Jump to content
PirateClub.hu

A Nagy Linux felvilágosító cikk


tibiole
 Share

Recommended Posts

A Nagy Linux felvilágosító cikk

 

Sajnos sokak számára ez az öt betű még mindig a teljes homály tárgyát képezi, ezért szükségesnek láttunk egy nagy megmagyarázó cikket összeállítani. Közérthető kérdés-válasz formában végigmentünk a tényeken és a tévhiteken, hogy egyszer s mindenkorra tisztába tegyük a dolgot. Ajánlott olvasmány. Mindenkinek.

 

Előre közölném, hogy a cikk jó része tény, a másik része viszont a szerző saját véleménye, és mint ilyen, szubjektív (viszont több év tapasztalata támasztja alá). Magáról a témáról rengeteg könyvet írtak, így sok újdonság már itt sem hangozhat el, viszont a lényeg és a fontosabb pontok mindenképpen kifejtésre és összefoglalásra kerülnek.

 

Mi is az a Linux?

 

Egyre többet hallani róla, ami nem is csoda, hiszen rengetegen használják ezt a GNU/GPL licensz alá tartozó nyílt forráskódú operációs rendszert. Nem írnám le a történetét, akit érdekel az számtalan helyen megtalálhatja az Interneten. (Például itt.)

A nyílt forráskód lényege, hogy nem csak a programok terjeszthetők legálisan, hanem a kódjuk is, lehetővé téve ezzel azt, hogy akárki belejavítson, fejlessze azt, vagy kijavítsa a benne található hibákat. Esetleg ha hiányol valamit, írjon egy új programot, ezt megossza másokkal, akik látnak benne fantáziát, hogy továbbfejlesszék. A mai erősen pénz-központú világban elsőre ez talán furcsán hangzik, hiszen megszoktuk már a Microsoft cég (mint jelenleg a számítástechnikában monopolhelyzetben levő szoftver-óriásvállalat) üzletpolitikáját: ha valamire szükséged van, vedd meg.

 

Sajnos jelenleg igen elterjedt a szoftverlopás, a legtöbben nem is érzik annak súlyát, hogy gépükön gyakran fél millió forint értékben találhatóak illegális szoftverek, ez azonban hosszútávon tarthatatlan helyzet, és idő kérdése, hogy tényleges intézkedések is történjenek ennek megváltoztatására.

 

A Linux alternatívát jelent a helyzettel szemben, hisz a programok ingyenesen letölthetők, szabadon másolhatók és terjeszthetők. (Természetesen Windows alatt is lehet legális és ingyenes programokat használni, sőt nyílt forráskódúakat is, hisz ki gátolna meg akárkit, hogy a nyílt forráskódú programokat ne ott használja, ahol akarja, viszont a tények azt mutatják, hogy ez távolról sincs így.)

 

0407uhulinux.jpg

 

Milyen érvek szólnak a Linux mellett?

 

Természetesen nem csak ez az egy érv szól amellett, hogy Linuxot használjon valaki. Jelenleg az informatikai problémák közt vezető helyen vannak a különböző vírusok, férgek, trójai programok stb. által okozott károk, és ezek ellen a védekezés jelentős energiákat emészt fel.

 

Arról viszont furcsa módon senki nem beszél, hogy ezek a problémák a most használt operációs rendszerek közül egyedül a Windowsoknak okoznak problémát.

 

Linux alatt nincsenek vírusok. Illetve ez így nem igaz: akadnak olyan programok, amik a rendszer gyenge pontjait kihasználva megsebezhetik azt, de még ha valami módon be is kerülnek a gépre, ott egészen addig nem csinálnak semmit, amíg a felhasználó erre utasítást nem ad. Ha ez megtörténik, még mindig valószínűleg nem történik semmi, hiszen Linux alatt az átlagos felhasználónak nincs joga pl. rendszerfájlokat módosítani. (Természetesen ha rendszergazdaként futtatunk valamit, az egy más helyzet.) Mindenesetre tény: idáig csak néhány vírus íródott Linux alá, de ezeket is gyorsan elkapták, és a hibát amit kihasználtak a rendszerben megszüntették. (Tehát nem a vírust kapták el, hanem a hibát szüntették meg!)

