Jump to content
PirateClub.hu

Elkészült az önjavító gumi


Richard90
 Share

Recommended Posts

Olyan öngyógyító anyagot mutattak be francia kutatók, ami még akkor is képes összeállni, ha egy szikével kettévágják.

 

 

A nevet még nem kapott anyag a mesterséges gumi egy formája, növényi olajból és a vizelet egy komponenséből készül. Részecskéit rendkívül erős kémiai vonzás köti össze, ezért képes gyakorlatilag sérülési nyom nélkül összeforrni, ragasztó vagy különleges kezelés alkalmazása nélkül. Ez a jelenleg páratlan tulajdonság az anyag molekuláinak gondos szerkesztésének köszönhető.

 

A hagyományos gumiban a molekulák milliárdjai egy hatalmas kusza hálózatot alkotnak. Rugalmassága abból a tényből ered, hogy a hálózat szálai úgy hajlanak, mint egy harmonika. Ha húzzuk kiegyenesednek és megnyúlnak, ha eleresztjük a hajlások újra létrejönnek. Ha azonban eltörünk, széthasítunk egy gumit, akkor - akárcsak a szilárd anyagok többségénél - a kémiai összetartó erő, a kovalens kötés megtörik és többé már nem állítható vissza, magyarázta a kutatást vezető dr. Ludwik Leibler, a párizsi Ipari Fizikai és Kémiai Oktatási Intézet (ESPCI) munkatársa.

 

"Szerettük volna kipróbálni, hogy kis molekulák alkalmazásával előállítható-e egy gumiszerű anyag" - nyilatkozott Leibler a BBC Science In Action műsorában. A trükk abból áll, hogy a kovalens kötést egy gyengébb, úgynevezett hidrogén kötésre cserélték. A hidrogén kötések olyanok mint a kezek, melyekkel a szomszédos molekulák képesek összekapaszkodni, de akár el is engedni egymást. Leibler hamar felismerte, hogy ez nem csupán számtalan újrahasznosíthatósági ciklussal ruházza fel új anyagát, de ha szétszakítják vagy szétvágják az anyagot, a kémiai "kezek" attól még ott maradnak a friss felületen, készen állva arra, hogy újra összekapaszkodjanak.

 

A kukoricaolaj miatt sárgás színű anyag a gyakorlatban a szétvágás után a friss felületeket egymáshoz rakva szinte azonnal újra összetapad, a teljes regenerálódás pedig egy óra alatt megy végbe, ekkor újra terhelhető. Az anyag eredeti hosszának kétszeresére nyúlik, anélkül hogy bármilyen gyengeséget mutatna a sérülés helyén. Az ESPCI kutatói már kilogrammos mennyiségekben tudják előállítani az új anyagot párizsi laboratóriumaikban, ami állításuk szerint szinte teljes egészében környezetbarát, sőt némi módosítással a "szinte" szó is eltüntethető.

 

video:

http://ftp.espci.fr/shadow/SelfHealing/SelfHealing0.avi

 

 

forrás: SG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...