Jump to content
PirateClub.hu

Harcművészetek --> Shotokan Karate


matee100
 Share

Recommended Posts

  • 3 months later...

én kyokushinozok már egy ideje(3. kyu), de csak azért, mert a környéken nincs lehetőség olyan harcművészetet tanulni, amit szeretnék(kenjutsu, ninjutsu), így maradt nekem ez.

szép a karate, hagyománytisztlet, katák stb
hagyománytisztelet... itt annyiban merül ki, hogy: ossz, ossz szenszejj stb. amikor elkezdtem, azt reméltem, hogy lesz legalább egy kicsi is abból a távol-keleti 'fílíngből', de csalódtam. az edzések többsége csak abból áll, hogy: bemelegítés, zsákolás(ez annyiból áll, hogy: nnnamost erőseket ütök, most meg gyorsakat, jajjdejó ez), "bunyó", ami az egész mélypontja. meg persze foci a végén :) . a többin meg készülünk a vizsgákra.

most persze kérdezhetitek, hogy szerintem miért olyan sz@r a bunyóban. hát (szvsz) az, hogy nagyon kevés hasznát veszi az ember egy igazi bunyóban. majd ha pl. megtámad 4 ember, akkor mit csináljak? mondjam nekik, hogy: 'csak egyesével!', és csináljak egy ushirogeri-t? esetleg egy maegerivel rúgjam ki a kést a kezükből? na nee. talán ha nem lennének ilyen mértékű kötöttségek benne, akkor még talán jó lenne. nem a legerősebb pontját fogom támadni valakinek egy rendes küzdelemben, hogy: 'ilyen erőset is tudok ütni!', hanem ott támadom, ahol védtelen, és ezáltal lesz esélyem a legyőzésére...

de nem akarok elkeseríteni senkit, van ebben pár pozitívum is, ami miatt érdemes elkezdeni :D :

-japán szavak tanulása(eléggé magyaros tájszólással)

-valami izé... nem is tudom..... ja, megvan! az utána lévő foci :P

-bemelegítés(ez viszont tényleg jó, általában 10-20 perc futás, nyújtás, fekvőtámasz, felülés)

 

bocs, ha valakit megbántottam szeretett sportága ócsárolásával, de én már kezdem nagyon unni, hogy itt így megy...

Link to comment
Share on other sites

Én általános első 4 évében sotokan-oztam (4 csík) és ha nekem is lesz gyerekem biztos hogy beiratom karatéra. Nekem sokat adott abból a szempontból hogy megtanított az önfegyelemre, meg hogy olyat tudok amivel simán ki lehet nyírni egy fegyvertelen embert, ja és hogy önvédelem, nem támadásra használjuk az erőt, ill. nem csak bántani kell hanem lefogni, rábírni a józanészre.

 

De bennem is az motoszkál hogy ha megtámadnának az utcán (és nem egyedül szoktak lenni) akkor nem sok hasznát venném :( (lekopogom még nem kellett bizonyítani).

Link to comment
Share on other sites

Én Kyo karatét próbálom elsajátítani, (bár még csak 10. kyu-s vagyok) Nem szoktam verekedésekbe belemenni, de van hogy elkerülhetetlen és mitmondjak, szerintem elég hasznos utcai verekedéseknél is. Meg lehet fogni a parasztot combosokkal is, és ha nincs eléggé megedzve akkor elég ha elkezded az alkarját ütni akkor hamar feladja (ez viszont tuti mert nekem is piszkosul fájt eleinte edzéseken.),a mae gerivel meg nem is merek próbálkozni, nehogy túl erőset rúgjak. (Mondjuk ehez az is hozzátartozik hogy 100 kiló vagyok) A jodan mawashi geri meg nem megy :( Én egy dolgot hiányolok edzésekről, az pedig a fejütések gyakorlása, de az kezelhető ha az ember eljár bokszolgatni. Bár mi edzésen szoktunk mindenfélét csinálni, pl: 1 ember ellen hárman (persze a 3 ember nem támad teljes erőből, de sokat javít a tér meg az időérzéken). Ismerősöm shotokanozik, 1. kyus, eddig egyszer láttam verekdni utcán, de három gyereket úgy elagyabugyált hogy egyszer sem bírták megütni. Én azt mondom hogy mindeggyik küzdősport jó(és hasznosítható a való életben is), ha elég sokáig gyakorol az ember, és van realitásérzéke (pl: a 60 kilós nem nekimegy a 120 kilósnak, hanem elfut előle, mert úgysem fogja utolérni.) :blush: Hupika ez eléggé hosszúra sikeredett. :blush:

Link to comment
Share on other sites

Hát igen már én se nagyon bírnám ki ha párszor megrugnák a combomat :) . A mae geri-vel (ha jól csinálod beleadod a csípőd stb.) akkor hát igen nagy séröléseket tud okozni egy edzésben lévő kyo-s vagy shotokan-s. A kumite-t meg "jobb" helyeken több ember ellen is gyakorolják de csak 1.kyu felett általában. Asszem van olyan vizsga (nemtom hány danra) hogy egyszerre több ellenféllel kell küzdeni.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
Hát igen már én se nagyon bírnám ki ha párszor megrugnák a combomat :) . A mae geri-vel (ha jól csinálod beleadod a csípőd stb.) akkor hát igen nagy séröléseket tud okozni egy edzésben lévő kyo-s vagy shotokan-s. A kumite-t meg "jobb" helyeken több ember ellen is gyakorolják de csak 1.kyu felett általában. Asszem van olyan vizsga (nemtom hány danra) hogy egyszerre több ellenféllel kell küzdeni.

 

 

Már a barna övre is küzdeni kell több emberekkel.(A kyokushin karatéban)

(Egymás után jönnek és mindegyikre van 1perced hogy legyőzd)

 

Link to comment
Share on other sites

tudtok mondani olyan harcművészeti ágat, amelyben nem öklöt és lábat használnak, hanem olyanféle emelős-fogásokat?

És szerintetek melyik ágban lenne jó egy 92 kilós ember?

kyokushin karate.

jézus!! ennyire nem tudjátok? áuve. a kykushin az erőkarate, a shotokan az meg nem. a kyokushinban nincs fejre ütés,csak testre(fejre rugás viszont érdekes módon van)

és h nem ér semmit a karate,ha az utcán rádtámadnak? könyörgöm, kapásbol jobb reflexek,öklöd is edzett, pontosabban betalálsz, és még ki tudja mennyi előnyöd van a támadokkal szemben.(ha késsel jön rugj egy combost, az elbátortalanitja, rádásul nem ér el, mert hosszab a lábad mint az ő keze).

aki meg keleti filinget akar az menjen shaolin kung fu-zni

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Már a barna övre is küzdeni kell több emberekkel.(A kyokushin karatéban)

(Egymás után jönnek és mindegyikre van 1perced hogy legyőzd)

 

hmm... sajnálom hogy tudatlan voltam (: . én most újra fogom kezdeni a shotokan karatet csak most más szervezetnél leszek (eddig JKA most pedig SKI). remélem fogom bírni meg bele fogok jönni...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

hmm:D először is aki ide beírogat csak mondom hogy nincs olyan hogy 0 kyro és a 10 es a leggyengébb és 1 után jönnek a danok, én kickboxozok ami szerintem übereli a karatét bár egyesek szerint a kickbox az fullcontact karate. Véleményem szerint a kyokushi karate az jobb mint a shotokan és 1-3 kyrot elkell érni ahoz hogy elmondhasd nemvagy kezdő. Fizikai erő meg nemárt mert sok kis csontkollekciót látni az edzéseken de örülök hogy legalább a vizsgákon van erőelem is és ezzel szabályozzák hogy csotkollekciók ha magasabb fokozatot akarnak akkor kezdjenek el edzeni ne csak a gép elött virtuálisan....

Link to comment
Share on other sites

Én Taekwondo-zok, ennek meg van a keleti fílingje.

Most 3 gupos vagyok(kék öv piros csík), januárban megyek piros övre(2gup).

 

Én úgy vagyok vele hogy egy 60 kilós ember akármennyit edzhet akármiben sose fog tudni megverni egy 120 kilós állatot aki egy kicsit is ért a verekedéshez. Én könnyen beszélek a 102 kilómmal meg a 202 centimmel...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...

