Jump to content
PirateClub.hu

Windows Vista


THX
 Share

Recommended Posts

Vista vélemény: A nagy memória zabálásos hiedelmet cáfolnom kell, minden megjelenítés maximumon van (néhány szolgáltatást kilőttem) és 500 mega alatt eszik, ami sztem manapság már nem nagy szó. A megjelenéssel is tökéletesen megvagyok elégedve, de a legjobb linuxokét nem veri :P Játékok nem tudnak akkora FPSt produkálni, mint amit XP alatt, de ezt tudja gondolom mindenki. Amúgy ezt én nagy részben beteszem annak, hogy normális driver még nincs a kártyám alá (nVidia). Egyetlen egy nagyobb bugot sem találtam benne (kb. napi 2 új frissítést töltök le hozzá :)). Számomra értehetetlen módon szétszórták az összes beállítást, tehát a berögzült reflexeimen túl kellett tennem magam (pl. asztal jobb gomb, tulajdonságok...hát itt mindent túlbonyolítottak :D). Van benne ez a User Control, hát ez nekem nem tettszik, de bizonyára egy kezdőnek jól jöhet. Az sem tettszik, hogy alapjában véve nem én voltam az elsődleges Rendszergazda sem (ez azért bosszantó, mert ha a C-re szerettem volna másolni akkor külön Rendszergazda jogokat kellett kérni, illetve nem módosíthattam a rendszerfájlokat)...de a későbbiekben rávettem, hogy csak én vagyok az :) Minden hátrányával együtt én azt mondom, hogy van jövője a rendszernek és aki nem akar játszani vele az nyugodt szívvel felrakhatja!

Link to comment
Share on other sites

De egy op.rendszernek mért kell annyi memória? Amíg csak 512MM-1GB memóriám van, akkor nem fogok váltani, mert vannak egyéb hasznos programok, amik szintén memóriaigényesek. Photoshop, videószerkesztés, HDL alkalmazások (ehhez fűződik a rekordom is, a Xilinx WebPack + ModelSim páros pillanatok alatt fel tudott zabálni 3GB memóriát :))

Link to comment
Share on other sites

mindössze ezért "kell" neki...

 

Miért fogyasztja el a Windows rögtön indulás után a memória több, mint felét, holott még nem futtatok semmit?

 

 

Bármilyen meghökkentően hangzik: gazdaságossági okokból. A Windows Vista az első a családban, melynek teljesítménye skálázható a rendelkezésre álló erőforrásokhoz mérten. Ezt úgy kell érteni, hogy minél több memória van a számítógépben, annál többet fog üresjáratban is elfogyasztani belőle (természetesen az ésszerűség határain belül). Mindez azért van így, mert a Windows több teljesítménynövelő technológiával is rendelkezik, melyek a szabad erőforrások minél hatékonyabb és minél takarékosabb felhasználásán dolgoznak.

 

 

 

Mi lehet gazdaságos a memória felélésén?

 

 

A Vista a teljesítményre hajt. Ugyan mi értelme a sok, drága memóriának, ha ott áll kihasználatlanul? A Vista egy már a Windows XP-ben is meglévő technológia továbbfejlesztésével, a Superfetch-csel igyekszik minél jobban kihasználni a rendelkezésre álló memóriát. A Superfetch folyamatosan figyeli és naplózza a felhasználói szokásokat, majd ezekből az adatokból statisztikát készítve a későbbiekben megpróbál a "kezünk alá" dolgozni. Ha például a statisztikák szerint a felhasználó általában délelőtt 10 és délután 2 között rendszeresen Excel-lel dolgozik, este 8 körül pedig egy bizonyos játékkal, vagy multimédiás programmal foglalatoskodik, a Windows ezen időpontok előtt már előretölti a megfelelő alkalmazás adatait a memóriába. Mivel ez egy viszonylag bonyolult tanulási művelet eredménye, a Superfetch-nek szüksége van egy kis időre, hogy "kiismerje" a felhasználó szokásait, és a megfelelő időpontban a megfelelő alkalmazás álljon készenlétben a memóriában. Az első pár napban, vagy akár hétben tehát nem sokat fogunk észrevenni a Superfetch működéséből, maximum azt, hogy a rendszer indulásakor máris 500-600 MB memória van használatban, azonban most már tudni fogjuk miért. A memória ilyetén kihasználása idővel meghozza gyümölcsét.

 

 

 

Mi a helyzet, ha egy nagyobb memóriaigényű programot - például játékot - akarok indítani? Nem lesz elég szabad memória?

 

 

Természetesen nem lesz, de ezt a Windows is tudja. Éppen ezért, ha memóriaéhes alkalmazás indítására kerül sor, a rendszer automatikusan "kitakarítja" a memóriából a pillanatnyilag fölösleges adatokat, így helyet biztosítva az újonan érkező programnak.

Link to comment
Share on other sites

Smurf: Én sem fogok pl 3D Studio Maxozni rajta az biztos :D De egy szimpla Usernek aki egy szép és viszonlyag jó Oprendszert akar (ja és persze nem linuxot :D) az inkább a Vistát rakja fel és ne az XP-t, én azt mondom, de nekem is ugyanúgy itt van az XP és az időm 80%-ban XP-ben vagyok :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Tudom 256mb -val kiírja hogy nem elég a ram. vagyis letiltja a telepítést a vista :( Lényeg hogy a héten lesz bele véve 512MB RAM. Esetleg nem tudja valaki hogy kell egyesíteni ( vagy hogy is mondják ? ) két RAM -ot ?

 

És kösz a linket

 

Nem találtam Vista -s drivert :(

 

A kártya wirelles / client card ; és a neve: WL-130b

Link to comment
Share on other sites

azzal nem mész semmire :) telepítéshez nem kell, aktiválni meg ugyse tudsz olyannal, ami neten kering, ahhoz van más megoldás :)

 

Milyen más megoldás ? Légyszí nagyon sűrgős lenne. egy nap és lejár ez az aktiválási izé :(

 

NicK: Bocsi, de még nem vagyok itt annyira jártas

Link to comment
Share on other sites

azt írja: A Fájl nem létezik :( ( a letöltés linkre )

 

ey sem jó :( Telepítem aytán nem akar utána elinduln a vista.

 

Kék képernyő aztán kiírja, hogy

 

STOP {SZÁMOK}, stb..

 

Alatta meg a royal.sys fájlra panaszkodik az a kék képernyő. Mostis a DVD -n lévő visszaállítása -sal tudtam visszaállítani a rendszert

 

na jó adjatok egy ultimate sorszámot. kipróbálom avval aktiválni. Vagy valami más ötlet ?

 

Köszönöm a válaszokat :(

 

Mindenestre sikerült megoldanom, de a wanadoo -sok érdeme :) Persze nektek is köszönöm az eddigi együttműkődést !

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...