Jump to content
PirateClub.hu

Élő hangszeres vs. elektronikus zene


Daniel
 Share


Recommended Posts

  • Replies 2.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

rapcore-t vagy rap metált?

 

mert az előbbire jó példa a Stuck Mojo, míg az utóbbira a Rage Against The Machine meg a Clawfinger. De ebben a témában annyira nem vagyok járatos :)

Link to comment
Share on other sites

Nah, Rage Against-et még ismerem és szeretem is :P Keresek albumot tőlük holnap. Meg a többiektől is, persze nem mindenkitől, mertannyi időm azért nincs :P Köszönöm szépen. Aki még tud hozzászólni, ne tartsa magában!

Link to comment
Share on other sites

Mostanság volt lehetőségem (sajnos) hallgatni azt, amit osztálytársaim imádnak. Ez a bárány emberke egy 0. Nem értem, mi a jó benne. Az pedig, hogy disco, nem egy műfaj. Kérdeztem tőlük is, hogy mit hallgatnak, nem tudják. Szóval az ilyenekkel foglalkozni fölösleges.

Az electro zenék közül csakis Armin van Buuren jön be, az is bulizás közben. Otthon az ilyet, egyedül nem tudnám hallgatni.

 

Nem egészen idetartozik, de leírom. Az, aki nem tud angolul, hogy hallgat angol nyelvű rock-metal zenét, vagy rapet? :D Ez komoly kérdés. Ezeknek általában a szöveg egy fontos elemük, de, ha nem ismered a nyelvet, nem tudod megérteni.

Link to comment
Share on other sites

Az a helyzet, hogy bár tudok angolul, vagyis tanultam :D, de a szövegek megértése egy magyar embernek nem biztos, hogy olyan könnyű dolog, képzeld csak el fordítva, egy angol ember a magyar szövegek értelmezésekor mennyi akadályba ütközik, hiszen a magyarok között is van rengeteg ember (sajnos), akik nem képesek értelmezni azokat. Persze ez a meglátás inkább a mélyebb tartalmú szövegekre jellemző, persze akadnak bandák, akiknek szövegeit könnyebb megérteni, kevesebb angol tudással is, mondjuk amiket én hallgatok, ott legfőbbként a zene dominál, de e mellé fantasztikus szövegek is társulnak, történetek, események, gondolatok megfogalmazva, sztem a progresszív rock-ban nagyon jó, többnyire szép, érdekes szövegek találhatók legyen az pl a Yes vagy Pink Floyd, akad rengeteg elgondolkodtató, vagy szerelmes, amit nem hétköznapi nyelven fogalmaznak meg, hanem, mint egy költemény, ahogy a magyar költőktől ismerhetjük, de ugyanúgy komoly, mindennapi témákról is születhetnek és születnek is dalok, amiket jó, hogyha az ember megért, még ha kicsit utána is olvas, ezzel is javítva az angol tudását :D

Lényeg a lényeg, hogy bár nem értek meg mindent, mert vannak elég furcsa kicsavart szövegek és a nyelvtan sem megy annyira, de ha már a vázát megértem a szövegnek, akkor nagyjából képben vagyok. Németül jobban tudok, de fene a gusztusát, aki német nyelvű zenét hallgat XD :D és nem is értem, mert nehezebb is megérteni sztem egy német beszédet, mint egy angolt... :D

Link to comment
Share on other sites

Egy kis zenei elemzés:

 

Vegyük a Rockot: van belöle kemény de általában a régebbiek jobbak,van dob,gitár,ének,esetleg zongora tehát hangszerek

 

Disco: itt is kettö féle van a házibuli féleség amikor egy ritmus megy végig ha azt hallgatod az dög unalom, az ugynevezett disco számoknál vannak jók de abba se nagyon vannak hangszerek inkáb elektronikus dob meg ének és géppel szét van cseszve

 

Rap: az egész számon keresztül csak beszélnek tehát ilyet mindenki tud csinálni enyhe tehetség hogy gyorsan nyomják a dumát de ennyi hangszernek nyoma sincs....

ebböl a nézet böl a legjobb a rock de ott se a heavy metal

tehát ROCK

 

Link to comment
Share on other sites

Gratulálok, igazán objektív és kiterjedt zenei elemzéssel ajándékoztál meg minket. Remélem, nem fáradtál bele :)

Link to comment
Share on other sites

Én kimondom, hogy kimondtam azt hogy kimondom.

