Jump to content
PirateClub.hu

I Am Legend - Legenda Vagyok


KENKILL
 Share

Recommended Posts

iamlegend.jpg


A nagy sikert arató horror-thriller nemrég jelent meg a mozikban. Én meglepődtem, mennyire kevés ember ült a teremben, bár igaz, hogy pár napot késtem a moziba menetellel. A film mindent egybevéve nekem nagyon tetszett, és néhány pontatlanság ellenére azt hoszem az egyik legjobb világvége történet amit volt szerencsém látni. Írnék róla pár sort, ám személyes tapasztalataim ellenére (vagy miatt) is érdemes megnézni. A leírt dolgok szigorúan SPOILER-esek, aki élvezni akarja a filmet, az ne is olvasson tovább.

A történet azzal kezdődik, hogy egy TV-műsort láthatunk, amiben egy hölgy közli a műsorvezetővel, hogy megtalálták a rák ellenszerét, és eddig 10009 emberen alkalmazták, midegyiken sikerrel. Robert Neville (Will Smith) egy híres kutató, egyben alazredes a seregnél, a történetünk főszereplője. Mint megtudjuk, a rák ellenszeréből halálos vírus lett, és a levegőben és véren át egyaránt terjed. Az embereket próbálták evakuálni New York-ból, ahol a történet játszódik, de a lakosság nagy része már megfertőződött. Ez a fertőzés azonban nem a halállal jár együtt, hanem az ember teljes átalakulásával, egy zombiféle, horrorfilmekből már ismerős lénnyé. És itt kezdpdik a mese.

Mint megtudjuk, az emberiség 90%-ra hat a vírus halálosan, a maradék pedig megfertőződik. Ámde van ott 1%, akik immunisak mind a levegőben, mind a vérben terjedő vírusra, és a mi Robert Nevvile-ünk is ebbe a kategóriába tartozik. A film nagyrészében napközbeni tevékenységeit láthatjuk. Három évig él New Yorkban hű németjuhásza, Sam oldalán. Az idő folyamán kissé depressziós, lesz és egy kicsit bekattan. Szerencséjére a mutáns szörnyek csak éjjel merészkednek elő, a napsugarak ugyanis halálosak számukra. Ilyenkor bezárkózik lakásába, melyet halálbiztos helynek tart.

Napja nagy részében szarvasokra vadászik az utcákon, golfozik a kettészakadt New York-i hidakon, és a szörnyek ellen hatásos ellenszer elkészítésén munkálkodik a háza alatti kis pincehelységben, melyet laborrá alakított. Akik a véres gyilkolás hívei, azok csalódni fognak, ugyanis Roberten kívül egy ember sincs a városban.A készítők ezt hátborzongató, hihetetlenül ijesztő és váratlan jelenetekkel ellensúlyozták, amiken le lehet rágni a körmünket rendesen. Azonban nem így megy el az egész film, ugyanis a mi Robertünk előfordul, hogy valamilyen különleges oknál fogva éjszaka is az utcán marad.

Láthatjuk, ahogy a szörnyek ellen harcol és csapdába csalja őket, majd ahogy azok cslják csapdába őt. Egyik éjjel Sam-et, a kutyáját megharapja egy zombi-kutya, aminek következtében Robert meg kell ölje. Könnyekkel küszködve, de megteszi ezt, közben pedig a nem is olyan régi korok nagy slágerét, Bob Marley Three Little Birds című dalát dúdolja, melyet többször is hallhatunk a filmben. Az utolsó barát halála után Robert feldühödik. AKi ismeri a jó öreg amerikai filmek stílusát, az nem is lepődik meg ezen. Egy furgonnal, UV lámpákkal felszerelve veti magát éjszaka a több száz zombi közé, és jelentősen meg is ritkítja soraikat.

