Jump to content
PirateClub.hu

Formula 1


Gabi89
 Share

Recommended Posts

A5 Szubjektív - Hungaroringi Görbe Tükör

 

Balsiker visszakézből Farkas Péter

 

 

 

Alighanem Felipe Massa is azok közé tartozik, akiknek hullámvölgybe kell kerülniük hozzá, hogy a maximumot nyújtsák. Idén azonban úgy tűnik, amikor éppen a legjobb formáját hozza, valami mindig közbejön - kár, hogy az erkölcsi győzelemért nem osztanak pontot.

 

 

A Hungaroring sajtótermén, amely egyébként a közelgő olimpiára utazó kollégák távollétének köszönhetően szokatlanul szellős és kényelmes volt, vasárnap délután kétszer söpört végig a nagy horderejű eseményeknek kijáró kollektív morajlás. Először akkor, amikor Felipe Massa a rajtnál megelőzte Lewis Hamiltont, aztán 67 körrel később, amikor a brazil versenyző győzelmi reményei váratlanul elszálltak a Ferrari motorjából kiáramló, sűrű füsttel együtt. Valószínűleg senki nem sajnálta az 1. helyet Heikki Kovalainentől, aki amellett, hogy idén már jópárszor megfuttatta Hamiltont a pénzéért, szimpatikus és barátságos srác, de a konszenzus egyértelműnek tűnt - a 2008-as Magyar Nagydíjnak, ha a technikai sportok esetében értelmezhető egyáltalán ez a kissé talán naiv fogalom, egyetlen erkölcsi győztese volt: Felipe Massa. Milyen kár, hogy ezért nem osztanak pontot.

 

Mindig elképedek, amikor szembesülök vele, hogy egyesek - részben bizonyára a Schumacher-korszak merev, vagy legalábbis annak vélt hierarchiájából kiindulva - a mai napig Kimi Räikkönen fegyverhordozójának tartják Felipét, afféle szerencsefiának, aki érdemtelenül lébecol a mezőny egyik legjobb csapatánál, s akinek a helyében tucatnyian képesek lennének ugyanolyan eredményekre, mint ő. Ez a gondolat csupán akkor nem tűnik abszurdnak, ha nagyvonalúan elsiklunk a tények felett; ha egyszerűen nem veszünk tudomást arról a meglepő, ám cseppet sem elhanyagolható körülményről, hogy Felipe teljesítménye idén, a szezon egészét nézve semmivel sem marad el Kimiétől. Tessék megnézni a számokat.

 

A két versenyző szerepének és egymáshoz képesti helyzetének felméréséhez először is meg kell értenünk, hogy ez a Ferrari már nem az a Ferrari, aminek az előző rezsim felháborítóan sikeres, és igen, talán személytelenül és érzéketlenül céltudatos évei alatt megszokhattuk. Mélyen bevésődött, megrögzött üldözési mániájuknak köszönhetően sokan máig biztosak benne, hogy amihez a Ferrarinak köze van, abban lennie kell valamilyen sötét és gonosz ármánynak, vagy legalábbis valami felettébb, s alighanem joggal gyanúsnak. Valakit biztosan elnyomnak; valaki ellen biztosan szervezkednek. A helyzet azonban az, és ezt a félreértések elkerülése végett jobb lesz végre elfogadni, hogy Maranellóban ma már teljesen más vezetési filozófia uralkodik, mint akár egy évvel ezelőtt, s ezzel - ha hisszük, ha nem - megváltozott az egész csapat arculata is.

 

Felipének és Kiminek manapság ebben a sokkal kevésbé merev, de egyben sokkal kevésbé kiszámítható közegben kell érvényesülnie. Amikor azt állítják, hogy a két versenyző között nem osztották le előre a lapokat, ezt nyugodtan higgyük is el - ugyanis ma már nincsenek rászorulva. Egyrészt azért, mert sokkal kevésbé kétségbeesettek, mint Schumacher érkezésekor, 1996-ban voltak, amikor a Ferrari már 17 éve nem nyert egyéni világbajnokságot, másrészt azért, mert mindkét pilótájuk egyformán képes a győzelemre.

