Jump to content
PirateClub.hu

Negyvenezer éves DNS!


Szipi
 Share

Recommended Posts

Negyvenezer éves DNS!

 

A kutatók egyre régebbi időkig merészkednek vissza, hogy megfejtsék bizonyos ősállatok genetikai szerkezetét. Minden sejtben ugyanis ott lapul az egész élő szervezet tervrajza és működési utasításainak kódkönyve.

 

Az örökítő anyagot - a DNS-molekulákat - azonban nem könnyű összekaparni az ősi maradványokból, mert a DNS-t tartalmazó sejtek gyorsan felbomlanak. A sejtmag DNS-molekuláit eddig már több mint húszezer éves leletekből is sikerült kivonni, például sivatagi körülmények között vagy Szibériában az örökké fagyott talajból.

A hírek szerint hamarosan élőben is láthatunk szibériai gyapjas mamutot, amely a jégkorszak utáni fölmelegedésben pusztult ki. De az igazi szenzáció Eddy Rubin amerikai kutató és munkacsoportjának bejelentése. Ők a számítógépeket hívták segítségül az ősi örőkítőanyagok bázissorrendjének helyreállítására.

Először tizenötezer évvel ezelőtt kipusztult barlangi medrek DNS-molekulájából állítottak helyre huszonhétezer bázispárt a számítógépes összeillesztés módszerével. Nemrég azonban sikerült rekonstruálniuk két olyan barlangi medvének az örökítőanyagát is, amelyek Ausztria területén pusztultak el több mint negyvenezer évvel ezelőtt.

„Ez már remekül bizonyítja a helyreállítási elvet - nyilatkozta Rubin. - Ám bennünket nár nem a barlangi medve érdekel... Figyelmünket a neandervölgyi ősember felé fordítjuk."

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

engem is érdekelne, mert az legalább igazi dolog lehet amiről egyértelműen meg lehetne bizonyosodni, és nem találgatásokat kellene elhinni. szipi

Link to comment
Share on other sites

Nem csak azért maradtunk életben mert olyan jól alkalmazkodtunk hanem mert szépen le is gyolkolásztuk a rivális törzseket. Mi sem vagyunk fejlettebbek mint 10 000 éves rokonaink. Egy 40 000 éves ősember sem olyan buta mint egy darab tégla. Az emberi jogok védenék őt. Bár hogy ez mennyire etikus az már más kérdés. Szerintem az EU ban nem végezhetnének teljes rekonstrukciót. Biztos valami Guatemalai intézetben dolgoznak :D

Link to comment
Share on other sites

Vajon hogyan jön létre szervezetünk sejtjeinek ámulatba ejtő változatossága, amikor minden egyes sejtünk ugyanazt a genetikai információt hordozza?

A válasz részben a DNS különleges csomagolásában rejlik. A Nature közelmúltban megjelent cikkében arról olvashattunk, hogy a kutatók most kezdik feltérképezni azokat a sejttípusokra jellemző különbségeket, amelyek bonyolult módon szabályozzák, milyen információ olvasható ki örökítőanyagunkból.

Új korszak kezdődik a sejtbiológiában. Sorra jelennek meg a szakfolyóiratokban a cikkek, amelyek arra keresik a választ, miként képes ugyanaz a genetikai állomány egészen eltérően kifejeződni, és sokféle különböző sejttípust létrehozni. A DNS-molekula szerkezetét és az ember genetikai állományának (genomjának) szekvenciáját nagyjából ismerjük. A napjainkban kezdődő poszt-genomikai kutatások célja megérteni a genom egészének komplexitását, szerkezetét és rendszerként való működését. szipi

 

Link to comment
Share on other sites

hát nem tudom. ti mit éreznétek, ha ti lennétek az egyetlen neandervölgyi a sok homo sapiens sapiens között?

lehet, h tudnátok élni normális emberként, de vmennyire akkor is mások lennétek. maradjanak inkább max az állatklónozásba, az embereket jobb ha kihagyják.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...