Jump to content
PirateClub.hu

2008 lesz az időutazás nulladik éve?


Richard90
 Share

Recommended Posts

Az LHC részecskegyorsítótól forradalmi áttöréseket várnak a fizikában, de lehet itt még valami, ami még ezt is túlszárnyalja.

Ahogy arról már több alkalommal is beszámoltunk, az idén megkezdi működését a világ legnagyobb teljesítményű részecskegyorsítója, a Large Hadron Collider (LHC). A részecskefizikusok forradalmi áttöréseket várnak, de lehet itt még valami, ami még ezeket is túlszárnyalja: egy orosz matematikus páros szerint az LHC lehet a világ első időgépe.

Irina Arefjeva és Igor Volovics utalása enyhén szólva is spekulatív, azonban ha igazuk van, az mérföldkövet jelentene az emberiség történetében, amivel 2008. lehetne az úgynevezett nulladik év, mivel a múltba való visszautazás az első időgép megalkotásának időpontjáig lenne lehetséges, már amennyiben egyáltalán lehetséges. Lássuk, kik állítják mindezt. Arefjeva és Volovics egyaránt jó nevű matematikusok, a moszkvai Szteklov Matematikai Intézet munkatársai, ennek megfelelően nem is pontosan így hangzik az általuk felvázolt tétel. Ők egy okviszonyról beszélnek, ami elvileg tesztelhető az LHC-ben. Bár munkájuk még nem jelent meg a nagyobb szaklapokban, több fizikus érdeklődését is felkeltette.

Nem véletlenül, a fizikusok évtizedek óta próbálnak előállni az időutazás egy ésszerű mechanizmusával. A tér és idő viselkedésének legjobb leírása még mindig Albert Einstein nevéhez és az általános relativitás elméletéhez fűződik, ezért a kutatók arra koncentrálnak, hogy hibát találjanak benne, abban a reményben, hogy az megoldja a kérdést. Ez eddig minimális sikert hozott, még egyetlen időgép terv sem jutott el a rajzasztalig, az LHC-vel azonban végre eljöhet a várt áttörés, még ha ez pusztán a véletlen műve lesz is.

Amikor az LHC teljes gőzzel beindul, minden egyes benne utazó részecskét 7 teraelektronvolt (TeV) energiával itat át. Ez nem is olyan sok, 1 TeV nagyjából egy repülő szúnyog kinetikus energiájának felel meg, szubatomi méreteken viszont ez az energiamennyiség már elképesztő dolgokat tud művelni az univerzum anyagával. Az általános relativitás szerint az univerzumban minden három térbeli és egy időbeli dimenzióval rendelkezik. A tér-idő egyik különös tulajdonsága, hogy eltorzítja a világegyetem tartalmának tömege és energiája, ez a gravitációs vonzás gyökere. A Föld tömege például eltorzítja a körülötte elhelyezkedő teret, ezért a környezetében minden úgy érződik, mintha a bolygó felé felé húzódna.

Az idő torzulását igen nehéz megjeleníteni, parányi mértékben mégis bekövetkezik bármilyen anyag vagy energia jelenlétében. Mitöbb, ha elég nagy a tömeg vagy az energia koncentrációja, akkor annyira eltorzítható az idő, hogy az önmagába fordul vissza, mint egy hengerré feltekert lap. Az így keletkező hurkokat a fizikusok "zárt időszerű görbéknek" nevezik, melyeknek ha csak elméletben is, de lehetővé kellene tenniük az idő már elmúlt pillanatainak visszaidézését.

timemachine.jpg


Az első, aki bemutatta, hogyan jöhet létre egy ilyen zárt időszerű görbe, az ausztrál matematikus, Kurt Gödel volt 1949-ben. Gödel bizonyítása szerint, ha az univerzum forog, a relativitásnak lehetővé kell tennie olyan körülményeket, melyben az idő egy hurkot képez önmagába. Ha sikerül bekerülnünk ebbe a hurokba, akkor újraéljük ugyanazt a pillanatot egészen addig, míg ki nem keveredünk belőle.

