Jump to content
PirateClub.hu

"Műanyag olajjal" a járművek gazdaságosságáért


tibiole
 Share

Recommended Posts

"Műanyag olajjal" a járművek gazdaságosságáért

 

Egy szép napon műanyag üdítős flakonjaink szolgálhatnak autónk kenőanyagául, állítják az amerikai Chevron és a Kentucky Egyetem kutatói, akiknek laboratóriumi körülmények között már sikerült a műanyaghulladékot kenőolajjá alakítaniuk.

 

Nem csupán a forrás, de a belőle nyert anyag hatékonysága is érdekes, mivel a polietilén-származékú olajok segítenek az üzemanyag takarékosság növelésében és az olajcserék gyakoriságának csökkentésében. Az Amerikai Kémikusok Egyesületének Energy & Fuels című szaklapjában július 20-án megjelenő tanulmány szerzője, Stephen J. Miller, a Chevron Energy Technology szaktanácsadó tudósa szerint a technikának jelentős környezeti hatásai is lehetnek. Az amerikaiak évente körülbelül 25 millió tonna műanyagot használnak el, melyből azonban csupán 1 millió tonna kerül újrahasznosításra, a maradék a szeméttelepek földjében végzi. Az arány nálunk, Európában is hasonló lehet.

 

Több kutatócsoport próbált már műanyag újrahasznosításból üzemanyagot előállítani, azonban a kereskedelmi érdeklődés igen mérséklet volt. A legtöbb műanyag polietilén, melyről a Chevron és a Kentucky Egyetem bebizonyította, hogy hő alkalmazásával lebontható egy viaszra, ami kiváló minőségű kenőolajjá alakítható.

 

A laboratóriumi kísérletekben alkalmazott műanyag közel 60 százalékát sikerült a megfelelő molekuláris tulajdonságokkal rendelkező viasszá alakítani, melyet további folyamatokkal a motorban vagy a sebességváltóban alkalmazható kenőanyaggá dolgoztak át. Az így kapott olaj olyan jó minőségű, hogy elősegítheti az autógyártók számára előírt üzemanyag takarékossági előírások elérését, tette hozzá Miller.

 

A tanulmányban alkalmazott átalakítási folyamatot a Chevron már szabadalmaztatta, és a kereskedelemben is alkalmazzák a viaszos petróleumszármazékok esetében.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...