Jump to content
PirateClub.hu

Swap File beálítási tanács kellene!


Recommended Posts

Szia !

 

Valószínűleg vannak nagyobb olvasottsággal rendelkezők ebben a témában, de annyi biztos, hogy a Windows panaszkodni fog, ha legalább a RAM méretével megegyező méretű Swap file-t nem állítasz be, ui. szerinte hiba esetén ide írja ki a RAM tartalmát. Véleményem szerint az op. rendszer által ilyenkor adott információ úgy sem mond túl sokat, ezért ezzel nem kell törődni, viszont azért valamekkora méretet azért fel kell venni. Én úgy szoktam csinálni, hogy a RAM és a Swap file mérete együtt olyan 3-3.5GB-ot adjon ki.

 

Üdv.: Dadus

Link to comment
Share on other sites

Hi !

 

Ez azért nem teljesen így van, ui. a Windows egy tól -ig tartományt állít be. A kisebb értéket fixen lefoglalja, és ha szükséges, akkor növeli akár a nagyobb értékként beírt méretre. Abban az esetben, ha a kisebb értéknél nagyobbra van szüksége a windows-nak, akkor megnöveli, de lehet, hogy ilyenkor már a megnövelt méret több darabból fog összetevődni, azaz töredezett lesz, márpedig egy töredezett tartományhoz való hozzáférés mindíg lassabb, mintha egybe lenne. Ezenkívűl az sem mindegy, hogy mennyi MB-t pazarolunk el a "C" meghajtóból erre a célra.

 

Üdv.: Dadus

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Én úgy tudom, hogy a RAM méretének a másfél-kétszeresére célszerű állítani a lapozófájlt. Most nekem is 2 giga RAM-om van és én 3 gigára állítottam. Azért célszerű mindkét értéket ugyanarra állítani, mert akkor a windows betöltésekor létre lesz hozva a lapozófájl és nem lesz töredezett ahogy Dadus is írta. Én úgy szoktam, hogy mikor felteszem frissen a windows-t, először futtatok egy töredezettségmentesítőt, utána pedig beállítom a két értéket ugyanarra. Aztán újraindítás. Ahogy Páter Noszter is írta célszerű külön meghajtóra, de ha nem akarod külön vinyóra, vagy csak nincs, akkor szerintem úgy célszerű megcsinálni, ahogy én írtam.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 1 month later...

Egy hasznos tanács:

 

Ha frissen partíconálja valaki a Winchestert, akkor érdemes megcsinálni egy külön swap partíciót... Én is 'hozzáértő fórumokon' olvastam, h. jelenthet egy kisebb-nagyobb sebességjavulást, ha ilyen partícióra állítjuk be a swapolást... Kipróbáltam, s elég jónak tűnik!

 

Jelenleg így néz ki a 320 GB -s Western digital vinyóm:

 

50+100+100+50

 

Elsőn a rendszer, másodikon a zenék, harmadikon a filmek+programok és a 4. partíción van egy másfél Gb-s swap fájl és olyan fájlok, amiket ritkán használok + Norton Ghost -os mentések! (rendszer+programok+driverek (friss windows)) Utóbbinak köszönhetően bármikor 'újratelepítem' a windowst teljesen kész állapotban :)

 

Ez a szisztéma nekem tökéletesen bevált és tényleg jobb így, h. nem a rendszerpartíción zakatol a Swap is ;)

 

(kieg: a rendszernek mindig tanácsos egy önálló kisebb partíció, hiszen úgy windows újratelepítés jóval könnyebb (és egy értelmesebb windows telepítésnél elhagyhatatlan a formatálás!))

Link to comment
Share on other sites

A válasz egészen egyszerű! Azért mert a rendszerpartíción jóval könnyebben fog töredezetté válni, s ha önálló partíción van (ami ne adj még méretre is van szabva) a defrag is pillanatok alatt megtörténik.... mindezek mellett mint mondtam az a partícióm van a legkevesebbet használva (céltudatosan olyan fájlok vannak rajta) így nem is igazán töredezik az egész, nem úgy mint egy rendszerpartíció esetében!

