Jump to content
PirateClub.hu

Édességek


Crystal
 Share

Recommended Posts

Mivel a pasik legjobban ennek örülnek,ezért itt mindenféle finomságot lesznek.

Receptel együtt,és aki nagyon ügyes az el is tudja késziteni.

A csajoknak meg ötletet adhat hogy mivel kápráztassák el a barátjukat. :] smile.gif

 

Itt is felhivom mindenki figyelmét hogy ne ide irjátok a véleményetet hanem az annak megfelelő topicba.

 

Itt csak receptek legyenek,és persze recepteket bárki irhat smile.gif :pepsi

Link to comment
Share on other sites

Csokigolyók

 

HOZZÁVALÓK:

 

22,5 dkg piskóta

10 dkg étcsokoládé

7,5 dkg margarin

2 evőkanál tortadara

2 evőkanál kakaó

2 evőkanál porcukor

 

 

GCB-023_ChocRumBall.jpg

 

 

ELKÉSZÍTÉS

 

A piskótát szétmorzsoljuk, majd robotgéppel simára dolgozzuk. A csokoládét apróra tördeljük, és vízgőzben megolvasztjuk. Mély tálban a piskótát az olvasztott csokival és a margarinnal simára keverjük. A masszából 30 kis golyót formálunk. 10 golyót szórócsokoládéba, 10-et kakaóba, 10-et pedig porcukorba forgatunk. Tálalásig hűtőben tartjuk.

 

Variáció

Még finomabb lesz, ha gyömbéres piskótát használunk. A margarint narancslekvárral is helyettesíthetjük, a narancshéjdarabokat turmixoljuk vagy nagyon finomra vágjuk. Ha felnőtteknek készítjük, 1 evőkanál rumot is adhatunk a piskótához.

 

Elkészitése könnyü.

Idő:15 perc

Nem kerül sokba

79kcal

 

# Nem lesznek túl lágyak a golyók, ha száraz piskótából készítjük. Még érdekesebb látványt nyújt az étel, ha tortadara helyett színes szórócukrot használunk.

# A megadott kalóriaérték egy darabra vonatkozik.

Módosította spirituell
Link to comment
Share on other sites

Tiramisu

 

f4_tiramisu.jpg

 

 

Hozzávalók hat személyre:

 

4-5 tojás

2 és fél doboz babapiskóta (a MANNER a legjobb)

21 dkg cukor

rum eszencia - ízlés szerint

4 - 5 adag kávé, közepes erősségű

500 g - os Mascarpone sajt

(olasz krémsajt, a KAISERS-ban kapható)

 

(Az adagok 6 személyre szólnak, négy személy részére az adagok fele is bőségesen elegendő, akár kétszeri alkalomra is.)

 

Elkészítés:

A tojássárgákat a cukor felével habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sajtkrémet. Alaposan elkeverjük, hogy csomómentes legyen.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan, - hogy ne törjön össze - a sajtos krémhez adagoljuk.

A kávéhoz ízlés szerint rumot keverünk, egy kis cukorral is édesíthetjük. Majd egy lapos edénybe öntjük.

Egy lehetőleg átlátszó edénybe lerakjuk az első réteg krémet. Ezután a piskóta következik. A piskótákat hirtelen mártjuk meg a kávéban, és úgy helyezzük a krémre, hogy az áztatott fele kerüljön felülre.

Így rakjuk a rétegeket, míg el nem fogy a hozzávaló. Általában két réteg piskóta lesz - ez változhat a tál méretétől is -, felülre krém kerüljön.

 

Díszítésként megszórhatjuk egy kis kávéval vagy kakaóval - utóbbi jobb.

Hogy összeérjenek az ízek, fél napig állni hagyjuk a hűtőszekrényben.

 

Ha a Tiramisu jól sikerült, a piskóta megpuhult, átázott és az egész összeállt. Ezután könnyen szeletelhető, de ha mégis ragadna, enyhén nedves késsel szelhető.