Ám azok erősebbnek bizonyulnak, és kis híján megölik. Amikor már a halálán van, egy nő és a kisfia menti meg hatalmas UV reflektorok segítségével. A nő szerint a hegyekben van egy kolónia, ám Robertnek rögeszméjévé vált, hogy egyedül vannak és nem hisz neki. Ám másnap este kiderül, hogy a zombik követték, őket és megtudták, hol lakik Robert. Itt láthatunk egy jó kis csihi-puhit, mely során kiderül, hogy a ház környéke alá van aknázva... természetesen ez a film sem maradhatott nagyobb robbanás nélkül. Amikor a pincelaborban levő törhetetlen üveg mögé menekülnek, melyet a szörnyek minden erejükkel ostromolnak, Robert észreveszi, hogy kísérleti alanyán hatott az általa feltalált szer, és ezzel gyógyítható a vírus. Gyorsan odaadja a szert a nőnek és a fiának, majd biztos helyre menekíti őket. Ezt követően egy kézigránátot kioldva, önmagát feláldozva beleveti magát az undorít szörnyek rengetegébe. A film végén azt láthatjuk, amint a nő és fia eljutnak az utolsó megmaradt kolóniába, és átadják az ellenszert egy katonának.

Összefoglalva a film bővelkedik akcióban, ijesztő jelenetekben, váratlan fordulatokban (és persze a jó öregamcsi filmek várható fordulataiban is:), horrorban, vérben, egyszóval mindenben, ami miatt nekem olyannyira tetszett a film. Gyengébb idegzetűeknek nem ajánlom, ahogy a horrort nem kedvelőknek sem.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 94
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nekem is nagyon bejött, ha lesz időm rá, talán még írok róla egy kicsit. Amőgy hallottátok, hogy lesz egy második rész? Itt egy cikk róla:

http://www.sg.hu/cikkek/57201/zold_utat_kapott_a_legenda_vagyok_2

Remélem két éven belül meglesz, sőt, inkább jövőre! :P

Módosította Gabi89
Direkt link használata tilos.Máskor használj Code tagot. [code] [/code]
Link to comment
Share on other sites

Vasárnap néztem meg a filmet,s azt kell mondanom,h a filmet nagyon eltalálták,kicsit 28 nappal késöbb + Resident Evil hangulatu,de nálunk vitte a pálmát :)

Link to comment
Share on other sites

Véleményem szerint is jó alkotás, de a mutánsokat nyugodtan kihagyhatták volna.

Miért van az, ha valami vírus letarolja a Földet, a túlélők nagy hányadából zombit/mutánst/farkasembert/stb. csinál?

Miért nem elégszenek meg azzal, hogy elpusztítja az emberek 98 %-át.

Meglátásom, hogy maga az alapkoncepció, hogy rajtad és a kutyádon kívűl nincs senki egy tízmilliós nagyvárosban is bőven elegendő egy élvezetes filmhez, ahol azt a lelki és szellemi nyomást és gyötrelmet szemléltetik, amit egy ilyen esemény kiváltana az emberből.

A kutyás jelenet a laborban, pedig a film csúcsa volt szerintem.

A végéről meg inkább nem nyilatkozom... :sleep:

Link to comment
Share on other sites

De 1 kis Számkivetett beütése is volt,mikor már a bábukkal beszélt a Robert :)

Amugy jogos a felvetésed Verby,de akkor valoszinüleg nem horror film lett volna hanem katasztrófa film,s az bizony nem happy end-es beütésü lett volna... mondjuk igy sem az annyira,de a folytatás -ban kiderül minden

Link to comment
Share on other sites

Őszintén szólva én nem tudom mit fognak a folytatásba rakni, és a történetet elnézve nem is nagyon kéne ezt tovább ragozni. Megvolt Robert Neville legendája, ez szerintem elég a történetnek... a folytatás max arról szólhatna, hogy mi történik a csajjal meg a kissráccal, vagy részletesebben taglalhatná a vírust és annak előzményeit, következményeit, de ha úgy fogják folytatni mint a legtöbb filmet mostanság (szarul) akkor az engem hidegen hagy.

