Jump to content
PirateClub.hu

Kedvenc Vers, Idézet


E.Draven
 Share

Recommended Posts

"Még mindig örülsz és lelkendezel, mert egy pillanatra kisütött életed fölött a nap, meleg áram járja át idegeidet, mosolyok szállanak feléd, emberi szavak vigasztalnak?... Még mindig nem tudod, hogy holnapra mindez törmelék lesz és kacat, mert az élet pontos mozdulatokkal vissza is veszi mindazt, amit ad, összetöri, amit felépít, eltapossa, amit odalök ajándéknak?"

 

- Márai Sándor -

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Könnyebb a kősziklának lágy vízzé válni, mint két igaz szívnek egymástól elválni.

Mert ha két igaz szív egymástól elválik, még az édes méz is keserűvé válik.

Link to comment
Share on other sites

Ponyvaregény: Ezékiel: "Az igaz ember járta ösvény mindkét oldalról szegélyezi az önző emberek igazságtalansága és a gonoszok zsarnoksága. Áldott legyen az aki az irgalmasság és a jóakarat nevében átvezeti a gyöngéket a sötétség völgyén, mert ő valójában testvérének őrizője és az elveszett gyermekek megmentője. Én pedig lesújtok majd tereád hatalmas bosszúval és pusztító haraggal, s azokra is akik testvéreim ármányos elpusztítására törnek és akkor majd megtudjátok, hogy az én nevem az Úr, amikor szörnyű bosszúm lesújt rátok."

Link to comment
Share on other sites

Szeretni annyi, mint meglátni,

a felszínen, a mélyben, a jót, a szépet,

felé fordítani e tükörképet,

hogy láthassa ő is a te szívedben

lényének tündöklését.

Örökké szeretni nem több,

mint méltósággal megélni e hullám törését,

és sár nélkül megőrizni

a csak neked csillanó víz emlékét.

Link to comment
Share on other sites

Wass Albert: Nagyapám tanítása

 

"- Idefigyelj – mondta komoran -, ha egyszer megígérted valakinek, hogy ekkor és ekkor itt vagy amott leszel, és nem vagy ott időben, csak két mentséged lehet: meghaltál, vagy olyan beteg vagy, hogy mozdulni se tudsz! Hogy nem haltál meg, azt látom. Nos, mi a betegség, hadd hívjam a doktort?!

Elmondtam neki szorongva ott a sötétben, hogy mi történt. Nagyapám szó nélkül végighallgatott. Mikor aztán kifogytam a szóból, megszólalt. Súlyos, lassú beszéddel.

- Idefigyelj – mondta. – Vannak emberek ezen a földön, akik úgy dobálják ide-oda a szavakat, meg az ígéreteket, hogy azoknak semmi értékük nincsen többé. Mi, Wassok nem ezek közé tartozunk. Ha mi mondunk valamit, az áll, mint a sziklakő. Ha mi a szavunkat adjuk, azt tartjuk is, ha belepusztulunk is! Érted?

- Értem – hebegtem megrendülve.

- Dehogyis érted – csapott le reám a szava -, de elmagyarázom úgy, hogy megértsed. Látod itt a mellényem zsebében az aranyórát? Nagyapámtól kaptam, amikor leérettségiztem. Amikor leérettségizel, a tied lesz. Ez az óra számomra minden csecsebecsénél értékesebb. De ellophatod. Visszaadhatod, vagy megtérítheted az árát. Ellophatod valakinek a lovát, a tehenét, ökrét, vadászpuskáját. Mindenét ellophatod és visszaadhatod megint, vagy megtérítheted az árát. Csak egy valamit, ha ellopsz valakitől, nem térítheted meg soha. S ez az idő! Ha valakinek az idejét lopod, azt úgy megloptad, hogy soha jóvá nem teheted. A várakozásban eltelt időt semmi hatalom a földön nem hozhatja vissza. Nincs, eltelt, vége. Örökre elveszett, és te voltál az, aki a jóvátehetetlen veszteséget okoztad. Érted?

