Jump to content
PirateClub.hu

Hírek a Szaturnuszról


Gospel
 Share

Recommended Posts

1997. október 15-én, tíz éve indították útnak a Cassini-Huygens űrszondapárost a floridai Cape Canaveralból.

Hétéves utazás után, 2004 júliusában a Cassini, minden idők legdrágább bolygókutató szondája pályára állt a hatalmas gyűrűrendszerrel övezett gázóriás, a Szaturnusz körül, ahonnan azóta is ontja a képeket és a mérési adatokat. 2005 januárjában a Huygens leereszkedett a Titan nevű óriáshold felszínére, és lélegzetelállító képeket küldött a Földre.

 

A Cassini mérési alapján minden korábbinál pontosabban sikerült a metán légköri koncentrációját meghatározni a Szaturnuszon. A metán aránya itt körülbelül hétszerese a Napban mértnek, ami megfelel az elméletek előrejelzéseinek.

A Szaturnusz légkörének részlete 2005. augusztus 19-én, rajta a jellegzetes, az egyenlítővel párhuzamos felhősávokkal (NASA, JPL, SSI)

206hpgl.jpg

 

A gyűrűrendszerben számtalan érdekesség mutatkozott. A G-gyűrűnél a Mimas hold hatására kialakult, korábban ismeretlen csomót figyeltek meg. Emellett sikerült egy új gyűrűt azonosítani a Janus és az Epimetheus holdak pályájánál. Kiderült továbbá, hogy a gyűrűrendszerben időnként összeálló, majd ismét széteső anyagcsomók is előfordulnak.

A Mimas hold a gyűrűk előterében (NASA, JPL, SSI)

e9it07.jpg

 

Látványos képek mutatták azt a jelenséget, amikor a szemcsék helyzetét befolyásoló egyik hold, a Prometheus gravitációs terével periodikusan elmozdítja az F-gyűrű anyagát. Emellett sok további hullámot és egyéb anomáliát sikerült lencsevégre kapni a változékony F-gyűrű esetében.

A 102 km-es Prometheus hold, amely gravitációs terével kimozdítja az F-gyűrű anyagát (NASA, JPL, SSI)

2m4emom.jpg

 

A Szaturnuszhoz érkező Cassini elsőként a bolygótól viszonylag távoli, szabálytalan alakú Hyperion hold mellett haladt el. Az égitest krátereinek sajátos formájáért feltehetőleg az enyhén porózus, szivacsos belső szerkezet felel, ami miatt egy-egy becsapódáskor viszonylag kevés anyag repül ki, ezért a kráter inkább beomlásos jelleget mutat. Az így kialakult mély kráterek alján sötét, esetleg szerves összetevőket is tartalmazó anyagok halmozódhatnak fel.

A Hyperion sajátos alakú kráterei, aljzatukon a sötét anyagfelhalmozódásokkal (NASA, JPL, SSI)

2relgg8.jpg

 

A küldetés előtt is fontos célpontnak számított a kétarcúnak nevezett Iapetus hold, amelynek a kötött tengelyforgás során állandóan előre, a haladási irányba mutató féltekéje sötétebb, mint a követő oldala. A sötét és világos területek határvonaluk mentén látványosan keverednek. A megfigyelések alapján a sötét anyag az űrből hullott a holdra, ami befolyásolta a felszíni jég szublimációját, összetett folyamatokat és mintázatot kialakítva.

Sötét anyag a kráterek aljzatán a Iapetuson 2007. szeptember 10-én, 6030 km távolságból megörökítve (NASA, JPL, SSI)

vfuj5i.jpg

 

2005. november 27-én, 148 ezer km távolságból készült felvétel hamisszínes változata, amely a felszínről kitörő, gejzírekre emlékeztető anyagsugarakat mutat (NASA, JPL, SSI)

iwrnfc.jpg

 

Ereszkedése során egykori tengerpartokat és szigeteket örökített meg, landolásakor pedig kerekített kavicsokat fotózott a Huygens, mérései pedig bebizonyították, hogy a légköri metán a felszín alól szivárog ki.

