Jump to content
PirateClub.hu

SonyEricsson Z520i


Gabesz
 Share

Recommended Posts

Sony Ericsson Z520i - megbízható középkategóriás készülék hölgyeknek

Igen, hölgyeim és uraim nagyjából így kell kinéznie egy megbízható és viszonylag olcsó középkategóriás mobiltelefonnak 2005 vége felé. A Z520i kissé nõies, van benne VGA kamera, Bluetooth és pár bosszantó hiba.

A csomag tartalmaz egy rendkívül csúnya cserélhetõ elõlapot, amellyel a telefonunkat még jobban testreszabhatjuk. A töltõ, az akkumulátor és a készülék ugyan csak megtalálható a dobozban.

 

Kézbe véve

 

Az elsõ szempillantásra fehér és szürke színekben pompázó készülék enyhén iPod érzést sugall, de jóval egyszerûbb anyagokból lett megépítve, illetve az illesztési hézagok sem a kiváló minõséget tükrözik. A Z520i alapvetõen könnyû, szinte már annyira, hogy elveszik egy nadrágzsebben. A letisztult és lekerekített formavilág modern megjelenést kölcsönöz a telefonnak, más kérdés, hogy a hurok antenna módfelett csúnya, érhetetlen, hogy a dél koreai gyártókhoz (Samsung, LG) hasonlóan miért nem lehet a GSM vevõt a telefon belsejébe integrálni, mint ahogy miden normális modellben ez a megoldás már megtalálható, a 21. században. A telefont szembõl nézve a külsõ kijelzõ és a ronda krómkeretekkel felszerelt VGA kamera lencséje található, amely kellõen mélyre lett beépítve a készülékbe, így a külsõ behatásoktól is valamennyire védve van.

 

A QuickShare és 4x Digital Camera feliratok a marketing részei, érdekes, hogy korábban ilyet nem láttunk a Sony Ericsson-tól – valaki szólhatna a megfelelõ embereknek, hogy a felhasználónak nincs szüksége a hasonszõrû parasztvakításokra. Ha tudom, hogy benne van a készülékben akkor minek kell odaírni, ha még nem vásároltam meg, ajkkor meg elég pusztán a reklámokban vagy a szórólapokon feltûntetni. Bár ebben a koncepcióban már biztos benne van a Harvard-on elõszeretettel oktatott marketingfogás, miszerint a vásárlás pillanatában dõl el, hogy a fogyasztó mely terméket választja, tehát kvázi ott van a kezében a termék, és ha nem tud dönteni, majd a nagybetûs feliratok meggyõzik.

 

 

 

 

 

A Sony Ericsson lógó nem sikerült valami szépre, az az érzésem, hogy az a kis zöld micsoda hamarosan le fog onnan esni. A telefon oldala igen egyszerû, bal oldalt az infra port, a hangerõszabályzó és a kamera funkció gombja található, a jobb oldal üres. A készülék hátulján enyhén lötyög a hátlap, könnyen lejár. Itt található a külsõ hangszóró is. A telefont kinyitva a 65 ezer színû TFT LCD kijelzõ már ismerõs lehet a Sony Ericcsson T630 óta, tehát átlagos felbontás, közepes fényerõ, és kissé életlen kép jellemezi. Napfényben még pont olvasható, de legalább a fizikai méretével nincs gond.

 

Szolgáltatások

 

