Jump to content
PirateClub.hu

Indítsunk Online Rádiót!


tibiole
 Share

Recommended Posts

Indítsunk online rádiót!

 

Tinédzser korában minden bizonnyal sokan eljátszottak a gondolattal: milyen jó lenne saját rádióműsort csinálni. Egy széles sávú netkapcsolat és megfelelő szoftver birtokában egy saját adó útjára indítása gyerekjáték. Cikkünkben online rádiós programokat mutatunk be.

 

A kezdő lépések

 

Az internet elterjedése rengeteg dolgot megváltoztatott, ami azelőtt viszonylag stabilnak és legyőzhetetlennek tűnt. Vonatkozik ez az információcserére, a televíziózásra, a nyomtatott sajtóra, és persze vonatkozik a rádióra. Cikkünkben internetes rádióadások készítését biztosító programokat mutatunk be.

 

A rádiózásban hatványozottan érvényesül az internetforradalom, egészen egyszerű okokból kifolyólag. Egyrészt az MP3 és az OGG formátumok megjelentével a zenei állományok annyira kisméretűek lettek, hogy könnyedén továbbíthatóakká váltak a világhálón akár valós időben is. Másrészt online rádióadást készíteni nagyon egyszerű - nem csak technikai, hanem tartalmi szempontból is. Hiszen ha televízióadást vagy online újságot akarunk otthon szerkeszteni, ahhoz rengeteg anyag és még több munka szükséges, ellenben egy rádióhoz nem kell más, csak sok zene és egy mikrofon, amibe negyedóránként jópofa dolgokat mondhatunk - bár utóbbi nem kötelező, elég a zene is. Harmadrészt az online hobbirádiókat kiemelten támogatják egyes szolgáltatók: rengeteg olyan ingyenes szerver létezik a világhálón, melyek segítségével az egész világba sugározhatjuk netes rádiónk műsorát. Ez persze érdekes ellentmondást vet fel: az Egyesült Államokban az RIAA elszántan üldözi az MP3-fájlok illegális letöltőit, miközben nagy tőkével rendelkező cégek ingyenes netrádió-sugárzási szolgáltatásokat biztosítanak, amelyeken lelkes amatőrök ezrei állítják elő hobbicsatornáik műsorát hétről hétre.

 

Netrádió Winamppal

 

Ha nem szeretnénk komolyabban foglalkozni a rádiókészítéssel, egyszerűbb módon is belekóstolhatunk a tevékenységbe: ehhez csak egy Winamp MP3- lejátszó, s a ShoutCast.com-ról ingyenesen letölthető DSP nevű bővítmény. A plugin elindítása után a Winamp a lejátszási listánkat elküldi a ShoutCast szerverre, amit egy weboldalra linkelve máris mások számára hallgathatóvá tudjuk tenni.

 

Hogyan készítsünk saját csatornát?

 

Az internetrádió működtetéséhez ilyen jellegű szoftverek teszteléséhez három dologra lesz szükségünk: rengeteg zenére (hivatalosan az OGG formátum a legális), megfelelő szoftverre s egy olyan szerverre, ahová továbbítani lehet magát az adást, hogy leendő hallgatóink hozzáférhessenek.

 

Az OGG formátum használata nem jelenthet gondot, rengeteg ingyenes konvertáló szoftver van a neten, mellyel CD-ről lementett WAV vagy MP3 zenefájlokat könnyedén OGG kiterjesztésűre alakíthatjuk át. Az adás (stream) továbbítására az egyik legnépszerűbb szolgáltatót, a ShoutCastot választottuk. Három napig működő "próbarádiónk" neve hungarian-oldies volt, régi magyar slágereket sugároztunk a külföldön élő magyarok legnagyobb örömére. Tesztjeink során főleg az automatizmust és a kényelmi szolgáltatásokat figyeltük, hiszen rádióadást készíteni megterhelő munka, és senki nem várhatja el, hogy egy hobbirádiós napi 24 órát üljön a számítógép előtt. Szintén fontos szempont volt, hogy mennyi extra funkciót tartalmaz egy-egy szoftver, azaz tudunk-e vele például effekteket vagy rádiószlogeneket (spot), előre felvett riportokat és hasonlókat leadni. Szintén hasznos, ha a program tartalmaz ún. auto-punch-in funkciót (azaz ha belebeszélünk a mikrofonba, akkor automatikusan lehalkítja a zenét), vagy például fade-effektusokat (zenék átúsztatása).

