Jump to content
PirateClub.hu

Rajtra készen: INTERNET2


BoRo
 Share

Recommended Posts

Internet2: rajtra készen

 

Az Internet2 névre keresztelt fejlesztés több sebességrekord felállítása után végre elkészült és januártól külön hálózaton fogja össze a nagyobb egyetemeket és kutatóintézeteket, amelyek 10 Gb/s-os sebességgel kommunikálhatnak.

 

Az elmúlt hónapokban több alkalommal is szóba kerültek a következő generációs "világhálók" és a különböző fejlesztői csoportosulások célkitűzési. Az Internet2 eddig többnyire a sebességrekordok felállítása révén került reflektorfénybe, ám több éves munka után végre elkészült a teljes hálózat, illetve az ennek létrehozását lehetővé tévő technológiák.

 

1010internet2.jpg

 

Átlagfelhasználóként ennek semmilyen előnyét nem látjuk majd, hiszen a hálózat feladata az észak-amerikai felsőoktatási intézmények, azok kutatócsoportja és a különböző társintézmények összefogása, valamint az ezek között zajló adatforgalom nagy sebességen történő biztosítása. A másodpercenként 100 Gbit elméleti sebességhatárt elérő hálózat első lépésben 10 Gb/s-os folyamatos adatátvitelt tesz lehetővé a végpontok között, természetesen már IPv6 szabványon, multicast és egyéb technológiák jelenléte mellett.

 

A tervek szerint a platform nem fog megjelenni kereskedelmi forgalomban, vagyis hangzatos neve ellenére nem fogja leváltani a meglévő világhálót. Mindazonáltal az itt felhasznált és kellőképp bevált megoldásokat idővel meghonosíthatják az elődnél is, vagyis a fokozatos evolúció révén előbb-utóbb - inkább utóbb - mi is részesülhetünk az újabb fejlesztések által kínált előnyökből. Arról azonban még nem esik szó, hogy ez pontosan mit és milyen valószínű időintervallumot jelent.

 

Az internet "leváltásán" több különböző csoport is dolgozik. Legutóbb egy japán kezdeményezésről számoltunk be, amelynek résztvevői 2015-re fejeznék be a munkát az utódhálózaton - meglátjuk, hogy sikerrel járnak-e.

Link to comment
Share on other sites

Nálunk ez biztos még +10 évet fog igénybe venni megvalósulása után <_< emellett igen meglepődötten hallom ezt, a japánok Internet fejlesztési híre után :) fő a verseny

Link to comment
Share on other sites

A másodpercenként 100 Gbit elméleti sebességhatárt elérő hálózat első lépésben 10 Gb/s-os folyamatos adatátvitelt tesz lehetővé a végpontok között, természetesen már IPv6 szabványon, multicast és egyéb technológiák jelenléte mellett.

 

Azé elég jó lessz! B) B) B) B) B)

Link to comment
Share on other sites

A dolog ugy müködik hogy amikor az emberek elérnek egy határt és azt mondják hogy ez ami van már xar és nem vagyok hajlandó többet fizetni érte akkor fejlesztenek egy kicsit hogy bekussoltassanak. Nekem ne mondják hogy eddig nem jutott eszükbe internet 2-t csináln. Már internet 6 nál járhatnánk...

Link to comment
Share on other sites

Itthon mégcsak szervertermekbe 10gigabit!Árat nemmondok csak annyit, hogy több mint az átlag fizu! Mellesleg itthon olcsóbb a net (és gyorsabb)az olyan helyeken ahol ellehet érni az egyetemek hálozatát!

Link to comment
Share on other sites

Nemhogy nagy lehúzás, de pl Észtországban az állam minden háztartás részére ingyen internethozzáférést biztosít és a WiFi hálózatok is ingyenesek. Nem úgy mint ezek a TV-ben reklámozott mobilnetek sokezer ft-ért korlátozva, miközben minden nagyobb város utcáin külföldön ingyen netezhetsz az utcáról...

úgyhogy nem kell izgulnunk, itt Mo-n még egy darabig nem lesznek ilyen netkapcsolatok minden otthonban....

Link to comment
Share on other sites

Ez még nagyon távoli dolog. A vinyók nem is tudnak ilyan gyorsan olvasni/írni. Szóval ezt még nem sok helyen lehetne egyébként se kihasználni, csak több milliós szuper-szerverrekkel. Egy átlagvinyó kb. a 100 MBites-t tudná követni, de akkor meg ott van, hogy az op.rendszer egy csomó mindent log-gol, file-okat készít, nem beszélve a vírusírtóról, tűzfalról, amiktől tovább lassul az amúgy se gyors vinyó. Több winchesteres adatbázisoknál már más a helyzet, de átlagembernél maradva ez még odébb lesz.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...