Jump to content
PirateClub.hu

25 év után idén búcsúzik a floppy


Lukács
 Share

Recommended Posts

25 év után idén búcsúzik a floppy

 

 

A szép kort megért technológia hosszas betegség után idén szenderülhet jobblétre, miután egyre kevesebben tartanak igényt a megszokott 3,5 hüvelykes mágneslemezekre, amelyek felett eljárt az idő.

 

2007 a végső nyugalomba helyezés éve lehet, legalábbis azon források szerint, amelyek az egyik legnagyobb brit üzletlánc bejelentése kapcsán jutottak erre a következtetésre. A PC World ugyanis közölte, hogy csak a készlet erejéig folytatja a floppy meghajtók és lemezek értékesítését, azt követően pedig nem rendel újabb szállítmányokat. A fordulópontnak tekintett bejelentés önmagában még nem jelenti a technológia halálát, a megnövekedett igények azonban minden területen kikényszerítik a váltást.

 

Ezt elsősorban a digitális letöltések és a képi tartalmak használatának megugrásával magyarázzák, hiszen ezek jóval nagyobb tárolókapacitást igényelnek. A legfeljebb 1,44 MB-ot eltároló hagyományos floppy lemezek itt már nemigen jöhetnek szóba, napjainkra méretüknél és sebességüknél fogva is nagyfokú kényelmetlenséget jelentenek. Jellemező példa, hogy sokan kizárólag akkor veszik igénybe a mágneses lemezeket, amikor további meghajtószoftverre - például a SATA-merevlemezeknél - van szükségük a Windows operációs rendszer újratelepítésekor, minden egyéb feladatra az új megoldásokat, optikai korongokat, memóriakártyákat, pendrive-ot használják.

 

A floppy annak idején nagy előrelépést jelentett: az IBM 1971-ben dobta piacra az első példányokat, a manapság még használatban lévő 3,5 hüvelykes változatot pedig a Sony mutatta be még 1981-ben, megkönnyítve, felgyorsítva az adattárolást. A nyolcvanas és kilencvenes években ez utóbbi vált a legnépszerűbb megoldássá, még mielőtt a merevlemezek ára emberi szintre nem csökkent.

 

A CD, majd a DVD már jelezte a végső visszavonulás közeledtét, az utolsó funkcióktól pedig valószínűleg a pendrive-ok fosztották meg a jó öreg lemezeket. Az Apple itt is úttörő szerepet játszott, hiszen meglehetősen korán, már 1998-ban száműzte a megoldást az akkor megjelenő iMac konfigurációkból.

Link to comment
Share on other sites

Ha belegondolok, hogy régen nem lehetett floppy nélkül telepíteni mert floppyval formáztál és a logiaki dos particiót is azzal állítottad be... és mennyi gomd volt ha megsérült a lemez... ma már jóval fejlettebb minden... akkor még 20 megás vincsi milyen nagynak számított most meg a 200 gigás mennyire hamar betelik.... :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...