 

Nimbusz: Én is hallottam róla, hogy valahonnan lekoppintották, de nem tudtam honnan, kösz az infót. Ezt a filmet nem ismerem, de majd utánnanézek, mert a történet nekem nagyon bejött. Láttátok volna a barátnőmet a moziban amikor elcibált erre mégegyszer... na jha a nagy Will Smith imádó tövig rágta a körmeit a film alatt :D

Link to comment
Share on other sites

Nos, egyikőtöknek sincs igaza!!! (koppintás és mutáns ügyben) ;)

Richard Matheson, '50-es évek elején írt regénye a film alapja, az Omega Man is már a 2-ik filmes adaptáció volt és volt egy rövidfilm is belőle.

A vámpírokat is ő találta ki. Nem olvastam a regényt, de tudom abban problémái vannak a túlélőkkel is, ebből következően a regény vége is más. B)

Arról, már nem is beszélve, hogy pocakosodó fehér fickó van benne. (Ejnye, bejnye Hollywood!) ;)

A történet '76-ban játszódik.

Link to comment
Share on other sites

Szikla!

 

Ha csak Will Smith mentális leépülésére helyezték volna a hangsúlyt, akkor egy jó kis lélektani dráma lehetett volna belőle.

A happy endről már említést sem mertem tennii. Az végképp elrontotta számomra az egészet.

Mindenesetre belegondolni is rossz, mit éreznénk, ha mi lennénk egyedül, teljesen egyedül egy Magyarországnyi városban.

Véleményem szerint sincs a történetben folytatás. A nő és a gyerek szál harmatgyenge volt, agyonvágta az egész koncepciót.

Link to comment
Share on other sites

Tegnap előtt néztem meg. Nekem nagyon tetszett! Aki meg szánalmasnak tartja az tuti valami zombi hentet várt. Ez mélyebb film. Na azért nem egy hatalmas lélektannal megáldott alkotás. Bemutatja, hogy az ember mennyire lelkiismeretes is tud lenni, hogy mennyire igényli a társaságot. Szerintem zseniális, hogy egy megtört mégis erős embert mutat be, aki tartja magát. A végével sincs semmi bajom, elvégre így igazi legenda lehetett.

 

Bár a történések egy-két helyen kiszámíthatóak voltak és sablonosak. Viszont legalább kicsit elgondolkodtató, nem csak az a látványmozi. Egy ember teljes leépülése, a társaság hiánya. Will Smith-nek nem kellett túl sok szöveget tanulnia, de szerintem nagyon jó volt ebben a filmben. Nem lesz egy kult film, de egyszer mindenképp megnézős kategória.

Link to comment
Share on other sites

Nem volt rossz a film, bár nekem ezek a fajta zombik nem jöttek be. Egy zombi legyen lassú és buta. Ne ugrándozzon 10 métereket+ ne törjön be speciális védőüveget (film vége, mikor felrobbantja magát -> pontos szó nem jut eszembe -.-). Maga a sztori egész jó, bár nem szeretem ezeket a 'meghal a főhős és mindenki vígan él' filmeket. Van egy kis Resi Evil beütése a filmnek, vagyis inkább a zombiknak, de tulképp ez még elmegy.

 

Aki nem látta ajánlom, de szerintem túlzás isteníteni a filmet.

Link to comment
Share on other sites

Ez a film nagyon jó volt! A könyvre is kíváncsi lennék. Amgy sztem Ethan az nem a csaj fia.

 

És most jöjjön a lényeg: Miért hiszitek azt hogy a fertőzöttek zombik? Azért mert néhány újságíró elb@szta a reklám-szöveget, még nem lesznek zombik. Ezek fertőzöttek. A film végig ezt taglalja, nem azt hogy zombik. A vírus felerősítette őket, és előhozott bennük néhány betegséget, amit úgyszintén felerősített. Vagy vmi hasonló, nem tom elmagyarázni.

