Jump to content
PirateClub.hu

Gondolkodók


hego
 Share

Recommended Posts

Régóta tartom megfigyelés alatt kutyáimat. Pontosabban két Magyar-vizslát. Sok tudományos könyv elutasítja annak esélyét, hogy a kutyák tudatosan gondolkodnának. Ennek bizonyos értelemben való rácáfolására írtam eme cikket. Első kutyám, nevezzük a-nak. Kezdetben rendes, a kutyáknál megszokott körülmények között volt tartva. A jelentős változás akkor kezdődött mikor már bejött az ágyba, sőt saját ágya volt. Első amire felfigyeltem, hogy megtanulta hogyan nyílik az ajtó. Fontos megjegyezni, hogy senki nem tanította őt erre. Magától jött rá, ami bizony igen tudatos tevékenységet jelent. Később megfigyeltem, hogyha hasonlóan a gyermekekhez megágyazunk neki, akkor idő után felfedezi ezt a folyamatot. Erre azon tevékenysége engedett következtetni amikor 9-után (fontos, hogy midnig ekkor legyen „lefekvő” jelez nekem, hogy induljak megágyazni :). Ő erre az időre nem mászik fel az ágyra, leül, és megvárja míg megágyazok, majd befekszik. Ha a földön kell aludnia, maga alá gyűr egy pokrócot, stb. Nos ezek a tevékenységek „a” kutyánál voltak megfigyelve. Amikor b-kutya ide került, a-kutya még élt. Ez későbbi eszme futtatásom végett fontos. Nos b kutya megtanulta a kutyától mindazt amit ő elsajátított. B kutya rendkívül érzékeny volt, ha nem voltunk ház közelben pl nem evett. Persze ez más kutyáknál is előfordul (ez egyébként bizonyíthatja azt is, hogy a kutyák, hasonlóan az emberekhez érzékenyek lehetnek egyedül). Az „a” kutyánál megszokott tevékenységek nála is érzékelhetőek voltak. „B” kutya viszont tovább fejlődött, igen meglepő pl mikor feláll az ablakhoz és a függöny mögé bújva bámészkodik. Sajnos eme periódus rendkívül rövid, hogy pontos bizonyítékot szerezzek, de úgy vélem ha felírjuk amit tudunk, az eddig legsikeresebb élőlényről az emberről, akkor azt összevethetjük eme rövid idővel. Tudjuk, hogy az ősemberek csoportba rendeződve éltek. Amit tudott az egyik azt a másik megtanulhatta tőle. Így továbbadhatták tudásukat (pl az egyik talál valamit, odaviszi társát). Ez megfigyelhető volt a és b kutyánál is. Bár semmilyen kapcsolat nem állt köztük, csupán együtt éltek. Sokszor megfigyelhető a városban, hogy egy kóbor kutya szabályosan körülnéz mielőtt átmegy az úton. Vajon ki tanította ezt neki? Úgy vélem képesek tanulni, csupán az esélyt kell megadnunk nekik. Eme megfigyelések még bár kevésnek tűnnek, mégis meglepőek, illetve bizonyítékok lehetnek arra, hogy bizony a kutyák is képesek tanulni. Azt tudjuk ugyebár, hogy a kutya nem érti meg amit modnunk neki (őő..ez így nem jó, megérti, csak nem úgy mint mi), hanem a hangsúlyt hallja. Így képesek lehetünk vele „kommunikálni” (persze testbeszéddel is). Tehát tegyük fel, jön egy vendég, mi köszönünk neki,pl úgy, hogy hello. Természetes hogy a kutya ilyenkor feláll, hallja az idegen hangot, kimegy. Azonban az érdekes, amikor a „hello” szóhoz hozzárendeli, hogy jött valaki, és amikor csak köszönünk, ő feláll és ajtóhoz siet.