 

20050420pirate.jpg

A Pirate Radio kezelőfelülete

 

A keverőszoftvereken, zeneszámainkon és mikrofonunkon kívül más dolgokra is szükségünk lehet, főleg ha egy professzionálisnak hangzó, igényes rádióállomást szeretnénk üzemeltetni. Az egyik legfontosabb a "promó", szakmai műszóval a tücsök. Ezek apró audioklipek, többnyire a rádióállomás nevével és mindenféle hangzatos effektekkel. Ha a ShoutCastot választjuk szolgáltatónak, könnyű dolgunk van, tőlük ugyanis letölthetünk pár ilyen profi tücsköt. Amennyiben saját klipeket akarunk készíteni, akkor szükségünk lesz valamilyen hangszerkesztőre - pl. a Crystal vagy a SoundForge -, ahol effektjeinket és mikrofon segítségével rögzített szlogenjeinket összemixelhetjük. A tücskök mellé esetleg szükségünk lehet egy voice-pitch szoftverre: ezek - például az AV Voice Changer - olyan különleges programok, amelyek a hang magasságát változtatják meg. Segítségükkel nem csak saját hangunkon beszélhetünk, hanem női, férfi vagy akár robothangon is - kvázi megspórolva a rádiós hírolvasó hölgyek alkalmazását.

 

A találó Pirate Radio, azaz kalózrádió névre hallgató ingyenes szoftver két dologra is használható: egyrészt mások által üzemeltetett adásokat hallgathatunk vele, másrészt mi magunk is készíthetünk vele saját "kalózadót". A két funkciót egyszerű és jól kezelhető felületbe sikerült integrálni - két gomb, a "radio" és a "tunes" segítségével váltogathatunk közöttük. Az elsővel hallgatni, a másodikkal pedig készíteni tudjuk a rádióadást. A zenehallgatás nagyon egyszerű: egy kategóriánként csoportosított listából választhatunk az adások közül, majd duplán klikkelve az állomás nevére máris hallgathatjuk a szóban forgó adást. A szoftver ingyenes verziója sajnos nem tartalmazza a saját adó működtetésének lehetőségét, így csak rádióhallgatásra és médiafájlok lejátszására használható. Az alapvető funkciókon kívül nem tartalmaz semmi extrát - arra azonban tökéletes, hogy megismerkedjünk az online rádiók világával.

 

20050420drs.jpg

DRS2006

 

Ha már eleget hallgattuk a Pirateradio, a Winamp vagy a REAL internetes rádióit, és úgy döntünk, ideje belevágni egy saját állomás elkészítésébe, eleinte egyszerű szoftverekkel érdemes próbálkozni. A DRS2006 tökéletes erre a célra: elég egyszerű ahhoz, hogy ne menjen el a kedvünk az egésztől, viszont sok szolgáltatást tartalmaz, így gyakorlatilag egy teljes értékű rádióadást barkácsolhatunk össze vele. A DRS arra is alkalmas, hogy a közösség (azaz a többi DRS-t használó önjelölt DJ) rádióit hallgassuk - évente kb. 1000 állomással bővül a lista, lesz tehát miből választani. A szoftver legfőbb előnye, hogy alapjaiban véve egy ún. radio automation system, ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy teljesen automatizálhatjuk saját kis rádiónk adásait: akár hetekre otthagyhatjuk a bekapcsolt gépet, a DRS biztosítja a folyamatos adást. Ha teljes értékű rádiót szeretnénk készíteni - reklámokkal, kívánságműsorral és minden egyébbel -, több lehetőségünk is van: a szoftver ugyanis moduláris felépítésű, ami azt jelenti, hogy további modulokat megvásárolva egészen addig, míg profi stúdiószoftvert nem varázsolunk az alapcsomagból.