 

Biztonságos-e a Linux?

 

Mint minden Internetre felcsatlakozott gép, a Linuxos gép is ki van téve annak, hogy feltörik. Ez nem lehetetlen, de sokkal nehezebb, mint Windowsos társainál. Az ok rettenetesen egyszerű, és a szabad forráskódban (is) gyökerezik: ha valaki talál egy hibát, az a hiba két napon belül megszűnik (tisztelet a kivételnek). Nem félévente, évente jönnek ki hibajavító csomagok, hanem napi szinten végezhet a felhasználó biztonsági frissítést gépén. Így, ha valaki talál egy kiskaput, egyáltalán nem biztos, hogy holnap ugyanott be tud jönni.

 

A fontos apróság még, hogy a Linux, rendszer szinten fel van szerelve tűzfallal: a kernelbe (rendszermagba) integráltak olyan eszközt, ami Windows alatt a tűzfalnak felel meg. Ennek beállítása azonban a felhasználó feladata, tehát csak akkor nyújt védelmet, ha a felhasználó ügyel rá. (Ez persze nem csak a Linuxra igaz, hiszen a felhasználó figyelmetlenségét és hozzá nem értését mindig ki lehet használni.)

 

0407wesuckmore.jpg

 

Mennyire stabil, megbízható?

 

Ismét a nyílt forráskód előnyeit szeretném kihangsúlyozni. A folyamatos fejlesztés eredménye, hogy a Linuxok gyakorlatilag nem fagynak le. Olyan van, hogy egy-egy alkalmazás lemerevedik, de olyannal, hogy maga a rendszer használhatatlanra fagyott volna, összesen egyszer találkoztam.

 

Miért nem használ mindenki Linuxot?

 

Ez a kérdés bizonyára mindenkiben felmerült ennyi pozitívum olvasata után. Nos, ennek több oka is van. Először is leszögezném, hogy a terjedés üteme jelentősen felgyorsult, az hogy ez jó-e vagy sem, még nem dőlt el. Legelső probléma a Linux-szal, hogy nem arra találták ki, hogy ügyetlen, a számítástechnikához nem értő felhasználók használják, karbantartsák, nyúzzák.

 

Új korában is szerver jellegű operációs rendszer volt, most is az, akárhogy is igyekeznek változtatni ezen. Ez nem azt jelenti, hogy otthoni használatra nem lenne tökéletes, hanem azt, hogy aki használni szeretné, az alapszinten el kell, hogy mélyedjen benne, hogy mi hogyan működik. Linuxon nem lehet csak úgy kattintgatva telepíteni programokat. Ha valamilyen eszközünk nem működik, akkor (általában) nem segít, hogy letöltök valami csili-vili programot, az megcsinálja majd helyettem, én meg nézek mint a moziban. (A Linux használatához nem árt elsajátítani egy szemléletet, amiről később szót ejtek még.) Természetesen ezt a problémát a Linuxot fejlesztők is átlátták, így elterjedtek olyan beállításvarázslók, amelyekkel az élet egyszerűbb, amúgy is minek kelljen konfigurációs fájlokban matatni ahhoz, hogy menjen a hangkártya? Gond akkor van, ha valami nem megy, bár már a beállításvarázslóval mindent megtettünk, amit lehet. Ekkor sajnos szakértelem kell, ami megszerzésének gátja az eddig használt beállításvarázsló.

 

Másik jelentős probléma az informatikai oktatásban rejlik. Amíg mindenhol Windowst tanítanak, addig nehéz meggyőzni az embereket, hogy más is van a világon. Szerencsére ez is változik, bár szintén gátja, hogy jelenleg elég kevés Linuxban tényleg otthon levő tanár tanít informatikát kis hazánkban.

 

Problémát okoz még sok Linuxos hozzáállása is, akik olyan fanatikus hévvel állnak neki terjeszteni, téríteni, hogy ezzel elriasztják a leendő felhasználót. Vagy ha mégsem sikerül (az elriasztás), akkor a szerencsétlen felhasznló akkor futamodik meg, mikor belefut az első problémába, amivel hirtelen nem tud mit kezdeni, hisz neki senki nem szólt eddig, hogy lehetnek problémák, idáig mindenki csak az előnyeit hangsúlyozta a Linuxnak.

