Jump to content
PirateClub.hu

Linux Tanácsok - Letöltés És Telepítés (4. Rész)


tibiole
 Share

Recommended Posts

Linux tanácsok - letöltés és telepítés (4. rész)

 

Sorozatunkban elérkeztünk ahhoz a mérföldkőnek számító ponthoz, amikor már nem csak beszélünk a dolgokról, hanem ki is próbáljuk. Jelen cikkünkben arról olvashattok, hogy hol érdemes keresni, honnan lehet letölteni, segítséget kapni...

 

Az Internet tele van dokumentációkkal, csak meg kell tudni találni őket. Számos részletes leírás létezik általánosan, valamint egy-egy konkrét problémára nézve is. Ehhez mindössze azt kell tudni, hogy hol keressünk. Az első barátunk ilyen tekintetben a Google kereső, ami megfelelő kulcsszavak segítségével pillanatok alatt választ ad. Persze ehhez tudni kell, mik azok a kulcsszavak: egy nem működő program esetében a neve mindenképpen, illetve, hogy milyen rendszerre akarjuk feltelepíteni, vagy milyen rendszeren vannak problémáink. Ha máshol előfordult a probléma és írásba lett foglalva, akkor szinte biztos, hogy találunk howto-t, fórumbejegyzést, vagy levelezőlistát (ahol még nyelvismeret hiányában is el lehet igazodni, csak át kell látni a parancsokon).

Emellett létezik számos weboldal is, ami arra hivatott, hogy a Linuxszal kapcsolatos tudnivalókat összegyűjtse. Elsőnek kiemelném a szabilinux.hu oldalt. Kicsit régi, de nem elavult, rengeteg információ található rajta. Másik említésre méltó dolog hazai fronton a HupWiki (HUP = Hungarian Unix Portal), ahol számos Hogyan, programleírás, magyarázat és egyéb magyarázó szócikk olvasható. Érdemes rászánni az időt és olvasgatni még telepítés elött, hogy ne hirtelen érje az embert a hideg zuhany.

 

Érdekes információkat találhatunk a különböző fórumokon is, ahol általában olyan problémák is megbeszélésre kerülnek, amik újnak számítanak (teszem azt, kijön egy program, de nem lehet telepíteni valami probléma miatt, akkor nagyobb eséllyel találunk megoldást fórumokon, mint howtok-ban). Természetesen fórumozni tudni kell. Nem illik egyből kérdéssel indítani, célszerű először megismerni a helyi szokásokat és nem utolsó sorban használni a keresőt, aztán kérdezni (további tanácsokat a Hogyan kérdezzünk okosan című leírásban találhatsz).

 

Szerezzük be

 

Ha rendelkezünk gyors internet kapcsolattal és van CD-irónk, akkor egyszerűen elkészíthetjük magunknak a telepítőkészletet, csak le kell tölteni a CD-képfájlokat és ki kell írni a lemezre. Hogyan kezdjek neki? Először érdemes kiválasztani egy disztribúciót. A hivatalos lapon általában ki van helyezve egy download menüpont ahonnan letölthetjük az .iso állományokat. Disztribúciónként változó, hogy hány lemezt tartalmaz a telepítőkészlet - általában az elsőn kap helyet az alaprendszer, a többin mindenféle programcsomagok találhatóak.

Érdemes egy közeli tükörszerverről tölteni és nem a világ másik feléről. Az ftp://ftp.fsn.hu/pub/CDROM-Images/ oldalon elég nagy választék található. Oda kell figyelni, hogy a saját architektúránknak megfelelőt töltsük le, különben csak a söralátétet gyártjuk és nem fog bootolni. Emellett minden iso mellé találunk egy md5 vagy sha1 kiterjesztésű fájt. Ezekben egy kód van, amivel azt lehet ellenőrizni, hogy a letöltés alatt nem sérült-e meg a fájl. (Linux alatt md5sum letöltött_disztrib.iso parancs segítségével ellenőrizhető)

 

Lemezre írás

 

Egyik gyakran előforduló probléma az szokott lenni, hogy - ha fel van telepítve - a WinRAR társítja az iso kiterjesztést magához, így azt a látszatot kelti, hogy tömörített állománnyal van dolgunk, amit ezek után az emberek 99%-a kicsomagol és úgy írja fel lemezre. Mondanom sem kell, hogy nem fog működni. Másik gyakori gond, hogy sima adatként kerül fel az adathordozóra és így boot-képtelen. Minden esetben a CD író programban a "CD képmás/képfájl felírása" vagy "Image kiírása" menüpontot válasszuk. Még ekkor sem biztos, hogy bootolni fog a gép a lemezről, meg kell bizonyosodni arról, hogy a BIOS-ban be van-e állítva a CDROM bootolás.