 

További netrádiós programok

 

Ha már úgy érezzük, profik vagyunk az internetes rádióadások terén, és kinőttük az egyszerű hobbiszoftvereket, akkor érdemes kipróbálnunk a SAM-et. Szolgáltatásaiban az egyik legtöbbet nyújtó szoftverről van szó, melyet valódi rádióstúdiókban is használnak, így kezelése sem túl egyszerű. A program kezelőfelülete teljesen testreszabható: a felhasználó maga döntheti el, funkciói közül melyeket szeretné használni. Bármilyen összeállítást választunk, a SAM felülete valószínűleg hét-nyolc ablakból fog állni. A főablak két szegmensében tudjuk az MP3, WAV, OGG vagy audio-CD formátumú zeneszámokat lejátszani és egymásba úsztatni. A számok közötti átmenet automatikus, viszont teljesen átkonfigurálható. A deck felület tehát az átúsztatás (fade), illetve a lejátszás, pillanatállj és hasonló gombokat tartalmazza - illetve extra funkció gyanánt képes megjeleníteni az MP3- és CD-információkat, beleértve a CD-borítókat is a könnyebb azonosíthatóság érdekében.

 

20050420sam.jpg

A SAM főmenüje

És persze itt található még a profi szoftvereknél kötelező cue funkció: ennek segítségével, amíg az egyik deckben szól az aktuális szám, mi a fejhallgatón hallgathatjuk a másik decket anélkül, hogy az adásban menne (ez élő keverésnél hasznos). A második legnagyobb felület a lejátszólista, ami a deck után a legfontosabb dolog minden rádiós dj életében - itt állíthatjuk össze zeneszámaink listáját, valamint egy csúszka segítségével lejátszásuk gyakoriságát. Emellett különböző kiegészítő opciók használatára is lehetőség van: meghatározhatjuk, hogy egy zeneszám nappali vagy inkább esti órákban kerüljön lejátszásra, s beállíthatunk hangulatértéket is, amely a zeneszámok kategorizálását könnyíti meg. Az egyes zenefájlok nevei mellett azt is leolvashatjuk, hogy az adott szám milyen gyakran került lejátszásra, vagy a hallgatók hányszor szerették volna azt hallani, mikor került legutóbb adásba, továbbá megjegyzéseket, dalszövegeket menthetünk el melléjük.

 

A Queue-ban, vagyis a várakozási listában másodpercre pontosan leolvashatjuk, hogy egy-egy adott szám mikor fog megszólalni, s természetesen tartalmát bármikor megváltoztathatjuk, bővíthetjük. Hasznos funkció, hogy a SAM automatikusan kategorizálja zenéinket - ha például valamelyik számot gyakran adjuk adásba, az automatikusan a slágerek közé kerül.

 

A gap-killer gondoskodik róla, hogy zeneszámaink között ne legyen szünet (azaz csend), a search ablakban zenei gyűjteményünkben kereshetünk mindenféle szűrők szerint, a PCI Max Ultra nevű funkció segítségével pedig nemcsak internetes, hanem az éteren át sugárzó rádiót is készíthetünk, ehhez persze szükségünk lesz egy kis hardverre - egy PCI FM adóegységre, amellyel 87.5-108 MHz között lehet sugározni, ám megfelelő engedélyek hiányában Magyarországon ez tilos.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Nekem volt 2X is webrádióm, de sajnos qrva kevesen kevesen hallgatták (1-2 ember) és elszállt a kedvem tőle. Amúgy én először SCHOUTCast-el nyomtam aztánmeg jetCast-el. Megvolt a SAM is, de azt már nem használtam, az az 1ik legprofibb! Csak ki kell tanulni. Most h így belegondoltam. lehet belekezdek megint, bár nemhiszem h most sokal több hallgatóm lenne. :D

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...

Sziasztok

 

Nekem is tetszik ez a rádiós dolog volt is már egy pár webes rádió, de beszüntettem mert lassú a feltöltésem. Erre kéne valami megoldás! Arra gondoltam hogy PHP-ben lehetne írni vmilyen scriptet és az lenne a szerver! Pl. az UW.hu-n lenne elhelyezve ez a script és akkor az UW.hu lenne a szerver ! És nem vinné akkor annyira feltöltésünket az hogy a szerver is nálunk van! Nem tudom hogy lehetséges-e ez a dolog de ha sikerülne egy ilyen scriptet írnia valakinek akkor kicsit fellendülne ez a rádiós téma!

 

És én is támogatom hogy legyen GigaRádió!!!!!

 

(véleményket mondjatok!)

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...