 

Igazat megvallva a legjelentősebb sebesség-növekedést az jelentené, ha másik winchesteren is lenne nem csak másik partíción, s a másik winchesteren is a 'legelején', mert nem kellene annyi szaladgálni a tűnek és köztudott, h. ott a sebesség is kicsivel nagyobb. Van másik vinyóm is, s ha nem szaladgálok vele, akkor azon van, de sok esetben csak külön partíción...

 

 

Még valami nagyon fontos! A swap(lapozófájl) méretének tényleg a Memória másfél - két szeresének kell lennie, mint ahogy valaki előttem is írta, s érdemes fix méretűre beállítani, mert akkor azzal se kell külön kínlódnia, h. folyamatosan ezt növelje és csökkentse, s az a méret optimális!! 2 GB vagy afelett viszont lehet, h. már felesleges tovább növelni, s elég a ram méretének megfelelőt!

 

 

(Én is utánaolvastam nem régiben ennek, ezért vagyok ilyen jól informált ;))

 

Remélem így már teljes a válasz ;)

Link to comment
Share on other sites

Akkor tehát a swap-nak csináljak külön partíciót?

Ja és mennyi legyen a swap mérete,meg a partíciónak?

Amúgy 2GB DDRII 800mhz Kingmax Ram-om van.

 

Ja igen és én az hogy állíthatom be hogy a swap azon a bizonyos partíción legyen?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Na tehát akkor visszatérve a gondra.Így a beállítás megfelel?

Amúgy 250GB-os samsung SataII-es a vinyóm.

 

1.C:30 GB Windows(semmi más,csak a rátelepített progik pl:winamp,office2003 stb..)

2.D:10 GB (Swap semmi más)

3.E:200 GB (játékok,zenék,progik,filmek stb...)

 

És akkor a C-n lesz eredetileg,és akkor a C-ről állítsam át D-re?

Link to comment
Share on other sites

Ha XP-t használsz, nem csinálnék neki 30GB-t, hanem 10-20-at max, és a játékokat, és az esetleges nagyobb progikat nem ide telepíteném, hanem az E-re. A D-nek / Swap / kicsit sok a 10 GB, elég az 5 is. Nálam az XP 10GB-on fut, és bőven elég, a Swap pedig 4GB, egy másik partíción! Ha VISTA-d van, akkor a C lehet 20-30 GB!

Link to comment
Share on other sites

Mnos rászántam magamat,és megcsináltam.újraraktam a windows xp sp2-t,és most tisztán így vagyok.

1.C:(20GB)Windows

2.D(5GB)Swap

3.E(110GB)Games,zene,progik

4.F(110GB)Filmek

 

A kérdésem a kövi.ugyebár a C: meghajtón van a swap.Akkor csak annyi a dolgom,hogy ott kikapcsolom,és akkor a D: meghatjón bekapcsolom a lapozófájlt?

Amúgy erre az értékre jó lenne?(mert 2GB DDRII ram-om van):

Lapozófájl:

-Kezdeti:2046mb

-maximális:2046mb

 

Bocs,ha sokat értetlenkedek,eléggé szájbarágósan kell nekem az ilyen dolgokat elmagyarázni.

(Amúgy tényleg jobb megoldás lehet ez a másik partícióra rakni a swap-ot,mert megfigyeltem hogy más operációs rendszerek is külön partíciót csinálnak a swapnak pl:Linux.Ebből is látszik,hogy a windows ugyan nagyon elterjedt,de közel sem a legjobb operációs rendszer.Amúgy ha nem Amd X2-es procim lenne,hanem Intel Core 2 Duo,akkor nem kínlódnék ezzel az op-val,hanem raknám felfele a Machintos-t,szerintem az a legjobb op.rendszer.)

 

Segítségeteket előre is köszönöm,és eddigi válaszaitok-at is.

Link to comment
Share on other sites

Szia!