Módosította spirituell
Link to comment
Share on other sites

Kókuszgolyó

 

Azért választottam ezt a receptet mert ez a legegyszerübb számomra,semmi főzés sütés meg ilyenek nem kell hozzá,csak egy kis idő.Meg ez egy olyan édesség amit végülis mindenki ugy csinál ahogy szeretne.Ugyanugy lehet fehércsoki darabkákkal is vagy bármilyen reszelékkel,ha valaki a kokuszt nem szereti.

 

kokuszgolyo.jpg

 

Hozzávalók:

1 doboz babapiskóta

5 dkg vaj

3 dkg cukor

1 csg vanillincukor

7 dkg kókuszreszelék

2-3 evőkanál baracklekvár

2 evőkanál kakaópor (nem nes!)

0,5 dl rum

késhegynyi zöld ételfesték

 

Elkészítés:

A vajat a cukorral, vanillincukorral habosra keverjük, hozzáadunk 5 dkg kókuszreszeléket, a ledarált babapiskótát, kakaóport, rumot, lekvárt, és jól összedolgozzuk.

Vizes kézzel kemény, kicsi, könnyen bekapható golyókat formálunk belőle. A félretett 2 dkg kókuszreszelék kis részét a zöld ételfestékkel színezzük, a többiben meghengergetjük a golyókat. Tetejüket a zöld kókuszreszelékkel meghintjük.

 

Másik variácio lehet még,hogy a kokuszreszeléket nem szinezzük be,hanem egy kis tálba öntjük és ebbe addig görgetjüka golyokat amíg azokat teljesen be nem vedi.

Én szoktam még a golyok belséje meggyet is rakni,ugy sokkal finomabb,de akár lehet mogyorot is vagy egyéb kis magvakat.

Módosította spirituell
Link to comment
Share on other sites

Császármorzsa,más néven smarli vagy smórni

 

smarni.jpg

 

Hozzávalók 2-3 személyre:

 

 

30 dkg búzadara

3 tojás

4,5 dl tej

5-10 dkg mazsola

10 dkg zsír vagy margarin

10 dkg cukor

(porcukor, lekvár)

 

Elkészítés

 

A cukor felét keverd bele a langyos tejbe, adj hozzá kicsi sót, majd áztasd bele a mazsolát és a búzadarát is. A tojások sárgáit keverd el a maradék cukorral, a fehérjékből pedig verj kemény habot. Amikor a dara megduzzadt (felszívta a tejet), keverd hozzá a tojássárgát és a habot is. Egy tágas serpenyőben hevítsd fel a zsiradékot, öntsd bele a masszát, s (egy lapáttal) folyamatosan kevergesd, míg szét nem esik kisebb darabokra, morzsákra.

(A császármorzsát forrón, porcukorral meghintve, esetleg valamilyen lekvárral, vagy gyümölcsszörppel szokás tálalni.)

 

Ui:Nagyon könnyen odaéghet ha nem figyeled!

Módosította spirituell
Link to comment
Share on other sites

Felemás kalács

 

CIMG0908.JPG

Hozzávalók: (720g)

    * 7g (1 csomag szárított sütőélesztő)

    * 400g (7,5 dl) finomliszt

    * fél kiskanál só

    * 40g (4 kiskanál) cukor

    * 2 tojás,

    * 1,5 dl langyos tej

    * 50g (1,5 evőkanál) margarin

    * 1 kiskanál kakaó

    * 1 kiskanál langyos tej

    * a kenéshez 1 tojás

       

      Elkészítés:

       

      A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében (vagy ahogy a gép leírásában szerepel, nekem pl a folyadékot kell elsőnek beletenni) a sütőedénybe töltjük. Kivéve a kiskanálnyi kakaót, és tejet. A kenyérsütővel a dagasztást választjuk, ha nincs ilyen, akkor a tésztát egy dagasztás után pihentetjük, átgyúrjuk, majd kelesztjük.

