Jump to content
PirateClub.hu

Hagyma ételek


bp73
 Share

Recommended Posts

Párolt hagyma

Szeletelje fel vörös- és lilahagymát vegyesen. Ezt követoen bo olajon, lassú tuzön mintegy negyedóráig párolja. Ne siesse el, legyen szép üveges a hagyma. Párolás közben biovegetával ízesítheti. Héjában sült burgonyával kiváló egytál étel.

 

Töltött hagyma

A vöröshagymákat héjastul mossa meg. Mindkét végén, gyökerénél és a száránál is tisztítsa meg, majd vágja le a hagyma felso egyharmadát. Szedje ki a hagyma belsejét úgy, hogy egy centiméternyi rész maradjon körbe-körbe. Ezután készítse el a tölteléket. Tetszés szerinti zöldséget és a hagyma kiszedett belsejét apróra vágva keverje össze az elozoleg már felvert tojással. Tetszés szerint fuszerezze, és a masszát töltse vissza a kibelezett hagymákba. Állítsa oket alufóliával vagy zsírpapírral kibélelt sütobe, tegye melléjük a hagymakalapokat is. A töltött hagymák tetejét szórja meg reszelt sajttal. Mintegy húsz perc alatt meleg sütoben el is készül. Amikor tálalja, akkor a hagymakalapot helyezze vissza a töltött hagymákra.

 

Pirított hagyma

Amíg a vöröshagymát 2 mm-nyi szeletekre vágja, forrósítson olajat boven. Villával gyakran forgatva pirítsa aranysárgára a hagymaszeleteket. Amikor pirulni kezdenek a karikák, célszeru közepes lángon folytatni a sütést egészen addig, amíg a szeletek ropogósak nem lesznek. Amikor kész, azonnal vegye ki az olajból, és csepegtesse le. Melegen feltétként tálalhatja.

 

Hagymás pástétom

Mintegy tíz percig forró olajban párolja a felszeletelt vöröshagymákat, majd szórja meg teljes kiorlésu liszttel, és ezt a rántást is párolja még két-három percig. Miután kicsit megpirult, vegye le a tuzrol, és adjon hozzá mustárt, citromlevet. Ezután a közben megfozött tojásokat villával nyomkodja szét, ízesítse petrezselyemmel, és joghurttal verje fel. Az elkészült masszát adja hozzá a hagymás keverékhez. Pirítóssal tálalja.

 

Dupla-bundás újhagyma

Tetszés szerinti mennyiségben friss újhagymát tisztítson meg, de nem távolítsa el teljesen a zöldjét. Alapos mosás után hagyja jól megszáradni, majd a szokásos módon, de kétszer panírozza be: forgassa meg lisztben, tojásban, zsemlemorzsában, és ezt újra ismételje meg. Bo, forró olajban süsse ki, és tartármártással, majonézzel kínálja. Köretnek ajánlatható mellé krumplipüré, de fogyasztható pirítóssal is.

 

Tejfölös hagyma

A meghámozott hagymát vágja ujjnyi vastag karikákra. A megolvasztott vajat keverje össze tejfellel, kevés liszttel, és ízesítse fehér borssal, szerecsendió-virággal. Az így elkészült keveréket locsolja rá a hagymakarikákra. Lefedett edényben óvatosan párolja meg, majd pihentesse még néhány percig. A pikáns köret héjában sült burgonyával is ízletes.

 

Sült hagyma rostélyosan

A karikákra vágott vörös hagymaszeleteket szedje szét gyurukre. Vékonyan hintse meg teljes kiorlésu liszttel, majd óvatosan rázza össze vele. Néhány percig pihentesse, majd forró bo olajban süsse aranysárgára. Feltétként tálalható.

 

Francia hagymaleves

Három-négy evokanálnyi olajat egy fazékban forrósítson fel. Adjon hozzá mintegy fél kiló finomra reszelt hagymát és párolja aranysárgára. Szórjon rá egy evokanálnyi teljes kiorlésu búzalisztet, és adjon hozzá az elozetesen apróra vágott leveszöldséget: sárgarépát, petrezselyemgyökeret. Fehér borssal ízesítse és lefedve fél órán keresztül gyenge lángon fozze. Pirítson barna kenyérbol szeleteket, vágja fel kockára, és közvetlenül étkezés elott szórja a kész levesbe.

 

Sóban sült lilahagymák

Közepes nagyságú lilahagymákat középen vágjon be, majd készítsen fuszervajat. Mozsárban morzsoljon szét egy adag friss vagy szárított kakukkfüvet, keverje hozzá a vajhoz, kevés citromlével ízesítse. A fuszerezett vajat kenje bele a kettévágott hagymába, illetve tegye a hagymák tetejére is. Terítsen tuzálló tál aljára egyenletesen durva sót, majd tegye rá a hagymákat. Sütoben jó fél óra, háromnegyed óra alatt puhára sül. Feltétként tálalja tetszés szerinti körethez, zöldséghez.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...