 

WASP: Amúgy prostijó neked :P Szétvet minket az öröm, hogy ezt is megtudtuk :)

 

Tudom, kerülöm a trágárkodást. Nem kérek warnt. Elfogyott a vodka.

Link to comment
Share on other sites

kissé elfogult vagy, vagy a sorok közt nem tudsz olvasni :)

 

Igen, ez az én bajom, de engem sokan így is szeretnek ;):D

De figyelj, sztem inkább örülni kéne, hogy végre valaki nem bunkó módon szól hozzá és nem csak a megszokott sémát hozza, erre az én hsz-ommal kell foglalkozni, tessék megdicsérni Batasuna-t. Ennyi...

Link to comment
Share on other sites

én nem is tom hogy milyen szituációban választanék disco-t :D

Rock vs. Rap - Rock

Rock vs. Disco -Rock

Rap vs. Disco -Rap

(ismerek jó párat ami nem épp rádióban szól csak nem hallgatom, teszi más helyetem itthon :))

 

 

 

de megvan gyerekzene vs. disco :D

halára lehet idegesiteni vele

Link to comment
Share on other sites

Igen, erről a b@romságról volt már szó...

Nem akarom folytatni ezt a hülyeséget, de az AC/DC-re minden jegy elfogyott kb 2-3 óra alatt, és ha jól tudom, akkor a Sport Arénába is beférnek jó pár 10ezren. Igazából ha nem lenne ennyire korlátozott egyén, aki csinálta az összeállítást, akkor nem csinálta volna meg ;) És az is korlátozott, aki ennek bedől.

Mondjuk az sem egy előnyös dolog, hogy már a második hsz-edet ezzel kell kezdened és mondjuk nem tudsz saját véleményt megfogalmazni...

Link to comment
Share on other sites

[trolling]

Jajjdeszekszi az a fehér szlipknát pólós csaj... Nincs meg valakinek a telefonszáma?

 

Amúgy elég szánalmas az összehasonlítás. Miért kell így lefikázni a ravereket? Nekik csak lézerre tellett, meg nem tudtak annyi szemetet besűríteni olyan kis helyre, mint a szemét kancsó ápolatlan kiabálós rockerek. És még zárt színpaduk sincs... Ejnye.

[/trolling]

 

Jah... ööö... Rock! csak hogy ne legyek 100%-ig off :P

Link to comment
Share on other sites

Úgy nézki ezzel már foglalkoztak mások is...

 

http://rockvstechno.uw.hu/rvst.htm

 

De nagyon el van túlozva, mert ezt fordítva is lehetett vna csinálni...

Tök jó hogy ez mindennel foglalkozik, csak a zenével nem.

 

Amúgy mikor nálunk tavaly volt Iron Maiden, a 40 ezer helyes Helsinki olimpiastadion dugig televolt. Egy szabad hely nem maradt. 11 perc alatt adták el a 40 000 jegyet. 11 perc! Nemám 3 óra... ;) És nem valami falu szélén, hanem a finn fövásos közepén.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Stadionit.jpg

Mi színpadunk... (hátsó)

Link to comment
Share on other sites

De nagyon el van túlozva, mert ezt fordítva is lehetett vna csinálni...

Meg is csinálták, csak szerintem már nem él az oldal, meg az URL-t is elfelejtettem már. Annyira emlékszem, hogy Gportalos szutyok volt, de többre nem.

Link to comment
Share on other sites

Nem gportalos volt, hanem kb ugyanilyen stílusú, és Woodstockot hasonlította össze először a Sensationnel, majd áttért egy utolsó falusi diszkóra.