Az elmélet, miszerint a relativitás lehetővé teszi az időutazást, nem hagyta nyugodni Einsteint, de nem tekintette problémának. Legjobb tudásunk szerint univerzumunk nem forog, tehát az időutazás ezzel az elvvel nem jöhet létre. Az sem okozott túl nagy felzúdulást, amikor 1976-ban Frank Tipler a Tulane Egyetem tudósa bemutatta, hogyan képes egy rendkívüli tömegű, végtelen hosszúságú, gyorsan forgó henger hasonló eredmény kiváltani, hiszen ebben a formában nem alakítható egy eszközzé, vagy ha mégis, akkor sem a közeli jövő egyik vívmánya lesz. 1988-ban azonban már kezdtek a dolgok érdekesebbé válni, amikor Kip Thorne és kollégái előálltak féreglyuk-tézisükkel, mely szerint a téridőn átívelő alagutak lehetővé teszik az időutazást. A féreglyuk lezár egy hurkot az időben, olyan mint egy hegybe vájt alagút. Úgy is átjuthatunk a hegy másik oldalára, ha magán a hegyen kelünk át, az alagúton keresztül viszont mindez sokkal gyorsabb. Ha körültekintően választjuk ki a féreglyukat, akár még hamarabb is kijöhetünk belőle mint bementünk.

Ez az a pont, ahol az LHC belép a képbe. Arefjeva és Volovics szerint a részecskegyorsító képes féreglyukakat létrehozni és ennél fogva valamilyen formában megvalósítani az időutazást. Minden részecske, ami keresztül halad az LHC-n, egyfajta lökéshullámot alkot a tér-időben, egy gravitációs fodrot, ami eltorzítja a teret és körülötte az időt. Amikor két ilyen hullám egymás felé tart, a végeredmény igen látványos lehet. Bizonyos körülmények között az ütköző gravitációs hullámok egy lyukat szakítanak a téren és az időn.

Hogy mik is pontosan ezek a körülmények, arról még nincs kellő ismeretünk. Bár Einstein relativitás elmélete nagy vonalakban leírja a tér-idő tulajdonságait, ez csupán egy közelítés. Ahhoz, hogy megállapítsák mennyi energia kell egy ilyen lyuk megnyitásához, a kvantumgravitáció mélyreható ismereteit feltételezi, ami számunkra jelenleg még elérhetetlen. Az azonban egyáltalán nem zárható ki, hogy az LHC elérheti az áhított körülményeket. Annak ellenére, hogy a fizikusok többsége szerint a kvantumgravitáció csak tíz a tizenhatodikon TeV energiánál kezd szerepet kapni, a Berkeley Egyetem kutatói kimutatták, hogy bizony 1 TeV energián is megjelenhet.

Arefjeva és Volovics spekulációja a különös tér-idő effektusról azzal vette kezdetét, hogy a tudósok felismerték, az LHC elég erős lehet apró fekete lyukak létrehozásához. Két proton ütközése 14 TeV kombinált energiánál már létrehozhat egy tíz a mínusz tizennyolcadikon méter átmérőjű fekete lyukat. Arefjeva és munkatársai már tavaly eljátszadoztak Einstein egyenleteivel olyan módokat keresve, melyekben kialakulhatnak zárt időszerű görbék. Ekkor vetődött fel a lehetőség, hogy az LHC akár egy időgépként is funkcionálhat. "Felismertük, hogy a zárt időszerű görbék és féreglyukak ugyanúgy eredményei lehetnek az ütközéseknek, mint a fekete lyukak" - mondta Arefjeva.

Több fizikus komolyan elkezdett foglalkozni a lehetőséggel. "Érdekes tanulmány" - szögezte le J. Richard Gott, a Princeton Egyetem munkatársa, aki 1991-ben maga is felvetette, hogy a felgyorsított részecskék elvezethetnek az időutazáshoz. Elmélete szerint, ha két egymás felé robogó, nagy energiájú részecske hajszál híján elkerüli egymást, akkor úgy hajlítják meg a tér-időt, hogy a két torzulás kölcsönhatásának eredménye egy zárt időszerű görbe lesz. Gott számításaiban a végeredmény azonban nem egyértelmű. Az eldeformálódott tér-idők létrehozhatnak egy fekete lyukat is az időgép helyett. "Egy fekete lyuk létrehozásához nagyon hasonló tér és idő csavarodásra van szükség mint az időgépnél" - magyarázta Gott. Arefjeva és Volovics számításai ugyanezt tükrözik, sőt szerintük pontosan ugyanakkora az esély arra, hogy a kölcsönhatásokból mini fekete lyukak születnek, mint féreglyukak, mindkettő akár másodpercenként tűnhet majd fel a részecskegyorsítóban.

