Jump to content
PirateClub.hu

Mi károsíthatja winchesterünket?


Recommended Posts

Mi károsíthatja winchesterünket?

 

Végiggondolta-e már mi mindent kell kiállnia a PC-ben lévő winche

3a3

sternek? A meghajtók élettartama véges: megvizsgáltuk, hogyan vehetjük elejét annak, hogy egy váratlan hiba miatt fontos adatainknak mondjunk búcsút.

 

Akár unalomig ismételhetjük, hogy az adataink biztonsága csak rajtunk áll, ez mind nem ér semmit, ha nem cselekszünk - gondoskodjunk hát az adataink mentéséről!

 

Vállalati környezetben általában kialakítanak az adatok biztonságáért felelős redundáns rendszereket, és a fontos adatok rendszeres mentésről is gondoskodnak - legalábbis a szervereken lévő adatok esetében. A legújabb számítógépek ma már lehetővé teszik a meghajtókon lévő adatok egy másik winchesterre való tükrözését, de a CD-re, DVD-re való archiválás is bagatell összegből megoldható manapság.

 

Mindezek ismeretében számítógépünkön lévő adataink elvesztése esetén egyedül csak saját magunkat és legfeljebb a technika ördögét okolhatjuk, aki - mint tudjuk - soha nem alszik.

 

A merevlemezekről

 

A mai

3d7

PC-kben alkalmazott merevlemezes meghajtó a finommechanika és az elektronika csúcsa, mai formáját évek hosszú során nyerte el. Fő feladata a mágneses állapotok rögzítése egy alumínium- vagy üvegalapú, ferro- és diamágneses anyaggal bevont felületen. A rögzítési eljárások tökéletesítése során eljutottak oda, hogy a merevlemez író-olvasó feje a lemez fölötti légpárnán, a milliméter milliomodrészén, egészen pontosan 7-9 nanométer magasságban repül. A párnahatást a merevlemez nagy sebességű forgása idézi elő. Érthető, hogy egy külső erőhatás elmozdíthatja a fejet, amely szélsőséges esetben hozzáérhet a lemez felületéhez, és így felületi sérülést okozhat.

 

Ahhoz, hogy az írás és olvasás pontossága miatt közel legyen a fej a lemezhez, de ne érjen hozzá, a mechanikai jellemzőket kellett tökéletesíteni. Mivel a felület mágnesességének beállítása és olvasása a repülő test szélére épített tekercs (szerelt egészként fejnek nevezzük) használatával történik, annak kicsinyítése nag

240b

yobb adatsűrűséget eredményez. Így a kezdeti apró tekercseket integrált, rétegtechnológiával készült fejek, majd az olvasás érzékenységét nagyban javító magnetorezisztív fejek (amelyek nem a fejben keletkező áramot mérik, hanem a fej ellenállását, ennek értéke pedig a mágneses térerősségtől függően megváltozik) váltották le.

 

Mindent tönkretesz a porszem a gépezetben

 

20050730wincheste2.jpg

Egy winchester olvasófeje

 

Az adatsűrűség növelése megköveteli a mechanika finomságának is a növelését, valamint a kis tömeget és a nagy tartósságot, ezért már a meghajtó leejtése vagy felnyitása is a rajta található adatok olvashatatlanságát okozhatja. Az olvashatatlanság persze még nem jelenti az adatok megsemmisülését, azok még mindig rajta vannak a lemezen. A meghajtóba kerülő porszem a meghajtó halálához vezethet, hiszen felkarcolja a felületet.

 

A felületről leváló darabok nemcsak a beépített szűrőben akadnak fenn, hanem a fejre is rárakodnak, megváltoztatva annak repülési tulajdonságát. A hibásan repülő fej nagyobb erővel szakít le a felületről újabb szemcséket, tehát egy lassan induló folyamat lavinaszerű gyors meghibásodáshoz vezethet. Ennek érezhető jele lehet a bizonytalan olvasás, majd a hibás adatszektorok szaporodó száma is. A hőtágulás miatt viszont biztosítani kell a winchesterek szellőzését: az eszközökön ezért egy szellőzőnyílás található, ezen egy vastag papírszűrőn át juthat át a levegő a meghajtó belsejébe. Ha szeretnénk, hogy merevlemezünk hosszú életű legyen, mindenképpen érdemes tehát jól szellőző helyre szerelni a PC-házban.

 

A meghajtó elindulása és leállása a legkritikusabb művelet, ekkor a fej alatt még nem alakul ki légpárna, amelyen lebegne. A fej kikapcsolt állapotban egy különleges helyen - parkoló pályán - hozzáér a lemezhez, újabb meghajtók esetén rámpáról indul akkor, amikor a lemez elérte a megfelelő fordulatot. Ha indulás vagy leállás közben megütjük, meglökjük a meghajtót, az nem csak oldalra mozdíthatja ki a fejet, de az a lemeztányérba is beleütközhet, részecskéket szakítva ki a felületből. Ennek eredményét pedig már ismerjük.