 

Kik használnak Linuxot?

 

A Linux használata egyfajta felébredés, kicsit olyan Mátrixos a dolog. Rájössz arra, hogy van alternatíva és onnan már nincs visszaút. Mindannyian így fertőződtünk meg, és mindenki szabad akaratából választotta. A paletta rendkívül széles, a tíz évestől a 65 évesig, fiúk-lányok, elborult informatikusok, titkárnők, egyetemisták, segédmunkások. Szóval mindenki, akinek megtetszett. Szót ejtenék még arról is, hogy a Linuxot használók általában segítőkész emberek, amennyiben a megfelelő módon szólnak hozzájuk tényleg barátságosan segítenek. (A megfelelő mód olyan szabályok betartását jelenti, amik egyébként mindenki számára egyértelműek, pl. ne rabold mások idejét, tegyél meg mindent magadtól a probléma megoldására, pontosan írd le mi is a bajod, ne csak azt, hogy nem működik, stb. stb.)

 

Mi kell ahhoz, hogy Linuxot használjak?

 

A dolog emberi oldalára szeretnék elsősorban kitérni. Szükség van a tanulni vágyásra, mert valami egészen mást kell megtanulni. Szükség van rugalmasságra, hogy ne hozzon zavarba minket az, hogy máshogy működik, mint ahogy idáig megszoktuk. Szükség van problémamegoldó készségre, ha valami bajunk van nekünk kell boldogulnunk. Általános igazság, hogy minden probléma megoldása megtalálható a Google segítségével, tehát nem árt, ha annak használatát professzionális szinten elsajátítjuk.

 

Nem való a Linux azoknak, akik képtelenek önállóan gondolkozni, tanulni a hibáikból, tanulni a másoktól kapott információkból. Nem való azoknak sem, akik ha problémába botlanak feladják, mielőtt tüzetesebben megnéznék mi is a baj.

 

Mik a Linux hátrányai?

 

Mert ilyenek is vannak. Sajnos az elmúlt években sokan nem vették komolyan, hogy a Linux el fog terjedni. Emiatt sok szoftver és hardver gyártó cég egyszerűen nem foglalkozott azzal, hogy megfelelő támogatást nyújtson eszközeihez, illetve, hogy programjai Linux alatt is menjenek. Így például vannak olyan USB pendrive-ok, amiket egyszerűen nem tud lekezelni a Linux. Vannak olyan ATI kártyák (pl. a Mobility szériából) amikhez még mindig nincs tisztességes 3D támogatás. Egyes profi programoknak nincs nyílt forráskódú megfelelője, ilyenek például a professzionális több sávos hangrögzítők (Cubase, Cooleditpro). Ezeknél, ha Linuxot használunk sajnos kompromisszumokra kényszerülünk. A Windowsos játékok egy részéről is le kell mondanunk Linux alatt. (Igaz, vannak emulátorok, amikkel néhány program futtatása, köztük nagyon sok játéké is megoldható, ráadásul ezen emulátorok is igen szépen fejlődnek, illetve igen sok játéknak már készül a Linuxos változata is.)

 

Végszó

 

Még egy nagyon fontos dolgot így a végére: senki nincs rákényszerítve a Linux használatára (akinek van pénze megvásárolni fizetős operációs rendszereket), de mindenki fájdalommentesen kipróbálhatja, ettől kevesebb nem lesz. Ha van 2 vagy több GB szabad helye a merevlemezen, és géptől függően 10 perce-1 órája, akkor bárki nyugodtan feltelepítheti. Ha nincs, akkor is tehet próbát úgynevezett LIVE CD-kkel. Ezek olyan boot-képes Linux CD-k, amik merevlemez nélkül is képesek teljes értékű operációs rendszerként futni, telepítés nélkül. (Erről még lesz szó később.) Aki kedvet kapott hozzá, ne habozzon, töltsön le egyet, és próbálja ki.