 

Amennyiben nincs lehetőségünk letölteni vagy kiírni, úgy számos alternatív megoldás létezik arra, hogy Linux disztribúcióhoz jussunk. Az első, hogy elmegyünk a bolba és megvesszük, esetleg eleve Linuxszal telepített számítógépet veszünk. Ekkor támogatjuk a fejlesztők munkáját is - megjegyzem első próbálkozásra célszerű kölcsönkérni és ha tetszik akkor megvenni. Az ár széles skálán mozog: desktop 3-4ezer forinttól 15-20 ezerig nagyjából, de vannak kivételek is. Ha terméktámogatást is szeretnénk (nem mindig jár automatikusan), akkor érdemes odafigyelni. Egy másik lehetőség a CD rendelés: itt általában a postaköltséget, anyagárat és minimális kezelési költséget kell fizetni, cserébe napokon belül hozzájutunk a telepítőkészlethez.

Aztán vannak a különböző önszerveződések: sokan vállalják, hogy letöltik a válazott rendszert és postázzák neked, cserébe üres lemezekért illetve ha közel van, akkor elviszi, néhányan még a telepítésben is segítenek. Kicsit szokatlan dolog, de meglehetősen összetartó közösség a Linuxos. (Jelen cikk írója is ily módon jutott élete első disztribúciójához).

 

Ha minden jól ment, akkor van néhány telepítő lemezünk, melyek próbaképpen el is indulnak, de hogyan tovább? A következő fontos lépés az lesz, hogy helyet keresünk a rendszernek. Két operációs rendszer tökéletesen megvan egyazon gépen, de lényeges momentum, hogy külön partíción vannak. Magyarán szükségünk lesz minimum egy olyan partícióra, ahol nincs semmi adatunk. Linux számára minimum 3-4, de átlag 5 Gb helyet célszerű elkülöníteni: az alaprendszer eleve rengeteg programot tartalmaz, illetve érdemes gondolni arra is, hogy később bővíteni vagy használni akarjuk. Ha van rendelkezésre álló üres partíció - és meggyőződtünk róla, hogy valóban üres - akkor oda lehet is telepíteni. Ha nincs és nem tervezzük a fennlevő rendszert újrahúzni, akkor jön a lecsípős megoldás: töredezettségmentesítés után a Partition Magic nevű programmal különítsünk el helyet. Ha ezzel is megvagyunk, akkor kezdődhet a telepítés! A telepítő rákérdez, hogy mi a nyelved, hova kerüljön és még egy-két dologra, majd elkezd másolni. Erről részletesebben írunk a következő hetekben, amikor egy-egy konkrét disztribúción keresztül bemutatjuk a kezdő lépéseket a rendszer használatáig, viszont most még kitérnénk egy fontos dologra.

 

Gondolatok - különbségek, problémalehetőségek

 

Ha eddig kizárólag egyetlen rendszerrel dolgoztál (esetleg ugyannannak a különböző verziójával), akkor furcsának és szokatlannak tűnhet néhány dolog, ami másképpen van. Sok disztribúció célozza meg, hogy valamennyire Windows hatást keltsen, ezzel segítve, hogy a felhasználó "otthon" érezze magát. Nem szabad fenntartásokkal ismerkedni, annak semmi értelme nincs, hogy csak azért telepítünk Linux rendszert, hogy bebizonyítsuk magunknak, hogy semmire sem jó. (Gondoljunk bele, amikor először ültünk gép elött, mit éreztünk) Ha nyitott vagy, hamar el tudod sajátítani a használatát.

Először abba szalad bele a mit sem sejtő felhasználó, hogy nincs C: sőt a fájlrendszerben sehol nem lehet meghajtót váltani. Grafikusan még csak-csak van pár ikon, mint merevlemez hda1 néven vagy CDROM cdrecord esetleg dvdrom néven. Ennek az az oka, hogy a Unix szerű rendszerek más filozófiát vallanak: van a gyökér fájlrendszer a / és minden ennek a részét képezi. Így a merevlemezek és cserélhető médiák is egy könyvtárban kapnak helyet (általában a /mnt alatt, illetve újabban a /media alatt). Vagyis a dvd olvasót a /mnt/dvdrom néven érhetjük el.

A hda1 pedig arra utal, hogy merevlemezről van szó (hd), a harmadik karakter az elhelyezkedésre utal (a - primary master, b primary slave, c secondary master...) a sorszám meg a partíció sorszáma.

