Jump to content
PirateClub.hu

Hihetetlen dolgok mennek végbe az univerzumban


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

Minél mélyebbre tekintenek a csillagászok a kozmoszba, annál bizarrabbnak és erőszakosabbnak tűnik a világegyetem. Ezt bizonyítják az amerikai csillagászok felfedezései, melyeket a héten tartott éves ülésükön osztottak meg egymással és a nagyvilággal.

 

Az elárvult fiatal kék csillagoktól a "vándorló" fekete lyukakig bezáróan igen változatosak az új kutatások. "Különös univerzumban élünk" - foglalta össze véleményét tömören a Vanderbilt Egyetem csillagásza, Kelly Holley-Bockelmann, aki kóborló fekete lyukakról szóló elméletével állt elő az Amerikai Csillagász Társaság austini ülésén. A vándorló fekete lyukak két fekete lyuk összeolvadásával kezdik meg tevékenységüket. A szimulációk szerint a folyamat által felszabaduló energia bizonyos körülmények között kimozdítja a létrejövő objektumot galaxisából, ami minden útjába kerülő objektumot elnyel. Ami számunkra lényeges, hogy nincs félnivalónk ezektől a kozmikus szörnyetegektől, mivel az esély, hogy egy ilyen objektum elnyelje a Földet és a Napot egy

 

merging.jpg

A NASA Ames Kutatóközpontjában működő Columbia szuperszámítógép szimulációja két fekete lyuk összeolvadásáróé

 

 

J. Craig Wheeler, a szövetség elnöke szerint az a legizgalmasabb a munkájukban, hogy a furcsaság és a normális dolgok fogalma folyamatosan változik. Mindössze 5 évvel ezelőtt a csillagászok csupán néhány ezer galaxist vizsgálhattak, ahol a csillagok bizarr és rendkívül heves kialakulását figyelhették meg. Ma ez a szám a nagy teljesítményű csillagászati távcsöveknek és a szuperszámítógépeknek köszönhetően milliókban mérhető, mivel ezek sokkal hatékonyabban dolgozzák fel a világűrből érkező hatalmas adatmennyiséget.

 

A tudósok úgy látják, ma már nem csak az alapvető kérdésekben szereznek egyre mélyebb ismereteket, mint a "hogyan kezdődött ez az egész" és "merre tart a folyamat", de ha nehezen is, de sikerül átvergődniük a váratlan, nehezen magyarázható kozmikus különlegességeken és a potenciális, de kényelmes távolságban található veszélyforrásokon is.

 

 

orphan.jpg

A kék foltok "árva" csillagok halmazai,

melyek a normális csillagformálódási

területektől távol alakultak ki"

 

Erőszak veszi körül bolygónkat, amiről nem szabad elfeledkezni, még ha "biztonságban vagyunk is ebben a viszonylag csendes környezetben", mondta Wheeler a "Kozmikus katasztrófák" című könyv szerzője. Példaként azt a közeledő gázfelhőt hozta fel az ülés pénteki napján, ami másodpercenként 240 kilométeres sebességgel sodródik a Tejút felé, tömege pedig egymilliószorosa a Napénak. Ezzel a veszéllyel sem kell azonban számolnunk egy jó ideig: a felhő 75 kvadrillió kilométerre található, azonban ha eléri a galaxist, jókora tűzijáték veszi kezdetét, ami számtalan új csillag kialakulását eredményezi, igencsak felvillanyozva szomszédságunkat - magyarázta Jay Lockman, az észak-viginiai Nemzeti Rádiócsillagászati Obszervatórium csillagásza.

 

Aggódni azonban ebben az esetben sem kell, az ütközés csupán egy tőlünk távol eső részét érinti a galaxisnak, körülbelül 40 millió év múlva. A hatalmas felhőről több mint 40 éve tudnak, a tudósok azonban csak most mérték fel mozgásának gyorsaságát. Lockman elmondása szerint a felhő olyan sebesen halad, hogy egy galaktikus anyaghullámot tol maga előtt.

 

Most mutatták be a rejtélyes sötét anyag egy gigantikus galaxishalmazbeli hatalmas térképét is. A csillagászok szerint az összetorlódott galaxisoknál olyan heves folyamatok mennek végbe, hogy jelenleg már rendelkeznek egy széles körben elfogadott szójegyzékkel a különböző típusú kozmikus brutalitásokról. Az időről időre összecsapó galaxisok közötti gravitációs erők "lassú elszorítást" okoznak, amiben a csillagformálódást biztosító, létfontosságú gáz fokozatosan távozik az áldozat galaxisból. A "lehántás" már egy erőszakosabb folyamat, melyben a nagyobb galaxis gázt szív el a kisebb galaxisból. És itt a "zaklatás", amikor az egymás mellett elhaladó galaxisok anyagot szakítanak ki egymásból, elemezte Meghan Gray, a brit Notthingham Egyetem csillagásza.

 

Gray prezentációja alapjaiban mutatja be a galaxis-galaxis elleni erőszak áldozatait. Kollégáival azt igyekeznek kibogozni, hogyan zajlik le a munka "piszkos" része.

 

Az elmúlt napokban a tudósok jó pár érdekességgel rukkoltak elő. Vegyük elsőként a "kék foltokról" készült felvételeket, melyek a csillagászok szerint fiatal árva csillagok. Azért nevezik őket árvának, mert a megszokott gázfelhők helyett a "semmi közepén születtek", mondta az Amerikai Katolikus Egyetem csillagásza, Duilia F. de Mello. Beszámoltak még egy különös csillag kvartettről, melyek a csillagok kialakulásáról szerzett ismereteket mélyíthetik tovább. Itt van továbbá egy fiatal csillag, ami idővel bolygóvá alakulhat. Ez a "moly" becenevet kapta a csillag és a körülötte elhelyezkedő por által adott különös alakzat után.

 

Felfedeztek egy spirális galaxist is, melynek kar-párjai ellentétes irányokba forognak, ellentmondva a csillagászati elméleteknek. Két idős csillag pedig látszólag a kialakulásukat követő első hajdani bolygóformálódás után most egy második hullámot visz véghez, ez szintén ismeretlen jelenség a csillagászatban. Wheeler összefoglalása szerint elképesztő folyamatok mennek végbe univerzumunkban, melyek közül a technika fejlődésével rohamos ütemben ismerünk meg egyre újabbakat, miközben jó esetben is csak a jéghegy csúcsát látjuk.

 

moth.jpg

A "Moly"

Link to comment
Share on other sites

Mennyi mindent rejteget még számunkra az univerzum! Néha elkezdek ezen gondolkodni, de hamar abbahagyom, mert lefáraszt, annyi sok ismeretlen és felfoghatatlan csillag, bolygó, távolság, galaxis... van, hogy azt egyszerűen soha nem érjük fel ésszel!

Link to comment
Share on other sites

Mindig elbűvölt, hogy vannak, akik azt kutatják mi van mondjuk 100 millió fényévvel odébb, miközben az emberi civilizációnak még nagyjából száz éve van, aztán megfulladunk a saját kipufogógázunkba. Úgy értem, nem baj, ha ezzel foglalkoznak, de meg kéne gyorsan itt is oldani néhány dolgot, mielőtt kimegyünk.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...