Jump to content
PirateClub.hu

Processzor Tuning


Recommended Posts

Az lenne a kérdésem hogy egy Intel Core 2 Duo E6320-at 3Ghz környékére feltudnám húzni ezzel a konfiggal:

Asus P5K

ATI HD2900XT

DDR2 800MHz A-DATA Vitesta Extreme Edition Dual Kit /2x1024MB, CL 4-4-4-12

hűtő pedig Gigabyte G-Power Lite?

 

Válaszokat előre is kösz!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sziasztok! Egy egyszerű kérdésem lenne: adva van egy AMD X2 6000+-os CPU, ami ugyebár nem használja ki teljesen a 800-as memóriákat (750-en hajtja őket, 200*15 = 3000 / 8 = 375*2 = 750). Felhúztam a procit 214*15-re, ami 3210 Mhz-t jelent, igy a memóriák 802,25-ön mennek ami már jó. Adtam neki egy kis plusot a Vcore-on, asszem most 1,425 (tehát a legkissebbet adtam neki, amit a lap engedet, ami amúgy egy ABIT KN9-SLI). A HT-t visszavettem, hogy az ne zavarjon be, csak a procit akartam megnézni, hogy bírja-e (a memtől nem félek, azt a 2 MHz-t csak kibirja, amúgy 2GB Kingmax).

 

Tehát a kérdés a következő: A Speedfan idle-ben 25-29 fokot ír, de terhelve ez már felkúszik olyan 58-60-ra egy 10 perces Prime95 után. Ahogy a testet befejeztetem vele, ez az érték EGYBŐL visszamegy 25-re :huh: Lehetséges ez? Vagy nem jól mér a SpeedFan? És ha jól mér, mennyire egészséges ennek a procinak a 60 fok, vagy egyáltalán meddig mehetek el? Egyik fórumon 55-öt írnak, mások 60-at, de a lényeg, hogy különösebb élettartam-rövidülés ne következzen be (nem nagyon lenne pénz csak úgy hipp-hopp kicserélni). Nem akarom felhúzni 3,5 GHz-re, elég nekem a Black Edition szint, a lényeg, hogyha már 800-as mem. van benne, akkor menjen 800-on. A hűtő egy Scythe NINJA Plus Rev. B, a hozzáadott (fehér) pasztával összerakva.

Link to comment
Share on other sites

OK, köszi, kipróbálom akkor az everestet is. Mostmár legalább tudom hogy 55 alatt kell lennie. Házhűtő van benne, közvetlenül a CPU hűtő mögött pörög, de rájöttem hogy van ezen az alaplapon valami FanEQ is, ami a fordulatot változtatja, kipróbálom majd úgy is, hogy azt kilövöm. Még 1x köszönöm!

Link to comment
Share on other sites

Nos kipróbáltam. Kikapcsoltam a BIOS-ban a FanEQ-t (igy hangosabb, de nem állítgatja a FAN RPM-et, mindig maxon mennek), és beállítottam egy CPU TEMP. WARN-t 55 fokra. Viszont a VCore-t rosszul irtam, nem 1,425, hanem 1,45 mert csak igy stabil, 1,425-ön vagy nem is POST-ol, vagy nem boot-ol, vagy boot közben kiakad. Szóval 1,45 a Vcore, és igy stabil 3210 MHz. Az everest idle-ben igy olyan 40 fokot ír, terhelve meg 53-58 között mászkál a Prime95 alatt (torture test, és a ott a második lehetőség a max. heat és a power consuption test vagy mi a rák az). A BIOS semmit nem csinált, annak ellenére hogy a warn 55 fokon volt, és az everest 58-at mutatott. Ilyenkor csipognia kéne nem?

 

A CPU hőfokán segítene ha valami jobb pastával raknám fel a hűtőt (sokan írják a ShinEtsu G749-et, vagy az Artic Silver 3-mat, vagy a Ceramique-t.)? Azt irják 2-10 fok csökkenést is eredményezhet... Ez most parasztvakítás, vagy tényleg jobb lehet tőle? Használt valaki már ilyet/ilyeneket, vagy tud mondani valami összehasonlítást a "sima fehér paszta vs ezek" között?

Link to comment
Share on other sites

Helóka !

