Jump to content
PirateClub.hu

100-szor gyorsabb Internetet ígérnek a kutatók


tibiole
 Share

Recommended Posts

100-szor gyorsabb Internetet ígérnek a kutatók

 

Az egykor szebb időket megélt Iomega -- ki ne emlékezne az egykor hatalmas kapacitást nyújtó ZIP meghajtókra -- partnereket keres legújabb szabadalmához, mely hatalmas tárolókapacitást ígér a jelenleg igen elterjedt DVD-lemezeken. A tárolóeszközöket gyártó és forgalmazó vállalat bejelentése szerint a költséghatékony médiákon akár a jelenleginél százszor több, 800 gigabájt adat is eltárolható egy új módszerrel, melyet ezt követően sokkal gyorsabban olvashatunk vissza a lemezről.

 

Szabadalmaztatva

 

Az Iomega kedden jelentette be, hogy az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatalának benyújtott szabadalomnak megfelelően a jelenlegi 8,5 gigabájtos kapacitású lemezeket akár 800 gigabájtosra lehet "turbózni" egy új adatrögzítő eljárás segítségével. A kapacitás legalább negyvenszeres növekedése minimálisan elérhetőnek tűnik, miközben az adatátvitel sebessége akár a harmincszorosára is növekedhet.

 

Az Iomega AO-DVD (Articulated Optical - Digital Versatile Disc) lemezeket leíró szabadalma a futurisztikusan hangzó "nanotechnológiát" alkalmazza: a DVD-lemez írható anyagában tükröződő nanostruktúrákat hoznak létre, melyek "többszintű" formátumban tárolják az adatokat. Az Iomega most a kereskedelmi hasznosítás lehetőségeit kutatja, illetve partnereket keres a várhatóan NG-DVD (Nano-Grating - DVD) néven megjelenő adattároló berendezések elkészítéséhez, gyártásához. Az Iomega a júliusi, Monterey-ben megtartott Information Storage Industry Consortium szimpóziumon is bemutatja szabadalmát.

 

Kék lézer? Minek?

 

Az új technológia az Iomega szerint jelentősen képes megnövelni a DVD-lemezek kapacitását, így a vállalatoknak már nem kell áttérniük a költséges következő generációs formátumokra. A kváziszabvány címért folyó versenyben eddig főként két formátum, a HD-DVD és a Blu-Ray Disc vett részt, melyek most egy igen erős ellenfelet kaphatnak az Iomega személyében, szabadalmának köszönhetően.

 

A nagyobb kapacitásra a nagyfelbontású televíziózás terjedése, a nagyfelbontású videoanyagok tárolásának egyre növekvő igénye miatt van szükség. A DVD lemezek kapacitása már nem elegendő a jelenleg sugárzott HDTV-adások rögzítésére, tárolására. A Blu-Ray lemezeken legalább 23-25, de két réteg esetén akár 50 gigabájt adat is eltárolható, mely 2-4 órányi HDTV adás tárolására elegendő.

 

Többet, többet, még többet

 

Az Iomega egy igen lényeges ponton, a tárolólemezek költségének pontján foghatja meg két riválisát. A vállalatok jelenleg kapacitásban próbálják egymást túllicitálni, miközben azt nem veszik figyelembe, hogy ez mennyire növeli meg a lemezek gyártási költségét. A Toshiba nemrég jelentette be, hogy három réteg alkalmazásával 45 gigabájtra növelte HD-DVD lemezének kapacitását, így az már ezen a téren is versenyképes a Blu-Ray lemezekkel. A TDK válaszul pár napon belül bejelentette négyrétegű Blu-Ray lemezét, mely már közel 100 gigabájtot képes eltárolni.

 

Egy bizonyos ponton túl a kapacitás azonban csak másodlagos: a HD-DVD formátum korábban azért kapott kitüntető figyelmet a szórakoztatóipar képviselőitől, a hollywoodi kiadóktól, mivel a HD-DVD lemezek gyártása csak minimális változtatásokat igényel a jelenleg már bejáratott DVD-gyártó üzemsorokon, így ezek a lemezek sokkal olcsóbban gyárthatók, mint a Blu-Ray médiák. Ez pedig a profitmaximalizálás szempontjából egyáltalán nem elhanyagolandó kérdés.

 

Több réteg használata mindenképpen drágitja a HD-DVD lemezek gyártását is, így azok elveszíthetik ebből fakadó előnyüket a rivális formátumokkal szemben. Mivel az Iomega a jelenleg már jóformán fillérekért gyártott DVD-lemezeket használja új adattárolási megoldásához, ezért egyáltalán nem lenne meglepő, ha több neves cég állna a frissen benyújtott szabadalom mellé.

Link to comment
Share on other sites

Igen figyelemre méltó milyen gyors ütemben fejlődik a számítástechnika, főleg az utóbbi időben: sorra jönnek az új, lenyűgöző szabadalmak. Kíváncsi vaok mit hoz a közeljövő! Ennek a villámléptékű fejlődésnek csak örülni tudok/tudunk biggrin.gifD

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Hát jelenleg nekem háromszor kettő terrabájt adatod tárolni tudó hardverrendszerem van... ööhm...

2005-2011... hát 6 év az 6 év.. informatikailag 30-at mentünk előre.. ha a C64-től indulunk és az adott időintervallumú fejlődésszakasznak a mértékét nézzük.. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

A címnek semmi köze a hírhez... Bár a net nem 1000-szer, de 100-szor legalább gyorsabb lett nálam 2005 óta... Ebből a technológiából pedig, mint látjuk nem lett semmi... Viszont az optikai adattárolás sorsa így is meg van kérdőjelezve a nagy sebességek és tárolókapacitások miatt :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...