Jump to content
PirateClub.hu

Sony Ericsson P1i


Rexor
 Share

Recommended Posts

Sony Ericsson P1i - nehéz üzlet

 

 

A P990i nehézkes bevezetése, lanyha fogadtatása, majd bukdácsolása után a Sony Ericssonnak úgy kell egy jó üzleti modell, mint egy falat kenyér. Lássuk, megakad-e a torkunkon a P1i!

 

Ami a dobozfedél eltávolítása után egyből szembetűnik, az a 20 darab billentyű, amelybe egy teljes QWERTY-klaviatúrát passzíroztak bele. Ezt úgy oldották meg, hogy minden egyes gomb három irányban (balra, lefelé, jobbra) nyomható meg, így gombonként 3, de akár 4 beviteli funkció is elérhetővé válik. A P1i az M600i és a P990i modellek funkcionalitását kombinálja, visszafogottan elegáns fémes és fekete külsővel, jól láthatóan az üzleti felhasználókra pozícionálva. Visszatért a korábbi Sony modellekről ismert oldalsó görgető. Mellette található a „vissza" gomb, ami először picit furcsa volt, hogy nem a rendes billentyűzeten kapott helyet - amelyről egyébként a nagyméretű érintőképernyő miatt hiányoznak a kurzor-gombok is. Nagyon zavaró a görgető felett kitüremkedő, kemény fém szem, amelybe vélhetőleg a nyakba akasztható pánt bújtatófülét lehet felfűzni. Egyrészt mindenbe beleakad, ráfogásnál kényelmetlenül böki az ember ujját, vagy tenyerét.

 

p1i_small.jpg

 

Bekapcsolás után a kezdő animáció után választhatunk, hogy a telefon funkciót, vagy a „fly safe" üzemmódot szeretnénk bekapcsolni. Ezután bejön a kezdő képernyő, amelyen a napi teendőket, beérkezett SMS-eket, e-maileket, naptárbejegyzéseket láthatjuk, valamint az öt leggyakrabban használt ikont - telefonkönyv, naptár, üzenetküldés, játékok, főmenü - a képernyő alján. A többi ikont a főmenü megnyitásával, vagy az ikonsor közepénél látható felfelé nyíl érintésével hívhatjuk elő. Mindehhez a készülék jobb szélén rejtőző érintőpálcikát, de akár ujjainkat is használhatjuk.

 

Ezzel el is érkeztünk a P1 egyik legzavaróbb részéhez, a túlbonyolított, áttekinthetetlen menürendszerhez. Az egyes menüpontokon nehéz kiigazodni, ha mégis megtalálnánk, amit keresünk - esetünkben az üzenetjelző hangok beállításait - akkor egy, a képernyő felét elfoglaló al-ablakban nyílnak meg a választható lehetőségek, amelyek között egy oldalt megjelenő nyíllal válogathatunk. Itt azonban - a korábbi SE modellekkel ellentétben - nincs külön lejátszás funkció, így nem hallgathatjuk meg, hogy az általunk kinézett hang megfelel-e az igényeinknek, először ki kell választani, majd utána lehet próbálgatni.

 

p1i_small_3.jpg

 

Az üzeneteknél folytatódik a bosszantó elrendezés, a különböző postafiókokat ugyanis oldalra scrollozva fedezhetjük fel, noha bőven elfértek volna a képernyőre, teljesen érthetetlen, hogy ezt miért alakították át. A P1i folytatja a már a P800i-nél bevezetett karakterfelismerő-írás hagyományait. A felhasználónak elég csupán az általa leírni akart betű stilizált mását felfirkantani az érintőképernyőre, a gép pedig automatikusan beilleszti a megfelelő alakzatot a szövegbe. Legalábbis elméletben így kellene működnie, azonban például T-betűt - amely az egyik legegyszerűbb az egész ABC-ben - semmilyen próbálkozásra nem volt hajlandó leírni a P1i. Ekkor jött kapóra a QWERTY billentyűzet, amellyel jóval sebesebben lehetett beírni a kívánt szöveget, mint a kissé körülményes karakterfelismeréssel. Aki azonban ragaszkodik az érintőpálcikához, annak a felső menüsorból lenyitható teljes klaviatúra segítségével illesztheti be a betűket.