Értettem. Úgy megértettem, hogy attól a naptól kezdve, ha valakinek szavamat adom, hogy ekkor és ekkor itt vagy amott leszek – akkor már ott vagyok öt perccel azelőtt, még ha vénasszonyok esnek is az égből, ahogy drága jó nagyapám szokta volt mondani. Erre neveltem gyermekeimet és unokáimat is. Nem azért, mert késni neveletlenség, hanem mert több annál. Aki öt percet késik, az öt percet ellop valakinek az életéből, amit nem tehet jóvá soha.

- A megbízható embert még ellensége is tiszteli – mondta volt nagyapám -, mert a megbízható ember a társadalom sziklaköve, amire országot lehet építeni. A többi szemét, amit elfú a szél…"

Link to comment
Share on other sites

"Az okos emberek mindig fárasztottak, kimerítettek. Társaságukban úgy éreztem magam, mint valamilyen rosszhiszemű vizsgán. Örökké figyelnem kellett, mert ők is figyeltek engem, összehúzott szempillák alól, mint a vadász a vadat, vajon helyesen felelek-e okos megjegyzéseikre, elég okos vagyok-e ahhoz, hogy ők, az okosak szóba álljanak velem? Nem, az okosak mindig is fárasztottak. S nem is tudtam meg tőlük soha, semmi lényegeset. Többnyire csak azt magyarázták meg, miért nem jó valami: az élet, egy ember műve, a tavasz vagy az ősz? De azt, hogy az élet jó is, a halál természetes, az ember nem egészen reménytelen, nem mondották soha; mert okosak voltak.

Az okosság nem bölcsesség. Az okosság készség, idegrendszerbeli és értelmi fürgeség. A bölcsesség az igazság, a megnyugvás, az elnézés, a tárgyilagosság és a beleegyezés. Az okos emberek soha nem bölcsek, túl izgatottak ehhez, mintegy állandóan megrészegednek okosságuktól; de a bölcsek mindig okosak is, s ugyanakkor többek ezeknél, mert nem akarnak bizonyítani semmit. Az okosak társaságát kerüld, mert felizgatnak és végül megsértenek. A bölcsek társaságát keresd. Az okosakkal lehet beszélni. A bölcsekkel lehet hallgatni. "

Link to comment
Share on other sites

"Ami bennem lélek, veletek megy; ott fog köztetek lenni mindig. Megtalálsz virágaid között, mikor elhervadnak; megtalálsz a falevélben, mikor lehull; meghallasz az esti harangszóban, mikor elenyészik; s mikor megemlékezel rólam, mindig arccal szemközt fogok veled állani."

 

- Jókai Mór -

 

Link to comment
Share on other sites

"Egy nap a paraszt szamara beleesett a kútba. Az állat órákon

át szánalmasan bőgött, miközben a paraszt megpróbált rájönni mit is tehetne.

Végül úgy döntött, hogy az állat már öreg és a kutat úgyis

ideje már betemetni; nem éri meg kihúzni az öreg szamarat.

 

 

Áthívta a szomszédait, hogy segítsenek. Mindegyik lapátot fogott és elkezdtek földet lapátolni a kútba. A szamár nem értette mi történik és először rémisztően üvöltött.

Aztán, mindenki csodálatára, megnyugodott. Pár lapáttal később a paraszt lenézett a kútba. Meglepetten látta, hogy minden lapátnyi föld után a szamár valami csodálatosat csinál: lerázza magáról a földet és egy lépéssel feljebb mászik!

Ahogy a paraszt és szomszédai tovább lapátolták a földet a szamárra, az mindig lerázta magáról és egyre feljebb mászott.

Hamarosan mindenki ámult, ahogy a szamár átlépett a kút peremén és boldogan elsétált!

 

Az élet minden fajta "szemetet és földet" fog rád lapátolni. A "kútból" kimászás trükkje, hogy lerázd magadról és tegyél egy lépést. Minden probléma csak egy lehetőség a továbblépésre. Bármilyen problémából van kiút, ha nem adod fel, nem állsz meg! Rázd meg magad és lépj egyet feljebb!"

Link to comment
Share on other sites

reményből él a vágy,

s meghal ha nincs remény............... szipi

Link to comment
Share on other sites

Az igazi nőnek csak a szemét nézd, és azt sem kívülről, hanem a lelke felől. Először meg kell érezni a lelkét.

