Jump to content
PirateClub.hu

Ismerkedés A Photoshoppal - Gyakorlatban Iii.


tibiole
 Share

Recommended Posts

Ismerkedés a Photoshoppal - gyakorlatban III.

 

Folytatjuk a Photoshop cikksorozatunkat. Az előző részben megnéztük a menük dzsungelét és nyitottunk egy új ablakot is. Ez a harmadik rész, így illik most már valami „kézzel foghatót” is alkotni: megnézzük, mi is az a maszkolás, kipróbáljuk a képkivágás professzionális művészetét, és az effektek világába is belevetjük magunkat.

 

 

A maszkolás

 

Nagyon sokszor lehet alkalmazni ezt a technikát a munkánk során. Például ha fogunk két képet és ezt szeretnénk összemosni, valahogy egybe varázsolni, a maszkolás erre kiváló lehetőséget biztosít. Először is szükségünk a már említet két darab képre. Fontos, hogy mindkét kép felbontása (72 dpi) és a színtónusa (RGB) egyezzen, ha minden stimmel, nyissuk meg a két képet Photoshopunkban. Tegyük egy dokumentumba a két képet: az eszköztáron lévő Move Tool segítségével egyszerűen húzzuk át az egyik képet a másikra. Ekkor automatikusan létrejön egy új layer-t. Most pedig kattintsunk a Layer Mask gombra, ahol megjelenik egy új Layer Mask. A „G” gomb megnyomásával előugrik a Gradient tool ablaka az eszköztár alatt - legyen Foreground to Background, a színek pedig fekete illetve fehér. Típusnál az átmosás formáját állíthatjuk: legyen Linear Gradient. Most ha végighúzzuk a képen, már látható is az eredmény.

 

Ahol fehér a Gradient (fokozatosság) ott jobban átlátszik a maszk, ahol fekete ott erősebb a kép. Itt kell megjegyezni, hogy a PaintBrush Tool eszközzel utólag részletesen is módosíthatjuk, hogy hol legyen fehérebb vagy feketébb a tónus. Egy különleges variációt, ha a Layer Blending Mode-ot Multiply módra állítjuk. Ekkor a kép felső részén a tükröződés egy kicsit üvegszerűvé fog válni.

 

Képlopás

 

A Photoshop-ban többféle megoldás is van egy kép adott részletének kivágására, mi most az Extract-ot fogjuk használni. Ismét nyissunk meg egy tetszőleges képet, amiből majd kivágunk valamit. A Filter menüben ezután keressük meg az Extract pontot. A jobb oldalon szükség van még néhány érték beállítására, amik természetesen csak példák egy variációra: Brush size: 22, Highlight: Green, Fill: Blue, No Smart: Highlight, Smooth: 70. Ezután kattintsunk a Brush Tool-ra, és rajzoljuk körbe vele a kiszemelt alakot, amit kivágunk.

 

Az ecset belső oldala éppen csak érjen hozzá az alak széléhez. Ha nem pontosan sikerült a körbeírás, a radírral, vagy visszavonással természetesen lehet korrigálni. Amikor ez is megvan, kattintsunk a festékes vödörre, és töltsük ki vele a körberajzolt alakot. Klikk az OK gombra, és nincs más hátra, mint egy jó kis hátteret választani hozzá.

 

Egy csillag halála

 

Ezt az effektet már egy kicsit nehezebb elkészíteni, de nem hátrálunk meg. Nyissunk újra 400x400 képpont nagyságú képet, valamilyen színnel, melyre rögtön tegyünk is még egy új layert: legyen a neve „tűzlabda”. Ezután menjünk a Filter, Render, Difference Clouds menüpontra, majd az Image, Adjustments, Equalize-re menüre, végül az Image, Adjustments, Hue/Saturation menüpontokra. Adjuk meg a következő értékeket: Hue: 25, Saturation: 65. Másoljuk a „tűzlabda” nevű layerünket, és nevezzük el az újat is valaminek, mondjuk „robbanásnak”, majd még egyszer másoljuk, ennek megint adjunk egy nevet, legyen „energia”. A réteg rendezőben most fentről lefelé sorban a layerek így helyezkednek el: robbanás, energia, tűzlabda, background. A „robbanás” layeren végezzünk el egy Filter, Blur, Radial Blur menüpontot ezekkel a paraméterekkel:: Ammount: 100, Method: Zoom, Quality: Best. Az energia layeren Filter, Render, Lightning Effects menü legyen beállítva. Utolsó lépésként az energia és a tűzlabda layereken egyaránt állítsuk a Layer Mode-ot Lighten-re. Ha mindent jól csináltunk elvileg készen is van a tűzlabdánk.

 

Távolról sincs vége, a következő részben még folytatjuk az effektekkel való játékot. Addig mindenki próbálgassa további paraméterekkel a most megismert menüpontok és effektek hatásait.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...