Jump to content
PirateClub.hu

Windows Trükkök


Josy X
 Share

Recommended Posts

Láthatatlan mappa készítése XP-ben!

 

Windows XP-ben nagyon könnyű láthatatlan mappát készíteni - csak vigyázzunk, ne feledjük hova tettük, mert elég nehéz megtalálni...

 

Ha már mappákról van szó, kezdjük bemelegítésként egy érdekes feladvánnyal: tudta Ön, hogy Windows XP-ben lehetetlen olyan mappát készíteni melynek neve "CON"? Csak próbáljuk ki: hozzunk létre egy új mappát, és próbáljuk neki a CON nevet adni - nem fog sikerülni:) Nemsokára visszatérünk arra, hogy miért, de előbb lássuk aktuális tippünket: lássuk, hogyan tudunk láthatatlan mappát készíteni, aminek nincs neve, nincsen "mappa ikonja" - és mégis ugyanúgy használható mint egy normális mappa! (csak éppen kicsit "titkosabb")

 

Először is hozzuk létre mappánkat, amit el szeretnénk tüntetni.

 

Persze először adjunk neki nevet bátran - mi a példában a "láthatatlan" nevet adtuk neki. Most jön a trükk: nyomjunk a mappa átnevezése opcióra, és ahelyett, hogy új nevet gépelnénk, nyomjuk le az ALT billentyűt, majd az ALT nyomvatartása mellett üssük be a 0160-as számot. Tehát ALT+0160. Majd enter - ezzel meg is vagyunk, a mappának nincs neve.

 

Persze még el kell tüntetnünk az ikonját is.Jobb klikk az immáron névtelen mappán, majd tulajdonságok/testreszabás/ikoncsere. Ki tujda miért, az XP tartalmaz néhány mappa-ikont, melyek "üresek" - csak keressünk egyet.

 

Ha megvan válasszuk ki, és máris eltünt a mappa - kicsit nehéz ráklikkelni:-) mivel nem látszik - de ettől függetlenül ugyan olyan használható mappa, mint normális társai. Total Commanderben vagy egyéb fájlkezelőben könnyen megtalálható, de az sajátgépen keresztül tallózva már eléggé láthatatlan, főleg ha a nézet/részletek opció ki van kapcsolva.

 

És végül visszatérve a bevezetőre: sikerült "CON" nevű mappát készíteni? Ugye, hogy nem? Nos, erre is van egy trükk: az Windows ugyan egyszerűen nem engedi hogy ilyen nevű könyvtárat létesítsünk (még Total Commanderben vagy egyéb fájlkezelőben sem), de ha mégis nagyon szeretnénk akkor itt is be lehet csapni az XP-t: nyissunk egy parancssort, és írjuk be: md c:\con\. (törölni az rd c:\con\ paranccsal tudjuk majd.) Ne feledjük a "\" szeparátort a végéről, különben így sem fogja engedni - "\" szeparátorral azonban igen. A feladvány megfejtése: az XP-ben több olyan név is van, amire nem lehet könyvtárat nevezni (con, lpt1, com1) - hogy pontosan miért annak csak maga Mr. Gates a megmondhatója:)

 

ENNYIT A LÁTHATATLAN MAPPA KÉSZÍTÉSÉRŐL.

 

 

A start-gomb átnevezése XP-ben!

 

A Windows start menüjének átnevezése lehetséges. Igaz csak átmenetileg - a következő újraindításig! Lássuk hogyan!

 

Csak egy egyszerű kis szoftverre lesz szükségünk: a startbutton renamer nevű alkalmazásra. Ingyenesen letölthetjük innen:http://www.geocities.com/startbtn/ProgFull.zip

HA nem jeleníti meg a linket akkor feltöltöm applications-ba akkor írjátok meg hsz.-be ha kell!!

 

Csak indítsuk el ezt a kis alkalmazást, írjunk be egy tetszőleges nevet a "start" helyett és klikkeljünk a "rename it!" gombra - máris készen van a testreszabott start gomb!

 

A szoftvert ezután be is zárhatjuk, a start (illetve most már nem start:) gomb, a következő kijelentkezésig vagy újraindításig megmarad.

 

Jóval személyesebb mint a hagyományos start felirat.:)

 

hogyan nevezzüt át a lomtárat?

 

Sok értelme nincsen átnevezni a Windows "lomtárat", de mégis: ha a legtöbb ikont átnevezhetjük, akkor ezt miért nem? Persze mindenre van egyszerű megoldás...

 

Léteznek bonyolult és sok időt igénylő módszerek, ezek főleg a registry-editor babrálásáról ismerszenek meg. Mi ezúttal a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb megoldást kínáljuk.

 

1.- Nyissuk meg a jegyzettömböt

 

2.,- másoljuk be ezeket a vastagbetűs sorokat, pontosan így, ahogy itt vannak (kijelölés, CTRL-C, majd jegyzettömbben CTRL-V):

 

REGEDIT4

 

[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}\ShellFolder]

"Attributes"=hex:50,01,00,20

 

"CallForAttributes"=dword:00000000

 

3. Mentsük el a fájlt jegyzettömbből, egy tetszőleges néven: a lényeg, hogy a kiterjesztés ne "txt" hanem "reg" legyen. Mentsük el például "lomtár.reg" néven.

 

4. Klikkeljünk a most létrehozott "lomtár.reg" ikonra, a párbeszédablakban nyomjunk "igen"-t.

 

És utánna jobb click a lomtáron és azt írsz be amit akarsz!!

(javaslatok: "kuka", "szemetes", "szeméttároló", vagy a mókás "minden ami már nem kell").

Ha vissza szeretnénk állítani az eredeti állapotot (azaz amikor nem nevezhető át a lomtár), csak nyissuk meg az előbb létrehozott reg fájlt (lomtár.reg), és az "attributes" mező első értékét (50) cseréljük ki 40-re. Majd futassuk megint a reg-fájlt, és kész is.

 

Sorry mindenkitől ha már fenn van csak gyorsan felakartam rakni és a gumiszobát találtam alkalmasnak ha rossz helyen van sorry mindenkitől. És remélem hasznotokra válnak ezek a kis hülyeségekNekem a start menü átnevezése nagyon bejön nekem plaz van bele írva hogy "Katt rám ember"

Lehet hogy lesznek még ilyen windows tippek trükkök, majd meglátom.

 

THE END!!!!!!!!!!! :P

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
Windows XP-ben nagyon könnyű láthatatlan mappát készíteni - csak vigyázzunk, ne feledjük hova tettük, mert elég nehéz megtalálni...

 

sadsa.PNG

 

Azért annyira ez sem 100%-os <_<

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 1 month later...

Nagyon királyak ezek a trükkök. A startos nagyon jó, és a lomtáras is. A láthatatlan mappáról annyit h mikor én frissítek egyet az asztalon akkor egy pillanatra felvillan. Az én ismerettségi körömben a kedvenc szórakozás a frissítgetése az asztalnak :D Tehát erre hamar rábukkanának.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Nyitsz egy Total Commandert, bemész a C/Windows/system32 mappába, megkeresed a boot.ini fájlt és simán kitörlöd. Ez azt fogja eredményezni, h néhány dolgot lebutít a gépben és ezáltal kevesebb áramot fog fogyasztani, ergo anyukád többet fog engedni játszani, mert kevesebbet kell fizetnie :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...