 

Mostanában Kimi is talányosan hullámzó teljesítményt nyújt (a jelek szerint beállítási gondokkal küszködik, különösen egyetlen mért körben, de ismét logikusan felmerül a kérdés: vajon el tudtuk volna képzelni, hogy Michael Schumacher ennyi időn keresztül ne találjon megoldást egy ilyen problémára, amikor pedig egyébként győztes autója van?), mégis Felipe az érdekesebb eset.

 

Felipének gyakran a szemére vetik, hogy nem elég kiegyensúlyozott, és ebben, lássuk be, van is valami. Az elmúlt két év tapasztalatai alapján azonban már világosan látszik, hogy ez olyan gyengeség, amelyből alkalmasint előnyt tud kovácsolni. A jelek szerint Felipe is azok közé az emberek közé tartozik, akiknek mélyen a gödörben kell érezniük magukat ahhoz, hogy igazán nekiveselkedjenek a mászásnak; ha már a legalján vannak, az nem leszívja, hanem megkettőzi az erejüket. Ez alighanem pusztán mentális kérdés. Gondoljunk csak arra, hogy tavaly, amikor Ausztráliában és Malajziában rosszul kezdődött számára az év, s a közvélemény már hangosan leírta őt, Felipe Bahreinben fölényes győzelemmel vágott vissza - és tulajdonképpen pontosan ugyanígy tett idén is. Hasonlóan történt 2007-ben a hungaroringi bukdácsolás, vagy nemrég a silverstone-i közjáték után. Felipe, s ezzel nincs egyedül, a hullámvölgyből képes igazán felkapaszkodni a hullámhegyre. Ez természetesen egy elmélet csupán, nem szabad rá mérget venni, de a tényekkel egyelőre, azt hiszem, összhangban van.

 

Így hát Felipe a Hungaroringen - ott, ahol 2007-ben a leggyalázatosabban szerepelt - sziporkázó volt. Wéber Gábor barátom, miután pénteken a pálya mellől nézte végig az egyik edzést, megjegyezte, hogy Felipe lassabbnak tűnt, mint amilyen volt. És valóban: Massa ennél nagyobb elismerést tulajdonképpen nem is kaphatott volna, hiszen ne felejtsük el, hogy korábban éppenséggel gyorsabbnak tűnt a valóságosnál. Pályafutása első szakaszában legendásan látványosan, de a borotvaélen táncolva vezetett, az erőfeszítés és feltűnés nélküli, kifinomult gyorsaság viszont a nagyok sajátja. Gondoljunk Alain Prostra; gondoljunk Michael Schumacherre. Ahogy Cserkuti József mondta egyszer: "Amikor tapsoltak a nézők, biztosan a legrosszabbat mente az ember." Nem ránézésre, hanem stopper szerint kell jól vezetni, és az óra ezúttal Felipét igazolta.

 

Felipe klasszikusan késői csúcspontos technikáját elnézve néhol - mint például a kívülről megtévesztően könnyűnek tűnő, pedig valójában igen nehéz 13-as kanyarban - szinte az volt az érzésem, mintha Michael Schumachert látnám viszont a sárga sisak alatt; ez már nem az a korai Massa volt, aki türelmetlenül, minden ízében remegve várta, hogy elfordíthassa végre az autóját, aztán a hirtelen mozdulat után óhatatlanul villámgyors korrekcióra kényszerült. A Ferrari mozgása, láss csodát, higgadtan adagolt önuralomra vallott. Ki hitte volna ezt néhány évvel ezelőtt?

