a Nikon D80-as CCDvel ellentétben.

Továbbá előnye lehet a plusz 2 megapixel (ami szeritntem egyáltalán nem számít), és az automatikus sorozat funkciói is szimpatikusabbak.

A Nikonnak viszont több vakumódja van, az expozíció korrekció és -+3EV-vel nagyobb, a Nikon fénymérése szerény véleményem szerint fejlettebb, jobb. A sorozatfelvétele is 2x annyit bír (100 képig (JPEG), a Canon 53), de ezt csak ritkán használja ki az ember, mármint a 100-at. Ha jól tudom a Canonnak csak 10 mp-es az időzített expoja ill távírányítós, míg a Nikonnak további 3 lehetősége van ezen opciókra. Továbbá a Nikon mellett szól az, hogy van felső LCD kijelzője, ami nagyon-nagyon hasznos, és sok segítséget nyújt adott körülmények között!

Én az ergonómiáját a Canonnak egy 10-es skálán eléggé lehúznám, nekem nem jön be, a Nikonnal ellentétben.

 

Igaz a 450D januári kiadás míg a D80 2 éves ill egy picivel több (2006. aug.). De akkor, hogy lehet hogy mégis egy árba vannak? Úgy hogy a Nikon egy olyan gépet rakott össze ami a középkategória tetejéhez tartozott akkor - és talán most is (bár jött a D90) - és olyan szolgáltatásokat, szoftveres újdonságokat nyújt amit még ma sem a 450D. És akkor a Nikon szoftverfrissítéséről még nem is beszéltem :)

 

Szerintem a 450D egyetlen előnye a CMOS érzékelő, ami ugyebár magasabb ISO érték mellett is jóval zajmentesebb képet produkál (igaz csak ISO 1600ig). De a D80 mentségére szóljon, hogy amit megtehetett a gyártó a CCD érzékelővel azt megetette ls ISO 3200on is olyan szép képet ad, hogy versenybe szállhat szerintem a 450D-vel.

 

Véleményem szerint a Nikon egy tizes skálán 1 nagyon max. 2 értékkel veri a Canont.

 

És az árakról sem feletkezz meg! Mi mennyi a Canonnal és a Nikonnál, mennyire lesz kereted!

 

Én a Nikon D80-at javaslom!

 

Üdv,

Máté

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Bocsi, hogy nem reagáltam idáig, de mint látod behalt a topic nagyrészt. Ne haragudj, de most sem érek rá nagyon. Ha gondolod és megírod, hogy mire kéne hol akarod használni, mennyire komolyan, akkor többet tudok sehíteni, de...

 

20-30K-ért.... Hmmm...

Nikon COOLPIX L20-at tudnám ajánlani. Ez egy komolya gép. Szerintem a kategóriájának legjobb zoomátfogásával, jó képminőséggel.

 

Bocsi többre nincs időm :)

 

Üdv.

Link to comment
Share on other sites

Köszi szépen! Csak az a gond, hogy alapból én 35-ért láttam ezt a gépet, aztán még vennem kell bele memória kártyát is, meg akkut, meg táskát. Ajándékba lesz, és nem csak úgy csupaszon akarom adni. Egyáltalán nem komoly szinten akarja használni, akinek veszem. Csak a szokásos, elmész valahova, és meg akarod örökíteni a szép pillanatokat, de mindezt úgy, hogy telt színű, éles képek legyenek. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Sziasztok. Van egy Samsung L74 WIDE digitális fényképezőm. Nagyon keveset használt, de az utóbbi időben nehezen akar beindulni. Értem ezalatt, hogy sokszor ki kell venni az aksit hogy beinduljon nagy nehezen. Most pedig úgy vagyok vele, hogy lefagyott és bármit csinálok, nem akar még véletlenül se beindulni.

Kérlek segítsetek, mit csináljak, milyen eljáráshoz folyamodjak. Köszönöm előre is.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Sziasztok, latom, h meghalt a topic, de azert irok, hatha segitetek.

Szeretnek egy kicsit komolyabb fenykepezogepet vasarolni, es nemtudom eldonteni,, h tukorreflexes vagy kompakt gepet vegyek... a tukorreflexesen gondolkoztam olyan 400-500 euros ertekben, de megint poblema a marka, h milyen legyen. Itthon van ket digitalis fenykepezom, egy sony es egy fujifilm, de valami szebb kepre vagyom, igaz ezek mar 4-5 evesek... legyszi adjatok valami tippet, h melyik gepek keszitenek szep tiszta eles kepeket, en valami canon vay nikonon gondolkoztam...

koszonm szepen

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 year later...

Nemrég kinéztem egy fényképezőgépet, és azt szeretném kérdezni, hogy az árát megéri-e? Leginkább parti és portré fotózásra szeretném használni.

 

Samsung PL170

http://www.edigital.hu/Kompakt_fenykepezogep/Samsung_PL170_digitalis_fenykepezogep_fekete-p240069.html

 

Vagy esetleg tudtok tanácsolni olcsóbbat, de az árához képest jobb minőségűt?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Szia! remélem még nem késő,hogy írjak.