A telefon beérkezõ hívás esetén körbe-körbe kékesen villog, amit még szabályozni is lehet. Táskában, sötét helyen azonnal megtaláljuk az elveszettnek hitt Sony Ericsson Z520-at, de ez is jól jellemzi, hogy ez nem egy komoly üzleti modell, hanem egy nõies, fiatalos típus. A már jól ismert ikonos menü ezúttal is jól használható, az ikonok viszont már nem elég kidolgozottak. A belsõ 15 MB-os memória nem bõvíthetõ, így VGA fotók tárolására még éppen alkalmas a Z520i. A telefon nem tudja alapból a SIM kártyán és a memóriába tárolt telefonszámokat egyszerre megjeleníteni, így a szolgáltatól kapott kis kártyáról föl kell másolnunk az adatokat a készülékre. Létrehozhatunk csoportokat, maximálisan 500 nevet regisztrálhatunk a belsõ telefonkönyvbe. Egy kontakthoz webcímet, e-mail-t, képet, csengõhangot, fényhatást (!), hangparancsot és még számos információt csatolhatunk. A telefon email kliense támogatja a POP3 és az IMAP4 protokollokat, és egyszerre akár több postafiókot is képes kezelni, csatolmányokat nem tudunk az üzenetekhez adni. A prediktív szövegbevitelt ezúttal is magyar T9 jelenti. A multimédiás üzenetekhez képet, hangot, videót és szöveget is rögzíthetünk.

 

 

 

 

 

A beépített játékok sajnos nem használják ki a telefon 3D grafikus motorját, így marad a gyerekes Tetris századik verziója és egy érdekes szerepjáték, amelyet New York belvárosában, szinte térbeli körülmények között játszhatunk. A szervezõ funkciók ezúttal is kimerülnek a naptár, a jegyzet, az idõzítõ, a feladatok, a stopper, a számológép és az ébresztõ funkciókban.

 

A telefon használata közben a hívott fél gyakran panaszkodott arra, hogy recseg a vonal, illetve én is inkább a néha megjelenõ sistergésre lettem figyelmes, miután már egy szót sem értettem a partnerbõl. Ez valószínûleg csak az átallunk tesztelt készülék hibája. A telefon menürendszere egyébként meglepõen stabil és gyors, sõt még néha figyelmeztet is, hogy bizonyos szolgáltatások futnak a háttérben.

 

 

 

 

 

 

Adatkommunikáció

 

A telefon bal oldalán található infra portot ezúttal sem spórolta le a gyártó, így gyors fájlküldéshez továbbra is ezt érdemes használni, mivel rendkívül sok készülék támogatja ezt a megoldást mind a mai napig. A Bluetooth már szinte a T610-es készülék óta alaptartozék a Sony Ericsson középkategóriás telefonjainak tárházában, a Z520i-ban kiválóan mûködött oda – vissza. Bosszantó hiba, hogy egy elkészített fotó után a küldés opciót választva az MMS funkció ugrik be, és nem dönthetjük, el, hogy milyen csatornán keresztül akarjuk továbbküldeni az adott képet. A GPRS segítségével aránylag gyorsan használhatjuk a WAP böngészõt, amelyre számos lehetõség rejtõzik a menürendszerben is, természetesen új Java alapú játékok és egyéb multimédiás tartalmak letöltésre próbál minket sarkalni a gyártó.

Multimédia

 

A MusicDj még mindig a legkönyebben használható mobilos zeneszerkesztõ program, szerencsére mindig fejlesztenek rajta valami apróságot. A dobok, ütemek, gitárok mellett, különféle ritmusokat és dallamokat csalhatunk elõ a készülékbõl, és a szoftver készítõi külön lehetõségeket tárnak elénk a refrén és a dal végének megalkotásához.

 

 

 

 

 

 

A beépített VGA kamera a szokásos 640 x 480-as felbontásban képes képet készíteni. A keresõként funkcionáló kijelzõ meglepõen gyorsa követi az elõtte zajló eseményeket, például egy Motorola V3-at kenterbe ver ebbõl a szempontból. Keresõként használhatjuk csukott állapotban a színes külsõ kijelzõt is. Az elkészült fotók közepes mi9nõségûek, kicsit életlenek, kicsit fakóak. Az optikához nem mellékeltek mobilfényt, így marad a nagymennyiségû természetes fény mellett történõ alkotás.

