Jump to content
PirateClub.hu

Mandriva Linux 2008 Fontos kérdések HELP :(


Bock.z
 Share

Recommended Posts

Sziasztok!

 

Hát először is bocsi, hogy zavarok...

Másodszor a legelső gondom az lene, hogy két rendszer van a gépemen, XP meg Mandriva (utóbbit ma tettem fel és teljesen kezdő vagyok)

és az a gondom, hogy mikor az XP-t elindítom akkor az a lemez nem látszik, amin a Mandriva van.

MItől van ez? és hogyan lehet orvosolni? fontos lenne, mert nagyon sok cuccom van/volt rajta, de szerintem törlődött mert valami formatot írt ki a Linux a telepítéskor...

A második kérdésem, hogy hogy tudok vele szélessávú netkapcsolatot létrehozni? (ADSL, T-Onlineom van )

a 3. Kérdésem, hogy miért csak 1024*768-as felbontás van benne? (merthogy ezt a beállítást már sikerült megtalálnom, de nem tudok nagyobbra váltani, mondjuk 1280*1024, mert 19"-es a monitorom és az XP ezen a felbontáson van...)

A 4. kérdésem, hogy hogyan lehetne magyarosítani? mert mikor telepítettem akkor magyar nyelvet nem adott ki, csak angolt, viszont magya billentyűkiosztást lehetett választani.

hát elsőre naggyából ennyi lenne, deha valamire szügségem lenne akkor még jövök.

Remélem nem zavartok el

Előre is ezer köszönet a segítségért...

Üdv. mindenkinek..

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ehh, akkor minek kezdesz bele, ha ennyire nem értesz hozzá? Ha azt a teljes lemezt felhasználta, amire raktad, akkor törölt minden adatot róla és létrehozta a saját fájlrendszerét. A Windowsok meg nem szoktak más fájlrendszert látni, mint a sajátjuk. Sztem Bill bácsi és a többiek így akarják elérni, h csak saját magával legyen kompatibilis és még véletlenül se akarj más oprendszert rakni a gépre, mert az azon tárolt adataidat nehéz megnyitni Windows alatt. :)

A többihez meg: nem ismerem a Mandrivát, nem tudom, h hol keresd a grafikus felületén, konzolban tudnám mondani, de attól meg lehet, h megijednél :D

Link to comment
Share on other sites

Hát a Mandariva-t én sem ismerem de néztem pár leírást és van benne egy ilyen,hogy Network Center ott probálj meg valamit alkotni net ügyben.Felbontásra rakj fel egy VGA drivert hátha ha akkor kilehet választani nagyobb felbontásokat is.Windows alol pedig sose fogod látni a Linux fájlrendszerét viszont a Linux manapság már látja alapból az NTFS fájlrendszert tehát a windows-ét és írni is tud rá.Ha nem látná akkor meg vannak rá jól bevált programok.

Az adataid meg ha a teljes rész formázta a Linux telepítésnél akkor elvesztek nézd meg Linuxon belül,hogy ott vannak-e a cuccaid ha nincsenek akkor annyi.

Link to comment
Share on other sites

Üdv Bock.z, ha felülírtad az ntfs partíciót, akkor tényleg nem tehetsz semmit a cuccaidért. Ha xp-t bootolsz, akkor bejelentkezés után jobbegérgomb a sajátgépen/kezelés/lemezkezelés -> itt megnézheted, hogy hogy is "állnak" a partícióid.

2.: konzolos v. terminálos verzió: ha modem+felhasználónév/jelszavas a netkapcsolatod, akkor nyitsz egy konzolt (v. terminált, a menüben találod valahol, vagy ha nincs meg akkor Alt+Ctrl+F1 bejentkezel és gépesz (től F6-ig), Alt+F7 vissza a grafikus felületre.) begépeled h sudo pppoeconf, lehet h a sudo nem kell hozzá.

 

3. ha még nem raktál fel divert akkor nem ártana, ha valamilyen nvidia kártyád van akkor az nvidia.com-on talász drivert, telepítési leírást meg google-val.Ati diveri itt:

http://ati.amd.com/support/driver.html

.

Nvidiánál egyébként az nvidia-settings paranccsal tudsz felbontást állítani, ha már fent van a driver.

 

4.: Grafikus felületed? Gnome? Kde? Xfce?

 

Csak egy tipp: régen nekem is vont fent egyszer-kétszer mandriva, de nem jött be túlzottan, a teljesen kezdő linuxosok sokkal jobban járnak egy suse-val, Nem kell benne szinte semmit sem drótozni, a legtöbb dolog csak katt-katt és kész. Könnyebben találsz hozzá leírásokat, segítséget, és tényleg nem kell sok időt elcseszned a "hegesztésével". Próbáld ki! :)

http://hu.opensuse.org/%C3%9Cdv%C3%B6z%C3%B6lj%C3%BCk_az_openSUSE.org_oldal%C3%A1n

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...