Ősi folyadékáramlástól kerekített kavicsok a Titan felszínén (NASA, JPL, SSI)

5f5fk9.jpg

 

A Cassini eltérő hullámhosszakon készült felvételei és radarmérései bizonyították, hogy a Titan felszínén sok ősi folyóvölgy és kiszáradt tó, tenger található, amelyek aljzatát sötét, feltehetőleg szerves anyagot tartalmazó üledék borítja.

A 2006. július 22-i közelítés során rögzített radarmérésekből készült hamisszínes kép, amelyen kék és fekete árnyalat jelzi a szénhidrogénnel kitöltött tavakat (NASA, JPL, SSI)

ipocoz.jpg

 

A Cassini eredeti programja 2008 végéig tartott volna, amelynek keretében még nyolc alkalommal terveznek a Titan, és egy alkalommal az Enceladus melletti közeli elhaladást. Már a küldetés elején sejthető volt, hogy azt meg fogják hosszabbítani, hiszen több évtized telhet el a Szaturnuszt vizsgáló következő szonda indulásáig. A jelenlegi tervek alapján 2010. július 1-jén érne véget a küldetés - de ha az űreszköz megfelelően üzemel, akár még tovább hosszabbíthatják a programot.

 

Ebben a részben csak kiemeltem a lényegesebb, érdekesebb részeket, aki mélyebben bele szeretne merülni olvassa végig itt, nagyon érdekes!

http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20071015-hirek-a-szaturnusztol-tiz-eve-uton-a-cassiniszonda.html

Link to comment
Share on other sites

azért nem tudom ti hogy vagytok ezzel, de én ijesztőnek, sőt már félelmetesnek tartom azt, hogy az ember semmit sem hihet el kétségek nélkül, semmiben sem lehet 100%-ig biztos. Szóval miért ne lehetne az...h kedves Nasa barátunk, mely eléggé sok pénzt rabol, elénk dob pár képet h leszálltunk a Titan nevü holdra...aztán meg van magyarázva hol van pár milliárd dolcsi..persze lehetséges hogy igaz, de nem tudhatjuk és ez sztem rettenetes, hogy nem bízhatunk semmiben :(

(de legyen úgy, hogy igaz az egész űrkutatás dolog :)) ja és köszi a képeket...érdekes hírek ettől függetlenül

Link to comment
Share on other sites

A Holdraszállás egyértelmű bizonyítéka az ún. Holdtükör amit az emberek helyeztek ott el. További bizonyíték a rengeteg műhold a Föld körül (szintén milliárdos beruházások) valamint az hogy a Marsról kőzetanyagot is hoztak. Nem hinném hogy csak poénból építenének hatalmas teleszkópokat és megfigyelőállomásokat, nem kell ahhoz egy ilyen hatalmas kamuvállalat hogy rengeteg pénzt elsikkasszanak.

Link to comment
Share on other sites

Hé te bill nem kellene valamit adni a népnek hogy elhidje hogy dolgozunk? Ja, tényleg szojjá Jimbonak hogy rajzoljon párat de csak azon a gépen mert én itt én pasziánszozok :D Nagyon szép képek nekem is jol jott földrajzra :)

Link to comment
Share on other sites

Jó. Tegyük fel hogy ezek a képek kamuk. De valódi képek már készültek a Szaturnuszról és a fentebb található képek elkészítéséhez nem elegendő a haladó szintű Photoshop ismeret. Ahhoz elég profi képek és hát nem egy-két óra összeszenvedni egy ilyet... Íme még több kép amit a Cassini készített:

http://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/main/index.html

És itt a leghitelesebb kép ami valaha készült :D :D

24m6kc2.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

én már azon se lepődnék meg, hogyha az Amerikai Egyesült Államok egyezkedett volna UFOkkal (Volt egy időszak amikor hirtelen nagyot fejlődött a technika... mint a számítás és haditechnika) El tudom képzelni, hogy az UFOk csak pár emberi sejtet kértek (Például közösüléshez, mert egy idő után kihalnak ezek a sejtek) cserébe ők adtak ilyen fejlett technikát... igazából én már sok mindent el tudnék képzelni

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...