Jump to content
PirateClub.hu

Gyorsabb, erősebb, pontosabb focilabda


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

A focihoz nem kell sok minden, egy valami azonban nélkülözhetetlen, a labda. Nem csoda, hogy az idei Eb-n is erre a játékszerre fordították a legtöbb fejlesztői munkát.

 

A német sportszergyártó, az Adidas már a 2006-os vb befejezése előtt belefogott a hivatalos EURO 2008 labda fejlesztésébe. Egy egyszerűnek mondható labda esetében túlzónak hangzik az előző mondat, pedig a mai világban már egy ilyen sportszer is laboratóriumi körülmények között készül, a legmodernebb számítástechnikai megoldások bevetésével, mindenre kiterjedő tesztelésekkel és ellenőrzési folyamatokkal, melyek elképesztő mennyiségű tulajdonsággal ruházták fel az EUROPASS Gloria névre keresztelt eszközt.

 

A csúcsminőségű labdák gyártása külön tudománnyá nőtte ki magát, az Adidas egy erre a célra egy speciális "futball-laboratóriumot" hozott létre Scheinfelben. Az EUROPASS fejlesztése több mint két esztendeig tartott, több összehasonlító tesztet végeztek vele az angliai Loughborough Egyetemen, robotok rúgták, rögzítve a labda minden lehetséges értékét, amit számítógépek elemeztek ki, majd profi játékosok tesztelték, miközben a labda számtalan ellenőrzésen esett át.

 

testing.jpg

 

Az eredmény ránézésre és érzetre is kifejezetten meggyőző. Már az első rúgás után érzékelhető, hogy ez nem a parkok szeparált játékterein rúgott bőr. Az első felfedezés, hogy gyorsabbnak tűnik egy átlagos társánál. Pályaíve egyenes, rendkívül pontos passzokat lehet vele adni, amit korántsem egy szerencsés mozdulatnak kell betudni, sokkal inkább a technológia számlájára írandó.

 

Akárcsak a többi vezető Adidas labdát, az EUROPASS-t is 14 lapból rakták össze, amit hőkötési technikával (Thermal Bonding Technology) olvasztottak egy gömbbé. Ugyanezt alkalmazták a 2006-os "Teamgeist" labdánál, átadva a múltnak a varrásos technikát. A 14 lap segít az alak megtartásában, és teljesen vízállóvá teszi az 1970 és 2002 között szabványnak tekintett 32 lapból álló, varrott labdákkal szemben. Mivel kevesebb az érintkezési pont, a labda deformálódása homogénebb a rúgás pillanatában, ezáltal sokkal hatékonyabban nyeli el az energiát és alakítja repülési sebességgé.

 

0616dodeka1.jpg

Jól látható, hogy nem gömb alakú

 

Az Adidas 1970 óta áll szerződésben a két nagy labdarúgó szervezettel, a FIFA-val és az UEFA-val, ezen idő alatt számos újítást vezetett be a sportszerek terén, természetesen a labdák esetében is, ezért nem meglepő, hogy az új labdához egy új anyagfelületi szerkezetet alakítottak ki. Az egyedi külső burok fokozza a labda kezelési karakterisztikáit, az erőátvitelt, jobban lehet csavarni, pontosabban beívelni, és mindez gyakorlatilag minden elképzelhető időjárási körülmény között működik.

 

A sok jónak nem mindenki örül, főleg a kapusok aggódtak az új játékszer miatt, tőlük számos kritika érkezett. A német Jens Lehmann szerint nagyon sokáig tart mire megszokják, hasonlóan vélekedett az olaszok első számú játékosa, Gianluigi Buffon is. Peter Cech, a csehek részéről azt nyilatkozta, hogy az EUROPASS a levegőben olyan szitálásokra, kiszámíthatatlan pályamódosításokra képes, ami szinte teljesen lényegtelenné teszi milyen messziről lőtték kapura és mennyi idő áll a kapus rendelkezésére, hogy reagáljon a lövésre.

 

platini.jpg

 

A nemzeti válogatottak hálóőrei közül többen is úgy vélik, a labda nem ellenálló az esetleges széllökésekkel, turbulenciákkal szemben. Ezt a nézetet osztja Edwin van der Sar, a hollandok kapusa is, aki kijelentette, hogy ezt a labdát egyáltalán nem a kapusoknak tervezték, ezzel együtt ő mondhatja magáénak az Eb talán eddigi legnagyobb védését.

