Jump to content
PirateClub.hu

Anyák nélkül maradhatnak a kínaiak


naposcsibe
 Share

Recommended Posts

Anyák nélkül maradhatnak a kínaiak

 

Még mindig kevés a lánygyermek Kínában, így hiába születnek évente 16 millióan az ázsiai nagyhatalomban, az öregedő populáció és az előnyben részesített fiúgyermekek miatt felborult a nemek aránya, ez pedig szociális időzített bombaként fenyegeti a kínai társadalmat. 2033 után várható a robbanás – vélik a szakértők.

 

Csökkenőben van Kína népességének gyarapodási üteme, a 2033-as csúcsot követően – amikorra várhatóan 1,5 milliárdra nő a lakók száma – évről évre kevesebben lesznek a távol-keleti országban. A harminc éve elkezdett egy gyermekes adópolitika sikerei beértek: a most 1,3 milliárd fős lakosság a születéskorlátozó politika nélkül mára 1,7 milliárd lenne, ez pedig súlyos problémákhoz vezetne – állítja Krémer Balázs, szociológus.

 

Fiút akarnak, pár nélkül maradnak

 

A második és többedik gyerek után ugyanis progresszíven emelkedő adót kell fizetni, ezt pedig a kínaiak többsége nem teheti meg, így marad az egyetlen apróság, amely leginkább fiú. A kínai orvostudomány korán és biztonsággal jelzi a születendő gyerek nemét, ennek következményeként pedig a lány-embriók sokkal gyakrabban válnak az abortusz áldozatává. A hatóságok szerint az egykepolitikával több, mint százmillió gyermek születését akadályozták meg, ami hozzájárult az ország fellendüléséhez. Ez igaz is – teszi hozzá a szakértő, ám több, más problémát okoznak ezzel a társadalomban.

Mészáros Sándor, Magyarország pekingi nagykövete a FigyelőNet kérdésre elmondta, hogy főleg vidéken érezhetően és egészségtelenül eltolódott a nemek aránya, ott nem ritka, hogy 100 lánygyermekre 119 vagy 125 fiú jut (összehasonlítva: hazánkban ez az arány 100:106, világviszonylatban pedig 100:105). Ha nem találnak a problémára hatékony orvosságot a kínaiak, elképzelhető, hogy néhány éven belül 30 millió vagy ennél jóval több férfi lesz pár nélkül a nagyhatalomban.

 

Kérdéses nyugdíjasok

 

2006-ban 15,8 millió újszülöttre 8,9 millió halálozás jutott Kínában, a nettó gyarapodás így 2005-höz képest 6,9 millió volt. Gyakorlatilag fejletlen a nyugdíjrendszerük – magyarázza Kéremer Balázs, szociológus. A szakértő szerint már hiányzik a hagyományos társadalmakra jellemző, az időskori létbiztonság tradicionális eszköze: a sok gyerek, a népes család. Ma senki nem tudja felbecsülni azt, hogy mi lesz a manapság nyugdíjkor közelébe kerülő első egykés idősebb generációval akkor, ha ők maguk már nem lesznek képesek gondoskodni magukról. 2007-től a hatóságok a 60 év felettieket támogatják nyugdíjpótlékkal, de csak azokat, akik egy fiút vagy két lányt neveltek.

 

A szociológus úgy véli: növeli a feszültségeket az is, hogy a döntően vidéki Kína fiataljai a gyors ipari növekedés hívására-szívására egyre inkább a nagyobb városokba költöznek. A nagyobb városokban ugyanis háromezer jüan az átlagkereset, ami 80 ezer forintnak felel meg, vidéken azonban csupán 1900 jüan jöhet össze. A Pekingbe özönlő vándormunkások révén például a főváros lakossága elérte tavaly a 17,4 millió főt, miközben a hatóságok csak 2020-ra számoltak 18 millióval – teszi hozzá Mészáros Sándor.

Link to comment
Share on other sites

Csináljunk egy szép nagy világháborút. Azok mindig helyre állítják a populációs adatokat. A sok férfi meghal a háborúban aztán mindjárt jobb lesz. Szerintem addig szabályozgatták mesterségesen a születéseket hogy végül maguk alatt vágták a fát.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

A kínaiaknak úgyis az volt a gondjuk hogy túl gyorsan szaporodnak akkor most hol itt a gond?

 

Szerencsére nállunk jók az arányok, és remélem a kínaiak nem innen akarják pótolni a készletet, mert lesz 1-2 szavam hozzá :D

 

"Csináljunk egy szép nagy világháborút... " lehet, ezért találta ki Isten a háborúkat? :huh:

Link to comment
Share on other sites

Na igen ezt mondogatom én is ha néhe feljön ez a téma a haveri körömben....1 3. vh lehet hejre tenné a népsűrűséget...és ki tudja a tudományban is előrébb jutnánk....ha nem lett volna 2. vh most nem lenne mobilunk....meg még sorolhatnám...

 

ugyebár nállunk meg már lassan nagyobb számban van a kissebség őket nyugodtan ki lehetne küldeni ebbe a képzelt vh ba...és mindenkinek yo lenne.

 

sztem....

 

a kínaiakkal meg vigyázni kell ki tudja lehet h robotokkal jönnének ebbe a háborúba....okosok ők nem kelll a "pöcörőhöz" viszonyítani a tudást....

 

lehet kicsi a szerszám de 1 városban lassan annyian lesznek mint magyarországon :D

Link to comment
Share on other sites

Csináljunk egy szép nagy világháborút. Azok mindig helyre állítják a populációs adatokat.

 

Több katonát toboroznak ők 1 óra alatt, mint ahány magyar állampolgár van. :lol: Velük jobb nem háborúzni. Csak a hóakadályok miatt 1 millió katonát foglalkoztattak. :P

 

Majd kimegyek és árulok nekik műp...nát, guminőt és zsebkendőt! Majd hazajövök a világ leggazdagabb embereként! :D

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...