Jump to content
PirateClub.hu

Li-Ion aksit ki kell sütni?


Furio69
 Share

Recommended Posts

Szevasztok!

Vettem ma vettem egy Mobilt amiben Li-Ion aksi van. Sok ismerőst megkérdeztem már arról, hogy ki kell e sütni ezt az aksit vagy sem és úgy gondoltam titeket is megkérdezlek mert az ismerősöktől elég eltérő váaszokat kaptam.

Volt olyan hogy csak 1* kell kisütni kb 8órán keresztül kell tölteni, meg olyat is hogy 8-16 órán keresztül kell tölteni, meg olyat is hogy a manapság már úgy agyák ki az aksit a gyártók hogy kiégetik.

Ha segít akkor Samsung a teló.

 

Légyszi segítetek!

 

Link to comment
Share on other sites

Az első feltöltésnél kell kb 12-14 órát tölteni merítés nélkül, a hasznűlati utasítások is ezt írják. És kb havonta, 2havonta egyszer teljesen lemeríteni és teljesen feltölteni, a köztes töltögetések teljesen mind1 -ek szinte.

Link to comment
Share on other sites

Én amióta telefont veszek azóta mindig is úgycsinálom hogy lemerítem (nem kell sok neki mert alapból elég gyengén kapjuk meg ) és mondjuk délután berakom majd reggel kiveszem a töltőből . Eddig egy telefonomnak sem volt aksiproblémája .A legrégebbi teló 3 éves... :) Azthiszem üzletbe is ezt tanácsolják :)

Link to comment
Share on other sites

Én sem azt írtam hogy kisütni hanem hogy lemeríteni és ez két teljesen különböző dolog mert attól ha lemerül még nem sül ki ha ráteszek egy égőt még elég sokáig ég róla. A kisütés az egyenlő azzal hogy a feszültsége 0V lesz. A lemerítésnél pedig alig kisebb mint a feltöltött állapot, csak terhelésre esik le 0 közelire.

Link to comment
Share on other sites

A mostani aksikat nem lehet túl tölteni, meg sztem egyiket sem. a kisütés tényleg a 0 V-ot jelenti, ekkor már az aksit nem is tod tölteni a telcsivel. meg kell bikázni. Kisütni az aksi Voltjánál nagyobb égővel lehet és addig ég míg "teljesen" le nem merül Lio-nos aksiknál ezt nem kell. A NI-seknél kellet megcsinálni ezt és szinte új lett az aksi (nem mind1ik)

Link to comment
Share on other sites

Tényleg nem szabad teljesen lemeríteni, mivel fenn áll a veszély a Litium-Ion-os aksiknál, ha teljesen lemeríted, kisütöd hogy egyszer majd nem fogod dutni tölteni!

 

Én sem ismerem a legújjabbakat, de szerintem nem változott a technológia a Li-ion os aksiknál, szóval ha lehet ne süssétek ki! ;)

 

Egyik ismerősömnek meghallt az aksija és még garanciális volt a teló és a szervízből elküldték, mert nem rendeltetésnek megfelelően használta a telcsit, vagyis nem úgy töltötte az aksit ahogy a leírásban volt!

 

Arra mindenki figyeljen mit írnak a leírásban a telójáról hogy kell tölteni, mert ilyen gond van és visszaviszed, akkor egyszerűen csak rámutatnak a leírásban arra amit nem olvastál el és hazaküldenek. :(

 

Én sem szoktam teljesen lemeríteni, ha már 1-esen vagy 2-esen van, akkor feldobom tölteni.

De elvileg az sem számít hogy mikor mennyit töltessz rá. Tehát ha csak 10 percre teszed fel utána 2 óra múlva meg 1 órára az sem gáz. Bírják ezek az aksik! ;):)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 7 months later...

Ma vettem a E 65-ős Nokiámhoz aksit a Márkakereskedésben és a következőt mondták:16 öra töltés,aztán használat addig,amíg a telefonban annyira ki nem merül,hogy a teló kikapcsol.Azután újra 16 óra töltés és akkor van az akku megformázva.Ezután már nem kell várni,hogy totálra kimerüljön,tetszés szerint bármikor rá lehet tölteni.Viszont 3 havonként ajánlatos teljesen lemeríteni,(amíg a teló kikapcsol) és utána egy 16 órás töltés.Túltölteni a telóban az akksit nem lehet,mert ha megvan a töltöttségi szint,a töltés leáll.(a készülék leállítja a töltést)

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Mondjuk az új telcsiket tényleg nem lehet túltölteni.

Én is azt vettem észre hogy ha feltölt az aksi, akkor már egy voltot sem kap a telefon. Gondolom ez az első töltésnél sincs másképp, mivel ott is csak addig tudod tölteni míg "tele nem lesz" az aksija, utána elveszi az áramot. De azért a biztonság kedvéért én is fent hagynám egy éjszakár első töltéskor, hogy megnyugtassam magam :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

A lítium-ion nagyon tiszta technológia, így semmi szükség nincs az úgynevezett "formázásra", amit a korábban használatos nikkel-bázisú akkumulátoroknál végre kellett hajtanunk. Az első töltés semmiben nem különbözik az ötödiktől vagy akár az ötvenediktől. A forgalmazók azt tanácsolják, hogy első alkalommal töltsük az akkumulátort 8 órán át, de ez a tévhit még a nikkeles időkből maradt fenn. A töltő 3-4 óra után automatikusan kikapcsol.

Havonta egyszer érdemes teljesen lemeríteni és feltölteni őket, hogy a cellák között keletkezett különbségek megszűnjenek. Ezek ugyanis hibás diagnosztikához vezethetnek, azaz például a telefon azt mutatja, hogy már csak félig van az akkumulátor, miközben még majdnem televan, vagy éppen fordítva.

 

Jó tanácsok a lítium-ionos akkumulátorok töltéséhez:

 

* Próbáljuk az akkumulátort minél kevesebb ideig a maximális cellafeszültségen tartani, azaz például ne kikapcsolt, hanem bekapcsolt állapotban töltsük a telefont;

* 3,92 Volt/cella a legideálisabb töltöttségi szint, ezen a várható élettartam a duplája, mint a maximális cellafeszültségnél. A gyártók általában e fölé hangolják a töltőket, így magunkon úgy segíthetünk, ha háromnegyedra elteltével lehúzzuk a töltőről az akkumulátort;

 

Olvassátok el ezt:

http://www.ezermester.hu/articles/article.php?getarticle=2130

 

És ezt is:

http://www.technet.hu/techtud/20090831/akumulator_akademia_-_amit_az_akksikrol_tudni_erdemes/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...