       

      Az ilyen módon elkészült tésztát lisztezett deszkán kétfelé kell osztani. Az egyikbe belegyúrni a kakaóval elkevert tejet. A másikat sem árt átgyúrni, hogy a térfogatuk nagyjából egyforma legyen. Ezután mindkettőből nagyjából 2-2,5 cm átmérőjű hurkát kell gyártani, egymásba fonni őket, és tapadásmentes, vagy enyhén kikent kilisztezett tepsibe rakni. A felvert tojással megkenjük a tetejét, és még fél óráig kelnie kell, langyos helyen. Sütés előtt még egyszer átmázoljuk a tojással, és kb 25 percig sütjük. (én 180°-on, előmelegített sütőben készítettem.)

Módosította spirituell
Link to comment
Share on other sites

Citromos tekercs

 

kep160t.jpg

 

Hozzávalók:

 

6 tojás

6 evőkanál kristálycukor

8 evőkanál liszt

kevés sütőpor

2 citrom

3 dl tej

20 dg margarin

20 dg porcukor

lekvár

zsiradék a tepsi kenéséhez

 

 

 

Elkészítése:

 

6 tojásból, 6 kanál kristálycukorrból, 5 kanál lisztből, sütőporból, fél citrom reszelt héjából nagy gázos tepsibe piskótát sütünk. Még melegen feltekerjük. 3 dl tejet 3 evőkanál liszttel sűrűre főzünk, hagyjuk kihűlni. A margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a fél citrom levét és reszelt héját. Összevegyítjük a kihűlt lisztes krémmel. Ezt csak hidegen szabad mert másképp elfolyik a krém. A piskótát kiterítjük, vékonyan megkenjük lekvárral. Egyenletesen ráterítjük a fele citromkrémet. Feltekerjük és bevonjuk a krém másik felével és hajszálvékony citromkarikákkal díszítjük.

Link to comment
Share on other sites

Grillázs

 

Már többször ettem ilyet.Nekem nagyon ízlett.

 

kep166t.jpg

 

Hozzávalók:

 

30 dg kristálycukor

25 dg darabolt dióbél

15 dg margarin

1 dl tejszín

alufólia, étolaj

 

 

Elkészítése:

 

A cukrot erős lángon karamellizáljuk,folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a margarint, tejszínt, és a diót. Addig főzzük, míg sűrűsödni kezd. Az alufóliát megkenjük olajjal, rásimítjuk a grillázst. Óvatosan dolgozzunk, mert nagyon forró! Ha langyosra hűlt, tálcára borítjuk és lehúzzuk a fóliát.

Tetszés szerinti formára vágjuk, vagy tördeljük.

Link to comment
Share on other sites

Csokoládébomba

 

kep173t.jpg

 

 

Hozzávalók:

 

6 tojásból készűlt csokoládés piskótalap

1,1/2 l tej

3 csokoládé ízű pudingpor

15 dg étcsokoládé

15 dg cukor

stampedli rum

maréknyi mazsola, vágott dió

10 dg margarin

3 evőkanál mogyorókrém

1 tasak zselatinpor

cukrozott tejszínhab

 

Elkészítése:

 

A pudingporokat kevés hideg tejjel összekeverjük, a maradék tejet feltesszük főni. A mazsolát, vágott diót rumba áztatjuk. Amikor a tej felfőtt, hozzáadjuk a pudingport és a cukrot. Kevergetve főzzük és egymás után adjuk hozzá az étcsokoládét, mogyorókrémet, margarint és a rumba áztatott mazsolát, diót. Sűrűre főzzük. Tűzről levéve a melegvízbe áztatott zselatinport is hozzákeverjük.

A kapcsos, nagyméretű tortaformát vízzel kiöblítjük. Egy sor krémet terítünk az aljára, ezt kirakjuk a felkockázott piskóta darabokkal, újra krém következik, majd piskóta és így tovább míg meg nem telik. A tetején krém legyen.

Hűtőszekrényben pár óra alatt lehűl és megdermed, ekkor eltávolítjuk a tortakarikát és szeletekre vágva, cukrozott tejszínhabbal tálaljuk.

