Jump to content
PirateClub.hu

Linuxok.


W3ber
 Share

Recommended Posts

Ki mit ajanlj mijen feldatra es mijen forman allja meg a helyet :ha valki eligazitani.Elore is thx.

Es pl mijen linuxon kezdjuk es mejikkel fojtassuk.stb

LInux fajtakbol mejika legjobb miert?Elore is thx.

Pl server konfignak mejik a legjobb ftpzesre meg mail szervernek

foleg netre

.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Hali! Én kb 3 éve találkoztam először linuxszal, akkor még suse 9.0-som volt. Hát...borzasztóan érdekelt, de az valami iszonyat volt! Szal sokan mondják, hogy kezdőknek suse, szerintem egyáltalán nem! Eddig a leghasználhatóbb rendszer, amit kipróbáltam, az az UHU 1.2 volt! Én is meglepődtem, hogy mennyire használható, mennyire jó csomagkezelője van. Teljesen magyar (még a kernel is). Szerintem kezdőknek és haladóknak (és profiknak :D) abszolút tökéletes.

Link to comment
Share on other sites

Kezdőknek Suse vagy Ubuntu (vagy Kubuntu). HC linuxosoknak Gentoo, Debian, Slackware, FreeBSD (bár ez nem Linux).

Az UHU-t nem szeretem, de sokan mondják rá, hogy jó és persze magyar fejlesztés is.

Szervernek stabil op. rendszer való, nem pedig rengeteg progival megspékelt desktop OS (pl. Suse), de azokkal is megoldható. Ha még nem használtál Linuxot, akkor mindenképp egy felhasználóbarát disztribúcióval kezdj, én az Ubuntut javaslom.

Link to comment
Share on other sites

Nem ismerem, de nagyon sokan ajánlják az Ubuntut, a distrowatchon is ez vezet. De valószínűleg azért nem engedi a root belépést, mert nem biztonságos, ha rootként kell csinálnod vmit, pl egy program fordítása és telepítésem, akkor konzolban su. Csak addig dolgozz rootként amíg feltétlenül szükséges.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Az ubuntu ebb?l a szempontból rgy érdekes történrt, ugyanis nem használ külön rot jelszót hanem a azzal a jelszóval tudsz átlépni root üzemmódba amivel normal user-ként bejelentkeztél a rendszerbe.

 

Fontos, hogy a su parancsal alapból nem fog root-ot adni hanem erre a sudo su parancs hivatott, utána entert ütsz megadod a jelszavadat azán enter és onnantol kezdve minden parancs amit terminálban kiatsz root-ként fog futni amég az exit parncsal vissza nem lépsz normál usernak vagy be nem zárod a terminált.

 

Jól mondta az elöttem szóló kollega root-ként csak akkor dolgozunk amikor nagyon kell, ez ubuntra halmozottan igaz, mivel, hogy rendszer induláskor ubuntuba root-ként nem tudunk bejelentkezni csak ha biztonsági módban inditjuk a rendszert olyankor meg nem indul el a grafikus felület :D

 

A lényeg hogy root parancsokat mindig terminálba adj ki illetve azok a grafikus alkalmazásk amelyeknek kell a rendszergazda jog azok úgyis bekérik a jelszót grafikus felületen, ami minbt ahogy már emlitettem azonos azzal a jelszóval amivel normmal user-ként bejelentkezel a rendszerbe, ez ilyen ubuntu sajátosság másik linuxban nem találkoztam vele, ahogy a sudo és a su közötti parancsoknál sem sziktak különbséget tenni ilyen formán a linuxok.

 

Amugy az ubuntu tényléeg nagyon jo kis rendszer a legjobb debian klón amit láttam nálam ?bereli az uhu-t is :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Mandriva 2007 Powerpack

 

Irodai programcsomag: OpenOffice.org, KOffice

DTP: Scribus

Webböngészők: Konqueror, Epiphany, Mozilla Firefox, Opera

Üzenetküldés: Kopete, Skype

Fájlcsere: LinuxDC++

Zeneszerkesztés: Audacity

Zenelejátszás: Amarok, XMMS, MPlayer

Filmszerkesztés: Avidemux

Filmlejátszás: MPlayer, VLC Player, LinDVD

Grafika: Gimp

Adatbázis: MySQL, PostgreSQL

 

Könnyen telepíthtő 3D felület. A videokártya driverek a telepítő DVD-n.

Egyszerű csomagkezelés.

Link to comment
Share on other sites

Elsőre nekem is furcsa volt hogy nem lehet rootként bejelentkezni, meg hogy pl. csomagtelepítésnél a saját jelszót kell megadni, ahogy Gentoo is írta. Kicsit szokatlan suse után, de vátani kellet mert a 10.0 feletti suse kiadások nekem valahogy nem jöttek be a 10.2 kde menüje valami borzasztó lett <_< + egy két hardveremmet nem nagyon szerette.na mind1.

Desktopnak szerintem SuSE, /K/Ubuntu, Mandriva tökéletesen megfelel

Servernek Egyértelműen Debian /vagy Gentoo/

Fedora, uhu nekem nem jött be

Kubuntu edgy most jobb híján megteszi egy ideig :)pillanatfelv_tel2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 months later...