 

Dettó a 2-es kanyarban, ahol F-1-es szokás szerint sokan már korán behúzódtak a belső ívre, a vízelvezető felé (ami egyébként, jegyezzük meg, ezekkel a szélsőségesen jó súly/lóerő arányú autókkal nem feltétlenül rossz technika), miközben Felipe sokáig kint maradt, és a geometriai ideális ívet követve érintette a bal oldali csúcspontot. A hírhedt 4-esben pedig, amit a hazai zsargonban csak Mansell-kanyarként emlegetnek, különösen látványosak voltak a különbségek. Szombaton én is felsétálhattam oda, és szájtátva bámultam azt a lenyűgözően zabolátlan vadságot, amivel például Sébastien Bourdais dobta rá az ívre Toro Rossóját, minden egyes körben a sorsot kísértve (s nem egyszer hatalmasat is csúszva), vagy azt a könnyed eleganciát, amellyel Lewis a jobb oldali, külső rázókőről simán visszaért a bal oldalra az 5-ös kanyar bejáratáig, holott ez még jóval lassabb autókkal sem gyerekjáték. A McLaren elképesztően stabilnak tűnt a függőleges és oldalirányú terhelésváltásoknál, míg a skála ellentétes oldalán a Force Indiák olyan bolondul táncolva pattogtak le a Mansell-kanyar belső kerékvetőjéről, mint a keljfeljancsik (nesze neked, pörgyettyűs lengéscsillapító). Felipe mindeközben egyszerűen csak... Hatékony volt. Ránézésre semmi különös; stopper szerint veszettül gyors. Rengeteget tanult az elmúlt néhány évben, ez nem vitás.

 

Aki még mindig nem veszi komolyan, magára vessen.

 

 

Nem én találtam ki...

Link to comment
Share on other sites

EZ viszont nem sportszerű:

 

A Renault-nál nem értik, hogy a Magyar Nagydíjon a Ferrari hogyan tudta olyan gyorsan megtankolni a második bokszkiálláson Kimi Räikkönen autóját, hogy a finn végül Fernando Alonso elé jöhetett vissza. Spanyol újságok szerint a francia csapat ezért megvizsgálja, hogy használhattak-e maranellóiak valamit, aminek révén gyorsabban végeztek.

 

Az f1-live.com a Diario AS és a Marca értesüléseire hivatkozva számolt be a Renault értetlenségéről, előbbi pedig azt állította, a francia alakulat már vizsgálódik is az ügyben. Az enstone-i csapat ugyanis elképzelhetetlennek tartja, hogy a szabvány tankoló-berendezés segítségével a Ferrari az átlagosnál gyorsabban tudta volna elvégezni az üzemanyag-feltöltést.

 

"Nem tudom, hogyan csinálták. Alaposan át fogjuk tanulmányozni az adatokat, meglátjuk, van-e valamijük, ami révén gyorsabb volt a tankolásuk"- mondta állítólag Alonso, akit Räikkönen csak a második bokszkiállása után tudott megelőzni.

 

A finn a rajttól kezdve üldözte renault-s riválisát, majd a második szerviz előtt hibázott Alonso mögött, és egy kissé szélesen fordult el a kanyarban, aminek köszönhetően a spanyol el tudott húzni a ferraris elől. A Renault rögtön kihasználta Räikkönen hibáját, és be is hívták Alonsót a bokszba, ám a két körrel később szervizelő finn végül mégis megelőzte a kétszeres világbajnokot a második gumicserét követően. A 2007-es világbajnok a harmadik, míg Alonso a negyedik helyen ért célba a Hungaroringen.

 

 

Mondjuk ezen én is csodálkoztam, hogy Kimi nem Alonso mögé, hanem elé jött vissza. De sztem ebben nincs semmi furcsa dolog. Alonsot rögtön behívták a boxba, nagyon jó öltel volt, jónak is tünt. És sztem Kimi majnem ugyanannyit volt kint a boxban, mint Alonso. Csak sztem Alonso kivezető köre nagyon lassú volt, Kimié meg gyors, és így tudta megelőzni. A Renault nem vezethető oan könnyen, főleg nehezen nagyon csúszkál, ezt már a Német nagydíjon is láttuk. Mondjuk jobb lett volna ha, Alonso lett volna a a 3., de nincsenek HA kezdeü mondatok az autósportban.