Link to comment
Share on other sites

Rebarbararétes kókuszöntettel

 

Hozzávalók: 32 dkg leveles tészta (a sarkai épek legyenek), 30 dkg rebarbara, fél citrom, 8 dkg cukor, 1 evőkanál vaj, 5 dkg őrölt mogyoró, liszt a szóráshoz, porcukor a szóráshoz, mentalevél a díszítéshez

az öntethez: fél citrom, 1 teáskanál kukoricakeményítő, 1,5 dl kókusztej (dobozban kapható), 2 dkg kristálycukor, 2 tojássárgája

 

20050311rebarbara8.jpg

 

Egy nagyobb konyharuhát vagy abroszt a konyhaasztalra terítünk, kevés liszttel megszórjuk. Kiterítjük rá a leveles tésztát, megszórjuk a mogyoróval.

A rebarbarát, ha szükséges, meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, a citromot kifacsarjuk, és a cukorral együtt a rebarbarával elkeverjük. Ezt elosztjuk a kiterített tésztára, felül legalább 2 cm-es sávot üresen hagyva. Az abrosz segítségével feltekerjük a rétest, a végeken vizes ujjal összenyomkodjuk.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a rétest nagyobb tepsibe tesszük úgy, hogy a varrat alul legyen. Olvadt vajjal megkenjük. Sütőpapírral letakarjuk, felül néhány helyen megszurkáljuk. A sütő középső rácsán 30-40 percig sütjük, közben vajjal még kenegetjük.

Az öntethez a citromot kipréseljük, a citromlét a keményítővel egy edénykében elkeverjük. A többi anyaggal is vegyítjük, kevergetve felforrósítjuk, amíg besűrűsödik. Kihűtjük.

A rétest tálaláskor porcukorral megszórjuk, meleg vagy hideg öntettel tálaljuk, mentalevélkékkel díszítjük. (Kókuszöntet helyett pudingporból készült vaníliakrémmel, de akár vaníliafagylalttal is tálalhatjuk.)

 

Elkészítési idő: 70 perc

Egy adag: 1150 kJ/266 kcal

Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Mylatta Cuvée 2003

Link to comment
Share on other sites

Rebarbarakrém karamellizált rebarbaradarabkákkal díszítve

 

Hozzávalók: 0,5 kg vörös húsú rebarbara, 3 dl víz, 15 dkg cukor, fél citrom, 2 db tojás, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 dl tejszín

 

20050311rebarbara5.jpg

 

A rebarbarát, ha szükséges, meghámozzuk, 10 dkg-ot félreteszünk belőle egészben, a többit apró darabkákra vágjuk, 10 dkg cukorral és a vízzel 10 perc alatt puhára főzzük. Kissé kihűtjük, a citromot kifacsarjuk, levét hozzáadjuk, pürésítjük.

A tojásokat feltörjük, a sárgákat 2,5 dkg cukorral habosra kikeverjük. A keményítőt kevés vízben feloldva a püréhez adjuk, 2-3 percig kevergetve főzögetjük. Folytonos keverés mellett a tojássárgákhoz öntjük, majd az egészet - változatlanul kevergetve - egészen forráspontig hevítjük, majd átöntjük egy tiszta edénybe, lefóliázzuk, kihűtjük. Egy rozsdamentes fémedényben a maradék cukrot világosbarnára karamellizáljuk, majd a félretett, időközben felaprított rebarbaradarabkákat gondos kevergetés mellett karamellizáljuk. Szintén kihűtjük. Külön a tojásfehérjét és a tejszínt is kemény habbá verjük, egyenként lassan a krémhez keverjük.

Tálaláskor a karamellizált gyümölcsdarabkákkal díszítjük.

 

Elkészítési idő: 40 perc

Egy adag: 5400 kJ/1290 kcal

Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Aszú 4 puttonyos 1999

Link to comment
Share on other sites

Rebarbarás csokoládétorta

 

Hozzávalók: sárga tortalap (24 cm átmérőjű), illetve amilyen kapcsos tortakarikánk van

a krémekhez: 75 dkg rebarbara, 30 dkg (mélyhűtött) málna, 10 lap vörös zselatin, 5 evőkanál málnaszörp, 5 evőkanál cukor, 2 evőkanál meggylikőr, 20 dkg fehér csokoládé, 25 dkg krémsajt, 25 dkg tehéntúró, 5 dkg porcukor, 2,5 dl tejszín, 4 evőkanál pisztácia (darabolva)

