Jump to content
PirateClub.hu

Bolygók


Szipi
 Share

Recommended Posts

Én itt olvastam róla:

http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20060825apluto.html

Módosította ak05
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 83
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

sziasztok! nagyon örülök neki, hogy egy ilyen topikot tudtam létrehozni, ami ennyire leköt benneteket, és sok véleményt hallhatunk, mert ezáltal is tanulhatunk. a többi kép is gyönyörű, és érdekes. bárki beszállhat ide érdekes infókkal. szipi :rolleyes:B)

Link to comment
Share on other sites

Én nem gondolom hogy mi emberek rendelkezünk akkora hatalommal a kis hangyaf@sznyi bolygónkal hogy eldöntsük mi bolygó és mi nem de hát végülis a mi kis világunkba azt csinálunk amit akarunk...De most gondoljatok bele hogy full be van kamerázva a föld és földönkívüliek nézik a nagy survivor show-t :D :D És tényleg nagyon jó képek!!!

Link to comment
Share on other sites

Ezek montázsok, vagy tényleg igazi képek? Mert így is úgy is jól néznek ki... :P

Kicsit ledöbbentem mikor a Charont is bolygónak minősítették, erről még nem is hallottam... De most hogy így filóztam rajta, rájöttem, hogy végülis tényleg törpebolygó, mert a Plutóval kettősbolygót alkotnak, mert a Plutó ugyanannyi idő alatt fordul meg a tengelye körül, mint amennyi idő kell a Charonnak hogy megkerülje a Plutót. Ez ugye azt eredményezi hogy a Charonnak sosem lehet látni a másik oldalát, és sosem nyugszik le, csakúgy, mint a Föld és a Hold esetében. Mármint a másik oldal észrevehetetlensége, mert ugye azért nálunk fogyó, meg újhold, amikor nem látszik. Azonban míg a Hold negyedakkora mint a Föld, a Plutó és a Charon szinte majdnem ugyanakkorák. Ezért alkotnak kettősbolygót.

 

Na mesélhetnék meg a Plutóról napestig, de nem olvasnátok végig, szal inkább ráhagyom... :P

Módosította Locutus
Link to comment
Share on other sites

szia kedves locutus! szerintem nyugodtan leírhatod a tudományodat, mert csak tanulunk belőle, tuti a többiek is szívesen olvasnák majd. szipi :rolleyes::)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

snag0024rn6.jpg

az ibériai-félsziget déli része. egy homokvihar hagyja el észak-afrikát és a kanári-szigeteket.

snag0026zh5.jpg

a gibraltári szoros

snag0028jk6.jpg

leszáll az éj európában és észak-afrikában.

snag0030te9.jpg

a svájci alpok

snag0032ie5.jpg

izland

snag0034ko8.jpg

a fekete-tenger

snag0036oo2.jpg

a vörös-tenger

snag0038ct4.jpg

még sötétbe borulva is gyönyörű látvány.

snag0040mb0.jpg

snag0041to0.jpg

snag0042ro2.jpg

snag0043aa8.jpg

snag0044zk0.jpg

snag0045rc1.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

föciből valami olyasmit magyarázott a tanár, hogy a Nap régen egy vörös óriás volt, a mostani állapotának nemtom mi a neve :D utána fehér törpe lesz, végül pedig fekete lyuk (szval megszűnik a fénye és csak a gravitációja marad meg)

Link to comment
Share on other sites

:lol: Nagyon helyes, ne terjesszen hamis információkat.... :D Szomorú lenne ha a Napunk már összeomlóban lenne! Addig van még kereken 5 000 000 000 év! Persze az emberiség ha így folytatja sztem 2100-ra kihal... Szóval kétlem hogy megélnénk, mikro a Napunk összroskad! Amúgy a többit jól tudja a tanárod, hogy fehér törpe lesz, de kétlem hogy fekete lyukká alakulna, mivel nem akkora csillag, hogy legyen akkor tömege, hogy fekete lyukká váljon.
Link to comment
Share on other sites

Bocs ha valakit megétvesztettem a plutó hovatartozásával de én meg csillagászatot tanulok és ezt magyarázta 2 órán ekresztül a tanár igaz hogy aludtam az óra legnagyobb részében de ennyi maradt meg. Viszont akkor hol a naprendszer határa és miért más a plutó dölésszöge és a forgása és miért a naprendszer része ha már nem bolygó a föld amugy inkább atörpebolygó a jupiter és egyébb gázóriások mellett vagy szintén ott a nap. Amugy a napunk tényleg közepes méretü és közepes éves G2 tipusú tökre átlagos csillag. 5md év mulva majd a mérete megnö eléri a földet is a nagysága majd lassan kialszik néha még fel-fel lángoló pusztító sugárzások közepette. Fekete juk? :D nemhiszem.

 

 

Ja tudjátok mi az uj trendi a csillagásuok között??? hallottátok nagyon lol.