 

Eleinte rengeteg problémába belefutunk, de csak így tudjuk megtanulni a használatot. Ha elakadsz, ne add fel! Tedd félre egy napra, egy hétre, vagy hónapra, kérj segítséget, olvass el, amit csak tudsz. Először mindenképpen érd el, hogy otthon érezd magad a grafikus felületen - aztán később (szintén egy cikk témája lesz) meg lehet próbálkozni a terminál-emulátor parancsokkal való vezérlésére is, ami esetenként sokkal gyorsabb és hatékonyabb, de ezt mindenki döntse el maga.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 weeks later...
  • 5 months later...
  • 2 months later...

ja én is kérdezni akartam az ész osztotol fel nyomom a gépre a progit azt nincs lan igy meg nincs hálo modemen müködik pedig belsö alaplapi cd nagy lelkü meg ad egy e-mail oldalt ahol egy nagy ..... van enyit a linuxrol amugy minden másban jobb mint az az ablakna pá

Link to comment
Share on other sites

1: Írd le rendesen a problémát, és akkor talán tud valaki segíteni. Milyen disztrib, milyen alaplapi hálókártya?

2: Eddig olyannal nem találkoztam, hogy nem ismert volna fel valamilyen hardvert egy újabb (2002 utáni) disztribúció. Alaplapi hangkártyához, hálókártyához sem kellett soha semmit felraknom.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
bleah 2007. Apr 4. 11:40 Létrehozva: #12

amugy isokat mivel szoktatok kiirni

 

iso-t egyszerüen NERO-val

 

problémám van!

 

telepítésnél(Ubuntu6.10) az ötödik lépésnél amikor partíciókat kell megadni bármit csinálok nem enged tovább.

mit kell csinálnom az 5. lépésnél amikor Csatlakozási pontot kér meg Partíciót a telepítéshez? Talán osszam még tovább a D partíciót? ezt is próbáltam! 2 partícióm van C és D.

C: a windows-é és így is szeretném hagyni a D(38 Gb)-re szeretném telepíteni, hogy megmaradjon a C-n a windowsom. de amikor próbálkoztam a Linux-al elbafta a Windows-t. eddig szarakodtam mire helyrehoztam adatvesztés nélkül

 

tehát azt szeetném hogy legyen két oprendszerem 2 külön partíción és nem bántsák 1mást.

Linux Ubuntu 6.10-t töltöttem le és szeetném telepíteni.

lécci valaki aki tud segíjjen!

Link to comment
Share on other sites

Ha a D partícionált terület a vinyódon(mondjuk ntfs) akkor elsőként fel kell szabadítanod a helyet, ezt windowsban is megteheted: jobbegérgomb a sajátgépen -> kezelés/lemezkezelés és ott a D-re azt mondod h partíció törlése. aztán boot az ubuntu cd-ről (v. dvd-ről).

 

Ahoz h továbbengedjen 2 partíciót kell min. csinálnod. kell egy root partíció ahová majd maga a linux megy fel és kell egy swap partíció is. A root partíció 2GB-nál nagyobb(csatolási pont: /) és ext3-ra állítsd a filerendszert, a swap partíció elég ha 700-800 MB-os de akár 1GB-ot is lefoglalhatsz neki, filrendszer linux swap.

 

Link to comment
Share on other sites

ismét csak köszönni tudom a segítséget

 

és ma már az új oprendszerem használva írtam ezt :)

egyébként szerintem eléggé felhasználóbarát de azé a windows MÉG fent van :P

köszönöm az eddigi segítséget és az ezutánit is!

Módosította nekim
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Anélkül nem is tudom telepíteni ,hogy ne töröljem a particiót?mert nekem van 2 wincsi az egyik az 2 részre van osztva

-C: (20 Gb ebből free 8 Gb) ezen van ugyi a win és ez mellé szeretnémtelepiteni az ubuntut

-D: (57 Gb free 5 Gb) ez olyan raktár szerű

Második vinyó is raktár az 78 Gb Free nem tom mennyi

Most nekem mit hova kell állítanom, hogy a wint ne keljen törölnöm?

Előre is kösz a segítséget.Sürgős lenne THX

Link to comment
Share on other sites

Az egyik NTFS partíciót méretezd át és a felszabaduló helyre hozz létre ext3-as partíciót. Általában a linux disztribúció telepítőjével is meg tudod csinálni, de ha akarod, akkor használhatsz rá Windowsos programot is, pl Partition Magic.

Link to comment
Share on other sites

Üdv.

Sikerült tanulmányozgatnom az Ubuntut.Igaz nekem mint kezdőnek kicsit bonyolultnak tűnik mivel nem ezt szoktam meg.Elég nagy problémát jelent például, hogy hogyan lehet témát feltelepíteni vagy egy programot ti milyen módszert javasoltok?Olvasgattam a neten leírásokat de nem igazán sikerült egyiksem.Ebben esetleg tudtok segíteni?

Link to comment
Share on other sites

Csili-vili témákra ott a Beryl

http://www.beryl-project.org/

Olyan dolgokat tud amit még a Vista se :) és nem eszik annyit ráadásul :D Csak elötte nem árt egy 3D-s drivert felpakolni a gépedre.

Telepíteni meg hát jó kérdés majd egy profi Linuxos elmondja mert nálam csak kiprobálásra volt még fenn Linux jobban mondva csak Live cd-ről nézegettem,tanulmányoztam.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...