 

20050311rebarbara9.jpg

 

A málnát kiolvasztjuk, a rebarbarát megtisztítjuk, 2 szálat félreteszünk, a többit 2 cm-es darabokra vágjuk. A zselatint hideg vízben áztatjuk. A málnát finom szitán átpasszírozzuk. 4 evőkanál málnalét 5 evőkanál vízzel és 4 evőkanál cukorral felforralunk, a rebarbara-darabkákat beletesszük. 5 percig főzzük. A tűzhelyről levéve hozzákeverjük a kifacsart zselatint, majd a málnapürét és a likőrt is.

A csokoládét 1 evőkanál vízben feloldjuk, kissé kihűtjük. A sajtot, túrót és porcukrot krémesre keverjük, majd a csokoládéhoz adjuk. A felvert tejszínhabot is ehhez a masszához keverjük, kihűtjük.

A tortalapot kétszer vízszintesen elvágjuk. Az alsó karikát a kapcsos tortakarikával rögzítjük. A fehér csokoládékrémmel az alsó lapot megkenjük (a csokoládékrémből tegyünk félre a torta külsejére), ráhelyezzük a következőt, amit rebarbarakrémmel kenünk meg. Rátesszük a 3. lapot, és legalább egy órát a hűtőbe tesszük. Kivéve levesszük a kapcsos tortaformát, a tortánk tetejét és oldalát megkenjük a félretett csokoládékrémmel. 3 órára visszatesszük a hűtőbe.

A maradék cukrot, málnaszörpöt két evőkanál vízzel felforraljuk, a maradék rebarbaraszálakat vékony szilánkokra szeljük, és a lében egy percig pároljuk, utána lecsepegtetjük. Tálalás előtt a torta tetejét lazán díszítjük a rebarbaraszilánkokkal, és megszórjuk fölül és oldalt is a vagdalt pisztáciával.

 

Elkészítési idő: 65 perc

Egy adag: 2830 kJ/675 kcal

Ajánlott ital: édes vörösbor - Full Ruby Portwine

Link to comment
Share on other sites

Rebarbarafinomság

 

Hozzávalók: 0,5 kg rebarbara, 0,5 kg eper, 1 db narancs leve, 1 evőkanál reszelt narancshéj, 8 dkg cukor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 dl tejszín, 2 evőkanál világos színű likőr (vagy 2 csepp keserűmandula-aroma)

 

20050311rebarbara7.jpg

 

A rebarbarát megtisztítjuk, 3 cm hosszú hasábokra vágjuk. Az epret megmossuk, csumázzuk, negyedeljük. A narancslevet cukorral felforraljuk, a rebarbarát is beletesszük, 4 percig főzzük. A kevés vízzel feloldott keményítőt is hozzáöntjük. Majd az epret is beletesszük, röviden forraljuk. Hűtjük, hidegre tesszük. A tejszínt kemény habbá verjük, a reszelt narancshéjat és a likőrt is hozzáadjuk. Tálaláskor a képen látható módon tesszük a tányérra.

 

Elkészítési idő: 30 perc

Egy adag: 400 kJ/95 kcal

Link to comment
Share on other sites

Rebarbarasűrítmény

 

2 kg rebarbara szárait megtisztítjuk, megmossuk. Ha zsenge, csak mossuk, ha öregebb, a megkeményedett hártyát kézzel lehúzzuk.

Felaprítjuk, és párolóedénybe tesszük, 40 dkg kristálycukrot rászórunk. 3 dl vízzel meglocsoljuk, nagy hőfokon pároljuk 20 percig. Ekkorra a rebarbara sok levet ereszt, amelyből fél litert öntsünk le, és kb. 5 perc múlva felülről csurgassuk rá a párolódó növényre, így a cukor jól átjárja. Még 25 percig pároljuk, majd forrón, alaposan kimosott üvegekbe töltjük. Légmentesen lezárjuk.

Fogyaszthatjuk hígítás nélkül, de ásványvízzel is kitűnő, egészséges, üdítő hatású ital.