E szerint több univerzum van tehát eddig 1 000 000 000x 1000 000 000 nap és körülöte keringö bolygóval számoltunk most viszont már ennek akár az x 1000 000 000 is igaz lehet. Hiszen ha tényleg bebizonyítjk hogy a fekete lyukak más univerzumokkal kötnek össze akkor az nagyon faja. Bár amennyit én tudok a feket jukakról aszerint ez elég hülyeség. Gondoljunk csak bele. a feketjuk körül 5000km/s al keringenek a testek. Megnyulnak majd belezuhannak a jukba amitöl összeroskadnak és egyböl elnyelödnek az anyagok atomikus szinten olyannyira hogy a felszabadluó energia a lyuk két oldalán a "jet" -nek nevezett energiasugárban lövelnek ki. A jet mérete az anyagalaxis méretével is azonos lehet. A fekete jukak tevékenysége viszont nem állandó vannak pihenö jukak is. Ezek ben nincs anyagáram szerintem. De ezek bármikor ujra aktivizálódhatnak. Nem egészen értem ez miért van valami anyagmennyiségkülönbség mozgathatja az egészet. Ha egy másik univerzumba nyilik a lyuk akkor viszont az durván megkavarja a dolgokat. Áá hagyom gondolkodni a fizikusokat mielött megmondom a jó választ :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Csodálatos... ahogy néztem a képeket.. valami eszméletlen! A Nap milyen hatalmas. Felfoghatatlan, hogy a Földet milyen óriásinak gondoljuk, (és az is számunkra) és mégis milyen aprócska a Jupiter és még az Uránusz mellett is! Számomra ez érdekes.

Köszi a témát szipi!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
A plútó 2006 okt 24 étöl már nem számít a naprendszer bolygólyának. Így a naprendszerünkbe össz 8 bolygó található.

 

 

Pontosítanék. A naprendszerünkbe 10 bolygó van, Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, Pluto és a híres ugymond "10. bolygó" a Sedna

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

ahogy nézegettem a képeket az jutott eszembe hogy miért az emberek urai a földnek? Hisz földünk több mint 70% víz. Tehát nagyobb a valószínűsége annak hogy valamilyen tengeri állat lessz az úr. Elég kevés a szárazföld és mégis az ember a táplálék lánc csúcsa. Hogy hogy nem valamilyen kétéltű állat lakja a földet? Akár kétéltű emberek. Elvégre nem véletlenül kék bolygónak nevezzük lakóbolygónkat. És szerintem amilyen gyorsan fejlődik a teknika 3000-re már más bolygókon fogunk élni. Gondoljatok bele Régen mondjuk 1000-ben a leggyorsabb közlekedési eszköz a lovak a kis csónakok. 2000-ben már a sugármeghajtású repülőgépek sportkocsik atomtengeralattjárók. 3000-ben kitudja milesz. Már 500 év alatt is sokat fejlődtünk. Ma még gyerekcibőben jár az űrutazás de már jár. Ahogy a csónakból lett az óriási hajók. Ahogy a fekete fehér tévéből plazma tv. Úgy az űrhajóbol is lehet még akármi. Láttam egy filmet a címe azthiszam Az arc. Ott nem is hüly megoldást csináltak hogy hogyan legyen levegő a marson. Biztos mi is ki fogunk találni valamit. Vagy az Alienben a hibernálás. kitudja 200 év és mi is képesek leszünk rá.

Jégkorszak.---> Jégkocka-----> Hűtő -----> fagyasztás-----> élő Állatok hibernálása------> Hibernáció

Link to comment
Share on other sites

Jó a téma, Jó képek Szipi!

keresgettem gyorsan könyvekből 1-2 érdekes cikket:

"Hogy fogalmat alkothassunk a méretarányokról, képzeletünkben erősen kicsinyítsük le a világunkat. Legyen e modellben a Föld egy 13 cm átmérőjű labda! Tőle 4 méterre egy dió kering: a Hold. A Nap másfél km-re van a labda-Földtől, a hozzánk legközelebbi állócsillag pedig több mint 400 000 km-re!" - Móra kiadó, búvár zsebkönyvek - Égitestek

 

"Képzeljük magunk elé a Napot és a környező csillagokat egy modell formájában. Kicsinyítsük le a csillagokat a közöttük levő távolságoknak megfelelően. Legyenek a csillagok cseresznye méretűek. Ha modellünket kb. tucatnyi csillag alkotja, akkor Európát kell magunk elé képzelni. Itt minden fővárosban egy-egy cseresznye lenne, a közöttük levő tér pedig "üres" volna. A Naprendszerünk is oly pici lenne, hogy kényelmesen elférne bármely főváros piacterén."

"Így már világossá válik az is, hogy miért tart 12 évig a Voyager 2-nek, amíg átszeli a piacteret, és miért kell 294000 év ahhoz , Budapesttől Prágáig repüljön" - Tessloff és Babilon kiadó - A csillagok

 

Ja és egy kérdés hirtelen :) most hogy is van ezzel a Plútóval??? :)

Link to comment
Share on other sites

Én amúgy egyszerűen nem tudom felfogni hogy a nap mekkora.Nekem már a Föld óriási.Ez pl hülye példa tom de ha egy akkora bolygón élnénk mint a nap akkor ott hogy lehet elmenni nyaralni a bolygó másik oldalára ? :D:D Csak pár év :D:D Egyszóval elég nagy.

Link to comment
Share on other sites

Ez mekkora dúrva! :o:o:o én hülye fejjel azt hittemm hogy tisztában vagyok a méretekkel, de az a videó annyira ledöbbentett hogy az nem igaz... tátott szájjal néztem végig a videót :o

 

még most se térek magamhoz... :)

 

VV Cephei :

-3 676 200 000km !!!

-288194-szer akkora mint a Föld!!! :blink::o:wacko:

 

 

köszi a videót!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.



×
×
  • Create New...