 

Ami további érdekességeket vet fel, ahogy próbálja utánozni azt ahogy mi magunk a kezünket használjuk. Erre egy meglepő megfigyelésem van. Egy nyáron szőlőt szedtem, és b kutya is velem tartott. Egy ideig csak a földre hulló szőlő szemeket fogyasztotta el, majd mintegy utánzatként felugrott és pofájával egy szőlő fürtöt tépett le. Hasonlóan amit én a kezemmel tettem. Erre sem tanítottam, megfigyelte. Ezek szerintem mindenképpen érdekes dolgok. Folytatom megfigyeléseim és rendszerezni is fogom az eseményeket.

 

Link to comment
Share on other sites

Erre egyvalamit lehet mondani: az ember beképzelt, hogy csak ő képes gondolkodni, és minden egyéb élőlény hülye... Az állatok nagy része tud gondolkodni, csak nem értjük meg hogy mit mond.... Kéne egy igazi Doolitle :D

Ahogy mondod :)

 

Amúgy csak kerülgetik a forró kását. Csak gondoljunk bele. Egy napon idejön egy számunkra ismeretlen társadalom, elrabolnak minket. Mi emberek felébredünk egy tőlünk tök idegen világban, nem értünk semmihez, még csak az elrablók szavát sem értjük. Csupán azt (ahogyan a kutya is), hogy most ő ordít e, vagy nem. Mondhatja idegen nyelven tök nyugodt hangnemben, hogy „**********” mi nem fogjuk érteni , azt hisszük „fhúú de jó, végre nem szidnak”, ahogy a kutyák is. Csak akkor lenne lehetőségünk tanulni, ha nem megkötnének, és néha kaját adnának, hanem beengednének a közéletbe, és hagynának tanulni. Ugyanez a helyzet a kutyákkal, és úgy gondolom, sok más állattal is, amelyek a törzsfejlődésben eljutottak egy magasabb szintig, és nem tartana túl sokáig értelmes cselekvést látni tőlük.

Link to comment
Share on other sites

Az én kutyám is megtanult pár dolgot tanítás nélkül.

Ha kinyitom az ablakot, ő is felcsimpaszkodik és nézelődik.

A plédét, ha össze van kis helyre gyűrve szépen széttúrja, hogy jól elférjen rajta ... vagyis megágyaz magának.

Mielőtt felmenne az ágyra (és nincs rajta a plédje) engem bámul, megvárja ameddig nem rakom rá.

Barátnőm, ha lefeküdtem mellé mindig átkarolt. Ezt ő is átvette. Ha lefekszek az ágyra mellé, akkor ő odafúrja magát és a mancsaival átkarol.

Sok tevékenységben leutánozza a kézmozdulataimat. Persze csak az egyszerűeknél.

A kis puffra, amire régen ráültem játszani vele mostmár ő ül rá.

Link to comment
Share on other sites

Az én kutyám is megtanult pár dolgot tanítás nélkül.

Ha kinyitom az ablakot, ő is felcsimpaszkodik és nézelődik.

A plédét, ha össze van kis helyre gyűrve szépen széttúrja, hogy jól elférjen rajta ... vagyis megágyaz magának.

Mielőtt felmenne az ágyra (és nincs rajta a plédje) engem bámul, megvárja ameddig nem rakom rá.

Barátnőm, ha lefeküdtem mellé mindig átkarolt. Ezt ő is átvette. Ha lefekszek az ágyra mellé, akkor ő odafúrja magát és a mancsaival átkarol.

Sok tevékenységben leutánozza a kézmozdulataimat. Persze csak az egyszerűeknél.

A kis puffra, amire régen ráültem játszani vele mostmár ő ül rá.