 

By: jox.hu

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Én kész vagyok a váltásra... :)

LEjön még egy film.....10 perc, és el is kezdem rakni az ubuntut. MEgfogadtuk haverral, hogy ha törik, ha szakad, 2 hónapig linux lesz...Hát ő kb. 15 percig bírta :D

Nekem meg úgy is 2 hónap a rekordom. Akkor elment nagyon a kedvem tőle

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

van még mellette egy 80 gigás amin windows van. ha a 6 gigásra felrakoom a kubuntut akkor a windowsos vinchestert látni fogom linuxból? (a 80 gigást nem nagyon akarom particionálni, mert eléggé tele van, és sok fontos dolog van rajata a szakdolgozatomhoz)

Link to comment
Share on other sites

Igen, olvasni biztosan fogod tudni az NTFS partíciókat is. Amúgy át lehet méretezni adatvesztés nélkül egy partíciót a Partition Magic-kel (Windows alatt), QtParteddel vagy GParteddel (Linux alatt). NTFS partíciók írásához pedig az ntfs-3g-t ajánlom, még nem próbáltam, de jókat mondanak róla:

http://wiki.hup.hu/index.php/Ntfs-3g_telep%C3%ADt%C3%A9s

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

hát én is gondolkodom a váltáson mert szeretem az újjat de Ms Vista nem nyerte el a tetszésem:(

lenne 1-2 kérdésem remélem jóhelyre írom :)

melyik a legfrissebb verziójú linux?

és az naon sok méretben?

és van olyan gyors oprendszer mint az MS WIN XP?

 

nekem az tetszik a legjobban benne hogy nem kell többé vírusoktól félnem meg syarakodni a vírusírtókkal:)

Módosította nekim
Link to comment
Share on other sites

Üdv Nekim,

 

"melyik a legfrissebb verziójú linux?"

A linuxban pont az-az egyik jó dolog hogy rengeteg különböző igényt kielégítő, különböző célokra való, egymástól valamilyen mértékben eltérő rendszerekről beszélünk. Ezek a disztribúciók. Ebben a topicban megnézheted hogy kb. hogy is néz ki ez a dolog, melyik disztró honnan is "származik".

http://www.pirateclub.hu/index.php?showtopic=58336

Vannak inkább desktop rendszernek való disztrók és vannak olyanok is amikhez alapból még grafikus felületet se nagyon találsz. Mostanában a legelterjedtebb disztrók az Ubuntu ill. Kubuntu. De a SuSE-t is nagyon sokan használják. Kezdetnek szerintem ezek közül kéne választani 1-et.

De ha a kernelre gondoltál akkor az most 2.6.21 környékén van valahol.

SuSE:

http://hu.opensuse.org/Kiadott_v%C3%A1ltozat#Let.C3.B6lt.C3.A9s

Kubuntu

http://www.kubuntu.org/download.php

Ubuntu:

http://ubuntu.hu/index.php?title=Let%C3%B6lt%C3%A9s

"és az naon sok méretben?"

A legtobb mostani friss rendszer nagy átlagban 1 CD v. 1DVD nagyságú, persze vannak ennél terjedelmesebbek és olyanok is amik akár egy pendrive-ra is ráférnek. + nem feltétlen kell letöltened az egész dvd-t mert sok disztrónál van olay lehetőség is hogy csak kiírsz egy pár száz megás telepítőt aztán a bootolás után le tudod tlteni a netről azokat a csomagokat amik neked kellenek.

"és van olyan gyors oprendszer mint az MS WIN XP?"

??? :unsure::blink: Hát ja. Elég jól ki lehet vele használni a vasat.

"...nem kell többé vírusoktól félnem meg syarakodni a vírusírtókkal:)"

Ez így azért nem igaz. Linuxra is létezik néhány vírus, igaz közel sem annyi mint amennyi windows alatt van. Linux alá is léteznek vírusírtók, bár mióta én linuxot használok azóta 1x ha pakoltam fel assszem clamav-ot, de az se volt fent sokáig.

Link to comment
Share on other sites

THX

kössi naon sokat segítettél így az elején és aszem meg is kezdem az első Linuxom letöltését

amúgy othoni használatra kellene valami ami jól néz ki és nem túl bonyolult és méretre sem naon sok

köszi mégegyszer a segítséget

 

ja és egyébként melyikkel érdemes kezdeni?

