Jump to content
PirateClub.hu

Harminc évig üzemel az új mobilakku


ZTamás
 Share

Recommended Posts

Hamarosan elfelejthetjük a laptop-töltőt: harminc évig képes árammal ellátni egy noteszgépet árammal az a tríciummal működtetett akkumulátor, amelyet az amerikai légierő laboratóriumában fejlesztettek ki.

 

Forrás: Free Energy NewsA készülék a hidrogén izotópja, a trícium bomlása során felszabaduló béta-részecskéket (elektronokat) használja fel elektromos áram termelésére, amelyeket egy porózus szilícium-ötvözet fog fel - adta hírül a Next Energy News. A folyamat nem jár hőtermeléssel és radioaktív sugárzással sem - az úgynevezett béta-bomlás során felszabaduló részecskék nem hagyják el az akku burokolatát -, így alkalmas arra, hogy akár több évtizeden át árammal lásson el hordozható berendezéseket.

 

Az eljárás alapjául szolgáló "betavoltaikus" technológiát fél évszázada ismeri a tudomány, és hagyományosan űreszközök hosszú idejű áramellátására alkalmazták. A most kifejlesztett, laptop-akkumulátorként való alkalmazás alapja egy 2005-ös felfedezés: akkor készítették az első szilícium-diódás készüléket, amely hatékonyabban nyeli el a béta-részecskéket, és így több áramot termel. A technológia pacemakerekben való alkalmazásának lehetősége már a hetvenes években felvetődött.

 

A légierőnél elkészített betavoltaikus akkumulátor vékony és lapos, így tökéletesen megfelel a hagyományos lítium-ion elemek kiváltására, ráadásul "lemerülése", vagyis a trícium lebomlása után káros anyagok sem maradnak vissza belőle. Ha minden jól megy, az új technológiával működtetett készülékek 2-3 éven belül a boltokba kerülhetnek.

 

[origo]

Link to comment
Share on other sites

őhf most tanultuk a trícium a hidrogén radioaktív izotópja, ráadásul szoba hőmérsékleten gáz halmazállapotú az általa kibocsájtott sugárzás felezési ideje 13 év. Eddig asszem foszforral mutatott világító reakciója miatt lámpa volt vagy mi.

 

Már látom elöre hogy befut a termék micsoda piac zuhannak az árak aztán amikor már indiában is elterjed egyszer csak elkezdenek hullani a használók és minden féle perek kezdödnek nem megfelelö tárolás elvi kérdések burkolathiányosság miatt stb stb stb.

Link to comment
Share on other sites

Nem világításra használják, hanem katonai éjjellátó eszközökben. Viszont én is úgy tudom, hogy sugárzó, 92-ben az ilyen eszközöket fegyverraktárban tároltuk, mert hadianyagnak számított...

Érdekes változás lenne!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...