 

Lényegében igen, kikapcsolod és azt követően köv beállításnál beállítod a másik partícióra! a kezdeti és a minimális nem kell, hogy akkora differenciát mutasson, sőt, olvastam egyes véleményeket, mely szerint tanácsos fix méretet beállítani (vagyis a kezdeti és a maximális mérete azonos, így a folyamatos méretváltoztatás nem fogja vissza feleslegesen a teljesítményt) Szintén sokat hajszolt vélemény, hogya 2 gb körüli memória méretnél már nem annyira biztos a másfélszeres-kétszeres beállítás, mint mondjuk 768-1024 MB memória esetében, így én a 2,2gb -3 Gb közötti mennyiségnél próbálnám saját magamnak kitapsztalni, hogy van-e lényegi különabség ténylegesen,s ha nem vennék észre lényegesebb különbséget, akkor inkább az alsó határ környéki értéket választanék.

 

 

(Azért nem tudok konkrétabbat mondani, mert nekem a 768 MB memóhoz képest 2 szeres swap méret van beállítva)

Link to comment
Share on other sites

akkor tehát a memória,és a swap file 3GB-ot adjon ki összesen?

 

Tehát akkor a swap file kezdeti,és maximális értéke 1024 legyen?

 

(De ha netán ez nem lenne elég egy adott játéknál akkor a windows jelzi hogy kevés a virtuális memória,ezt jóltudom?)

 

Amúgy a windows alapon ekkora értéket adott meg(lehet hogy ezzel tudtam egy kicsit segíteni):

Kezdeti:2046

Maximális:4096

 

Amúgy köszönöm a gyors reagálást Nietzsche

Link to comment
Share on other sites

Aha mostmár értem.

 

Ha nem probléma,volna még egy utolsó kérdésem

.

Ha minnél nagyobb a swap fájl annál jobban dolgozik,fogja le a vinyót?

pl:2046-ban is úgy fogja le a vinyót,mint mondjuk 4096-ban? (a kezdeti,és maximális értékek is megegyeznek,tehát fix-ek)

 

Amúgy ismét köszönöm a gyors reagálást.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Erre én magam se tudok konkrét választ adni, csak azt tudom, h. a fix mérettel az állandó felesleges munkálkodását értelmes keretek közzé szorítani, a 4 gb valószínűleg ebben az esetben már túl sok lenne ennyi memória mellett. A nagyobb memóriaméret esetében használt méretre meg én magam is csak következtetni próbálok azok alapján, amit akkor olvastam amikor nagyon utánanéztem a témának (ezért mondtam, h. tesztelges), de tényleg nagyon egybehangzónak tűnik az a vélemény, h. két gb ramnál már nem kell 1,5-2 szeres swap méret.... ezért írtam le én is így ezeket és azért írtam le a saját esetemet is, ahol a 2*768 swap méret (2szeres memó méret) nagyon bejött... (kevesebb memónál az a beállítás érezhetően szépen gyorsította a rendszert)

Link to comment
Share on other sites

Értem nagyon köszönöm az eddigi válaszaidat Nietzsche.

 

Esetleg tudnál még ehez a konfighoz is tanácsot adni,hogy mekkora legyen a swap méret?

 

Maxtor Diamond Max 160GB (sima ATA-s)

650 mb sdram 133 mhz

Amd Duron 950 mhz

Radeon 9600 SE 256 mb-ram.

 

Előre is nagyon hálás vagyok lovagi segítségeidért Nietzsche.

Ha bármiben segíthetek,nyugodtan szólj,a sok fáradozásaidért cserébe.

Üdvözlettel davedane.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Szerintem nem értelmetlen külön particióra, pláne külön fizikai vinyóra tenni a swap fájlt.

 

Van két régebbi, kisebb kapacitású vinyóm (5 és 10 gb) :

A kisebbiken van a Swap, a nagyobbikra pedig ráirányítottam az összes böngésző ideiglenes könyvtárát.

 

Az adatok tartós tárolására pedig külső USB vinyót használok.

 

Nagyjából így néz ki a dolog:

PM - 1. particó - RENDSZER (10Gb)

- 2. partició - ADAT (490 Gb)

PS - TEMP (10 Gb)

SM - DVD

SS - SWAP (5 Gb)

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...