Jump to content
PirateClub.hu

Evolúciós tévedés tette a sárkánygyíkokat kétlábúvá


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

A tudósok sokáig nem találtak választ arra a kérdésre, hogy miért csak két hátsó lábukon menekülnek a méretes ausztrál gyíkok. Most úgy tűnik, ott találták meg a választ ahol nem is keresték: egyszerű "gyártási hibáról" van szó.

 

A déli kontinens gyíkféléi általában mind a négy lábukat használják, ám ha igazán gyorsan szaladnak valahová, akkor két hátsó lábukon vágtáznák, mint valami mini dinoszauruszok.

 

Christofer Clemente, a Cambridge-i Egyetem munkatársa és csoportja 16 sárkánygyíkféle egyedeit helyezte egy mókuskerékhez hasonlatos szerkezetbe, ahol mozgásukat megfigyelve jöttek rá, hogy a hidegvérűek nem is tudják futás közben mind a négy lábukat a földön tartani, mivel a sebesség növekedésekor testük súlypontja áthelyeződik - nagyjából a motorosok "egykerekes" mutatványához hasonlóan.

 

A gyíkok ugyan energiában nagy árat fizettek ezért a képességért, azonban nagyon megérte nekik: ma ők az ausztrál sivatag "vadászrepülőgépei" - fogalmazott Clemente a Daily Telegraph című brit napilapnak adott interjújában.

 

"Mégis azt hiszem, hogy ez csak egy evolúciós baleset. Amikor a gyíkok gyorsabban mozognak felkunkorodik a testük eleje. Viszont így rendkívül jól manőverező futókká váltak. Egy vadászrepülő súlypontja is majdnem a legvégén található. Ettől kiváló a manőverezési képessége, de értelemszerűen kevésbé stabil, mint egy Boeing 747-es" - tette hozzá a Journal of Experimental Biology című folyóiratban megjelent tanulmány magyarázatául.

 

A kutatók korábban azt hitték, hogy a gyíkok kétlábúságának az az oka, hogy így energiatakarékosabban tudnak gyorsulni, vagy esetleg könnyebben kapnak levegőt futás közben.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Gyártási hibát azt szerinem úgy kell értelmezni hogy míg egy normális gyík ud 4 lábon is menekülni addig ezek az ausztrál gyíkok két lábon tudnak mert nem olyan az aerodinamika vagy valami hasonló és könynebb. kész :) Hibánka lehet elkönyvelni ennyi erővel is a kisebbségeket mert nem olyan mint a többség . (Ezzel nem akarok semmi rasszizmust kifejezni csak ezt jó példának tartom)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Ez érdekes. És ezt vizsgálták tudósok? Hogy miért így futnak? Mert így jó nekik... :D

 

A tudósok mindent megvizsgálnak, és ezekből a rendkívül hasznos tanulmányokból nagyon sokat megtudhatnak ám, amit eddig még nem tudtak. Ezért olyan nagyon okosak ők.

 

Például ezt is megvizsgálták, és bizonyára nagyon sok okosságot derítettek ki közben:

http://index.hu/tudomany/walk070712/

:D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...