 

Nekem korábban volt egy AMD 1700+ -os procim, aminek a határ hőmérséklete / a megpusztulásáé / az AMD honlapján olvasottak szerint 85 C fok volt, amit én tuningolva terhelés alatt 62-63 C fokon /legalábbis a mérő progi szerint, de egyébként az ujjamat szoktam detektálásra alkalmazni/ használtam huzamosabb ideig. Véleményem szerint csak annyi lesz a különbség, hogy 55 C fokon /hasamra ütök/ 10 évig bírja a CPU, 60 C fokon pedig 7 évig. Egyébként én régebben azt csináltam, hogy a processzor előtt perforáltam / lukakat fúrtam/ a ház oldal lemezét /ami kb. 2 C fok csökkenést hozott/ , illetve raktam fel egy ház ventit úgy, hogy a CPU Cooler-re fújja a szoba hőmérsékletű levegőt /újabb 1-2 C fok/ .

 

Üdv.: Dadus

Link to comment
Share on other sites

Köszönöm a válaszokat!! Végülis, ha már 7 évig birja, akkor már jó, mert addigra ugyis csere lesz (bár ha csak három, sztem akkor is)... :) Amugy, eszembe sem jutott megnézni az AMD honlapját hogy mit ir, a 6000+-osra tényleg 55-63 C fok... Amugy a házon van perforált terület, csak mivel a hűtő olyan kialakítású, hogy nem onnan szivja a levegőt (tehát a venti nem párhuzamosan van az alaplappal, hanem a ház eleje felé néz), legfeljebb a rendszerhűtő tud belőle profitálni, ami meg a CPU cooler után van (a ház ASUS Ta-582)....

 

Még 1x köszönöm mindannyiótoknak a válaszokat, sokat segítettetek, ezentúl (ha nem megy 60-nál magasabbra a hőmérséklet huzamosabb használat után sem[2-3-4 óra játék]) 6420+ "Extra"-Black Edition-om van :lol: :lol:

Link to comment
Share on other sites

A CPU hőfokán segítene ha valami jobb pastával raknám fel a hűtőt (sokan írják a ShinEtsu G749-et, vagy az Artic Silver 3-mat, vagy a Ceramique-t.)? Azt irják 2-10 fok csökkenést is eredményezhet... Ez most parasztvakítás, vagy tényleg jobb lehet tőle? Használt valaki már ilyet/ilyeneket, vagy tud mondani valami összehasonlítást a "sima fehér paszta vs ezek" között?

 

Sajnos a 6000+ a elérte technológia határt. Igazán nem nagyon tudod fölfelé tornászni a sebességét. jobban jártál volna (persze utólag könnyű okosnak lenni) ha egy 5200+ körüli CPU-t vásárolsz. Ilyen hűtőbordával lazán vitte volna ezeket az órajeleket. Nekem Artic Silver-em van, a jelenlegi CPU-mnál nem okozott észrevehető tuningpotenciált. De a régi T-Bred magos Athlon-nál észrevehető volt a különbség.

De neked jelen esetben semmit nem számítana, mint írtam a 6000+.ban nincs túl sok plussz szufla.

 

A Prime95-el csak óvatosan, közismerten CPU gyilkos program (nem vicc). A Prime95-el az a gond, h. a Power consumption tesztnél, a proceszor egyes részegységeit olyan extrém módon leterheli, h. az nm átmérőjű vezetők veszélybe kerülnek. Ha a gyári alapfeszültség fölé mentünk, bizonyos áramkörök ki is éghetnek. Erősen nem javasolt a használata.

Link to comment
Share on other sites

Akkor ez azt jelenti, hogy a Prime95 elvileg sokkal jobban megterheli a processzort mint egy új hipergrafikájú játék? Magyarul, ha a prime-al pl. 58 fok a proci, más, hétköznapi megterhelés mellett, ez az érték kevesebb lesz. Legalábbis én ezt olvasom ki szavaidból :) Amúgy maximum összesen 30 percet ment ez a program, és a gép működik, szóval nem rontott el semmit hál' Istennek.

 

Tudom hogy a 6000+ már a határ, de a neten elég sokmindenkinek sikerült elérnie vele a 6400+ szintet, ami ugye 200 Mhz pluszban, és vízhűtéssel,stb meg olyan 3500-3600 Mhz körül mennek egyes gépek. Azt a 200 Mhz-t meg nekem is bírja pluszban, olyan 58 fokon terhelve (prime közbe mérve :) ). De mint mondottam, nem is akarom ennél feljebb vinni, a lényeg az volt, hogy kihasználja a 800Mhz-s ramot (mert ugye a 6000+-os a hülye szorzó miatt csak 750-en hajtja őket...)