 

Tudom tanusítani :D

Link to comment
Share on other sites

Remek témafelvetés! A kutyák gondolkodási képességének alátámasztására egy kis leírás:

 

Genetikai vizsgálatok elemzése szerint a ma élő kutyák egyetlen egy ős-egyedtől származnak: a kutya-ősanyától. Ennek az egyetlen egyednek az utódaiból alakult ki a mai kutya; azzal párhuzamosan, hogy az emberrel való együttélés során a kutyában csökkent a farkas-örökség (viselkedés) dominanciája, fokozatosan olyan viselkedési minták jelentek meg (a szelekció eredményeképpen), amelyek a csúcsszintjüket az embernél érik el. A legfontosabb ezek közül az együttműködési készség, a közös akciókra való hajlandóság és igény, a máshoz (emberhez!) való kötödés magas foka, az adott közösségi szabályok megtanulása és betartása, a szemkontaktus kiemelt szerepe a kommunikációban, valamint az alapvető érzelmekre való képesség (öröm, bánat, düh stb.). E nagyon fontos utóbbi azzal egészül még ki, hogy a kutya nem csak produkálni tudja ezeket az emberre is jellemző alapérzelmeket, hanem azok viselkedésben való megnyilvánulásait másokban is felismeri, és a kommunikációs helyzetekben képes sikeresen alkalmazkodni hozzá.

 

Az ember közelében élő farkasok kénytelenek voltak megtanulni “olvasni” az embert, vagyis egy adott helyzetben értelmezni viselkedését (“vajon most elkunyerálhatom-e tőle a maradék cubákot, vagy jól fejbever a botjával, ha odamegyek…?”), és arra a megfelelő válaszreakciót produkálni. Ennek egyik legfontosabb eleme a szemkontaktus felvétele és fenntartása, az emberre történő koncentrálás, figyelem, amire még a legintelligensebb főemlősök is képtelenek. Ennek igazolására etológusok a következő egyszerű kísérletet végezték el: egy személy állt egy helység közepén, a két fal mentén két doboz volt elhelyezve. A dobozok valamelyikében mindig volt egy falatka. Beengedték a kísérleti alanyt, mely hol kutya, hol farkas, hol pedig egy csimpánz volt. A szoba közepén álló személy mindig ‘rámutatott’ (kézzel, fejének elfordításával vagy pusztán a pillantásával) arra a dobozra, amelyben a falatka volt. A kutyák a kísérleti helyzet ismétlődése folyamán nagyon hamar megértették, hogy mit jelentenek az ember gesztusai. Még a kölyökkutyák is, amint a helységbe beléptek, felvették a szemkontaktust a személlyel és a mutatott dobozhoz mentek a falatért. Ezzel szemben a csimpánzok (!) és a farkasok képtelenek voltak hatékonyan értelmezni az emberi kommunikációt, nem voltak hajlandóak az emberre figyelni, sőt, a farkasok tekintetüket térdmagasságnál feljebb nem is emelték, és még sokadik alkalommal is találomra ide-oda szaladgáltak a dobozok között.

 

A kutyáknak ezt az egyedi, sok tízezer éves evolúció során kialakult viselkedését, mely egyetlen más állatfajban sincs meg, sajnos folyamatosan rombolja a mai kutyatenyésztés, melynek során – a szigorú munkavonalaktól eltekintve – a tenyészegyedek kiválasztása során szinte kizárólag a küllem számít, és a tenyésztők nem szelektálnak az emberrel történő kommunikálás, együttműködési készség alapján. Érdekes megfigyelni a természetközeli emberekkel – például juhászokkal – együtt dolgozó kutyák kommunikációs készségét. Nem legenda az, hogy a juhász int a szemével, és a kutyája teszi, amire gondolt. Náluk szigorú szelekció érvényesül: a juhásznak se ideje, se kedve sokat vacakolni kutyája kiképzésével; néhány teszt elvégzése után pár hetes korban eldönti, hogy az alomból melyik az az egyetlen egyed, amely szinte folyton rá figyel, és elég értelmes is a gyors tanuláshoz – azaz érdemes az életben maradásra.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Nekünk két uszkár szobakutyánk van és hihetetlen, hogy mire képesek néha, pl. mindig pénteken megyek haza, ő már tudja és ott vár az ajóban, muter szerint odaül 12.30kor és vár, tudja, hogy érkezem, de azt is megtanulta, hogy felugrik és a kilincsre ráveti magát, akkor kinyílik az ajtó! :)