Ha a lelke felől nézed, az első réteg a félelem, a múlt és a jelen sebei. Ha ezzel megtanulsz bánni, akkor láthatod a második réteget, a gyengédséget, a cirógatás vágyát.

Ha ezt is látod, a harmadik rétegben látod az öröm pajkosságát, a negyedikben a harag villámait, az ötödikben a harmónia vágyát, a hatodikban a gyönyör cirógatását, és a hetedikben azt a szeretetet, ami teljesen a Tied.

Minden igazi nő hét fátyoltáncot táncol, és régen elvesztél, ha a fátylat, a keblei halmát, vagy a csípőjét nézed.

Csak a szemét nézd, a teljesen ruhátlan lénye, az örömtől hullámzó, vagy fájdalomtól görnyedő teste minden apró titka a szemében van.

Link to comment
Share on other sites

Milyen emberfölötti gyönyör is áradhat el szíveken, mikor az ajkak először találják meg egymást, mikor a négy kar ölelkezése egyetlen lénnyé forraszt össze, egyetlen királyian boldog lénnyé két egymásba őrült emberi lényt.

Link to comment
Share on other sites

Aniko979, Szipi! Ti nagyon sok bölcsességgel vagytok felvértezve, köszönet ezekért az embert formáló nagyszerű gondolatokért, öröm e helyre újra és újra betérni, s vágyakozva az áhított szellemi bölcsességeket magába szippantania az embereknek! :)

 

"Viszontlátásra, - mondom, és megyek.

Robognak vonatok és életek -

Bennem, legbelül valami remeg.

Mert nem tudom,

Sohasem tudhatom:

Szoríthatom-e még

Azt a kezet, amit elengedek."

 

- Reményik Sándor -

 

Link to comment
Share on other sites

Mindig jusson eszükbe, hogy a múlt hazugság, hogy az emlékezet nem ismer visszautat, hogy minden régi tavasz visszahozhatatlanul elveszett, s hogy végső soron a legőrjöngőbb és legmakacsabb szerelem sem egyéb, mint tűnő igazság.

Gabriel García Márquez

 

Link to comment
Share on other sites

A szomorúságról

 

Ne kergesd el a szomorúságot. Oktalanul jön, talán öregszel ilyen pillanatokban, talán megértettél valamit, elbúcsúzol a szomorúság negyedórájában valamitől. S mégis: a szomorúság megszépíti az életet...

 

Először is: az örömök, melyek eltűnnek, talán nem is voltak igazi örömök. Emlékezz csak... Aztán: a szomorúság egy váratlan pillanatban leborítja csodálatos, ezüstszürke ködével szemed előtt a világot, s minden nemesebb lesz, a tárgyak is, emlékeid is. A szomorúság nagy erő. Messzebbről látsz mindent, mintha vándorlás közben csúcsra értél volna. A dolgok sejtelmesebbek, egyszerűbbek és igazabbak lesznek ebben a nemes ködben és gyöngyszín derengésben.

 

Egyszerre emberebbnek érzed magad. Mintha zenét hallanál dallam nélkül. A világ szomorú is. S milyen aljas, milyen triviális, milyen büfögő és kibírhatatlan lenne egy teljesen elégedett világ, milyen szomorú lenne a világ szomorúság nélkül!

 

- Márai Sándor -

Link to comment
Share on other sites

 

"Csak épp megálltam. Beérsz. Természetes. Örök vagy.

Az esztelen futással az ember néha fölhagy

s megáll egy pillanatra szétnézni: jössz-e még?

Bírod-e még a tempót? S nyugodtan áll odébb,

meggyőződvén, hogy jössz még utána, mint az árnyék,

odavet egy megállást s elégülten továbblép.

Meddig bírod, ó meddig? Elég neked csak ennyi?

Elég neked, hogy olykor megállok megpihenni?

Elég neked, hogy néha, elfáradván az útban,

azért esek karodba, hogy magamat kifújjam

s utána futni kezdjek más nők, más vágy nyomán,

megújuló erővel, erőddel s - ostobán?