 

Egyetlen SMS megírása kissé felpumpálta a vérnyomásomat, így nyugtató jelleggel néhány fénykép elkészítését tűztem ki célul. A gép a korábbi SE-modellekből ismert módon indítható, ahol külön jó pont, hogy a beállítások egyből megjelennek, ahogy jobbra-balra scrollozunk a listában, nem kell külön belépni az egyes választási lehetőségek megjelenítéséhez. Zavaró, hogy itt is az érintőpálca használatára vagyunk kárhoztatva, s itt válik csak igazán fájóvá a kurzor-gombok hiánya. A legnagyobb csalódást azonban talán az elkészült képek minősége okozza, dacára a 3,2 megapixeles gépnek, s a méretes optikának.

 

p1i_small_2.jpg

 

Az üzleti felhasználókra való tekintettel egy kisebb irodai alkalmazáscsomagot is rejt a P1 főmenüje, amelyben szöveg-, és táblázatszerkesztőt, valamint PDF-megjelenítőt is találunk. Szövegszerkesztésre a már fent említett beviteli problémák miatt kevéssé alkalmas a telefon, a gyors megjelenítésre azonban alkalmas lehet, ha hirtelen út közben kell az elfoglalt menedzsernek egy pillantást vetnie a költségvetés-tervezetre, vagy a főnök által küldött memóra.

 

A funkciókra első pillantásra nem lehet panaszunk, aztán, ha jobban megnézzük a tulajdonságok listáját, fájó hiányokat vehetünk észre. A 3G, WLAN, Bluetotth 2.0, infraport alapnak tekinthető, viszont a Sony Ericsson hagyományoknak megfelelően az EDGE rendszert a P1i nem támogatja. Sőt, a HSDPA hálózattal sincs barátságban, ami azért egy ilyen presztízsű, üzletembereknek szánt mobilnál elvárható. Főleg annak fényében, hogy a konkurens gyártók hasonló szintű készülékeinél ezt nem hagyják ki.

 

sony-ericsson-p1-phone.jpg

 

Összefoglalva, a P1i egy elegáns, sok funkcióval felszerelt menedzsertelefon, amelynek azonban bosszantó, átgondolatlan hiányosságai sokat elvesznek az értékéből. Kamerájától többet vártunk, menürendszere pedig már-már a korai Motorolák labirintusszerű kezelőfelületét idézik. A várhatóan 100 Ft feletti indulóárért már bőven kapható olyan Windows-alapú PDA, amelyben mobiltelefon, kamera, sőt még GPS is található, amely jóval ésszerűbb döntésnek tűnik a fentiek tekintetében. Félreértés ne essék, nincsenek ellenemre a SonyEricsson készülékei, két éves w900i-m kiválóan üzemel, még annak dacára is, hogy nemrégiben áthajtott rajta egy kisbusz. Azonban talán pont ezért, meglehetősen magas elvárásokkal kezdtem ismerkedni a P1-gyel, amely távolról sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Kár érte.

 

Forrás: www.pcworld.hu

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

én most szereztem be egy ilyen drágaságot :)

 

rendesen lement az ára. GSMLine ban vettem vadonat újjan, 1GB memkártya is volt benne + minden tartozék (Stereo headset, dokkoló, töltő, usb kábel..)

 

szóval 59.000 Ft és kártyafüggetlen is :)

 

http://www.gsmline.hu/mobil.php?main=6&child=33&telefon=605&mobile=Sony%20Ericsson%20P1i%20www.GsmLine.hu

 

 

nekem marhára tetszik :) megérte

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 months later...
  • 2 years later...

Sziasztok, még mindig meg van a kicsim és eddig mindenben megbízható volt, mindent tud amire szükségem van és hiába vannak újabbak valahogy nem tudok tőle búcsúzni. Persze az is szerepet játszik hogy 100e Ft én nem adok telefonra. Majd lehet jövőre de az is előfordulhat hogy csak veszek bele egy új aksit és minden megy tovább. Ha van még valaki hasonló helyzetben szívesen cserélhetünk tapasztalatokat a telóval kapcsolatban.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...