Jump to content
PirateClub.hu

Gilera Nexus 500


tibiole
 Share

Recommended Posts

Gilera Nexus 500

 

Meglepő módon a Gilera csak későn lépett be a nagyrobogók már-már telítődő piacára. Mire a tervezőmérnökök letették a ceruzát, az utcát már ellepték a Burgmanok, Silverwingek és egyéb óriás-scooterek, sőt a testvér Piaggio is piacra dobta az X9-est. Persze, az nevet, aki utoljára nevet, s bár az olasz cég lemaradt a kezdeti évekről, nemrég a konkurencia összesített tapasztalatával vághatott neki a saját fejlesztésnek.

 

Hogy megértsük, mi járt a szakemberek fejében a Nexus megalkotásakor, elég körülnéznünk a vetélytársak háza táján. Van szép, van nagy, sőt van gyors is, ám ezek a tulajdonságok együttesen a Gilera modelljénél csúcsosodtak ki igazán. Először is valóban szép, de egészen másként, mint ahogy azt egy robogótól megszokhattuk. Semmi pizzafutáros puritánság, semmi silverwinges elegancia, a Nexus sportmotornak készült, s ez alól a megjelenés sem kivétel. A meredeken ívelő frontidom, az agresszív szempár és a gyorsasági gépeket idéző tükör egyértelműen a motorzsonglőröket hivatott elszédíteni, s hogy nem holmi szemfényvesztésről van szó, azt több szélcsatornás kísérlet és a rendkívül kedvező légellenállási együttható is igazolja. Az első levegőbeömlőknél kezdődő övvonal törés nélkül folytatódik az oldalidomokon, majd a designelemnek is beillő ülés mögött a LED-es hátsó lámpánál ér véget. Nézhetjük bárhonnan, nem találunk hibás részletet a Nexuson, s szerencsére a műszaki tartalomról is elmondható ugyanez.

 

user posted image

 

Szokás kérdése

 

Mivel a magasra húzott váznyúlvány miatt nehézkes belépni a trepnire, célszerűbb láblendítéssel felszállni. Talán idegesítőnek tűnhet, de így legalább nem felejtjük el, hogy nem átlagos robogón ülünk, s nem tekerjük egyből csutkáig a gázt. A kanapénak is beillő ülésen fészkelődve nekem a túlzás szó jutott eszembe. Széltében és hosszában egyaránt óriási a párna, ami hatalmas előny, ugyanis hosszú távon sem fárad el az utas, illetve a pilóta ülepe, kormányállítás helyett pedig elég előre- vagy hátrahúzódni. Ha kiélveztük az élményszámba menő komfortot, jön a következő meglepetés: kevlár hátlapos műszeregység analóg

 

fordulatszámmérővel és fedélzeti komputerrel, mely a pontos idő, a vízhőfok, az aktuális és átlagos fogyasztás mellett a megtett kilométerekről és az átlagsebességről is tájékoztat. Az összeállítás szemet gyönyörködtető és informatív, a vörös háttérvilágítás pedig már szinte giccses. A hidegzuhany a pakolórekeszek felkutatásánál ér bennünket – a bal oldalidomban kialakított, jelzésértékű telefontartót leszámítva csupán az ülés alatti dobozra számíthatunk, ez viszont nem sok, hiszen mindössze egy sisak és némi ruházat fér el benne.

 

Meggyőző

 

A slusszkulcs elfordítását követően felgyorsulnak az események. Egyidejűleg kell konstatálnunk, hogy a félliteres erőforrásnak gyönyörű hangja van, hogy nincs alapjárati vibrálás, s hogy a 195 kilogrammos tömeg ellenére lassú gurulásnál sincs gond a stabilitással. Amikor igazán rátekerjük a gázmarkolatot, kezd értelmet nyerni a különc forma és a sajátos testhelyzet. A több mint 40 lóerős, injektoros aggregát

 

user posted image

 

mintha tudomást sem venne a motor és a pilóta súlyáról, minden sebességtartományban jól húz, a gyári kipufogó helyére szerelt Finster dob pedig olyan zenei aláfestést nyújt, hogy futkos a hideg az ember hátán. Külön dicséret illeti a nyomatékelosztásról gondoskodó, fokozatmentes CVT-váltót, mely állandóan a nyomatékgörbe csúcsánál tartja a fordulatszámot, csökkenti a fogyasztást, s úgy általában megkönnyíti az önfeledt száguldozásra vágyó tulajdonos dolgát.

 

Ez igaz lehetne a Kayaba által gyártott fefüggesztésekre is, de fővárosunk útjaival szemben nem igazán tudták felvenni a kesztyűt. Hiába a 41 milliméteres első teleszkópok, a módosítható tengelytáv ill. hasmagasság és az állítható rugóelőfeszítéssel megspékelt hátsó futómű, a gidres-gödrös aszfalton lehetetlen kihozni a gépből maximumot. Tulajdonképpen olyan, mintha egy személyautóval próbálnánk meg abszolválni a sóskúti krosszpályát. „Elmegy”, ha kell, de kifejezetten nem érzi jól magát, s az önfeledtség helyett inkább azon jár az ember esze, hogy mikor fog

 

szétesni alatta a paripa. Hibátlan vagy kevésbé meggyötört aszfalton viszont gyorsasági gépeket idéző mutatványokra is képes. Semmi ideges himbálózás vagy kiszámíthatatlan reakció, hozzáértő kezekben gyerekjáték a szerpentinezés. Néhány bemelegítő kör után már földön húzhatjuk a sztendert a kanyarokban, s a jól eltalált villaszögnek köszönhetően a 170 km/óra feletti végsebességnél sem kell kormányszitálástól, imbolygástól tartanunk. A fékrendszer természetesen a legújabb trendet követi. Két eltérő méretű tárcsa elöl, egy 240 mm-es hátul, a jobb oldali fékkar az első kereket, a bal oldali mindkettőt lassítja. Ennek tudatában a neccesebb manővereket is bevállalja az ember, s tényleg nincs ok félelemre, mert a 120 illetve 160 milliméteres (!) gumiknak meg sem kottyannak a kaszakdőrmutatványok.

 

Talán 2010-ben

 

Az együtt töltött napok után nehéz szívvel váltam meg a Nexustól. Bevallom férfiasan, megszerettem, s annak ellenére, hogy „csak” egy robogó, akár elsődleges járműnek is megvásárolnám. Elismerésre méltó tulajdonságai, egyedi megjelenése és műszaki tartalma révén könnyedén felveszi a versenyt az ellenlábasokkal, de amíg a közlekedés nálunk kátyúkerülgetést jelent, azt fizetjük meg, amit szinte soha nem használhatunk ki.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...