Jump to content
PirateClub.hu

Átlátszó gömb készítése


enisz
 Share

Recommended Posts

v59l7seyi38uzve6n4qx.png


Ebben a tutorialban egy nagyon egyszerűen elkészíthető átlátszó gömböt fogok elkészíteni, pusztán blending beállítások segítségével, amibe utána akár saját képeinket is belerakhatjuk.

200803260048471.png

Először kezdjük azzal, hogy nyitunk egy új dokumentumot. Adjuk neki a gomb nevet (gömb, csak ékezetes betűktől szeretek óvakodni, főleg egy angol nyelvű programban) A méret legyen 500x500 pixel, 72 dpi, RGB színmód, és ha egy mód van rá, átlátszó hátteret állítsunk be, majd OK gomb.

200803260048472.jpg


Most előttünk van az 500x500 pixeles vászon. Ha eddig megvagyunk, akkor most az következik, hogy rajzoljunk a vászon közepére (nem kell pontosnak lenni, kicsit feljebb és bal oldalra is lehet tolni, nehogy az árnyéka, amit majd adunk neki lecsússzon a képről). A kitöltő szín teljesen mindegy, én feketét használtam, de ti olyan színt használtok amilyet akartok, úgyse fog látszani :)

200803260048473.jpg

fx_0.png fx_1.png fx_2.png fx_3.png fx_4.png


Most jön a trükk. Ha kész, akkor a layer palettán található ksi fx ikonra kattintsatok, majd a blending options-t válasszátok ki. Az itt felugró ablakokban én ezeket a beállításokat használtam, ti ettől nyugodtan eltérhettek, lehet kísérletezni :)

20080326004847final.jpg


Ha ezekkel készen vagytok, akkor valami hasonlót kell lássatok magatok előtt. Készen is vagyunk az átlátszó gömbünkkel. Én például pont most csináltam egy témát a telefonomra, és így néz ki a menüben a gomb. Egész látványos, és ahhoz képest max 5 perces munka :) . Ha viszont szeretnéd kicsit felturbózni, rakhatsz bele saját képet is, viszont akkor még pár módosítás szükséges.

final_extra.jpg


Én ezt a képet raktam be a gömbömbe. Annyi változtatást csináltam, hogy a blending optionsnál a satinból visszavettem 10%-ra, így nem sötétül be annyira a gömb, jobban látható a kép. A képet is nagyon egyszerűen be lehet helyezni, fogunk egy képet, amit szeretnénk berakni. A layer palettán lehúzzuk a "fekete körös" rétegünk alá. Mivel a gömbünk átlátszó, ezért a képet is látni fogjuk. Ha megvan, és fedésben van, akkor a Filter menüpont Distort almenünél a Spherize menüpontot választjuk. Mielőtt azonban ezt tennénk, jelöljük ki a képes rétegünkön azt, ami a gömb alatt van (ezt egyszerűen meg tudjuk tenni úgy, hogy ctrl + kattintás a fekete körös réteg bélyegképére). Ha ezt csináltuk, és alkalmaztuk a Spherize filtert 100%-al, akkor utána egy Ctrl + Shift + i billentyű kombinációval megfordíthatjuk a kijelölést, és törölhetjük a felesleget.

Ha ezzel megvagyunk, akkor egy kis fényt is adjunk a gömbnek, mintha megtörne rajta a fény. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy létrehozunk egy új réteget, majd kijelöljük a gömbünk területét. Az új rétegre pedig húzunk egy Fehér-Átlátszó színátmenetet a gömb tetejétől az aljáig. Ha ez mevan, akkor még ne szüntessük meg a kijelölést, hanem Ctrl + t billengyűkombóval szépen nyomjuk össze ezt a kijelölést, forgassuk, ha kedvünk tarjta, majd ha beállítottuk a kívánt helyre, akkor vegyük le a réteg átlátszóságát 70% körülire.

Ezzel készen is volnánk, ha valaki nem ért valamit, vagy valami nem megy neki, nyugodtan kérdezzetek. Hogy segítsek kicsit, feltöltöttem a PSD-t, ami alapján a tutorial készült, lehet elemezni :) (nem túl nagy, csak 745 kb, úgyhogy fix ip-sek is nyugodtan szedhetik :P )
http://rapidshare.com/files/102379309/gomb.rar.html


RarPass: up_by_enisz

Jó munkát! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 1 month later...

Szokás szerint nekem még egy ilyen egyszerűnél is problémám van :D. Amikor aképet kell berakkni nekem azt teljesen új dokumentumba rakkja, hogy tudom megcsinálni hogy új layerbe rakkja? (Elolvastam az alapismeretes részeket mind a 3-at de sajnos ott sem értettem hátha itt megértem)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...