Zombi = élőhalott. Manapság már az is zombinak számít vmelyik filmben, ha az emberünk lassan jár, meg rondán néz ki. DE EZEK NEM ZOMBIK A FENE VINNÉ EL! Köszönöm. XD

Link to comment
Share on other sites

jól nézett ki az üres new york, de ezt leszámítva csak az volt a lényeg hogy nagyokat parázz. a duna plazába néztem meg, olyan hangos volt hogy majd megsüketültem, ha nem is lett volna kép a hanghatásoktól is befostam volna :D egyébként a kb 2 évvel ezelőtti 28 nappal később című filmnek a nyomába sem ér. a 28 héttel későbbről nem is beszélve. sokkal jobban bemutatják azt, hogy reagálhat az ember egy ilyen helyzetben.

will smith inkább csak érzelmi síkon volt kész, mert elvesztette a családját, meg ismételgette hogy nem hagyhatja el a várost mert neki itt kell megállítania a vírust

Link to comment
Share on other sites

Sehogy :) Sztem is jó a film, mert nem az a "*>fire-ratatatatataata" szóval nincs benne túlhajtva a gyilkolászás, nem az van hogy berohan 100 "zombi" közé és 1-2 re mindet elintézi. Volt története, és beleélhettük magunkat az egyedüllétbe. Ennyi...

Link to comment
Share on other sites

Nézhető film volt :) (mondjuk tekergettem :D).

Tegnap néztem meg ,de már uncsi ez a sok zombis film...

1 kérdés a végén honnan jött rá a pillangoról ,hogy a zombiban van az ellenszérum? azt nem vágom :D

Link to comment
Share on other sites

Nem a pillangóról jött rá, hogy benne van az ellenszérum. A pillangóról csak az jutott eszébe hogy ők már sehogysem maradhatnak életben, hacsak fel nem áldozza magát. És ekkor mondta a csajnak, hogy Istennek tényleg célja van velük. Az, hogy a szérum a csajban van, arra már akkor rájött mikor meglátta.

 

És mégvalami: NEM ZOMBIK VOLTAK! :D

Link to comment
Share on other sites

Szerintem a "zombikat" azért rakták a filmbe, hogy legyen benne izgalom. Egyrészt mert komolyabb folytatása is kellett legyen a vírusnak, másrészt mert ezek nélkül mi lett volna a filmből? Egy szívszorongató kis világvége kultuszfilm... szerintem akkor Will Smith se vállalta volna el a dolgot. Aki pedig véres gyilkolászást várt a dologban és ezért nem tetszett neki, azokat csak sajnálni tudom. Mint már említettétek, van a dolognak egy kis kaptáros utóhatása, de ezt csak a fertőzőttek teszik ki, no meg bizonyos szempontból a világvége. La$$u$, neked azt mondanám, hogy minden csak ízlés dolga, és nem kell lehurrogni akinek más a véleménye. Szerintem az eddigi filmek legjobb világvége-története. De ez a film kicsit mélyebb elmélyülést is kívánt, és gondolom ezért nem tetszett sok embernek. Nem a zombik a lényeg, hanem hogy egy ember a kutyájával él egyedül a világ egyik legnagyobb városában, és három éve nem beszélt senkivel. Némi szellemi leépülés látszik rajta, de ezt az eltelt idő számlájára írhatjuk. Oké persze a történethez mindenképp kellett a vírus meg a fertőzöttek, de ha jobban belegondolsz nem eza lényeg...

 

A kaptárrajongókat sajnálom, egyrészt mert élvezetet jelent nekik az a béna film, másrészt mert nem fogták fel ennek a lényegét. Ugyan már... miről szól a kaptár? Mennek az emberek és vég nélkül lövöldöznek a zombikra. Hogy ne tűnjön annyira gagyinak megtoldották a dolgot egy gyenge kis háttértörténettel, aztán aki komolyabbra számított (mint én pl, amikor megnéztem) az a készítők részéről le van sajnálva... Most meg az itteni szörnyeket is lezombizzátok... igaz volt hasonlóság, de lényegében teljesen más a dolog. Aki emlékszik még a 80-as, 90-es évek "hatalmas" horrorfilmjeire, az nem zombizza le ezeket :D

Link to comment
Share on other sites

szerintem nagony jó film nagoyn jóvot az egész mindenestül

azért pár bug (amit nem tudok megmagyarázni)

1.tijást esznek 3 év eltelte után nem romlott meg vagy ienek ?

2. ford: az elején ford mustang gt el megy aztán valami ford telepjároval amit jó ösze is tör amikor a csaj megmenti aztán ő is ugyanolyan ford al menekül el najó ez tudom mért van :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.



×
×
  • Create New...