 

A 4x-es digitális zoom, az éjszakai mód, a panoráma kép készítés és a sorozat felvétel létrehozás jelenti a telefon extráit ezen a területen. A kamerához alaphelyzetben nincsen funkció gomb rendelve, de ha a kezdõképernyõn a navigációs gombot jobbra nyomjuk, ahhoz már hozzárendelhetjük a kamera szolgáltatást. A telefon képes videót is rögzíteni, alacsony felbontás és vérszegény kép / kocka teljesítmény mellett. Régi fájdalmam, hogy az elkészített képet csak a galériából lehet infrán, Bluetooth-on vagy e-mailben továbbküldeni, alaphelyzetben az MMS szerkesztõ indul el.

 

 

 

 

 

A telefon természetesen polifonikus csengõhangokkal szólal meg, viszont MP3 lejátszónak nem alkalmas a kisméretû memória miatt. FM rádió ezúttal nem került a Sony Ericsson Z520i-be.

 

Összegzés

 

Az alapvetõen rossz beszélgetési hangminõség és néhány feljebb már említett apróság nem vette el a kedvemet a készüléktõl, a teszt ideje alatt megbízhatóan teljesített. Az akkumulátor simán bírta akár 4 napig is a gyûrõdést.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 1 month later...

Olyan nem lehet. :)

Max ha gyári hábás akkor go szervíz és gariban javítják.

Én még a JAVA játékokat/programokat is tudom küldeni infrán BT-n Mail-ban egy speciális FW-el. ;)

Meg nagy ikonos menüvel van ez azt jelenti hogy egy oldalon csak egy ikon van de ehez már szervízezköszök kellenek. ;)

Link to comment
Share on other sites

Sziasztok. Nah szóval nekem is ilyen telóm van de most éppen kiáll az lcd je a helyéről 1 mm -t szal visszaviszem amig garis, nah de itt a bibi egyszerűen nem birom leszedni a hátulját hogy kivegyem a sim -et belőle, nincs valami ötletetek ? vagy nektek simán lejön ? Az a baj hogy nem én vagyok a béna mert egy csomó ismerősömön is kifogott. Ha van ötletetek azt szivesen venném :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Régen nekem is ilyen telefonom volt ;)

De4dSn4ke nekem egyszerűen hátrahúztam és egyből lejött csak egy kis erő kell ;)

Viszont az előlapját én 1 hétig küzködtem vele hogy leszedjem és végül sikerült :) Nem akartam olyan nagy erővel feszegetni nehogy eltörjön <_<

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 8 months later...

Nekem is volt Z520i-m és én is k800-i-re cseréltem. :D

A Z520i nekem nem nagyon jött be miután kétszer vagy 3x elromlott a kijelzője. Az átvezető kábel volt benne rossz.

Pedig annyira vigyáztam hogy nem nyitottam sose ki úgy hogy félkézzel majdhogynem kicsapjam a kijelzőjét, de csak beszart. Egyszer kinyitottam és az egész belső képernyő elfehéredett. Tehát nem ajánlom senkinek. Amíg van rajta gari addig vissza lehet cserélni de aztán.... :angry:

Aztán szívhatod a fogad mert használt telefonos boltokban 0 azaz 0 Forintért veszik be. Ennyit erről.

Link to comment
Share on other sites

:lol: megbízható :lol:

a pofám leszakad... 1évet bírt, elküldtem szervizbe, visszajött rá 2 hónapra szoftvert kellett cserélni, most rá 1 évre megint ugyan az a baja. :lol: megbízható... ez minden csak az nem.utálom ezt a telefont, lassú igénytelen!!!

 

Senki ne vegyen ilyet!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Mit vársz egy több mint 3 éves konstrukciótól? jó hogy lassú, de 3 évvel ezelött még gyorsnak számított. Csak fejlődött a technika, és azokhoz képest, télleg sz@r készülék! Akkor még hogy el voltunk ájulva, hogy VGA kamera huuuu... Mostmár semmit nem ér ez a mobil!

Én már akkor mondtam neked, amikor megvetted ezt a mobilt, hogy kinyitható mobilt sose vegyél, mert azokkal mindig csak a baj van. Tessék...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...