Én most az Ubuntu Ultimate 1.2-t tettem fel és csak ajánlani tudom mindenkinek Tulakdonképpen 6.10-es ubuntu de igen spécin van összeállitva, ugyanis ebbe aztán tényleg benne van minden benne van amit a windows felhasználók hijányolnak a linuxban.

 

Alapbol van benne ntfs-3g tehát az ntfs partokat is engedi irni, akár normál user-ként is

 

Alapbol olyan dvd rippelö progi van benne ami 3 óra alatt gyönyörü 700mb-s avi-t csinál a dvd-böl de úgy hogy közben neteztem meg filmet néztem meg pár game-t is kiprobáltam rajta

 

Van benne K9copy ami olyat (is) tud, hogya 6 gigás dvd filmböl csinál 4,3 gigás iso-t ami egyébként simán irható normál dvd-re

 

Ha van olyan disztró amelyikkel könnyen lehet váltani szerintem ez az

 

halott link

Módosította Gabi89
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 weeks later...

Hy!

 

Engem az Ubuntu Beryl érdekelne! Azt honnan lehet letölteni? Igaz az hogy a linuxok ingyenesek? Én még nem láttam linuxot élőben. Mennyivel másabb ez mint a Windows? Az Ubuntu Beryl belassítja a játékokat mint a Vista? Lécci válaszoljatok!

Link to comment
Share on other sites

Google?

http://ubuntu.hu/

Ingyenes. Több gépen is tesztelve gyorsabb, mint a Windowsok.

Ha játékok kellenek, akkor ne, mert a játékokat Windowsra írják, ergo nem mennek Linux alatt (ill nem két pixeles usereknek való az elindításuk, de amúgy el lehet indítani, csak lassabb lesz).

 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Nincs legjobb. Aki ezzel kezdi túl ostoba ahhoz, hogy valóban megértse a Linux lényegét. Minden disztribúcióval megkapsz egy rendszert,, más alkalmazások gyűjteményével. Jómagam Ubuntu-val kezdtem, majd egy hónap után Debian, 4 hónap múlva Slackware, majd további 4 hónap elteltével Gentoo. Számomra Gentoo a nyerő. MOST. Azonban ha visszaemlékszem mindig az volt a nyerő amit éppen használtam. Ha sikerül megértened az adott rendszert akkor nagyon jól ki lehet használni. Ezért szerintem nincsen "legjobb", mindegyiket lehet fejleszteni, konfigolni.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Sziasztok

 

Én vista mellé szeretném feltenni és csak filmekt akarok nézni mert azt hallottam hogy a HD filmek sokkal jobban mennek linux alatt.

Nem tudom miért javitsatok ki ha tévednék.

Szóval meik verziot ajánljátok erre a célra esetleg még net meg hasonlok.

Játékra meghagynám a Winfost.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ha multimedias celokra kell egy linux, akkor en az Ubuntut ajanlanam. Felhasznalobarat, otthoni celu rendszernek fejlesztettek ki. De ettol meg persze lehet, hogy neked mas disztribucio fog a kesobbiekben bejonni (ld. hego hozzaszolasat kicsit feljebb), de kezdesnek en az ubuntura tippelnek.

Link to comment
Share on other sites

Nem fognak "osszeveszni", a linux ugyanis joval normalisabban all hozza a gepen talalhato egyeb operacios rendszerekhez, mint a windows. Eppen ezert az egyszeruseg kedveert erdemes eloszor mindig a windowst felrakni, majd utana masik particiora a linuxot, ami majd felrakja szepen a maga ki boot manageret. Ubuntu eseten ez alapertelmezesben a GRUB. A geped indulasakor egy olyasmi menu fog fogadni, mint amikor csokkentett modban akarod inditani a windowst: kivalaszthatod, hogy melyik rendszer induljon. Csak a GRUB szabadabban konfiguralhato, sot, egesz latvanyossa is lehet tenni, ha epp az a szived csucske.

A windowst azert celszeru elsonek felrakni, mivel legyalulja a master boot record tartalmat, es onmagat tekinti egyetlen rendszernek, ami a bootolaskor indulhat. Sajnos eppen ezert, ha a korabban tokeletesen mukodo dual bootos rendszered windowsat ujra kell telepitened, akkor az kinyirja a GRUB-ot a master boot recordbol, igy annak visszatetele es igy a linux inditasa egy pici szerelgetest igenyel, de egy kb 5 perces muveletrol van itt szo, amihez van egy tucat leiras :)

Az Ubuntu alapbol tudja olvasni az NTFS particiokat, a 8.04 verzio eseteben szukseged lesz egy ntfs-config nevu csomagra ahhoz, hogy egyszeruen megoldd az NTFS iras kerdeset is. Tudod tehat ugyanazokat az adataidat hasznalni mindket rendszereddel.

Remelem kielegito valaszt adtam a Windows es mondjuk egy Ubuntu viszonyarol :) Szerintem vagj bele, bajod nem lehet belole.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...