Jump to content
PirateClub.hu

Animált avatar (gif) készítése


tibiole
 Share

Recommended Posts

Animált avatar (gif) készítése

 

Milyen programok kellenek hozzá?

 

-VirtualDub Mod 1.10.1

 

-IrfanView 3.85

 

-Easy GIF Animator (vagy Adobe Image Redy vagy Ulead GIF Animator 5 vagy…)

 

I.A kiválasztott jelenet kinyerése a filmből:

 

 

1. Indítsuk el a VirtualDub Mod-ot, majd nyissuk meg a filmünket: File => Open video file.

 

2. Keressük meg a kiszemelt jelenetet: vagy úgy, hogy az alsó gombsor második (play) gombjával elindítjuk a filmet és engedjük futni amíg kell, vagy pedig az egér segítségével, a csúszkát egyből oda állítjuk…

 

3. Ha megvan a jelenet: Edit => Set selection start (Home) majd a kiválasztott jelenet végére tekerünk és Edit => Set selection end (End)

 

4. File => Save image saquence

 

Ezzel elmentjük a kinyer képsorozatot. Fájlnévnek (Filename prefix) elég, ha egy betűt adunk meg, mert a program automatikusansorba számozza a kifotózott képeket. (Például ha a „Filename prefix” „a” akkor a kinyert képeknevei: „a1”, „a2”, „a3”…) A „Directory to hold images”-nél adjuk meg, hogy hová mentse a képeket. Az „Output format”-ot állítsuk át Windows BMP-re, így kisebbméretűek lesznek a képeink.

 

 

II. A kinyert képek egyszerre történő lekicsinyítése:

 

1. Indítsuk el az IrfanView-t, majd File => Batch Conversion (cool.gif Itt keressük ki a mappát, ahová a képeket előzőleg elmentettük és „Add all”. Állítsuk be, hová akarjuk elmenteni az átkonvertált/lekicsinyített képeket, ehhez kattintsunk a „Use this directory as output” gombra, és adjunk meg egy mappanevet. (Így a kiindulási mappában hoz létre egy új mappát, és ide menti majd a képeket.)

 

 

 

2. Kattintsunk a „Set advanced options” gombra. Itt tudjuk beállítani az animált gif méretét. Set new size => Width: 100 Height: 100 (A mértékegységek közül az alapértelmezett pixel legyen bejelölve!)Kattintás az „Ok”-ra. /span>

 

 

 

3. „Start” => Lefut a konvertálás/méretezés, Exit! (Ezzel a konvertálás elkészült, a kisméretű képek ott vannak a kiválasztott mappánkban.)

 

 

III. A lekicsinyített képsorozat összefűzése egy animált avatarrá:

 

1. Indítsuk el az Easy GIF Animator-t. „Create New Animation” (Ctrl+N) => Add image (Kijelöljük az összes képet, amit az animációnkban látni szeretnénk) => „Next”: Loop and Delay (Itt a vetítés sebességét állíthatjuk be és azt, hogy az animáció hányszor ismétlődjön, mielőtt megállna a kép. Nekünk természetesen a „Yes, play the animation infinitely” kell, mert így soha nem áll le a film J => Ismét „Next”: Image Position (Itt azt szabályozhatjuk, hogy hová igazítsa a kiválasztott képeket. Például Center in the frame: a képeket középre fixálja. ) => „Finish”

 

2. Készen is vagyunk. Ha a „Preview” fülre kattintunk, megnézhetjük az elkészült, de még el nem mentett animált gifünket.

 

3. Még ekkor is variálhatunk a beállításokon: Az „Animation properties” fülre kattintva, állítgathatunk ezt-azt: ismétlődések száma (Repeat/Repeat forever), a gif mérete (Resize animation), a gif optimalizálása (Optimize animation =>Erre nemigenlesz szükségünk.)

 

4. Ha a lejátszás sebességével van gondunk, azt a „Frame properties” fülecske alatt tudjuk állítgatni. Delay:….

 

5. File => Save as

 

Ezzel készen is van az új animált avatarunk. J

 

 

Néhány megjegyzés:

 

- Ha darabosnak, szaggatott mozgásúnak tűnik az avatar, nem feltétlenül az időzítéssel van a gond. Megpróbálhatjuk, hogy a kimentett képekből, csak minden másodikat (esetleg harmadikat, ez az adott jelenettől függ) tesszük csak bele az avatarba, ezzel folyamatosabb lesz a lejátszás, és a gif mérete is csökken!

 

- Nem tértem ki a képek megvágására. Ennek oka, hogy nem tudok olyan programot, ami előre megadottparaméterek alapján, egyidejűleg megvágná az összes képet (Az IrfanView átméretezi őket, de nem vágja.) => Ezt képenként kell végigcsinálni, vagy a már összerakott mozgóképet kell egybenmegvágni.

 

- Nem szóltam a képre történő írásról sem, de ennek számos módja, illetve megjelenése lehet. (Gondolom, a legtöbben ezt amúgy is meg tudják oldani. Aki nem, az írjon egy e-mailt, és ha tudok, segítek…)

 

 

 

Senki ne ijedjen meg a kissé hosszúra sikerült leírástól! Az avatar elkészítése a gyakorlatban elégegyszerűen megy, csak egy kis gyakorlás kérdése az egész. Jó munkát kívánok hozzá!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

Kivágod a filmrészletet, letöltöd a GIF Construction Set Professional progit, megnyitod, van olyan funkcio hogy movie to picture, nah szal úgy beolvastatod, kiveszel néhány képet a sorozatból, hogy kisebb méretű legyen, kijelölöd az összeset képet, jobbgomb resize és lekicsinyíheted amekkorára csak akarod, sok sikert wink.gif

Link to comment
Share on other sites

A VirtualDub Mod 1.10.1-et honnon tom leszedni?

 

Hát például a hivatalos oldalról !

 

http://virtualdubmod.sourceforge.net

 

http://ufpr.dl.sourceforge.net/sourceforge/virtualdubmod/VirtualDubMod_1_5_10_2_All_inclusive.zip

Módosította Gabi89
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 5 months later...
  • 1 year later...

Szerintem a virtualdubbal sokkal nehezebb jó avatart csinálni, mivel, ha elég sok ideig (pl.: 10 mp-ig) tartó avatart akarsz csinálni, akkor legalább 300-400 db képet gyárt le a virtualdub, amit már nem biztos, hogy kicsinyítve gif-be nyomva bárhova fel tudsz tölteni.

 

Javaslatom:

 

Bs playerrel sokkal egyszerűbb a dolgunk, az adott jelenetet kiválasztva, majd elindítva addig nyomjunk sebesen a P gombot, amíg a jelenet tart :D . A Minőség szembetűnő, és láss csodát sokkal kevesebb képből is meg lehet csinálni a batch conversion után a Gif-et :D . A képeket a Program files - Webtech mappába menti el.

 

Nekem ez bevált. Ha valaki még mindig nem érti, akkor szívesen segítek neki ;)

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...