Link to comment
Share on other sites

tudjátok nekem is volt egy vaum, most karácsonykor halt meg. én soha semmire nem tanítottam jóformán, csak vhogy ő figyelt mindenre. reggel oda állt a hűtőhöz, hogy adjak neki enni. este jelentkezett nálam, hogy adjak puszit a feje búbjára, simizzem meg, mert anélkül nem tud aludni. amikor későn jöttem haza, akkor ugatással és felhorkanásokkal sokszor "lecseszett" engem, hogy hogy merészeltem később hazatérni, mert neki fellőtték a pizsut, és már ment volna be a szobába a kicsi plédjére aludni. reggel korán odaállt az ágyamhoz, vagy topogott, hogy a tudtomra adja, hogy anya pisilnem kell, engedj ki, és szinte intett a fejével, hogy gyere az ajtóhoz. a mancsával a belső szobaajtóhoz nyúlt, hogy nyissam ki, de ha vki jött hozzám, akkor odament az illetőhöz, és azt arra "kényszerítette" finoman, hogy őt simogassa meg, és szeretgesse, mert ő így fogadta el az embereket(tiszta anyja, azaz én :lol: ) és ha elmentem otthonról, minden alkalommal kiült az udvarra és sírt mint egy gyerek, hogy anya ne hagyj itthon, sőt amerre mentem el, abból az irányból várt haza, mert számára az volt a logikus stb...... szipi

Link to comment
Share on other sites

Nekem is van kutyám. Ha nem lenne bezárva az ajtó, akkor 1nap 100-szor is kinyitná. Mondjuk amikor elfelejtjük kulcsra zárni az ajtót, akkor mindig belopódzik a lakásba (főleg mikor csengetnek és valaki kimegy ajtót nyitni. Akkor mindig bejön a lakásba, mert tudja, hogy olyankor nyitva az ajtó: D).

Link to comment
Share on other sites

most jut az eszembe, hogy van egy ellenpélda is erre. amikor még kicsi volt a vaum, akkor rátekeredett a nyakörve egy fára vele együtt, mert körbeszagolta, de hiába észlelte, hogy szorul a hurok, de nem volt képes visszafelé tolatni, hiába mutattam meg neki. szipi

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Szerintem minden kutyában ott rejlik a tudás, csak némelyiket elhanyagolják és csak enni meg inni adnak nekik.

Aki sok időt tölt a kutyájával az tudja hogy nagyon okosak és tényleg néha képesek gondolkodni, sőt nagyon sok mindent megéreznek. Pl ha látja rajtam hogy rossz kedvem van oda jön hozzám és úgy néz rám mintha azt várná hogy mondjam el neki hogy mi a baj, sőt néha ha beszélek hozzá úgy is néz mintha értené :) Aztán lehet hogy tényleg értenek valamit csak mi nem értjük őket. Az biztos hogy nagyon okos állatok én nagyon szeretem őket! :)

Link to comment
Share on other sites

Minden állat értelmesebb mint az ember sztem!

 

Ezzel én is egyetértek.

Gondoljunk csak bele, hogy a kutyák hány emberi életet mentettek meg...rengeteget! Ezzel szemben pedig (általánosságban) az emberek többsége ezt valahogy mindig "elfelejti", vagyis korántsem tiszteli őket annyira mint kellene. Másik dolog: a kutyáknak nagy mozgástér kell. Bele se merek gondolni, hogy városokban és egyéb ilyen helyeken hány kutya került menhelyre, ahol az életkörülményeik siralmasak.

Szóval az én szememben a kutyák (de a farkasok is!) sokkal értelmesebb és intelligensebb lény, mint az ember.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...