Link to comment
Share on other sites

Rebarbara-narancs dzsem

 

Hozzávalók: 0,5 kg rebarbara, 2 db narancs, 1 db citrom, 0,5 kg cukor

 

20050311rebarbara4.jpg

 

A rebarbarát megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk. A narancsokat meghámozzuk, éles késsel a fehér hártyát is eltávolítjuk róluk, szétbontjuk, még a köztes hártyákat is lehúzzuk. A magot kidobjuk, az esetleges lét felforraljuk.

A citromot kipréseljük, és az összes hozzávalót ép zománcú edényben összekeverjük, majd órákon át hagyjuk, hogy levet eresszen.

Azután 4 percig bugyborékolva forraljuk, előre melegített üvegekbe szedjük, azonnal légmentesen lezárjuk.

 

Elkészítési idő: 2-3 óra

Kalória összesen: 4800 kJ/1150 kcal

Link to comment
Share on other sites

Kapucsínó-mousse meggyszósszal

 

 

Hozzávalók: 3 tojás, 5 evőkanál cukor, 1 evőkanál zselatin, 1 csomag vaníliás cukor, 1+1 evőkanál instant kávé, 0,5 liter tejszín

Az öntethez: 1 üveg meggybefőtt, 1 citrom, cukor ízlés szerint, 1 evőkanál étkezési keményítő, mandula likőr

 

Egy fém keverőtálba üssük bele az egész tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, az egy evőkanál hideg vízbe beáztatott zselatint és a vaníliás cukrot. Tegyük vízgőz fölé, és habverővel addig keverjük, míg sűrű habos nem lesz. Vegyük le a gőzről, szórjuk bele az instant kávét, jól keverjük össze, hogy a szemek feloldódjanak. Ha kissé kihűlt, óvatosan dolgozzuk hozzá a kemény habbá felvert tejszínt. Keverjünk még hozzá egy evőkanál instant kávét, ezt már csak óvatosan keverjük össze, hogy a szemek ne olvadjanak el. Ha majd elkészül, ezek a szemek krémesen fognak csordogálni a habból.

Öntsük egy nagy üvegtálba vagy töltsünk meg vele üvegpoharakat, majd tegyük hűtőbe fél napra.

 

 

20050330kapucsino1.jpg

 

 

A meggybefőttet levével együtt öntsünk egy kis lábasba, ízesítsük citromlével, szükség szerint cukorral, majd forraljuk fel. Ha felforrt, hideg vízzel elkevert keményítővel sűrítsük be főzeléksűrűségűre. Ízesíthetjük kevéske mandulalikőrrel is.

 

Langyos vízbe mártott leveses kanállal formázzunk ovális gombócokat az elkészült habból, tegyük egy nagy tányérra, majd mellé csorgassunk a meggyszószból. Ha üvegpoharakba tálaltuk, tetejére öntsünk a kihűlt szószból.

Link to comment
Share on other sites

Francia citromos pite

 

Hozzávalók: 3 tojás, 2 tojás fehérje, háromnegyed pohár cukor, 2 citrom reszelt héja, 0,5 pohár citromlé, negyed pohár narancslé, 1 adag omlós pite tészta

A pite tésztához: 2 pohár liszt, 150 g hideg vaj, 1 csipet só, 3 evőkanál hideg víz

 

 

20050207citromosp1.jpg

 

 

Tegyük a lisztet és a sót egy tálba, majd szeleteljük bele a jéghideg vajat. Kezünkkel morzsoljuk össze. Öntsük hozzá a vizet és gyúrjunk belőle közepes keménységű tésztát. Tegyük hűtőbe pihenni pár órára.

 

Tegyük a tojásokat és fehérjét egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, majd elektromos habverővel magas fokozaton keverjük 4 percig. Szórjuk bele a lereszelt citromhéjat, citrom- és narancslevet.