 

De köszönöm a figyelmeztetést a Prime-ról, nem tudtam hogy ennyire gyilok progi, csak láttam hogy egy páran ezzel tesztelnek, és tényleg nem kellett sokáig futtatni, hogy felmelegedjen a CPU.

Link to comment
Share on other sites

Nem veszed észre ha kiég ez-az a procidban, 220 millió trazisztor van a Windsor-okban, ha elszáll 100 vagy 200 db észre sem veszed. De sok ilyen lelassítja a CPU-t. Teszteléshez használj, Super Pi-t vagy a SiSoft Sandra-ban van egy elég jó BurnIn Wizzard program.

 

A ram-ok időzíéseit vidd inkább lejebb... az sokat dob a írási/olvasási eredményeken.

 

szerk.: A játékok és a (normál felhasználói) programok sem terhelik a processzort soha 100%-okosan. Nem az egészet egyszerre.

Link to comment
Share on other sites

Proci teszteléshez még nagyon jó az Orthos.Biztosan kihajtja 100%-ra mindkét magot, ha beállítod. Sokszor előfordul, hogy az orthos alatt nem stabil a proci, de tökélesen megy vele minden...ez abból adódik amit __Psion__ mondott. Ismerek sok olyan embert, akinek nem "orthos stabil" a gépe, de így használja és nem volt még semmi probléma belőle. Olyan terhelést szinte semmi nem ad mit ORTHOS normál esetben. (maximum egy másik tesztprogi :) ) Az orthos általában minden procira rátesz +10fokot...(az eddig ismert maximumon felül). Ezenfelül lehet, hogy volt már itt róla szó, de ha valaki tutira akar menni akkor kb. 8órán keresztül futnia kell egy ilyen tesztproginak.

Link to comment
Share on other sites

Tulajdonképpen arra való, hogy teljesen biztonságosan és stabilan használhassuk a tuningolt procinkat. Ha ez a program lefut tökéletesen (8óra), akkor elmondhajtuk, hogy teljesen stabil a gépünk. Előfordulhat, hogy a progi hibát jelez/lefagy, de ezt máshol nem tapasztaljuk akármit csinálunk a géppel. Ez azért van, mert igazából a mai 2 ill. többmagos rendszereket nagyon kevés program használja ki (ha ki is használja nem terheli le 100%-ra), azok általában valamilyen speciális programok amiket kevesen használnak, tehát átlag user nem. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a húzott procinkkal eddig semmi baj nem volt, de egyszer csak elkezd fagyni a gép valamilyen alalmazás alatt és agyalhatunk, hogy mi miatt. Akár az is előfordulhat, hogy egyszer egy fontos munka közben fagy le a gép és pótolhatatlan adatokat vesztünk vagy akár DVD írás közben... Azt mindenkinek magának el kell döntenie, hogy neki mi a jó. Anno én részben arra használtam, hogy megnézzem mennyire melegszik a proci vele, mert ugye említettem nincs semmi más ami úgy felforralja a procit, mint az orthos. A játékok közel sem adtak akkora terhelést. Sőt még a videó konvertálások sem. Volt olyan, hogy a 8óra nem ment le stabilan, de használtam a gépet és nem volt baj egy ideig...aztán jött egy játék aminek a nevére most nem emlékszem és rejtélyesen fagyogatott a gép. Kicsit visszább vettem a procit és ment frankón ill. az orthos is lefutott rendesen. Nagyjából ennyi amit mondani akartam :)

Link to comment
Share on other sites

Sziasztok !

 

A tapasztalatom szerint, egy - két esetet kivéve, sokkal többet lehet kamatoztatni a rendszer sebességét illetően, a RAM-ok mennyiségének, illetve gyorsaságának növelésével, főleg, ha már úgy is egy izompacsirta /AMD 6000+/ procival rendelkezünk.

 

Üdv.: Dadus

Link to comment
Share on other sites

meik az a program amivel lehet szabályozni a cpu ventilátor fordulatszámát?

 

Szerintem is a BIOS-ban tudod beállítani, hogy egyáltalán szabályozva legyen e a ventillátorod, az alaplapokhoz szoktak adni egy programot amivel monitorozhatod a rendszert és álltalában azzal is lehet szabályozni. De ha leírnád, hogy milyen alaplapod van akkor könnyebb lenne. Ha régebbi tipus akkor megpróbálhatod a speedfan nevü progit.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...