 

 

A labda méretei, súlya és belső nyomása mind adottak, ezen a szabályok jó ideje nem változtattak, a trükk tehát egyértelműen a külső anyag szerkezetében és a gömb formálásában keresendő, lásd a 12 szabályos ötszöget és 20 szabályos hatszöget felváltó 14 piskótaformára emlékeztető lapból összerakott csonkolt oktahedront, amit a Teamgeist hozott el a focipályákra. A labdák új generációját egy japán fejlesztőcég alkotta meg az Adidas felkérésére, ennek egy változata az EUROPASS Gloria is.

 

A futurisztikus technológia mellé a tervezők most megpróbáltak visszaadni valamit a hagyományokból is. Ez a fekete-fehér festésben nyilvánul meg, ezzel azonban ki is merült az old school, a rendező országok zászlóinak integrálása már a modern dizájn jegyében történt, a fekete "pöttyök" pedig mind tartalmaznak egy-egy grafikai elemet, amit az UEFA készíttetett az EURO logó mellé. Ezek a szenvedélyt, a barátságot, a mérkőzést, az edzést, a szurkolókat és a győztes gólt jelképezik, melyek vízjelként tűnnek elő a fekete területeken, illetve felkerült a labdára a híres Henri Delaunay-kupa is, amit a győztes csapat emelhet majd a magasba június 29-én a bécsi Ernst-Happel Stadionban.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Magyar foci...Fradi...gyáááááááááááá.... ez a véleményem. AMúgy meg ez a focilabda tervezés me iylenek, ennek muszáj fejlődnie, pl vegyétek a teniszezőket, fallabdásokat vagy akárkiket, nemhiszem h akkora lenne a játékélmény ha még midnig a faütőnél tartanánk.

Link to comment
Share on other sites

Alapban a foci nevetséges, régen is voltak jó és igényes meccsek és nem atomreaktorban tesztelt labdákkal játszottak, még egy esély, hogy a hülye rajongókból pénzt sajtoljanak ki, mert ha jól láttam elég drága egy ilyen labda és aki tud vele bánni, az a 2000Ft-os labdával is tud, az meg, hogy pontosabb...püh....nem a rugás technikáján van a lényeg?

Link to comment
Share on other sites

Na ez értelmes volt, Flóri :P Tényleg felesleges :D

Puskásék milyen labdával játszottak? Látta valaki rajtam kívül? (valami kis videódarabon lehet látni) Azzal is tudtak gólt lőni, meg játszani. Aki technikás és jó, az tudjon "közönséges" labdával is játszani.

Link to comment
Share on other sites

Persze, aki tud játszani az egy 600 forintos labdával is tud.

Itt nem ezen van a hangsúly. Hanem úgy mint minden, ez is fejlődik.

 

 

Miért fejlesztenek játékokat? 12 éve is elszórakoztak az akkori kölykök a prehistorikkal, minek nekik cod4?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Persze, aki tud játszani az egy 600 forintos labdával is tud.

Itt nem ezen van a hangsúly. Hanem úgy mint minden, ez is fejlődik.

 

 

Miért fejlesztenek játékokat? 12 éve is elszórakoztak az akkori kölykök a prehistorikkal, minek nekik cod4?

 

 

Úgy gondolom teljesen más a két dolog. Ilyen meg olyan kutatások, jobb röppálya bla-bla, szerintem 50 évvel ezelőtt is megvolt az a "röppálya", amivel lehetett játszani. :) A számítógéppel rossz példát hoztál fel, mert teljesen más a dolog.

Ettől függetlenül felőlem fejlesszék a lasztit, a végén kocka alakú lesz, és gondolattal fogjuk "rugdosni".

A számítástechnika, pedig alapvető, hogy fejlődik, ennek így kell lennie.

Link to comment
Share on other sites

Nekem a sima "hatszöges", mostmár oldszkúlnak mondható labdák a kedvenceim :D Jobban néztek ki mint ezek a pöttyös gumilabdák :D

 

Srácok azért annyira ne húzzuk le a magyar focit, főleg hogy talán újra javulni látszik.Nemtom ki figyelte az U19 bajnokságot.Még a spanyol csapatot is megvertük :D najó magát a bajnokságot nem, de nem sok hiányzott.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Sztem is az igazi bőrlabdák a legjobbak, nem ezek a műanyag sz**ok. :)

 

 

ban előtt somaster voltam 871 hozzászólással

Kösz hogy ezt megosztod velünk, legalább tudjuk hogy kizárt tag vagy, ezért ezt a regisztrációd is blokkoltuk. (tibiole)

Ezen csak én röhögtem??? :lol: :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...