 

problémám akadt és erőssen próbáltam rájönni de nem megy

hogyan lehet particion magic-kel szabad terűletet lecsípni?

2 partícióm van alapból(c, d) és nem engedi a lecsípést. hibaüzenetet küld amikor új partíciót akaraok vagy bármi egyebet!

pls help

kösszi

Link to comment
Share on other sites

Ahogy az előző post-omban is mondtam SuSE, Kubuntu v. Ubuntu. Én is SuSE-val kezdtem és első linuxnak tökéletesen megfelel, vannak akik leszólják mert sokmindent elrejt a felhasználó elől /pl. nem feltétlen kell vi-al config állományokban túrkálni/. A jelenlegi stabil kiadása a 10.2, a 10.3 még fejlesztés alatt van úgyhogy azt még inkább mellőzd. Letölteni az i386-os isokat kell a 64 bites rendszert még nem érdemes feltenni, hacsak nincs 8GB ram a gépedben :), + többet is kell vele gépészkedni mre minden rendesen megy.

 

A Ubuntu /és a Kubuntu/ legújabb kiadása ebben a hónapban jelenik meg majd valamikor. De a jelenegi stabil rendszert /Edgy Eft (6.10)/ is le tudod tölteni. Ezt a disztrót rengeteg ember használja, nagyon összetartó közösség van mőgötte. Előnye hogy az apt csomagkezelővel /amit azért suse alatt is be lehet lőni/ nagyon egyszerű új dolgokra keresni és azokat felpakolni.

 

Ha választottál, akkor a letöltött iso-t kiírod egy dvd-re v. cd-re és simán bebootól vele mint mondjuk egy zikszpé intall cd-vel. Amúgy telepítése nem bonyolúltabb mint egy akármilyen microsoftos rendszeré, a lépések nagy vonalakban megegyeznek. Amin nem kell fennakadni az az hogy úgye sok hardwergyártó nem nagyon ad linux drivert az adott kártyákoz, úgyhogy ebből még lehetnek problémáid, a másik hogy a grafikus kártyád driverét elvileg külön kell majd feltelpítened és csak utánna jöhet az xgl+compiz v. beryl /kocka desktop/, de ha ezeken túl vagy és minden sikerűlt akkor lesz egy sokáig jól működő rendszered amit nem kell fél évente újratelepíteni. Az adott disztrók oldalain rengeteg hasznos how-to van, amik segítenek a problémák megoldásában ill. a www.hup.hu /hungarian unix portal/ is van, ahol rendes mindenhez értő linux guruktól tudsz tanácsot kérni :), és a google is a barátod. :)

Link to comment
Share on other sites

Azért az nem igaz, hogy nem fagy le. Nekem Ubuntu gyakran csinál olyat, h a Firefox nem tölt be egyes (de csak egyes) oldalakat, köztük az ubuntu.hu-t sem.. Máskor meg csak úgy szó és figyelmeztetés nélkül fogja magát, és újraindul.

De énazért szeretem :)

Link to comment
Share on other sites

problémám van megint

telepítésnél(Ubuntu6.10) az ötödik lépésnél amikor partíciókat kell megadni bármit csinálok nem enged tovább.

eddig 2 partícióm van c és d. c a windows-é és így is szeretném hagyni a D(38 Gb)-re szeretném telepíteni, hogy megmaradjon a C-n a windowsom. de amikor próbálkoztam a Linux-al elbafta a Windows-t. eddig szarakodtam mire helyrehoztam adatvesztés nélkül :angry:

de siker

tehát azt szeetném hogy legyen két oprendszerem 2 külön partíción és nem bántsák 1mást.

Linux Ubuntu 6.10-t töltöttem le és szeetném telepíteni. mit kell csinálnom az 5. lépésnél amikor Csatlakozási pontot kér meg Partíciót a telepítéshez? Talán osszam még tovább a D part? ezt is próbáltam!

Link to comment
Share on other sites

Mármint, amikor kiválasztottad az ubuntut?

Csak egy - villog, vagy bejön a rendes terminál?