Link to comment
Share on other sites

Nem baj az, hogy a rock és metal koncertek akármilyen utolsó kis faluban előfordulnak, ugyanazok az előadók képesek elmenni egy pár ezer fős településre is, nem azért, mert aljanépének mindent el lehet adni, hanem azért mert lehet az aljanépének nevezett réteg értelmesebb, mint néhány Whitesensation-os arc és egyébként is ezek a zenekarok imádják a zenét, ez az életük, valamelyiknek 40 éve vmelyiknek csak 15 és esetleg akik most kezdik, persze a pénz mindig, mindenhol jól jön, de elsősorban nem azért csinálják, nem azért adnak évente 100-200 koncertet, de a turné állomásai között megtalálható a kis falu és országunkat tekintve a legelsőosztályúbb hely, a Papp László Sportaréna vagy a Főnix esetleg akármelyik nagyobb város sportcsarnokja vagy művelődési háza. Más országok könnyebben beszélnek: Radio City Music Hall, Earls Court, Royal Albert Hall, Budokan, Wyspianski Theater vagy a Rio-i stadion, bár ez kilóg a zárt épületek közül, de hány neves zenekar koncertezett már ott, akikre legkevésbé sem lehetne azt mondani, hogy érdemtelenül lettek népszerűek.

Ebből is látszik, hogy csak parasztvakítás ez az összehasonlítás és az csinál csak ilyeneket, akik nincsenek teljesen tisztában a dolgokkal ;)

Link to comment
Share on other sites

Hy!

 

Én személyszerint már írtam erre a témára, de úgygondolom hogy nem árthat, ha a véleményem egy picit átfogalmazva újra írott formába öntöm.

Nos, eloször is, a zenét hangszeren játszák... (azthiszem ezzel a többség eggyezik). Persze a "másik" oldal érvelhet azzal hogy- "dehát az elktro zenéhez is szintin csinálják meg a betéteket"- dehát kéremszépen, ez nem igényel nagy tudást. Nembeszélve arról hogy ezek igényszerinti mixelgetése még kevesebbet, csak egy kis érzés kell hozzá.

 

Másodszor nem vagyok egy nagy rock-metál fanatikus, hisz mindent meghalgatok ami tetszik, legyen az bármi a klasszikustól az EBM-ig. Bár nem tagadom hogy közelebb áll hozám a rock és a hangszeres zene.

 

Viszont egy picit dühít az ha valaki olyan valamit definiál a zene fogalmával, ami tulajdonképpen zörejek elekronikus leutánzása és stilusos egymás után pakolgatása. Erről még annyit, hogy az őskori ember is ezt müvelte miközben kagylófüzéreket csörgetett, és kifeszített állatbőrt ütögetett. Azok ritmusos hangok voltak, minden komplexitást nélkülözve. De ha ez mégis zene, akkor kérdem én minek neveznénk Mozart, Beethoven, Chopin, Liszt műveit...

 

Apropó mégvalami, az nem is tévedhet nagyobbat aki azt hiszi, hogy a zene csak kizárólag a szórakozást szolgálja. Ezeknek az embereknek üzenném, hogy srácok művelődni kéne tán.

Ez magánvélemény persze, a fikázóknak és okostóniknak meg csak annyit, hogy először cáfoljatok rám, aztán le lehet hurrogni.

A kioktató stílusért bocsánat, de élet ne fenékig tejfel, ezt kell szeretni...

 

 

eyeless

Link to comment
Share on other sites

Egyébként mindig ezzel dobálózunk hogy "értelmesebb", elsősorban ti. Mi köze van a zenei ízlésemnek az értelemhez? 90-es IQ-ig elektró, 91-től felfele rock? Vagy hogy értitek ezt? Büszkén állítom, hogy aránylag jó IQ szinttel rendelkezek, mégse vagyok rockzene hallgató (hallgató vagyok, csak nem az a főkedvenc). Vagy nem értem, hogy ezt máshogy hogy lehet értelmezni....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.



×
×
  • Create New...