Mindez nem jelenti azt, hogy karácsonykor már egy időutazással lephetjük meg magunkat. Ehhez még van pár leküzdésre váró akadály. Az egyik probléma, hogy ha megnyílnak is a féreglyukak, azok meglehetősen aprócskák lesznek, olyannyira, hogy csak szubatomi részecskéket tuszkolhatnánk át rajtuk. Volovics csak az elmélet igazolását várja az LHC-tól, a féreglyukak létezésére utaló jeleket. Ha az ütközések energiájának egy része egyszercsak eltűnik, akkor máris lehet arra gyanakodni, hogy az egy féreglyukon távozott.

A második probléma még mindig a mérethet kapcsolódik. A féreglyuk szája olyan mint egy lufié, abban a tekintetben, hogy hajlamos összehúzni magát. Ez csak egyetlen módon küszöbölhető ki, egy olyan anyaggal, ami a hagyományos ellentettjeként vonzás helyett taszítást fejt ki. Ez már sokszor elhangzott, egyesek nevet is adtak ennek a soha nem látott valaminek, a kérdés azonban adott: létezhet ilyen anyag egyáltalán? A világegyetem tágulásából kiindulva létezhet, a folyamatot a sötét energiának tulajdonítják, Arefjeva szerint ez a féreglyukak nyitva tartásában is alkalmazható lenne, csupán azt kellene tudni, hogy a tér-idő tágulásával a sötét energia sűrűsége növekszik, csökken vagy állandó marad.

A fizikusok többsége a konstansra szavaz, a kisebbség azonban azt mondja, hogy a tér-idő tágulásával minden köbcentiméter egyre nagyobb energiára tesz szert. Ha a sötét energia rendelkezne ezzel a "fantom" természettel, a tér-idő magába foglalna egy nyomást, ami nyitva tartaná az LHC féreglyukainak a száját, sőt akár olyan méretekre is duzzaszthatná, hogy egy ember átjusson rajta.

Ha mindez működne és nem csupán a féreglyuk kialakulásának jeleivel kellene beérnünk, lásd például fekete lyuk, melyeket szintén nem tudunk közvetlenül észlelni, akkor sem beszélhetünk időgépről, ehhez valahogy irányítanunk kellene a féreglyuk másik szájának elhelyezkedését is, ezek azonban nagyon távoli és spekulatív jövőképek.


wormhole.jpg


Mindenekelőtt meg kell várnunk az LHC beüzemelését, mely jópár kérdésre választ ad majd a fentebb feltettek közül is, bár több továbbra is megválaszolatlan marad a 27 kilométeres monstrum tevékenysége ellenére is, ilyen a fantomenergia kérdése - viszont most már lesz egy hajszálnyi esélyünk hogy látogatókat fogadhatunk a jövőből, azaz 2008 valóban a nulladik év lesz az időutazás szempontjából.



forrás: sg.hu
Link to comment
Share on other sites

Hát... nem tudom. Kicsit olyan,mintha tudós barátaink sok scifit néztek volna :D Amúgy meg ha tényleg lehet majd evvel időutazni...én inkább visszajönnék az időben ide és elpusztítanám,mert amilyen ostoba tud lenni az ember... a végén még elnyeli a földet az általuk létre hozott fekete lyuk vagy megváltoztatják a múltak... -.-

Link to comment
Share on other sites

És miért kéne közelebb jutnunk? Szerintem vannak ennél nagyobb gondjai is az emberiségnek, inkább azokkal kéne foglalkozni, aztán majd ha azokat sikerült megoldani, akkor kéne ilyesmiken törni a fejünket.

Link to comment
Share on other sites

Mennyi ilyet végigolvastam már... És egyikből sem lett semmi... Amúgy nem értem, hogy mért kell olyan dolgokba dollármilliókat fektetni, amik egy milliomoddal előrébb viszik az ELMÉLETI tudományt, mikor ugyanannyi pénzből monnyuk egy ezreddel közelebb jutnánk az elsivatagosodás és az éhezés megszüntetéséhez. Sokkal ésszerűbb lenne az ezzel kapcsolatos kutatásokba költeni azokat a milliókat...