Komoly fotózáshoz nyílván nem alkalmas, de ha csak hobbiszinten csinálod, akkor valószínűleg megfelelő egy ilyen árú és tudású készülék. Csodát ne várjon az ember azért, de amit olvastam, hogy döntött a váza, nem biztos hogy mindig nyerő lesz. Énis kipróbáltam ezt a gépet, csodát nem vártam tőle, de valóban egyszerű magad fotózni, nem nehéz kezelni, viszonylag könnyű, és mérete miatt szinte a zsebedben is viheted. Mindazonáltal, ha nem ragaszkodsz ehhez a modellhez, Nikon gépet ebben az árban jobbat találsz, véleményem szerint :)

 

http://www.edigital.hu/Ultrazoom_fenykepezogep/Canon_PowerShot_SX130_IS_digitalis_fenykepezogep_fekete-p58616.html

http://www.edigital.hu/Ultrazoom_fenykepezogep/Nikon_COOLPIX_L120_digitalis_fenykepezogep_fekete-p64774.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni.

Szeretnék egy komoyabb fényképező gépet venni, viszont túl sokat nem szeretnék befektetni, mivel csak hobbi szinten használnám, tehát plafonként max 50E Ft-ra gondoltam.

 

Természetfotózásra, portrék készítésére használnám.

Az egyedüli dolog, ami fontos lenne számomra, hogy gyors mozásokat is elmosódás nélkül/minimális elmosódással tudjon rögzíteni.

 

Amit néztem, az a következő:

http://www.elektroudvar.hu/fuji-finepix-s2950hd-fekete-p70665.html

 

Megéri az árát ez a gép?

Jó lesz ez nekem? :)

 

Előre is köszi a választ és segítséget!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Halli!

 

 

Remélem még időben:

 

amit szeretnél, az különböző képességeket igényel, de nem akarok a technikai részletekbe belemenni.

 

A lényeg, hogy egy bridge gépet linkeltél be, amiben a Fuji eléggé otthon van (nem azt mondtam, hogy a legjobb, de talán darabra ők csinálják a legtöbb ilyent). Ezek sok mindenre alkalmasak, a kompaktok többségéhez képest fontos, hogy több manuális állítási lehetős van (záridő, rekesz).

 

Azt tudni kell, hogy a komolyabb természetfotózáshoz elég durva szerkó kell, legalábbis objektív szintjén, arra ez nem igazán alkalmas, de 50E-s kategóriában egyik gép sem. Ha valójában tájképeket csinálnál, arra bőven jó, de pl. madárfotóhoz nagyon komoly teleobjektív szükséges, és ahhoz már tükörreflexes gép kell.

 

A portréhoz meg nem árt külső vaku, rádiós kioldó, ha keményen akarod űzni, de tanulni arra is jó ez a bridge.

 

Az ilyen gépeknek általában nagy a zoomátfogásuk, és nagy fényben jó képeket tudsz vele készíteni jelentős távolságról is.

 

Amire ügyelj, ebben az ársávban többnyire ceruza akksik hajtják a gépeket, amivel nincs is baj, ha mondjuk egy szett Sanyo Eneloop-ot megveszel, saját töltőjével. Nem reklám, de kipróbáltam több márkát, nekem nem váltak be.

 

A gyors mozgás alatt gondolom sportra célzol, ahhoz jó, ha van sportprogram a gépen, amíg meg nem tanulod, hogy manuálisan mit kell beállítani. Az, hogy mennyire lenne jó sportfotóhoz, nem tudni, de profi szinten az is nagyon durva befektetést igényel (gyors teleobjektív, komoly gép és gyors memóriakártya), és jól jön egy egylábú állvány is. Ha nem ebből akarsz megélni, akkor meg úgyis kiderül, hogy hogy bír egy focimeccset megörökíteni.

 

Ha nem sportra gondolsz, akkor pedig a záridőt kell állítani, amit itt meg is tehetsz szabadon. A kompakt gépeken erre való a futó emberes beállítás, de ezen is lesz biztosan.

 

Összességében jó lehet ez a gép, de mindenképpen próbáld ki, ha lehetséges, akár egy nagyáruházban, ahol van ilyen.

 

Amit tarts szem előtt:

 

még a bridge gépekben is elég kis érzékelő van, így szeretik a sok-sok fényt. Sötétedéskor/éjszaka és belső térben jól jársz egy minőségi állvánnyal. Abból egy egyszerű is jobb, mint a semmi, de érdemes idővel valami márkásabbat venni, mert ha lecseréled nagyobbra a gépet, még több értelme lesz az állványnak.

 

Egy mondatban:

 

tanulni, élményfotózásra, és emlékgyártásra jó lehet.

 

Ha kipróbálás után is tetszik, a garancia időtartama és az ár is megfelelő, akkor jó döntés lehet.

 

Bármit is veszel, néhány alap fotós könyvet vegyél ki könyvtárból, ami kezdőknek szól, mert csak úgy fogod tudni kihasználni a géped. Nem néztem, de lehet hogy Scott Kelby könyveket még itt is találhatsz az e-book topikban. Kezdésnek az ő 3 részes sorozatának az első kötetét ajánlom. Nem magyaráz agyon semmit, elmondja hogy milyen témához mit kell beállítani. Ő tükörreflexes gépet használ, de amiket leír, annak jó részét megtalálod egy bridge gépen is.

 

Ha van kérdés, írj nyugodtan.

Link to comment
Share on other sites

Szia!

 

Nagyon köszönöm, igazán kimerítő választ adtál a kérdésekre, amit feltettem és azokra is, amik eddig még csak a fejemben léteztek! :D

 

Igazából még csak barátkozok a fényképezéssel, egyelőre nem kívánok profi szinten belemerülni a dologba, viszont nem vetem el, mint lehetőséget a későbbiekben.

 

Még egyszer nagyon köszi!

 

A legjobbakat!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.



×
×
  • Create New...