Egy liszttel megszórt deszkán nyújtsuk ki a pitetésztát, körülbelül 3-4 milliméter vastagságúra (nem kell az összes tészta, amit begyúrtunk, csak kb. a fele. A maradék tésztát le lehet fagyasztani más alkalomra, felhasználás előtt olvasszuk ki és gyúrjuk át). Béleljünk ki vele egy kivajazott és liszttel megszórt, közepes méretű, peremes kerek sütőformát. Öntsük a tojásos keveréket a kibélelt formába, majd előmelegített sütőben 180 fokon süssük 25-30 percig.

Ha kissé kihűlt, szeleteljük fel és porcukorral szórjuk meg.

Link to comment
Share on other sites

Csokoládéfondü

 

Hozzávalók: 300 g tejcsokoládé, 10g vaj, 7 evőkanál tejszín, 3 evőkanál rum, gyümölcsök vegyesen (banán, körte, füge, ananász, kivi, szőlő stb.), édes piskóta

 

A gyümölcsöket mossuk meg, vágjuk kisebb darabokra, szépen rendezzük el egy nagy üvegtálon. A banánt és a körtét csorgassuk meg pár csepp citromlével, hogy ne barnuljon meg.

A csokoládét törjük kisebb darabokra, tegyük a fondütálba, vagy akinek nincs, az használjon kis üvegtálkát. Adjuk hozzá a vajat és a tejszínt, közepes hőmérsékleten vagy vízgőz felett állandó kevergetés mellett olvasszuk fel. Ízesítsük rummal (de lehet bármilyen finom likőrrel).

A gyümölcsöket szúrjuk fel a fondüvillára, mártsuk bele csokoládéba.

Az olvasztott csokoládéba keverhetünk még mazsolát, pirított összetört mandulát vagy grillázst is. Mártogathatunk még bele babapiskótát, pillecukrot vagy ostyát is.

Link to comment
Share on other sites

Fehércsokoládé-mousse

 

Hozzávalók: 450 g fehér csokoládé, 3 tojás, 1 evőkanál zselatin, 0,5 liter tejszín kemény habbá verve

 

 

20050207fehercsok.jpg

 

 

Vízgőz felett, kevergetés mellett olvasszuk meg a csokoládét. Egy nagy keverőtálba üssük bele az egész tojásokat. A zselatinra öntsünk két evőkanálnyi hideg vizet, várjuk meg amíg felszívja, és tegyük a tojások mellé.

Egy nagy lábasban forraljunk fel vizet, tegyük a tetejére a tojásos keverőtálat, majd habverővel a vízgőz felett keverjünk belőle sűrű habot. Vegyük le a gőzről, majd állandó kevergetés mellett csorgassuk bele a felolvasztott fehér csokoládét. Ha kissé kihűlt, óvatosan keverjük hozzá a kemény habbá felvert tejszínt. Öntsük lapos üvegedénybe vagy poharakba, tegyük a hűtőbe legalább fél napra.

Tálaláskor két, melegvízbe mártott evőkanál segítségével formázzunk ovális gombócokat, díszítsük gyümölcsszósszal.

Link to comment
Share on other sites

Piskótatekercs

 

Hozzávalók (8 szelethez):

 

a tésztához: 6 tojás, 6 púpozott evokanál cukor, 6 púpozott evokanál rétesliszt, a tepsi kikenéséhez: 2 dkg Rama margarin.

 

pisk%C3%B3takuicsi.JPG

 

A sütot jó forróra elomelegítjük. Egy kb. 33x23 centis tepsit kivajazunk, majd sütopapírral precízen kibéleljük (a kivajazott tepsiben a papír nem fog elcsúszkálni). A tojások fehérjét tálba ütjük, és habverovel (még jobb, ha a kézi robotgéppel) kemény habbá verjük. Elobb a cukrot, majd a tojások sárgáját egyenként beledolgozzuk. Ezután a lisztet óvatosan kevergetve beleforgatjuk, de vigyázzunk, nehogy a habot összetörjük. Egyenletesen az elokészített tepsibe simítjuk, majd az elomelegített sütoben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütoben 200 °C) 5 percig sütjük úgy, hogy a sütoajtaját résnyire kitámasztjuk. Ezután a lángot közepesre mérsékeljük, és már becsukott sütoajtóval még 15 percig sütjük. Akkor jó, ha felemelkedett, aranysárgára sült, és a beleszúrt ture már nem ragad ragacsos massza. Végül a tésztát kiterített tiszta, nedves konyharuhára borítjuk, tetejérol a sütopapírt könnyedén lehúzzuk. A piskóta szárazabb széleit levágjuk, hogy könnyebb legyen felcsavarni. Ezután a képen látható módon még melegen fölhengergetjük, és pár percig így hagyjuk, hogy a tekercsformát megorizze. Rácsra tesszük úgy, hogy az illesztés kerüljön alulra, és hulni hagyjuk.