 

Massát sajnálom, most tényleg nagyon jól ment, csak peche volt. Kovalainen győzelmének örülök, jó volt látni a 2 finnt a dobogón. Azért azt figyeltétek h a pezsgő locsolásnál a 2 finn elöször meghúzta a pezsőt, és utána kezdek el locsolni.

 

Link to comment
Share on other sites

Vikking: Nem értem mi ez a: EZ viszont nem sportszerű!

Ha most a renault úgy érzi hogy a ferrari csalt mert Alonso mindent megtett annak érdekében, hogy elé kerüljön, akkor vizsgálják ki!

 

De mondjuk nem csodálom, hogy így előzte meg, az idei renault, Alonso alatt meg Piké alatt is egy nagy rakás fostalicska. remélem a jövő évi autó az majd nevelni fogja az élcsapatokat! :D

Link to comment
Share on other sites

Az, hogy szerintem nem igazán kellene a Ferrariba kötniük, nagyjából ez a szegény embert az ág is húzza dolog a Ferkával kapcsolatban most. És nem hiszem, hogy Briósjóskáéknak pont ez az egy pont fog számítani a végelszámolásnál, ezért írtam, hogy nem valami szép dolog.

 

Arról nem is beszélve, hogy raikkönen egyik legnagyobb erénye, hogy a kivezető körön nagyon gyors, ugyan ehhez köze sincs, de akkor is :D

 

Na szóval csak azért írtam, mert szerintem nem szép dolog ez most a Renault részéről...

 

De persze ez tök szubjektív vélemény, aki nem Ferkás az nyiván másként látja!

Link to comment
Share on other sites

A Ford ralis tesztlehetőséget ajánl Räikkönennek

 

A Ferrari pilótája, Kimi Räikkönen nemrégiben azt mondta, hogy F1-es karrierje után szívesen kipróbálná magát a ralisportban is. Ezt hallva, a rali-világbajnokságban szereplő Ford csapatának vezetője, Malcolm Wilson le is csapott a finnre és tesztlehetőséget ajánlott neki. Sébastien Loeb pedig már ki is jelentette, örömmel köszöntené Räikkönent a mezőnyben.

 

A 2007-es F1-es világbajnoknak azonban egyelőre valószínűleg nem sok esélye lesz arra, hogy vezesse valamelyik Ford Focust, ugyanis a Ferrarihoz a 2009-es szezon végéig szerződés köti . Arról pedig még nem döntött, hogy azután is marad-e a Forma-1-ben, vagy inkább más autósportban próbál szerencsét.

 

"Én ajánlanék neki egy tesztet. Nagyszerű lehetőség lenne számunkra"- nyilatkozta Wilson a Eurosportnak, amivel minden bizonnyal alaposan felcsigázta a finnt.

 

A többszörös rali-világbajnok, Sébastien Loeb, aki korábban egyébként már néhány kör erejéig vezetett Forma-1-es autót, és az idei Monacói Nagydíjra is ellátogatott, boldog lenne, ha Räikkönen is ralizásra adná a fejét.

 

"Örülnék neki, mert jó, ha nagy nevek érkeznek"- reagált Loeb arra, hogy mit szólna ahhoz, ha Räikkönen a Forma-1 után a WRC mezőnyéhez csatlakozna. A francia klasszis úgy vélte, a Ferrari pilótájának biztosan nehéz lenne megszokni az új sportot, mivel a Forma-1-ben más pályákhoz és autóhoz szokott. Ennek ellenére Loeb nem félti a finnt: "Az ő tehetségével és egy kis gyakorlással gyorsan alkalmazkodna ehhez is, és rátalálna az érzésre."

