Jump to content
PirateClub.hu

A Parancssorról Általában, Linux Alatt


tibiole
 Share

Recommended Posts

A parancssorról általában, Linux alatt

 

Íme, egy újabb linuxos cikksorozat, ezúttal a mélyebb bugyrokból: megpróbáljuk bemutatni a parancssort és annak hasznosságát. Előbb csupán témafelvetés jelleggel, később esetleg parancssoros böngészőkkel, levelezőkkel, IRC-kliensekkel vadítjuk meg a Tisztelt Olvasót, de ha minden jól megy, még filmet is nézünk - persze szigorúan grafikus felület nélkül.

 

Grafikus vagy parancssoros?

 

2005-ben mi sem természetesebb, mint hogy induló rendszerünkön megjelenik egy szép színes-szagos asztal, amin mindenféle ikonok vannak, amikre kattintgathatunk, ez megkönnyíti az életünket, minden szép, hurrá. Néhány évvel (évtizeddel) ezelőtt azonban ez egyáltalán nem így volt: gondoljunk csak bele, Dos 6.22 alatt mi fogadott minket boot után? Egy darab promt. És ez jól volt így. Utána már csináltunk amit akartunk, és ahogy akartunk.

 

1995-ben a Windows 95 megjelenésével ez gyökeresen megváltozott. Azóta a világ legtermészetesebb dolgává vált, hogy grafikus felület az alap, és mindent, amire szükségünk van ez alatt oldjunk meg - még ha ez a legtöbbször a rendszer energiáinak sokszorosát emészti fel - csak azért, hogy a "Next" és az "OK" gomb megfelelően animált legyen.

 

Ezt a tendenciát természetesen a Linuxok is követték, hiszen számtalan előnye és szükségszerűsége van a dolognak. Mára odáig jutottunk, hogy a Linuxos társadalom egy része el is felejtette, hogy van parancssor, amiben nagyon sok mindent el lehet intézni, és csak a grafikus felületen boldogul, sőt ha esetleg segítségként csak egy parancsot kap, igazából nem tud vele mit kezdeni. (Jó esetben megtanulja, rosszabb esetben megsértődik.)

 

Mire jó a konzol?

 

Igazából azt elmondani, hogy mennyire hasznos egy konzol, azt nagyon nehéz. Többek közt, mert elsőre rettenetesen bonyolultnak tűnik, hogy hogyan lehet ilyen "logikátlan" parancsokat megjegyezni. Valójában azonban végtelenül egyszerű a dolog, és számtalan felbecsülhetetlen előnye van. Ugyanis a Linux alapvetően azt feltételezi, hogy a mélyen tűzdelt felhasználó tudja, mit miért csinál. Így például nem próbálja helyette kitalálni, hogy vajh az a beállítás, amit a grafikus felület indulására beállít, az vajon jó-e. De még ha szól is, hogy szerinte az nem jó, akkor sem fogja azt mondani, hogy "menj a francba, hülyeséget csinálsz, én ezt nem hagyom!" Mindenkinek szíve joga tönkretenni a saját gépét.

 

Könnyen belátható, hogy miután ezt megtettük, a legritkább esetben jön elő egy grafikus beállítóvarázsló, hogy kijavítsuk a hibát. Ilyenkor marad a konzol, és az esetek nagy részében egy fájlban kell mondjuk négy betűt módosítanunk. (Például a videokártya meghajtója nevét.) Sokan ilyenkor egyszerűen újratelepítik a rendszert, amit nem szeretnék részletezni, hogy miért is nem elegáns megoldás.

 

De mire jó konkrétan a konzol?

 

Lássunk egy példát. Kicsit ugyan erőltetett, de azért jó: számoljuk meg hány mp3 található a gépünkön. Igen életszagú példa, Pistike egyszerűen kíváncsi, és fel akar vágni a barátai előtt. Nézzünk erre egy egyszerű megoldást parancssorban:

 

0621linux_prompt.jpg

 

Az eredmény ugye elég meggyőző: egy darab szám. Erre voltunk kíváncsiak. Boncoljuk picit fel ezt a parancsot, rögtön kiderül, hogy valójában végtelenül egyszerű a dolog, és semmi varázslat nincs benne. Először is: ez valójában három parancs. Az utasításban található két " |" jel, úgynevezett "pipe", ezek funkciója, hogy az első parancs kimenetül kapott értéket adja meg a második parancs bemeneti értékének, majd a második parancs kimenetét továbbadja a harmadik parancsnak. Ezzel az egyszerű megoldással nagyon bonyolult műveletek is elvégezhetők néhány egyszerű parancs segítségével. Maguk a parancsok:

 

ls -R / 2>/dev/null DOS-os időkből mindenki emlékszik (remélem) a dir parancsra. Ez ugyanaz. Az ls parancs kilistázza az adott könyvtárban található fájlokat. A -R csatoló pedig arra szolgál, hogy az alkönyvtárakban található fájlokat is kilistázza, a "/" a Linuxos gyökérkönyvtár, minden könyvtár és fájl ezalatt található, tehát ez a listázás az összes fájlt kilistázza a gépünkön. Végezetül a 2>/dev/null: ne írja ki a hibaüzeneteket a képernyőre. Jelen esetben hibaüzenetként jelenik meg az összes olyan könyvtár, amit nincs jogunk olvasni.

 

fgrep .mp3 Ez a nagyon hasznos parancs szortíroz. Jelen esetben az összes fájl közül csak azok jelennek meg, amelyek nevében megtalálható a ".mp3" karaktersor. (Ilyen szempontból hibás is a lista, hiszen megjelenítené a pista.mp3.exe fájlt is, ami ránézésre nem zene, de ennyire ne vesszünk el a részletekben.)

 

wc -l Ez a sor az előző fgrep kimenetén megjelenő sorokat számolja meg. Semmi cicó.

 

Életszagú példa 2

 

Vegyünk egy még egyszerűbb esetet. Otthoni gépemen be van kapcsolva egy levelező, ami 10 percenként lehúzza a leveleimet. Meg egyébként is, az összes adatom, cuccom otthon tartom. Elmegyek valahova, és beszélgetünk egy zenéről, amit szívesen megmutatnék az ismerősnek, mit tudok csinálni.

A., elkezdem valahonnan levadászni a netről. Ez ugyebár elég kétesélyes, abba szintén ne mélyedjünk el, hogy illegális tevékenység.

B., előkapom a kedvenc iAudio lejátszómat és megmutatom neki. Persze ez is egy egyszerű helyzet, de általában pont az amit megszeretnék mutatni, az nincs nálam.

C., nyitok egy terminált, és SSH segítségével bejelentkezem a saját gépemre a neten keresztül (ezt akár Puttyal is megtehetem, ha esetleg nem lenne Linux a célszemély gépén), majd egy parancs segítségével átmásolom a megkívánt albumot (scp). Persze a dolog hátulütője, hogy SSH-n keresztül "csak" egy terminált kapok. Ha már bejelentkeztem, akkor persze megnézem a leveleket is egy karakteres levelezővel (mondjuk Mutt) ami ugyan nagyon fapados, de a levelek olvasására teljesen tökéletes.

 

Sorolhatnánk még ilyen, és még ilyenebb példákat. Egy kicsit mindegyik erőltetett lenne, mert valójában működés közbe kell látni, hogy egyáltalán értse az ember, miért is praktikus. Cikksorozatunk ezen első része az általános problémafelvetést tűzte ki céljául, illetve hogy kérdést szegezzen az olvasókhoz: nyugodtan támadjatok meg mi az amit nem lehet parancssorból elintézni, és igyekszünk bemutatni, hogy de, meglehet. (Azért kérnénk, hogy lehetőleg ésszel történjen a dolog...)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Huh!

 

Srácok, ez nagyon f*sza... Eléggé régóta átakarok térni Linuxra, csak eddig még nem mertem, mivel nincs elegendő tudásom hozzá. Remélem tőletek szippanthatok egy keveset. Ezer hála az ötletért. Tudom, hogy lehet egyszerűbb lenne elolvasni egy könyvet, de se pénzem, se időm nincs rá. Szal így tovább és thnx mégegyszer.