 

Elkészítési ido: 40 perc

Egy adag: 213 kcal / 891 kJ

Link to comment
Share on other sites

Csokoládékrém

 

pro_15.jpg

 

Hozzávalók:

5 dl tejet, 4 tojássárga, 15 dkg cukor, 7 dkg liszt, 10 dkg tört étcsokoládé

Elkészítés:

A tejet forraljuk fel a csokoládéval, majd hagyjuk langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverjük habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrjük bele a langyos tejet. Ezután lassan változatlan kevergetés mellett melegítsük, amíg meg nem sűrűsödik.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Fagylalt cseresznyeöntettel

 

user posted image

Hozzávalók:

• 1 kg friss cseresznye

• 2 pohár portói vagy más száraz vörösbor

• 1 rúd fahéj

• 2 db szegfűszeg

• 1 evőkanál cukor

• 20 dkg krémfagylalt, ajánlom a vaníliát

• csipetnyi őrölt fahéj

 

 

Elkészítés:

A cseresznyét megmosom, szárát eltávolítom és kimagozom. Két pohárka borban, lassú tüzön megpárolom, közben hozzáadom a cukrot, az egész rúd fahéjat és a szegfűszeget. Praktikusabb, ha a szegfűszeget és a fahéjat egy kis fűszerzsákba teszem, hiszen a végén ezekre úgysincs szükségem, csak az ízük miatt kellenek. Az egészet addig főzöm, amíg a cseresznye át nem veszi a bor és a fűszerek ízét, ehhez elég 5-6 perc. Amikor kész az öntet, hűlni hagyom. Ajánlom, hogy a kelyheket, amelyekbe tálalunk, már jó előre tegyük be a hűtőbe. Ezekbe tálalom majd a cseresznyés öntetet, közepére kanalazok egy gombóc fagylaltot, a végén pedig meghintem még egy kis őrölt fahéjjal.

Link to comment
Share on other sites

Eperfagylalt házilag

 

user posted image

 

Hozzávalók:

• 2 tojásfehérje

• 30 dkg cukor

• 3 dl natúr joghurt

• 75 dkg eper

• 1 zacskó vaníliás cukor

• 5 evőkanál feketeribizlilé

 

 

Elkészítés:

A tojásfehérjéket a cukorral habbá verem. A megtisztított, megmosott eper felét turmixolom, majd tálba öntöm, hozzáadom a joghurtot, a vaníliás cukrot, a ribizlilevet, és az egészet jól összekeverem. A fehérjehabot csak a végén adom a fagylaltalaphoz. Két-három órára a mélyhűtőbe teszem. Tálaláskor a maradék eperből kis fészket készítek a gombócoknak, és mentalevéllel díszítem.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

Eper daiquiri

 

Hozzávalók:

50 dkg eper

2 e.kanál cukor

18 tört jég

8 e.kanál eperszörp

1,5 dl frissen préselt citromlé

3 dl fehér rum

 

user posted image

 

Elkészítés:

 

Az epret megpucoljuk, megmossuk. 6 darabot félreteszünk, a többit pürítjük. 6 hosszúkás pohár szélét megnedvesítjük, majd a cukorba nyomjuk. Minden pohárba teszünk 2-2 e.kanál jeget. Az eperpürét, az eperszörpöt, a citromlevet, a rumot és a maradék jeget shékerben összerázzuk, majd a poharakba osztjuk. A félretett eperrel dekoráljuk.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...