Én holnap megyek az első wing tsun kung-fu órámra. :rolleyes:

 

Azt mondják, hogy ha valakinek az önvédelem az alapvető célja, akkor ez a legjobb. Nincsenek szabályok, hogy mit nem tehetsz, meg midet hogyan nem használhatod, mint más stílusokban (ezért nem is rendeznek belőle versenyeket). Egy shaolin apáca dolgozta ki, és nem az erő számít benne, vagy a hajlékonyság, hanem a technika. Egyrészt hogyan tudod elvezetni és kihasználni a támadó erejét, másrészt gyorsan harcképtelenné tenni.

 

Ez a másik dolog, amiért jónak tűnik a praktikussága mellett: hogy nem lehet kiöregedni belőle, mint a karate-ból pl.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sztem ha 60 kilósan bunyózol egy 110-20 kilós ellen, oda olyan technika kell amivel gyenge ponton nagy kárt tudsz benne okozni, mert nincs akkor testsulyod amit beletudnál vinni 1 ütés/rugásba, h az nagyon megrendítse a másikat.... De az ilyen dolgok pedig 8 napon túl.....bőven. Inkább kerülni kell.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
Én a Krav Maga-t akarom kipróbálni. Eddig nem próbáltam semmilyen küzdősportot. Szerintem ez tetszeni fog nekem. :)

 

 

 

Itt egy kis infó róla:

A Krav Maga szó héber eredetű, jelentése pusztakezes önvédelem. Ezzel a névvel jelölik Izraelben az IDF (Izraeli Defense Forces) által kifejlesztett katonai önvédelmi rendszert, amely mai napig a hadseregbe bevonuló katonák kiképzési tananyaga. A rendszer létrehozásának oka egyszerű: Izrael Állam megalakulása után szükséges volt egy olyan önvédelmi oktatási rendszer létrehozása, amely rövid idő alatt könnyen elsajátítható olyan személyek számára is, akik előtte semmilyen önvédelmi ismerettel nem rendelkeztek. A Krav Maga szisztematikusan felkészíti őket arra, hogy háborús körülmények között képesek legyenek megvédeni az életüket, és stressz helyzetben határozottan, higgadtan tudjanak döntéseket hozni.

 

A kiképzési anyag technikái különböző küzdősportra (ökölvívás, birkózás, cselgáncs) és harcművészetre (karate, jiujitsu) épül, ezektől eltérően azonban figyelembe veszi az ember természetes testfelépítéséből adódó lehetőségeket és korlátokat, és úgy van kidolgozva, hogy az elsajátítandó technikák leginkább megfeleljenek az ember természetes mozgásának. Mivel egy átlagember csak nehezen képes hatékony támadásokat végrehajtani egy lehetséges támadón, a Krav Maga megtanítja a gyakorlóit arra, melyek azok a technikák és támadási pontok (torok, szem, stb.) amelyeket támadva eredményesen fel tudja venni a harcot egy nála erőseb ellenféllel, vagy ellenfelekkel szemben.

 

A Krav Maga szisztéma napjainkra túlnőtt a kezdeti kiképzési anyagon. Gyakorlói elsősorban katonák, rendőrök és biztonsági emberek, de a civil lakosság körében is széles körben elterjedt. A hivatásosok számára olyan helyzetgyakorlatokat tanít, amely alkalmazkodik a törvény adta lehetőségekhez, hiszen háborús körülmények között mindegy, hogy egy katona hogyan védi meg magát, a lényeg hogy életben maradjon. Rendfenntartó erőként azonban ez már sem rá, sem a rendőrökre, sem a biztonsági szférában dolgozókra nem alkalmazható, ezért a kiképzési anyagnak olyan szituációs gyakorlatok is részei, amelyek felkészítik a hivatásosokat is arra, hogyan reagáljanak megfelelően a legváratlanabb helyzetekben is.

 

A Krav Maga a civil lakosság körében is nagyon populárissá vált, hiszen könnyen elsajátítható, nincs szükség hosszú évekig tartó rendszeres gyakorlásra, és felkészít azokra a helyzetekre, amelyekkel egy hétköznapi ember találkozhat, ha este hazafelé megy, ha le akar parkolni az autójával, ha új munkát keresve egy ismeretlen helyre kell mennie, vagy egyszerűen csak ha az otthonába becsönget egy idegen.