Nekem mostanában a win csinálta ezt párszor, miután a Grubból indítottam, igaz, nekem bejött a kék háttér és az egér, aztán meg mintha leállt volna a hdd. Ez nekem is rejtély.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem nem a grub-al lesz a gond, ez nekem inkább x server bajságnak tünik. Ha a win-t el tudod indítani a menüből és nem piszkáltál bele a grub beállításaiba, akkor 99% h nem az lesz a gond. Mután rákattintottál a(z) (k)ubuntu feliratra azért elkezd töltögetni vagy egyből meghal /se kép-se hang, billenytűzeten ha nyomogatod a num lock-ot kivillan, elalszik?/ ?

Próbáltál mondjuk videókártya drivert felpakolni mielött meghalt a dolog?

Link to comment
Share on other sites

nekem 1 problémám van a linux-szal, hogy az asztali gépben lévő wlan kártyát nem képes használni... mondjuk ez nem igazán a linux, inkább a kártya gyártó hibája. ami miatt nem szeretem az a telepítés, nem nagyon tudom, hogy mit hogyan kell telepíteni. ha ezek mennének, szivesen áttérnék rá...

Link to comment
Share on other sites

már megoldottam a dolgot 1 újratelepítéssel + az Arconis OS Selector-ral

ez tudom ajálani mindenkinek: Arconis OS Selector. naon pöpec

 

kodo

neked meg annyit mondanék(igaz én még csak ismerkedem a Linux-al), hogy ha visszaolvasol a topicban sok mindenre kapsz választ, többek közt a telepítésre is és nem bonyolúlt! környezete hanolló a Win xp-hez meg a menüi is. nekem ubuntum van mer az aktuális verzsön(Ubuntu 6.10) ráfér 1 cd-re

De a SUSE az elterjettebb nem véletlenül.

 

Link to comment
Share on other sites

Mandriva Linux 2007 Power Pack

 

Fontosabb tulajdonságok:

 

* Linux kernel 2.6.17 RSBAC támogatással

* KDE 3.5.4 (Kmplayer az alapértelmezett Kaffeine helyett)

* GNOME 2.16

* Xorg 7.1 (XGL/AIGLX)

* gcc 4.1 és glibc 2.4

* LSB 3.1 megfelel?ség

* Xen 3.0.2 (plus patches) hardveres gyorsítással

* Cups 1.2

* OOo 2.0.3

 

Néhány szó az újdonságokról:

 

Nincs többé külön kernel a többmagos processzorokhoz. Az SMP támogatás automatikusan bekapcsolódik rendszerindításkor.

 

* frissített XFdrake ami képes sok új konfigurációt felismerni pl. felismeri a DRI, Composite, EXA és multi-head-hez szükséges beállításokat

* a 3D/OpenGL desktop AIGLX-szel és XGL-el

 

* jobb rpmdrake (végre megint elérhet? egy felületr?l a telepítés és az uninstall)

* Új Mandriva 'Ia Ora' téma és képerny?véd?

* jobb hálózati alkalmazások, hogy könnyebb legyen az internet elérés wireless vagy 3G/GPRS hálozatokon

* XDG menüre váltottak,a Debian menür?l

* Invictus redundant / failover firewall rendszer (PowerPack+-ban)

* paralell init - új init rendszer képes az egymástól független folyamatok párhuzamos indítására

* jobb bootsplash - gfx patchelt (valószín?leg) LILO

* Driver frissítések és patchek elfogadása USB médiáról telepítéskor

 

91 RAR FILES OF 97 Mb WITH 3% RECOVER INFORMATION (The Complete pack)

 

The last Mandriva Linux pack for the Office with the follow specifications...

 

Highlights

* VNC (Virtual Network Computing) software makes it possible to view and fully interact with a computer from any other computer.

* Invictus Firewall, a Mandriva exclusive!

* Easily configurable VPN access for secure remote working

* CMS and ERP applications to boost your activities

 

Invictus Firewall: a redundant firewall!

'Because two is better than oneâ, Mandriva Linux developed for SOHO Invictus Firewall, a double firewall thanks to which you get a simple and entirely redundant cluster of high availability firewalls configuration. So in case of firewall breakdown or maintenance you can keep on working.