 

20050730wincheste5.jpg

Ilyen károkat okozhat egy letapadt olvasófej

 

Tűz és víz: adataink ellenségei

 

A nagy külső fizikai hatások vezetnek a leghamarabb meghibásodáshoz. Ha például másfél méter magasból betonra ejtünk egy meghajtót, az nem biztos, hogy azonnal tönkremegy - ha szerencsénk van, még hetekig, talán hónapokig is működhet, de a sorsa meg van pecsételve.

 

Végzetes hiba ilyenkor a fej beverődése a felületbe, a fejszerelvény elmozdulása a parkoló pozícióból (ez a fejek letapadását okozza, aminek következtében indításkor a fejek akár le is szakadhatnak a karról), a mechanika beszorulása, vagy az elektronika sérülése. Ha viszont a leggyengébb láncszemnek bizonyuló fej rugalmas felfüggesztése deformálódik, az olvasási hibákat vagy feltűnően lassú olvasást idézhet elő a lemezen. A meghajtó visszajelző LED-jén láthatjuk, hogy iszonyatos küzdelem mellett az adatok olvasási sebessége a nullához közelít.

 

20050730leesettwi.jpg

Egy leejtett merevlemez felületén lévő sérülés

 

Az is bekövetkezhet, hogy a meghajtó látszólag túléli a leejtést, és a következő bekapcsoláskor tökéletesen működik, sőt még az adatokat is ki tudjuk olvasni belőle. Nos, ekkor kell elvégezni a mentést, mivel nagy valószínűséggel a meghajtóban sok részecske elszabadult a lemez felületéről, és a lemezfelület is úgy sérült, hogy alkalmanként hozzáér a fejhez. Ha a fej összekarcolódik, akkor nem csak a hibás területen, de minden más helyen is csökkenhet a sikeres olvasások száma, különleges esetekben pedig az operációs rendszer számára helyesnek tűnő, valójában hibás adatok is lehetnek a lemezen. Logikailag tehát kiolvashatjuk ugyan az adatokat, ám azok tartalma nem az lesz, amire számítunk.

 

Ilyen tünetet produkálhat még a hibás adatkábel vagy a szinkronból kiesett adatátvitel is. Elektronikai hiba a gyengén szűrt tápfeszültség a véletlen rövidzár vagy a statikus kisülés miatt léphet fel, ezért érdemes jó minőségű tápegységet, szünetmentes tápegység, vagy a túlfeszültség- és villámvédőt használni. Ha a meghajtót szállítjuk, akkor azt mindenképpen antisztatikus zacskóban tegyük.

 

Előzzük meg a bajt!

 

A merevlemezes meghajtók legtöbbje szerencsére nyugodt, normális hőmérsékletű helyen üzemel, azonban még ekkor sem tudjuk megmondani, hogy a winchester meddig bírja. Olyan ez, mint egy városi autó: sok ezer kilométer után, rozsdától elborítva még lehet, hogy átlagon felül gyorsul és kényelmes - de ki tudja, mikor robban le?

 

Ahogy az autókban a fedélzeti számítógépet, úgy a merevlemezekben a SMART nevű technológiát (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) használják a teljesítmény és az állapot pontos követésére. A meghajtóban futó "program" lényege, hogy figyelemmel kíséri a meghajtó jellemzőit: többek közt az üzemben töltött órákat, a tápfeszültség ki- és bekapcsolásait, az elindulások számát, az olvasási próbálkozások számát, a hőmérséklet.

 

Mit tehetünk?

 

A merevlemez élettartamának meghosszabbítása érdekében az eszközt lássuk el kellő hűtéssel - a hűtés nélküli merevlemez-fiókok nem megfelelőek -, és stabil, rezonanciától mentes helyet keressünk neki a házon belül. Az sem árt, ha ventilátor fújja rá a hűs levegőt. Azon kívül, hogy rendszeresen lementjük az adatainkat, figyeljük a meghajtó működését is: az erősödő hangú fejmozgás, a lassú felpörgési idő és az indítás utáni hangos kattanások mind-mind a meghibásodni készülő meghajtókra utalnak.

 

20050730wincheste4.jpg

A winchester lemezére lerakódott füst is adatvesztést okoz

 

A fentiek ismeretében tehát nem kell már a legapróbb gyanús jelre kidobnunk a meghajtót, de tudnunk kell, hogy a továbbiakban már nem bízhatjuk rá a fontos adatainkat. Ha a SMART értékeinek hirtelen változását tapasztaljuk, valószínűleg már az elhalálozás napjához is közel vagyunk, adatainkat ezért helyezzük mielőbb biztonságba! Ha a meghajtónk meghibásodott, és adatainkat nem tudjuk elérni, akkor a legfontosabb, hogy felmérjük, mennyire értékes adatokat tárol a lemezünk.