Meddig bírod, ó meddig? Két éve, hogy követsz már,

két éve, hogy kifulladt szerelmem néha megvár,

mégis rohansz utánam. Rohansz, szíved dobog,

mert jól tudod: időnkint úgyis megfordulok...

Mi lenne, hogyha egyszer megállanál örökre?

Mi lenne, ha mögöttem belevesznél a ködbe

s nem érezném nyomomban holtbiztos követésed

s eltűnnék egymagamban süllyesztőjén a térnek?

Biztos vagyok felőled, amíg rohansz utánam,

de ha megállnál egyszer, megbénulna a lábam,

akkor tudnám valóban: nélküled mit sem érnék,

ha végképp nem lehetne nyomomban tudni Téged...

Futunk. Konok futással. Én előtted - Te hátul.

Te kétségbeesetten - én esztelen, galádul.

Sokan futnak előttem. Előtted én futok.

Ó irgalmazz magadnak! Állj meg! S megfordulok."

 

Köszönjük szépen mile :) de te sem maradsz le mögöttünk :)

Link to comment
Share on other sites

Rendszerint van egy, akit igazán szeretünk.

 

Aki a legkedvesebb.

Lelkünkhöz közelálló.

Olyan titok ez, melyet nem szabad bolygatni.

A szeretet mélyebben van.

Tudatnál, akaratnál, vágynál, képzeletnél, társadalmi elvárásnál mélyebben.

A szeretet nem kötelesség, nem feladat.

Nem józan ésszel, akarattal, kényszerrel előidézhető állapot.

A szeretet: a szabadság jegyében áll.

 

Senki sem mondhatja meg, kit szeressek, kit ne szeressek, még én sem utasíthatom magamat, mert ez jóval magasabb szinten dől el, mint ahova akaratunk fölér – ez a lelkünknek olyan helyén dől el, olyan magas, a földi élet légkörén túli szférájában, ahol már sem a társadalom, sem a szokások, az elvárások, a félelmek, az érdekek, de még a lelkiismeret sem szólhat bele semmibe.

A lélek itt már szabadon szárnyal, azzal és oda, akivel és ahová akar.

Úgy hívják: szabadság.

 

Nincs benne kell és muszáj és az enyém és a tiéd. Nincs benne színjáték. Nincs hazugság. Nincs idő sem – mert ahogy egy életet leélhetek valakivel és nem szeretem – s egyetlenegyszer találkozok valakivel és szeretem.

 

Az igazi szeretet feldúlhatja a világ rendjét….

 

Link to comment
Share on other sites

"Nincs az az ember, aki egy másik embert olyannak szeretne, amilyen.

Változtatni akarunk rajta, mert mindig csak látomásokat szeretünk.

Ami valóságos, arra nem vágyódhatunk, éppen azért, mert valóságos."

(Valery)

Link to comment
Share on other sites

Megtanultam, hogy várni a legnehezebb, és szeretnék hozzászokni, tudni, hogy velem vagy akkor is, ha nem vagy mellettem. :blush: szipi

Link to comment
Share on other sites

"Leszek holdfény szíved teraszán, éjjelente besütnék álmaid ablakán. Sugarammal simogatnám arcodat, s hoznék szemedre gyönyörü álmokat.

Amikor lehunyod két szép szemed, amikor párnádra hajtod fejed, amikor gondod holnapra hagyod, amikor álmodsz én veled vagyok! "

Link to comment
Share on other sites

Miért kellett, miért nem mondtad,

Egyszer lesz csak, nincs több holnap.

Soha nem kértem, mondd, miért adtál!

Ami nem volt, az nem fáj. :(

 

 

Kívántalak mindig téged,

De a perc nem jön el soha már.

Csak játéknak nézted a szívem,

És ha volt kedved, játszadoztál. :(

 

Link to comment
Share on other sites

"Az államférfi a következő nemzedékre gondol, a politikus csak a következő választásokra.

 

Nem ígérhetek mást csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket!

 

Ne felejtse el, hogy én az alkohollal sokkal jobb vásárt csináltam, mint ő velem."

 

Sir Winston Leonard Spencer Churchill

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.



×
×
  • Create New...