Jump to content
PirateClub.hu

Dobszóló a víz alatt


Szipi
 Share

Recommended Posts

Dobszóló a víz alatt

 

Az ellenséges tengeralattjárók felderítésére víz alatti mikrofonokat szereltek fel a műszaki alakulatok 1942 tavaszán az amerikai Chesapeake-öböl bejáratánál. A hidrofonok főként a vízben terjedő hangokra érzékenyek, így a tengeralattjárók Diesel-motorjait is könnyen leleplezik, amelyek erős zajt keltenek, jóllehet a felszínen semmit sem hallani ebből. A parti őrszolgálat emberei ettől kezdve feszülten figyelték az öböl minden kis neszét. Semmi jel. Egy napon azonban különös hangok szűrődtek fel a vízből.

 

Éberen várták a felbukkanó tengeralattjárókat, de a titokzatos hangok éjfélkor elhallgattak. Mi történhetett az öböl mélyén? Végül a biológusok oldották meg a rejtélyt: az öbölben van a dobos halak ívó helye, ide vonulnak vissza minden évben ívni. Csaknem 300 millióan gyűltek össze, és rezgő úszóhólyagjukkal keltették a gyanús hangokat.

Ekkor derült ki, hogy mégsem olyan csendes a csend világa.Bár a halaknak nincsenek hangszálaik, ez nem gátolja őket abban, hogy különféle hangokat keltsenek. Azt is mondhatnánk, „síppal-dobbal" zenélnek. Az ördöghal például izmainak segítségével rezegteti meg úszóhólyagjának hártyás oldalát, a gáztöltet molekulái vibrálni kezdenek, és a hal úgy búg, mint egy közeledő hajó ködkürtje.

Ha tengervízzel töltött edénybe helyezik kioperált úszóhólyagját, majd villamos áramot kapcsolnak rá, ugyanez a jelenség tapasztalható.

Ha valaki másodpercenként kétszázszor tudna pergetni egy dobverőt, a tengeri „vörösbegy" hangját utánozhatná. Ez a hal persze dobverő helyett úszóhólyagjának vékony válaszfalát használja, amelyen parányi lyuk van.

Hólyagizmainak mozgatásával ezen áramoltatja át a levegőt oda-vissza másodpercenként kétszázszor. A hártya rezegni kezd, az úszóhólyag pedig felerősíti a hangot. Az európai íjhalnak nincs szüksége külön dobverőre. Ahányszor melluszonyával rácsap úszóhólyagjának egyik nyílására, annyi tompa dobbanás száll szét a vízben.

Az árnyékhalak viszont „húros hangszert" használnak: koponyájuk és gerincük között feszülő izomszálaikat rezegtetik.

A tüskéshalak rendszerint párhuzamos garatfogazatukat dörzsölik össze, mintha egy kifeszített villámzár két fogsora csúszkálna egymáson.

A papagájhalak recsegő-ropogó hangjai összedörzsölt foglebenyükből erednek, az íjhal pedig metszőfogainak csikorgatásával ad hangokat. Az alfeus-rákok egyik faja olyan dübörgést rendez, mint egy víz alatti kazánkovács.

A kisebb kagylók egy ajtó csapódásának zajával is megelégszenek. Sorolhatnánk tovább a vízi világ szimfóniáit a bálnák dübörgő szívdobbanásától a rozmárok színházi gongütésre emlékeztető hangjáig. De talán ennyiből is kiderül, hogy a csend világa nem is annyira csendes.

Link to comment
Share on other sites

nagyon szívesen máskor is! :rolleyes: de amúgy rendkívüli módon irigylem az ilyen embereket, akik annyira kreatívak, hogy ilyen dolgok kísérletezésével foglalkoznak. szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...