 

Erre azért van szükség, mert komoly válaszúthoz érkeztünk. Próbálkozzunk-e magunk, vagy forduljunk szakemberhez. A meghibásodások mindig egyediek, nincs rájuk általános orvosság. Sajnos típusa válogatja, hogy az álló lemezre miként reagálnak a meghajtók (érzékelik-e vagy figyelmen kívül hagyják induláskor), ezért ha azt észleljük, hogy a lemezek nem forognak, miközben a fejek elindultak, biztosak lehetünk abban, hogy a fej megsértette a lemez felületét. Ekkor már csak egy adatmentésben jártas cég segíthet, ez azonban nem olcsó mulatság.

 

20050730wincheste6.jpg

Maga az olvasófej is eléghet

 

Szoftveres eszközökkel csak akkor próbálkozzunk, ha pótolhatatlan adatok nincsenek a lemezen, hiszen a fizikailag sérült felületről csak szoftveres eszközökkel vajmi reménytelen megmenteni az adatokat, és nagyobb kárt okozhatunk, mintha nem csináltunk volna semmit. Ha száz százalékig biztosak vagyunk abban, hogy nem mechanikai hiba okozza az adatvesztést (eltűnt egy partíció, eltűntek a fájlok), akkor a SMART gyors ellenőrzése után fájlvisszaállító (csak olvasást engedélyező) programot használhatunk. Az adataink egy-egy hibásan megválasztott program elindítása után egészen biztosan meg fognak változni, ezért kritikus adatok esetén még a Windows lemezellenőrzését se engedjük rá a meghajtóra, hanem inkább forduljunk szakemberhez!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...

A 40 GB-os Maxtor széria egy nagy szar, már bocsánat a kifejezésért. Nekem kettő is volt és mindegyik két hónap után tönkrement. (elektronika) De nem csak én jártam így. Azóta nem veszek maxtort ;)

 

ne idézd az elötted szólót

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 4 months later...

Nekem a 80-as Maxtor remekül működik, amióta megvan, de a pár hónapja vett 160-as kicsit fura. Úgy 25 gigát írhattam rá, az rendben is van, de amit azóta töltök rá, csak látom, de nem tudom megnyitni. Pontosabban csak a nagyobb fájlokkal van gond, képekkel, mp3-akkal nincs, 100 megás rar, vagy 700 megás avi esetében megáll minden. Találkozott valaki hasonló problémával?

Link to comment
Share on other sites

Sajnos nekem nincs biciklim, pedig ha előbb tudom, hogy a biciklis esés jót tesz a merevlemeznek! :)

A HD Sentinel oldalán ezt írják a hőmérsékletről:

 

A merevlemez teljesítménye és megbízhatósága drasztikusan csökkenhet a hőmérséklet emelkedésével és 50 °C felett meghibásodáshoz is vezethet. A merevlemez gyártók általában ennél a hőmérsékletnél húzzák meg a maximális műkési hőmérséklet határt. A stabil üzem érdekében érdemes ennél alacsonyabb (35-40 °C) hőmérsékletet biztosítani a merevlemez hosszú élettartamának biztosítása végett.

 

Link to comment
Share on other sites

Szerintem egy ilyen után,még a kürt se hozza vissza:

kitéped a gépházból(be volt csavaozva)

föltödhöz vágod erőböl

ráugrassz 20-szor,viszal oda egy széket,arrol is ráugrassz 5x

berakod 1napra a szekrény alá

baltával kicsit megcsapkodod :D

berakod a sütőbe 200fokra fél órára

szétszeded,jól összekrcolod a lemezeket,utána jöhet a balta :D

utána ugy rakod össze,hogy kihagysz belőle vmit,pl egy lemezt ..

utána berakod a fagyasztóba 1napra,majd 1 hétre kirakod a kertbe

utána beledobod a kádba

megint ráugrassz párszor

megint egy kis baltázás

flexxel egy kicsit megvágod,nem vágod szét a lemezeket,csak belevágsz

 

 

Ha ezek után is visszahozzák az adatokat,akkor taps :D:D:D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Link to comment
Share on other sites

Nekem idáig csak Maxtorom volt, és egyikkel sem volt semmi gond. Pedig volt egy pár: 20G, 40G,mégegy 40G, és most egy 120G-s. Viszont most venni akarok egy 250G-s Sata2-es Maxtort, hallotattok valamit erről a típusról?

Ja, és kösz a cikket, tanulságos volt!

Módosította Szuszka
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 3 years later...

nekem egy 30 gigás Maxtorom van, és megvan vagy 8 éve (aszem most fogja hamarosan bettölteni a 9et :P) semmi problemo nem volt vele. Egy kicsit hangos lett ennyi idő után, de mindent átélt (minusz fokokat, izzításokat, és menetközbe áramba dugás(zárlatot csinálni)).

Az enyém úgy látszik supermaxtor vinyó :D.

 

Üdv: James B.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...