 

shraatz

Módosította -=NicK=-
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 3 months later...

en is kezdo vagyok a linux vilagaban de naprol napra arra jovok ra hogy sokkal jobban tetszik a linux es naprol napra tobb problemat oldok meg a net segitsegevel es naprol napra tobbet tudok...de persze van meg mit tanulni...en ezt ajanlom mindenkinek:

www.szabilinux.hu

remelem az adminok es modok nem sertodnek meg emiatt

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

ami a suse linuxot illeti , baj van veleh ha az ember nem igen tudja hasznalni, ha pedig tudja hasznalni tudja hogyan kell csiszolni kicsit a rendszeren akkor semmi gond nem lesz, ha pedig gond van, mert altalaban a linuxal van, segitseget lehet kerni

rengeteg magyar linuxos forum van ahol hamar segitenek pl:

www.hup.hu vagy www.linuxforum.hu es meg sorolhatnam ...

en suse-t hasznalok, kiprobaltam mast is de nekem eddig ez valt be a legjobban es persze amikor sikerul egy problemat megoldani annal jobban orulok hogy megszabadultam a windows-tol

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 5 months later...
hát a susevel nemsok gond szokott lenni nekem de már ubuntot haxnálom!

A kezdöknek meg ne ajánlja senki az ubuntut mert az nem kezdöknek való!!

Már mondtam hogy suse! :)

ubuntu pont h kezdőknek való mert az a célja az egész projectnek h a nem hozzáértők is át tudjanak térni lunuxra :) am éánis susevel kezdtem használtam egy napig de nem jött be nagyon utána ubuntu és azóta is :D

Link to comment
Share on other sites

Nyiss egy terminált és írd be a következőket, ha kéri a jelszavadat, add meg:

uname -r

Valami ilyet kell látnod: 2.6.20-15-generic

A -generic helyén lehet pl -386, -server, stb.

Írd be a terminálba, a generic helyén az előző parancs kimenetének megfelelő kifejezés álljon (pl lehet, hogy linux-386)

sudo apt-get install linux-generic

Keresd meg a grafikus kártyádat a következő oldalon:

http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/1.0-9755/README/appendix-a.html

3 táblázat van, ha az elsőben szerepel, akkor ezt írd be a terminálba:

sudo apt-get install nvidia-glx-new

Ha a másodikban:

sudo apt-get install nvidia-glx

Ha a harmadikban:

sudo apt-get install nvidia-glx-legacy nvidia-xconfig nvidia-settings

Engedélyezd a drivert a grafikus felületen:

sudo nvidia-xconfig --no-composite

Futtasd a következő parancsot:

sudo gedit /usr/share/applications/NVIDIA-Settings.desktop

Írd bele a fájlba ezt és mentsd el:

[Desktop Entry]
Name=NVIDIA Settings
Comment=NVIDIA X Server Settings
Exec=nvidia-settings
Icon=
StartupNotify=true
Terminal=false
Type=Application
Categories=Application;System;

Jelentkezz ki és nyomj Ctrl + Alt + Backspace-t, hogy újraindítsd a grafikus felületet.

Link to comment
Share on other sites

Helló!

 

Köszönöm szépen a segítséget!

 

De sajnos elakadtam :(

 

Nos, kubuntu 7.04 Feisty-m van a k sajna lemaradt tegnap :S

 

Az én kártyám 6600 GT és az első táblában volt fel is tettem a glx-new-t.

Miután egnedélyeztem a grafikus felületen a parancsal ezeket a hibaüziket dobta ki.

 

X Error: BadDevice, invalid or uninitialized input device 167
  Major opcode:  144
  Minor opcode:  3
  Resource id:  0x0
Failed to open device
X Error: BadDevice, invalid or uninitialized input device 167
  Major opcode:  144
  Minor opcode:  3
  Resource id:  0x0
Failed to open device
DCOPClient::attachInternal. Attach failed Could not open network socket
Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified

kdeinit: Can't connect to the X Server.
kdeinit: Might not terminate at end of session.
Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified

kded: cannot connect to X server :0.0
DCOP aborting call from 'anonymous-6112' to 'kded'
kded: ERROR: Communication problem with kded, it probably crashed.
Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified

Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified

Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified

kio_uiserver: cannot connect to X server :0.0
DCOP aborting call from 'kate-6100' to 'kio_uiserver'
DCOP aborting call from 'anonymous-6189' to 'kio_uiserver'
ERROR: Communication problem with kio_uiserver, it probably crashed.
Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified

Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified

Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified

knotify: cannot connect to X server :0.0
DCOP aborting call from 'anonymous-6191' to 'knotify'
ERROR: Communication problem with knotify, it probably crashed.

 

Gondoltam nem baj azért megpróbálkozom a conf fájl szerkesztéssel ezért nano-val nyitottam meg a fiájl-t bele is illesztettem amit kellett de nem engedi lementeni pedig root ként szerkesztem :S

 

Help pls!

Segítséged előre is köszönöm! :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...