 

Erről a cikkről tutira az a South Park rész jutott eszembe, amikor a jövőből visszajöttek az emberek, hogy mennyivel jobb itt az élet, mint a jövőben. Persze a jövőben minden hájtekk, és már arra is van mód, hogy időt utazzanak,de a társadalmi kérdések (pl.: elszegényedés) megoldatlanok. Gondolom értitek, mire céloztam :)

Link to comment
Share on other sites

Van benne igazság amit mondtok, hogy nem ez az emberiség legégetőbb baja, de ha ilyen gondolkodásmóddal hoztak volna meg döntéseket régebben (mármint: ó ez csak elmélet, ne finanszírozzuk), sehol nem tartanánk...

 

Ráadásul itt most nem is az elmélet került pénzbe (a tanulmány), hanem maga a részecskegyorsító, ami meg már gyakorlatban fogja megmutatni, hogy megállja-e a helyét az elmélet (16 éves szerkezetet cserélnek le, szerintem ha akkor nem épül részecskegyorsító, nem nagyon járnánk 45nm-es processzorok meg nanocsövek világában, de persze ez saját vélemény). Nem ettől kellene megvonni a pénzeket, van ettől jóval nagyobb "pazarlás" is a világban.

Link to comment
Share on other sites

ja az a South Park rész az tényleg tanulságos

de azért nekem tetszett a cikk érdekes lehet ha valaki megalkotja de

az is igaz hogy nem egy álmot kellene pénzelni hanem a valóság bajait

mert szerintem millió éhező gyereket marhára nem érdekli az időgép

Link to comment
Share on other sites

A részecskegyorsítósdi jó dolog, meg minden, és annak még van is értelme. Még ha semmi köze sincs a processzorokhoz. Én most az időutazásosdi részét kérdőjelezem meg, ami a gyorsítótól függetlenül is dollrmilliókat emészt fel...

Link to comment
Share on other sites

Szerintem az eszetlen háborúktól kéne megvonni a dollárMILLIÁRDokat (bár kétségtelen hogy ilyenkor -lásd világháborúk- elég sok technikai vívmány és elmélet lát napvilágot), és jo lenne ha a világ vagyonának 80%-a nem a lakosság 1%-ának a kezében lenne... Nem ennek az elméletnek a tesztelésére elköltött pár millió dollár helye a legnagyobb kérdőjel szerintem.

 

Sokkal több, -számomra- értelmetlen dolgot tudnék még mondani amire nem kellett volna dollármilliókat költeni (pl. az űrben, súlytalanságban fogó toll - minek? nincs ceruza?)

 

"az is igaz hogy nem egy álmot kellene pénzelni hanem a valóság bajait" erre meg csak annyit írok, hogy régebben a repülés is álom volt az emberek számára, és láss csodát, már a hangsebesség többszörösével tudunk repülni a gépek által, hogy az űrutazást ne is említsem (és nem ingyen készültek a tervek, elméletek, valamint maguk a repülők)

 

Ez az én véleményem...

Link to comment
Share on other sites

Ha sikerül bekerülnünk ebbe a hurokba, akkor újraéljük ugyanazt a pillanatot egészen addig, míg ki nem keveredünk belőle.

 

Nem ekkor szokott az embernek "Deja vu" érzése lenni? :lol::o

 

Amúgy én is várom ezt a próbát, ez lesz az első alkalom, amikor fénysebességgel fognak egymsának ütköztetni 2 elemi részecskét. Remélhetőleg nem lesz bumm belőle, mint a Kengyelfutó gyalogkakukkban :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Az időutazásról alkotott véleményem talán egyedi, talán nem. Ugyanakkor úgygondolom, időutazás csupán akkor lehetséges, ha már megvan írva a jövő, ellenkező esetben, ha még lehetséges lenne is, az időben utazgatni, azzal az az ember írnáa jövőt, de mégis mit írna? Ha akkor még nincs is amit írhatna? Az időutazás egy zsákutca, tagadom a létezését, még akkoris ha fizikailag lehetségesnek tartják - Pontosabban, csak a véletlenekkel teli világban tagadom, ha minden előre írt akkor ez biz olyan mint egy magnószalag, tekergethetünk, megállíthatjuk, átugorhatunk jeleneteket.

Link to comment
Share on other sites

És miért kéne közelebb jutnunk? Szerintem vannak ennél nagyobb gondjai is az emberiségnek, inkább azokkal kéne foglalkozni, aztán majd ha azokat sikerült megoldani, akkor kéne ilyesmiken törni a fejünket.

 

h

midnenkinek más a fontos, pl. én eztis hülyeségnek tartom....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...