 

Az f1-live.com arról is beszámolt, hogy a Ferrari egyik partnere, a Fiat, amelynek Abarth csapata az Interkontinentális Rali Bajnokság egyik indulója, azt tervezi, hogy 2010-ben a WRC-ben próbálja ki magát. Az Abarth pedig állítólag szívesen köszöntené a csapatnál Räikkönent.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Amúgy nemértem Webber-re miért nem figyelnek fel a nagycsapatok, szerintem nagyon jó pilóta...

Jah és amúgy király az utolsó 2 oldal nem kimiről és massáról szólt mert már rosszul voltam 10 oldal át a kimi vs raikönnen csatától....

 

Edit: Amúgy Webber Angliában kár hogy megcsúszott, de utána hogy jött felfele... :o Leggyorsabb köröket döntöt meg minden... Csak hát általában mikor nagyon jó helyen van, mindig közbejön valami... Ez a jaguárnál és a bmw nél a kocsi hibája volt, most az időjárás(vagy estleg ő, de ezt kétlem.. :D) És most a Redd Bull Megbízhatóság szempontjából nagyon sokat fejlődött...(jó egyszer leált a motor, nagycucc...)

Link to comment
Share on other sites

Webber a Trulli , Alesi , Patrese .. stb , stb .. pilóták táborát erősíti , aki gyors és megbízható pilóta , de VB címe sose lesz ... esetleg futamgyőzelem , de az sem biztos ... Pedig kedvelem ;)

Link to comment
Share on other sites

Hát igen, Webber eléggé egy peches versenyző e szempontból. Amikor alírt a Williams-hez, akkor még Williams-BMW volt. De közben a Bmw otthagyta a williamset, Webber meg csalódott volt, h megint egy kis csapathoz került.

Link to comment
Share on other sites

Buttont is eszetlennagy tehetségnek kiáltották ki mikor bekerült és végül elsüllyedt a rossz autókban.

button szerintem nem annyira nagy durranás.2004-ben elég jó autója volt és pár pole-on kívűl nem aratott sikert.

meg most barichelloval elég kiegyensúlyozott a mecs

Link to comment
Share on other sites

Hát szerintem abba a csapatba semmilyen pilótát nem kéne tenni, mert a fiatal pilótákat inkább a torro rossoba ültetném vagy inkább inkább wiliams-be(bár ahogy mostanában teljesítenek...) Amúgy bocs hogy ilyen indulatokat keltett a hsz-em, csak megsajnáltam őket, meg régen úgy láttam jó pilóták voltak, és még mindig van bennük tehetség... (bár kb. 2003 tól nézem intenzíven az f1-et...) De szerintem azért a többi 3 jó pilóta..

Link to comment
Share on other sites

Hiába volt ott, ha a csapat Alonso mögé állt fel! :o

Lehet van benne valami... Bár azért ha felmutatott volva többet akkor lehet hogy hiába álnak Alonsó mellé, megmutatta volna... Én azért nem írnám le annyira.. El tudnám képzelni megint a Renaultban, főleg ha még kcisit jobb lenne... ( De a REd Bull tól semmi nem tud jobb lenni :D)

Link to comment
Share on other sites

van egy szimulátor program amivel ki lehet próbálni a szingapúri pályát.

itt egy videó róla:

http://www.youtube.com/watch?v=QYsU1WT07Po&feature=related

 

itt pedig le lehet tölteni:

http://www.singtelrace.com/Simulator.aspx

 

nem valami nagy grafika de érdekes lehet :)

Link to comment
Share on other sites

A Toro Rosso pilótát keres, hiszen jelenlegi versenyzőjük, Sebastian Vettel jövőre már a Red Bull Racing sikeréért küzd majd. A német sajtóban Szato Takumát ajánlják a kiscsapat vezetőségének figyelmébe.

 

A végén még visszatér Sato Sake mester :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...