 

A fentiekből adódóan a Magyar Krav Maga Szövetségnek az a feladata, hogy olyan tanfolyamokat szervezzen, amelyek megfelelnek a különböző, hivatásból, nemtől, vagy életkorból adódó különbözőségekből adódó igényeknek. Ezek alapján az alábbi tanfolyamokat szervezi:

 

 

-Kiképzés a fegyveres erők tagjainak

-Speciális kurzus tonfával (csak rendőröknek)

-Testőr kiképzés

-Speciális késharc (csak hivatásosoknak)

-Praktikus önvédelem civileknek

-Női önvédelem

-Önvédelem gyerekeknek

-Mindennapi eszközök használata önvédelemre

-Biztonság otthon és az autóban

-Krav Maga instructor képzés Assistant Instructortól Master Instructorig

 

A kurzusokról magyar és izraeli regisztrált diplomát ad a Magyar Krav Maga Szövetség, amely hazánkban az egyetlen hivatalosan bejegyzett, közvetlen izraeli oktatással rendelkező szervezet.

 

 

 

ÉN is Krav Magázom kihagytam ugyan egy ksi időt de msot megint folytatom.. nekem nagyon tettszik.. ajánlom mindenkinek :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Hát érdekes amiket olvasok...

 

Én kyo-s vagyok, és sok mindenben nem értek egyet a fentebb szólókkal... Először is az h nincs fej ütés és nincs rá gyakorlás az nem a stílus hanem az edzésterv hibája, ugyan így a folyamatos zsák ütés sem az ágazat miatt van. Én egy olyan klubba járok ahol a tisztelet és a becsület igen is fontos és követendő, ha olyat cainálok kapom a combost, és legközelebbre megjegyzem...

 

Az utcán harcoláshoz nem az segít h tudod h hogy kell lefegyverezni egy embert, ha 8-an jönnek rád akkor akármilyen király gyerek vagy, és akármilyen sportot űzöl valljuk be nincs sok esélyed, de érdekes módon én még nem jártam olyan helyen ahol 8-an megtámadhattak volna (szóval nem csak a testeddel kell megvédeni magad, a realitás és a józan ész sem árt a dologhoz). Egyébként meg ha rádkötnek neked meg van az az előnyöd h tudod milyen mikor megütsz valakit, tudod milyen mikor ütnek feléd, és tudod milyen ha betalál, általában a "nagy arcú" emberek 70%-ának legalább 2-ből hiányossága van e-téren. De ha valaki attól fél h bármikor megkéselhetik az tényleg krav magázni menjen.

 

Egyébként a kyo ma nagyon a küzdelem, a sport rész felé van eltolódva. De ez nem itt kezdődött, ha valaki megnéz egy 10.kyu-s vizsgaanyagot rögtön ott van a lágyékrúgás (első vizsgára), ami a versenyen tiltott teknika természetesen. Ugyan úgy benne van az anyagban a 3 magasságba való ütés mindenből, a könyök használata, vannak különböző halánték ütések, aki hosszabb ideje csinálja annak találkoznia kellett volna ezekkel is. Az más kérdés h küzdelemben nem támadunk fejre kézzel, viszont az megintcsak nem igaz h a legerősebb részén támadjuk az embert, hiszen annak semmi értelme nem lenne ha ott ütnél valakit ahol nem fáj neki...

 

És a csontkollekciókról: Azok az izmok amik az ütésekhez, rúgásokhoz és a belső sérülés csökkentéséhez kellenek nem "nagy" izmok, a gyorsaság ellensúlyozhatja a tömeget amit viszont a könnyebb izmok tudnak biztosítani (i=m*a a lendület képlete), így attól h csontos az nem azt jelenti h nincs fizikai állóképessége, és ahhoz h elkezdjen izmosodni és "szépen kidolgozott" legyen ahhoz egy csomó olyan izmát kéne növelnie, aminek nincs gyakorlati haszna csak súlya ami lassítja az ütéseinek a sebességét... Nem tudom h milyen klubba jár aki a csontkollekciókról beszél, de én nem láttam még baromira kidolgozott karatékát, és ha megnéztek egy verekedős akciófilmet, a karate "mesterei" abszolút nem mondhatóak kidolgozottnak.

 

jó hosszú lett :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...