 

drakVPN: new VPN configuration tool

While working you need to communicate confidentially via the Internet with clients, partners and employees located everywhere in the world. As you must know, it's safer to chat on an internal network than on the Web, a public network infrastructure. For that purpose, with Mandriva Linux 2007 you have the opportunity to create a virtual private network. In this setup, only authorized computers will have access to your personal information.

Find more technical information and screenshots about drakVPN on Mandriva Community Wiki.

 

Tiny ERP

A free software product that boosts productivity and profits through data integration, is included with Powerpack+. It connects and improves business processes: sales, finance, supply chain, project management, etc. TinyERP gives SOHO users tools for decision making and monitoring their entire business.

 

Joomla

An open source Content Management System. It is used for everything from simple websites to complex corporate applications. We chose to integrate Joomla in Mandriva Linux 2007 because it is easy to install, simple to manage, and reliable.

 

VMware, virtualize your office reality

Virtualize your operating system, your network and your storage with VMware, and use them with a centralised management system. VMware products provide virtual platforms which allow you to improve your productivity by making deployment more efficient and allowing you to exploit the full performance of your machines and you can also reduce the risks and costs of deploying new applications.

 

BitDefender, network security solutions

BitDefender offers network security software solutions (anti-virus, anti-spam, anti-spyware) for enterprises and server providers. BitDefender brings proactive protection of message traffic against viruses, Trojans and other potentially malicious code, protecting users while respecting data protection laws.

 

BitDefender's strong points:

 

* Complex anti-spam technology

* User and group management

* SNMP-compatible

* Advanced updating system

 

Arkeia Smart Backup

Arkeia Software provides powerful, innovative data protection software for networked storage. Arkeia Software protects more than 100,000 networks for 5,000 customers in 50 countries. Mandriva Linux 2007 includes Arkeia Smart Backup to provide small and midsize businesses with an innovative technology to help control their storage budget: integrated volume based pricing technology.

 

a mappa letöltése megaupload:

 

KÓD

http://www.megaupload.com/se/?d=GIU1G76G

 

 

fontosabb info:

 

KÓD

http://www.klid.dk/eztilos/mandrakelinux/d...nstall/hu/#inst

 

info:

 

KÓD

http://mirror.hup.hu/forum/195

 

ezt érdemes leszedni? mer 9 giga azé elég sok hogy csak úgy feleslegesen leszedjem.

valaki mondthatna valami okosat AKI ÉRTI IS HOZZÁ!

kösszi el?re is az info-t

 

csákány

Link to comment
Share on other sites

Aki ért is hozzá az nem Mandrivát fog ajánlani, hanem vmilyen Ubuntu variánst (Ununtu/Kubuntu/Xubuntu), attól függően, hogy melyik ablakkezelő tetszik neked (rendre Gnome/KDE/Xfce) vagy vmelyik hardcore disztribet (Debian/Gentoo/Slackware/FreeBSD) :)

Én azt mondom, hogy felesleges, inkább valamelyik Ubuntut próbáld ki. Benne van minden, amire egy átlag felhasználónak szüksége van, ami nincs, ahhoz pedig ott az apt-get vagy saját magadnak fordítod forrásból a programokat.

Link to comment
Share on other sites

kössz

idáig is az Ubuntut(6.10) nyúzom csak nem anyira teccik:)

jobban bukom a kicsit csicsás látványosabb dógokra

csak nem tom melyik ilyen

meg 1szer a LInuxba a tálca mindkettő használhataná vált valami fagyás vagy ilyesmi amúgy ikonról lehetett indítani de ha letettem tálcára kész monjuk csak 1szer volt ilyen

na akkor nem is szedem le a Mandrivát

de lécci valaki ajánljon valami szépet

kööccke

Link to comment
Share on other sites

Hali.Én azt ajánlanám(bár vannak nálam okosabb emberek is)amig csak próbálgatsz tedd azt live cd-vel.Ott van pl a Slax killbill edition.Nagyon frankón használható,magyarítható és felhasználóbarát és még csicsamicsa is.UHU-nak szintén van live verziója pl:Adrien ami alapból magyar.Sőt már a Suse 10.2-nek is van live dvd-je bár még az angol ha jól tudom.Ha többet is szeretnél tudni a linuxról néz be a hup.hu-ra

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...